2020-as Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2020-as Eurovíziós Dalfesztivál
Open Up
Rotterdam Ahoy, Rotterdam,  Hollandia
Első elődöntő 2020. május 12.
Második elődöntő 2020. május 14.
Döntő 2020. május 16.
Műsorvezető Chantal Janzen
Edsilia Rombley
Jan Smit
Rendező
csatorna
Hollandia AVROTROS SIMBOL.svg NOS logo.svg Npologo.svg
Dalfesztivál igazgatója Jon Ola Sand
Magyar versenyző
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 41
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Bulgária
 Ukrajna
Visszalépő
országok
 Magyarország
 Montenegró
Nulla pontos
dal
n.a.
Meghívott előadók n.a.
Előző
Következő
◄ 2019
2021 ►

A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál lesz a hatvanötödik Eurovíziós Dalfesztivál, melyet Hollandiában fognak megrendezni, mivel a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált Duncan Laurence Arcade című dala nyerte. Ez lesz a ötödik alkalom, hogy a dalfesztivált Hollandiában rendezik meg, viszont az első, hogy Rotterdamban. Legutóbb 1980-ban Hága adott otthont a dalfesztiválnak.

41 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Bulgáriát és Ukrajnát, akik egy kihagyott év után térnek vissza. Montenegró visszalépett, Magyarország pedig 2010 után először nem fog részt venni a versenyen.[1]

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke az ország győzelmét követő órákban hét város (Amszterdam, Arnhem, Hága, Maastricht, Rotterdam, Utrecht és Zwolle) polgármesterétől is megerősítést kapott, miszerint az egyes városok pályázatot nyújtanak be a rendezés jogának megszerzésére. 2019. május 20-án Leeuwarden és Den Bosch is felkerült a pályázó városok listájára. A későbbiekben Breda és Enschede is érdeklődésüket fejezték ki a rendezéssel kapcsolatban.

A sorozatos visszalépéseket követően a július 10-i határidőig öt város (Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam és Utrecht) nyújtotta be hivatalos pályázatát.[2] július 16-án a szervezők a két legesélyesebb városnak Maastrichtet és Rotterdamot nevezték meg. A rendező várost 2019. augusztus 30-án jelentik be.[3]

A rendező várost, mely végül Rotterdam lett, augusztus 30-án jelentették be. Ez lesz az utolsó Eurovíziós Dalfesztivál, mely Jon Ola Sand főfelügyelősége alatt fog zajlani.

A dalfesztivál hivatalos mottója az Open Up lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Nyílj meg!

A szlogen szándékosan hiányos. Nyílj meg másoknak, nyílj meg a zenének, vagy akár nyílj meg Rotterdam felé. Nyílj meg ... bármit is választasz! Engedd el a fantáziád és úgy töltsd ki a szlogent, ahogy az neked megfelel. Ezáltal jobban megismerhetjük egymást.
Sietse Bakker, A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál főszervezője

A dalfesztivál hivatalos logóját november 28-án mutatták be. A grafika kört ábrázol, ami az összes részt vevő ország zászlaját alkotja, első részvételük szerinti sorrendben.

December 4-én jelentették be a műsor három házigazdáját Edsilia Rombley énekesnő, az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál negyedik, valamint a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjének huszonegyedik helyezettje, aki 1999-ben, 2007-ben és 2015-ben pontbejelentőként is jelen volt a döntőben, Jan Smit, az ország eurovíziós kommentátora 2011 óta, valamint Chantal Janzen színésznő, énekesnő, műsorvezető személyében.

