Last Dance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Last Dance
Stefania Liberakakis - Last Dance - Eurovisie Songfestival.jpg
Adatok
Év 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország  Görögország
Előadó(k) Stefania
Nyelv angol
Dalszerző
  • Dimitris Kontopoulos
  • Arcade
Szövegíró
  • Dimitris Kontopoulos
  • Arcade
  • Sharon Vaughn
Eredmények
Elődöntő 6. hely, 184 pont
Döntő 10. hely, 170 pont
Kronológia
Előző SUPERG!RL (2020)
Következő Die Together (2022) ►

A Last Dance (magyarul: Utolsó tánc) Stefania görög-holland énekesnő dala, mellyel Görögországot képviselte a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon Rotterdamban.[1] A dalt belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2020. február 3-án vált hivatalossá, hogy a görög műsorsugárzó Stefaniát választotta ki az ország képviseletére a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon. Március 18-án az Európai Műsorsugárzók Uniója bejelentette, hogy 2020-ban nem tudják megrendezni a versenyt a COVID–19-koronavírus-világjárvány miatt. A görög műsorsugárzó jóvoltából az énekesnő lehetőséget kapott az ország képviseletére a következő évben egy új versenydallal. 2021. február 3-án vált hivatalossá a dal címe, míg a versenydalt csak március 10-én mutatták be a műsorsugárzó hivatalos oldalán.[2][3]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 20-án rendezett második elődöntőben adták elő, fellépési sorrendben negyedikként, a Csehországot képviselő Benny Cristo omaga című dala után és az Ausztriát képviselő Vincent Bueno Amen című dala előtt. Az elődöntőből a hetedik helyezettként sikeresen továbbjutottak a május 22-i döntőbe, ahol fellépési sorrendben tizedikként léptek fel, az Egyesült Királyságot képviselő James Newman Embers című dala után és az Svájcot képviselő Gjon’s Tears Tout l’univers című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben tizedik helyen végeztek 91 ponttal (Franciaországtól és Ciprustól maximális pontot kaptak), míg a nézői szavazáson szintén tizedik helyen végeztek 79 ponttal (Ciprustól és Grúziától maximális pontot kaptak), így összesítésben 170 ponttal a verseny tizedik helyezettjei lettek. A döntőben ezzel újra a legjobb tíz között végeztek, ez utoljára 2013-ban sikerült nekik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stefania - Greece - Rotterdam 2021 (angol nyelven). Eurovision.tv. (Hozzáférés: 2021. január 7.)
  2. Greece: "Last Dance" Is Stefania's Song For Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. január 7. (Hozzáférés: 2021. január 7.)
  3. Stefania's first play of 'Last Dance' (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 10. (Hozzáférés: 2021. március 11.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]