A verseny helyszíne, a Rotterdam Ahoy

Kulcsok:  †   Rendező város  ‡   Pályázó városok      Nem megfelelő helyszínek

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Hivatalosan benyújtott pályázatok
Arnhem[4] GelreDome 41 000 Közös pályázat Nijmegennel. 2019. július 16-án visszaléptették.
Den Bosch[5] Brabanthallen 11 000 Közös pályázat Bredával és Tilburggal. 2019. július 16-án visszaléptették.
Maastricht MECC Maastricht, Noordhal 20 000 A két legesélyesebb helyszín egyike.
Rotterdam[6] Rotterdam Ahoy 15 818 A 2007-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál és a 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne.
Utrecht[7] Jaarbeurs 10 000 A pontos helyszín egy, a Jaarbeurs mellett felépítendő sátor lett volna. 2019. július 16-án visszaléptették.
Visszaléptetett pályázatok
Amszterdam Amsterdam RAI Kiállítási és Kongresszusi Központ, Europahal RAI 12 900 Az intézmény színházterme az 1970-es Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne volt. 2019. július 4-én visszalépett.
Johan Cruijff Arena 55 000–68 000 Az intézmény befogadóképessége a dalfesztivál idején nagyjából 35 000 fő lett volna. 2019. július 4-én visszalépett.
Ziggo Dome 17 000 A három legesélyesebb helyszín egyike volt. 2019. július 4-én visszalépett.
Breda Breepark 13 000 Közös pályázat Den Bosch-kal. 2019. július 1-jén visszalépett.
Hága Cars Jeans Stadion 15 000 A rendezéshez szükséges egy tető építése. 2019. június 27-én visszalépett.
Malieveld 15 000 Egy sátor felhúzásával a helyszín alkalmas lenne a rendezésre. 2019. június 27-én visszalépett.
Leeuwarden[8] WTC Expo <6 000 A helyszín a nem megfelelő belmagasság miatt visszalépett.[9]
Be nem nyújtott pályázatok
Enschede Enschede Repülőtér Twente 11-es Hangár 10 000 A város finanszírozási problémák miatt nem nyújtotta be hivatalos pályázatát.[10]
Zwolle[11] IJsselhallen <5 000 Nem megfelelő helyszín.

A résztvevők[szerkesztés]

Egy kihagyott év után visszatér a versenyre Bulgária és Ukrajna. Magyarország 2010, Montenegró pedig 2011 óta első alkalommal nem vesz részt. Így sorozatban második alkalommal negyvenegy ország alkotja a dalfesztivál mezőnyét.

Magyarország visszalépése[szerkesztés]

A 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál alatt Bubnó Lőrinc, a magyar delegáció akkori vezetője egy interjú keretein belül elmondta, hogy a csatorna megfontolja a 2012 óta futó válogatóműsor, A Dal nagyobb helyszínen történő lebonyolítását, és elképzelhetőnek tartják, hogy változásokat vezetnek be a műsorba. Ennek ellenére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap hivatalosan nem erősítette meg a részvételét, habár A Dal című műsor keretében nem az eurovíziós indulót fogják kiválasztani.[12][13] Az MTI október 25-én a következő mondatot írta meg A Dal 2020 indulásával kapcsolatos sajtóanyagban, mellyel teljesen bizonytalanná vált a magyar részvétel: a műsor készítői úgy döntöttek, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik. 2019. november 13-án hivatalossá vált, hogy Magyarország nem vesz részt a dalfesztiválon. A magyar közmédia döntésével kapcsolatosan számos hazai sajtóorgánum foglalkozott, a TV2 Tények című magazinműsorában beszéltek róla elsőként, miután pedig végleges lett a döntés, több internetes oldal azzal magyarázta a visszalépést, hogy az MTVA számára túl meleggé vált az Eurovíziós Dalfesztivál.[14][15] Ezt követően a brit The Guardian is foglalkozott a témával[16], melynek köszönhetően nemzetközi visszahangot váltott ki a legnagyobb újságoknál. Többek között a The Independent[17], a Deutsche Welle[18], a Sky[19] és az SBS[20] is foglalkozott az üggyel. Ennek következményeként az MTVA közleményben reagált az őket ért vádakra, állításuk szerint semmilyen produkció, esemény vagy rendezvény kapcsán nem tartják számon senkinek a szexuális beállítottságát[21], habár a válogatóműsor kétszeres versenyzője, Petruska András Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy korábban a műsor készítőivel folytatott beszélgetései során kiderült, hogy az Eurovízió és az MTVA által képviselt értékek nem egyeztethetőek össze.[22] A dalfesztiváltól való visszalépést követően ez volt az első alkalom, hogy az MTVA megszólalt az ügyben, majd innentől kezdve napi szinten jelentek meg kormányközeli politikai elemzők nyilatkozatai az M1 aktuális csatorna különböző műsoraiban, melyben balliberális csúsztatásnak[23] és a közmédia lejáratásának[24] nevezték az Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatos írásokat. Mindezek ellenére az MTVA továbbra sem indokolta, hogy miért döntöttek úgy, hogy nem indulnak a megmérettetésen. A magyar könnyűzenei szakma nem ért egyet a közmédia döntésével, Wolf Kati, a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzője szerint például ez egy hatalmas lehetőség egy előadó számára; ő úgy fogalmazott, hogy el kell indulni a versenyen, nem csak otthon ülni.[25]

További távol maradó országok[szerkesztés]

 •  Andorra – Az andorrai műsorsugárzó, a Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) 2019. május 22-én jelentette be, hogy a törpeállam, mely utoljára 2009-ben vett részt, nem tér vissza a versenyre.[26]
 •  Bosznia-Hercegovina2018. december 28-án a Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) igazgatója kijelentette, hogy a versenyre való visszatérés a műsorsugárzó céljai közt szerepel, de rossz anyagi helyzetük megnehezíti az ország visszatérését.[27] 2019 júliusában a BHRT megerősítette, hogy nem tudtak visszatérni az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által kiszabott szankciók miatt, mivel a műsorsugárzó a szervezet felé tartozásokat halmozott fel. Bosznia-Hercegovina legutóbb 2016-ban vett részt.[28]
 •  Kazahsztán2018. november 22-én Jon Ola Sand, a dalfesztivál igazgatója kijelentette, hogy a kazak műsorsugárzó, mely jelenleg társult tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, csak a verseny irányítócsoportja által történő meghívás útján csatlakozhat a dalfesztiválhoz, Ausztráliához hasonlóan. A Khabar Agency 2018 óta aktív résztvevője a Junior Eurovíziós Dalfesztiválnak, ez azonban nem jelenti automatikusan az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel lehetőségét, ugyanis a szervezet minden versenye külön irányítócsoporttal rendelkezik.[29] 2019. szeptember 6-án hivatalossá vált, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál irányítócsoportja nem kívánja meghívni Kazahsztánt a 2020-as versenyre.[30]
 •  Koszovó – A koszovói műsorszolgáltató évek óta az EBU teljes jogú tagságára törekszik, ezért a Radio Televizioni i Kosovës (RTK) az EBU-val tárgyalásokat folytatott az ügyről, melyek eredményeként felmerült a tagság feltételei közül a Nemzetközi Távközlési Egyesületben való teljes jogú tagság eltörlése. 2019 júniusában a szervezet nyolcvankettedik közgyűlésén az EBU tagjai a koszovói műsorsugárzó lehetséges felvételéről szavaztak: 1186 szavazat közül 673 tag nemmel, 400 tag igennel szavazott, 113 tag tartózkodott. Így az RTK nem csatlakozhat 2019-ben az EBU-hoz, ennek következményeként az ország a 2020-as versenyen sem vehet részt.[31]
 •  Liechtenstein – Az ország műsorsugárzója 2019 augusztus 7-én jelentette be, hogy nem vesznek részt a 2020-as versenyen. A törpeállam műsorsugárzója 2008-as megalakulását követően rendszeresen kifejezte csatlakozási szándékát az Európai Műsorsugárzók Uniójához, a folyamatot azonban lelassította a csatorna igazgatója, Peter Kölbel váratlan halála mellett a nem elegendő anyagi támogatás a kormány részéről. Liechtenstein 1969-ben, 1976-ban, majd a 2010-es évektől kezdve minden évben csatlakozni kívánt a dalfesztiválhoz.[32]
 •  Luxemburg – Habár Luxemburg 1993 óta nem vesz részt a dalfesztiválon, a részvételért felelős RTL Télé Lëtzebuerg (RTL) az elmúlt években egyre több felhívást kapott, hogy térjenek vissza a versenyre. 2019 májusában Anne-Marie David, az ország 1973-as győztese kérelmet nyújtott be a luxemburgi műsorszolgáltatónak és a képviselőháznak az ország visszatérése érdekében. Az elmúlt években az RTL kijelentette, hogy pénzügyi aggodalmak és a részt vevő kisebb országok sikertelenségei miatt nem szándékozik visszatérni a versenyre.[33] 2019. július 23-án az RTL hivatalosan is megerősítette, hogy nem vesznek részt, mivel a csatorna a zenei és szórakoztató műsorok helyett a hírközlésre fókuszál. Emellett az eurovíziós részvétel pénzügyi megterhelést jelentene a műsorszolgáltató számára, ezért az országnak jelenleg nincs terve arra, hogy visszatérjen a versenyre.[34]
 •  Monaco2019. augusztus 6-án vált hivatalossá, hogy a TMC nem kíván visszatérni a dalfesztiválra. Az ország utoljára 2006-ban vett részt a versenyen.[35]
 •  Marokkó – A 2019. november 13-án közzétett hivatalos résztvevői lista alapján bizonyossá vált, hogy Marokkó, mely korábban egyszer, 1980-ban vett részt a dalfesztiválon, nem tér vissza a versenyre 2020-ban.
 •  MontenegróSabrija Vulić, a montenegrói delegáció vezetője 2019. május 12-én bejelentette, hogy a műsorsugárzó a 2020-as indulóját a hagyományos válogatóműsor, a Montevizija kibővített változata segítségével kívánja kiválasztani, ezt azonban az állami műsorsugárzó nem erősítette meg.[36] Az ország szeptember 24-én előzetesen jelentkezett a 2020-as versenyre,[37] október 8-án azonban kiderült, hogy a Radio i televizija Crne Gore (RTCG) a meghosszabbított határidőre sem tudta előteremteni a részvétel költségeit, így a balkáni ország 2011 óta először nem lesz jelen a versenyen.[38] Másnap Božidar Šundić, az RTCG vezérigazgatója cáfolta a visszalépéssel kapcsolatos híreket, egyúttal bejelentette, hogy a részvételről történő végső döntés a csatorna igazgatótanácsának jogköre, mely még nem ismertette álláspontját a kérdésben.[39] 2019. november 13-án hivatalossá vált, hogy Montenegró nem vesz részt a dalfesztiválon.
 •  Szlovákia – Az utoljára 2012-ben versenyző Szlovákia 2019. június 5-én jelezte távolmaradását a lakosság körében tapasztalt alacsony érdeklődésre hivatkozva.[40]
 •  Törökország2018 augusztusában İbrahim Eren, a török műsorszolgáltató vezérigazgatója kifejtette, hogy nem tudnának olyan versenyt sugározni főműsoridőben, amelyben szexuálisan kétértelmű emberek szerepelnek, utalva ezzel Conchita Wurstra, a 2014-es verseny győztesére. Azt is megjegyezte, hogy a műsorszolgáltató nem ért egyet a 2009-ben bevezetett osztott (50% zsűri, 50% nézői) szavazási rendszerrel és az Öt Nagy automatikus döntősként való részvételével. 2018 decemberében azonban újból lehetségessé vált Törökország visszatérése, miután Eren az Európai Műsorsugárzók Uniója Igazgatótanácsának tagja lett.[41] Végül 2019. szeptember 22-én vált hivatalossá, hogy Törökország nem tér vissza a dalfesztiválra 2020-ban sem.[42]

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A részt vevő előadók egy része a verseny előtt különböző rendezvényeken népszerűsíti versenydalát.

Rendezvény Helyszín Dátum Részt vevő versenyzők száma
Eurovision in Concert Amszterdam,  Hollandia 2020. április 4. eddig 1
Eurovision Pre-party Madrid Madrid,  Spanyolország 2020. április 1011. n. a.
London Eurovision Party London,  Egyesült Királyság n. a. n. a.

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A versenyre megerősített 41 ország közül 13 biztosan belső kiválasztással, 21 pedig nemzeti döntő keretein belül választja ki képviselőjét.

Az indulók közül Ausztrália, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Portugália, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a kimondottan Eurovíziós Dalfesztiválra létrehozott nemzeti döntőt rendezi meg, mint a legutóbbi részvétele során, míg Albánia és Olaszország a dalfesztiváltól függetlenül már évtizedek óta futó, nagy múltú dalversenyei (Festivali i Këngës, illetve a Sanremói dalfesztivál) segítségével választja ki versenyzőjét.

Két év kihagyás után Spanyolország ismét belső kiválasztással nevezte meg indulóját. Az Egyesült Királyságban a 2016-ban bevezetett Eurovision: You Decide helyett ezúttal ismét a közmédia fogja kijelölni képviselőjüket belső kiválasztással. Ugyancsak belső kiválasztással nevezi meg indulóját Moldova is, erre az ország esetében korábban 2007-ben volt példa. Velük ellentétben Örményország egy kihagyott év után ismét nyílt válogatóműsorral, a Depi Evrateszil keretein belül választja ki versenyzőjét. Néhány ország nemzetközileg ismert tehetségkutató-formátum alkalmazásával fog dönteni előadójáról: Grúziát az Idol, Izraelt az országban HaKokhav HaBa LaEurovizion néven futó Rising Star, Máltát pedig az X Factor Malta győztese képviselheti a nemzetközi versenyen.

A többi ország közül Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Görögország, Hollandia, Írország, Oroszország és Svájc ismét a teljes belső kiválasztás mellett döntött.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia nemzeti döntő Festivali i Këngës RTSH 2019. december 22.
 Ausztrália nemzeti döntő Eurovision: Australia Decides SBS 2020. február 8.
 Ausztria belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Azerbajdzsán belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Belgium belső kiválasztás előadó: Vandaag één 2019. október 1. 2020. február
 Bulgária belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. november 25. 2020. március
 Ciprus belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. november 29.
 Csehország nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2020. január 26.
 Dánia nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2020. március 7.
 Egyesült Királyság belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Észak-Macedónia Nincs adat
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV 2020. február 29.
 Fehéroroszország Nincs adat
 Finnország nemzeti döntő Uuden Musiikin Kilpailu YLE 2020. március 7.
 Franciaország Nincs adat
 Görögország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Grúzia előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
Grúz Idol GPB First Channel 2019. december 21.
 Hollandia belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Horvátország nemzeti döntő Dora HRT 2020 február 29.
 Írország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Izland nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2020. február 29.
 Izrael nemzeti döntő előadó: Rising Star
dal: Kdam
Keshet 12
 Lengyelország Nincs adat
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1 2020. február 8.
 Litvánia nemzeti döntő Eurovizijos LRT televizija 2020. február 15.
 Málta előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: X Factor Malta TVM 2020. február 8.
 Moldova belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Németország Nincs adat
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK 2020. február 15.
 Olaszország nemzeti döntő Sanremói dalfesztivál Rai 1, Rai Italia 2020. február 8.
 Oroszország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Örményország nemzeti döntő Depi Evrateszil Armenia 1
 Portugália nemzeti döntő Festival da Canção RTP 2020. március 7.
 Románia Nincs adat
 San Marino Nincs adat
 Spanyolország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. október 5.
 Svájc belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT 2020. március 7.
 Szerbia nemzeti döntő Beovizija RTS
 Szlovénia nemzeti döntő EMA RTVSLO
 Ukrajna nemzeti döntő Vidbir UA:Persij, STB 2020. február 22.

Megerősített résztvevők[szerkesztés]

Elődöntősök[szerkesztés]

Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
 Albánia[43] albán 2019. december 22. 2019. december 22.
 Ausztrália[44] 2020. február 8. 2020. február 8.
 Ausztria[45]
 Azerbajdzsán[46]
 Belgium[47] angol Hooverphonic 2020. február
 Bulgária[48] VICTORIA 2020. március
 Ciprus[49] angol Sandro
 Csehország[50] 2020. január 26. 2020. január 26.
 Dánia[51] 2020. március 7. 2020. március 7.
 Észak-Macedónia[52]
 Észtország[53] 2020. február 29. 2020. február 29.
 Fehéroroszország[54]
 Finnország[55] 2020. március 7. 2020. március 7.
 Görögország[56]
 Grúzia[57] 2019. december 21.
 Horvátország[58] 2020. február 29. 2020. február 29.
 Írország[59]
 Izland[60] 2020. február 29. 2020. február 29.
 Izrael[61]
 Lengyelország[62]
 Lettország[63] 2020. február 8. 2020. február 8.
 Litvánia[64] 2020. február 15. 2020. február 15.
 Málta[65] 2020. február 8.
 Moldova[66]
 Norvégia[67] 2020. február 15. 2020. február 15.
 Oroszország[68]
 Örményország[69]
 Portugália[70] 2020. március 7. 2020. március 7.
 Románia[71]
 San Marino[72]
 Svájc[73]
 Svédország[74] 2020. március 7. 2020. március 7.
 Szerbia[75]
 Szlovénia[76]
 Ukrajna[77] 2020. február 22. 2020. február 22.

Döntősök[szerkesztés]

Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás
 Egyesült Királyság[78]
 Franciaország[79]
 Hollandia[80]
 Németország[81]
 Olaszország[82] 2020. február 8. 2020. február 8.
 Spanyolország[83] Blas Cantó

Térkép[szerkesztés]

  Országok, melyek már megnevezték az indulójukat
  Országok, melyek már jelezték, hogy részt vesznek
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Tied 2020 legjobb magyar slágere? - Elindult a jelentkezés a Dal 2020-ra. (Hozzáférés: 2019. október 25.)[halott link]
 2. 5 Dutch cities in the race to become Eurovision 2020 Host City (angol nyelven). eurovision.tv, 2019. július 10. (Hozzáférés: 2019. július 10.)
 3. The wait is nearly over for Maastricht and Rotterdam!. (Hozzáférés: 2019. augusztus 9.)
 4. The Netherlands: Arnhem Wishes to Host Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 5. Eurovision’20: Brabanthallen in Den Bosch Proposes Itself as Venue For 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
 6. Eurovision’20: Rotterdam Interested in Hosting Eurovision 2020. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 7. Eurovision’20: Utrecht Shows Interest in Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 8. Eurovision'20: Leeuwarden Enters The Host City Race (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
 9. One down! Leeuwarden withdraws bid to host Eurovision 2020 due to ceiling height of venue (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2019. június 18. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
 10. Eurovision 2020: Which nine cities have applied to host the contest? (angol nyelven). esctoday.com, 2019. június 10. (Hozzáférés: 2019. június 10.)
 11. Eurovision’20: The IJsselhallen Wishes To Bid To Host Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 12. Granger, Anthony: Hungary: A Dal Looking At Move To Larger Venue (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 12. [2019. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 12.)
 13. ESCKAZ in Tel Aviv: Interview with Lőrinc Bubnó (Head of Delegation of Hungary) (brit angol nyelven). ESCKAZ, 2019. május 12. (Hozzáférés: 2019. május 25.)
 14. Madura, Máté: Amiben bízom nem csak Vízió – Hagyd meg nekem A Dalt! Eurovízió Magyarország nélkül. Miért? (magyar nyelven). kozteve.blog.hu, 2019. november 17. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 15. Sajó, Dávid: Túl meleg az Eurovízió a kormánynak és a közmédiának? (magyar nyelven). index.hu, 2019. november 26. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 16. Walker, Shaun: Hungary pulls out of Eurovision amid rise in anti-LGBTQ+ rhetoric (angol nyelven). kozteve.blog.hu, 2019. november 27. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 17. Osborne, Samuel: Speculation: Hungary out of 'too gay' Eurovision (angol nyelven). The Independent, 2019. november 29. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 18. Wünsch, Silke: Is the Eurovision Song Contest too 'gay' for Hungary? (angol nyelven). Deutsche Welle, 2019. november 29. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 19. Robertson, Chris: Eurovision: Hungary pulls out of 'too gay' song contest (angol nyelven). Sky, 2019. november 28. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 20. Hungary pulls out of Eurovision reportedly over concerns the music spectacular is 'too gay' (angol nyelven). SBS, 2019. november 29. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 21. Visszautasítja a közmédia a sajtóban megjelent Eurovíziós Dalfesztivállal kapcsolatos állításokat (magyar nyelven). hirado.hu, 2019. november 28. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 22. "Érdekes cikket közölt az Index.hu. ..." (magyar nyelven). FacebookPetruska András oldala, 2019. november 27. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 23. Balliberális csúsztatás a dalverseny kapcsán kirobbant médiahiszti Kiszelly szerint (magyar nyelven). hirado.hu, 2019. december 1. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 24. Kiszelly: Régi trükkel próbálják lejáratni a közmédiát (magyar nyelven). hirado.hu, 2019. november 30. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 25. Juhász, Ervin: Kati Wolf: “We Should Go, Perform, And Not Just Sit At Home” (angol nyelven). ESC Bubble, 2019. december 3. (Hozzáférés: 2019. december 7.)
 26. Granger, Anthony: Andorra: RTVA Rules Out Eurovision Return in 2020 (angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 22. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
 27. Bosnia & Herzegovina's "primary goal" is Eurovision comeback but 2020 return "difficult" (amerikai angol nyelven). ESCXTRA.com, 2018. december 28. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
 28. Herbert, Emily: Bosnia & Herzegovina: No Eurovision Return in 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. július 9. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
 29. Granger, Anthony: Kazakhstan: Eurovision Participation ‘Needs To Be Discussed’ (brit angol nyelven). Eurovoix, 2018. november 22. (Hozzáférés: 2018. november 22.)
 30. Cobb, Ryan: EBU: “No plans” to invite Kazakhstan to participate in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCxtra, 2019. szeptember 6. (Hozzáférés: 2019. szeptember 6.)
 31. Argyriou, Giannis: Changes in the EBU statutes have not been aprooved - Kosovo can't apply for full membership of EBU (amerikai angol nyelven). Eurovision News | Music | Fun, 2019. június 28. (Hozzáférés: 2019. június 28.)
 32. Jiandani, Sanjay: Liechtenstein: 1 FL TV will not debut in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. augusztus 7. (Hozzáférés: 2019. augusztus 7.)
 33. Granger, Anthony: Luxembourg: Anne-Marie David Pushing For Nations Eurovision Return (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 29. (Hozzáférés: 2019. május 29.)
 34. News, Eurovision; Eurovision: Luxembourg: RTL confirms non participation in Eurovision 2020 (amerikai angol nyelven). Eurovision News, Polls and Information by ESCToday, 2019. július 23. (Hozzáférés: 2019. július 23.)
 35. Herbert, Emily: Monaco: TMC Rules Out Eurovision Return in 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. augusztus 6. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
 36. Granger, Anthony: Montenegro: Aims For Expanded Montevizija in 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 12. (Hozzáférés: 2019. május 12.)
 37. Jiandani, Sanjay: Montenegro: RTCG confirms preliminary participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
 38. Jiandani, Sanjay: Montenegro: RTCG withdraws from Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. november 8. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
 39. Granger, Anthony: Montenegro: Director General of RTCG Denies Eurovision Withdrawal Decision Has Taken Place (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. november 9. (Hozzáférés: 2019. november 9.)
 40. Slovakia: No Return to the Eurovision Song Contest in 2020 (angol nyelven). Eurovoix, 2019. június 5. (Hozzáférés: 2019. június 5.)
 41. Turkey: TRT Wishes To Be More Involved With EBU Events (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. december 9. (Hozzáférés: 2018. december 9.) „The Turkish national broadcaster is looking to be more involved in EBU events, following the election of TRT General Manager İbrahim Eren to the Executive Board of the EBU.”
 42. Turkey: TRT Will Not Compete in Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. szeptember 22. (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.)
 43. Herbert, Emily: Albania: Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. július 22. (Hozzáférés: 2019. július 22.)
 44. Granger, Anthony: Australia: Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 29. (Hozzáférés: 2019. május 29.)
 45. Jiandani, Sanjay: Austria: ORF confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. szeptember 13. (Hozzáférés: 2019. szeptember 13.)
 46. Jiandani, Sanjay: Azerbaijan: Ictimai confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. szeptember 16. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
 47. Granger, Anthony: Belgium: VRT to Internally Select Eurovision 2020 Participant (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 15. (Hozzáférés: 2019. május 15.)
 48. Petyov, Georgi: Bulgaria: Eurovision 2020 Return Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. október 30. (Hozzáférés: 2019. október 30.)
 49. Cyprus: CyBC confirms participation in Eurovision 2020 (angol nyelven). esctoday.com, 2019. július 15. (Hozzáférés: 2019. július 15.)
 50. Czech Republic: Televised Selection To Determine Eurovision 2020 Entry (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. január 28. (Hozzáférés: 2019. január 28.)
 51. Denmark: Copenhagen to Host Dansk Melodi Grand Prix 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 10. (Hozzáférés: 2019. május 10.)
 52. Jiandani, Sanjay: North Macedonia: MKRTV confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. szeptember 6. (Hozzáférés: 2019. szeptember 6.)
 53. Herbert, Emily: Estonia: Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. augusztus 6. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
 54. Belarus: BTRC Proposes Change in Eurovision Selection for 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. február 19. (Hozzáférés: 2019. február 19.)
 55. Finland: YLE Considers Format Change for UMK (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. március 4. (Hozzáférés: 2019. március 4.)
 56. Farren, Neil: Greece: Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. szeptember 6. (Hozzáférés: 2019. szeptember 6.)
 57. Georgia: Eurovision 2020 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. június 9. (Hozzáférés: 2019. június 9.)
 58. Jiandani, Sanjay: Croatia: HRT confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. szeptember 10. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
 59. Ireland: RTÉ Confirms Eurovision 2020 Participation (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. augusztus 23. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)
 60. Granger, Anthony: Iceland: RÚV Expects To Participate in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. szeptember 2. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
 61. Israel: Eurovision 2020 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 30. (Hozzáférés: 2019. május 30.)
 62. Granger, Anthony: Poland: TVP Confirms Eurovision 2020 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. október 1. (Hozzáférés: 2019. október 1.)
 63. Latvia: LTV rules out Junior Eurovision return and confirms Eurovision participation (angol nyelven). escxtra.com, 2019. június 20. (Hozzáférés: 2019. június 20.)
 64. Eurovizijos Atranka 2020: Lithuania’s HoD promises changes…as Aiste Pilvelyte shows interest in making 12th appearance (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2019. június 1. (Hozzáférés: 2019. június 1.)
 65. Cassar, Daphne: Rotterdam to host Eurovision 2020 (brit angol nyelven). TVM, 2019. augusztus 30. (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.) „34 countries, including Malta, have so far confirmed their intention to participate in the festival, which attracted audiences of about 180 million televiewers in the 2019 edition.”
 66. Noutsos, Angelos: Moldova goes internal for Eurovision 2020? (angol nyelven). escxtra.com, 2019. november 8. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
 67. Norway: NRK Announces Changes for Melodi Grand Prix 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. november 5. (Hozzáférés: 2018. november 5.)
 68. CHANNEL 1 WILL COMPETE IN THE 2020 EDITION! (angol nyelven). escapenews.org, 2019. június 30. (Hozzáférés: 2019. június 30.)
 69. Jiandani, Sanjay: Armenia: AMPTV confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. október 29. (Hozzáférés: 2019. október 29.)
 70. Portugal: Two Composers Already Confirmed for Festival da Canção 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. december 7. (Hozzáférés: 2018. december 7.)
 71. Granger, Anthony: Romania: TVR Confirms Eurovision 2020 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. szeptember 16. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
 72. San Marino: Eurovision 2020 Participation Confirmed After Best Result To Date (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
 73. Herbert, Emily: Switzerland: Eurovision 2020 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. július 11. (Hozzáférés: 2019. július 11.)
 74. Sweden: P4 Nästa Opens Submissions Window for 2019 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. március 2. (Hozzáférés: 2019. március 2.) „Sveriges Radio has opened the submissions process for P4 Nästa 2019, which will lead to one act competing in Melodifestivalen 2020.”
 75. Jiandani, Sanjay: Serbia: RTS confirms participation in Eurovision 2020 (brit angol nyelven). ESCToday, 2019. július 25. (Hozzáférés: 2019. július 25.)
 76. Granger, Anthony: Slovenia: Eurovision 2020 Participation Confirmed as EMA FREŠ is Launched (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. augusztus 1. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
 77. Ukraine: Intend to Participate in Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. február 28. (Hozzáférés: 2019. február 28.)
 78. United Kingdom: “I think it’s safe to say we will be returning next year to the Netherlands.” (angol nyelven). esctakeover.com, 2019. július 7. (Hozzáférés: 2019. július 7.)
 79. FRANCE CONFIRMED THEIR PARTICIPATION FOR 2020! (angol nyelven). escapenews.org, 2019. június 21. (Hozzáférés: 2019. június 21.)
 80. Duncan Laurence wins Eurovision 2019 for the Netherlands. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 81. Germany: ARD To Rethink Approach To Eurovision For 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
 82. Italy: RAI confirms participation in Eurovision 2020 (angol nyelven). esctoday.com, 2019. október 8. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
 83. Spain: Eurovision 2020 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. június 5. (Hozzáférés: 2019. június 5.)

További információk[szerkesztés]