2013-as Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


2013-as Eurovíziós Dalfesztivál
We Are One
Malmö Aréna, Malmö, Svédország Svédország
Countdown - Eurovision 2013 - Malmö - Stortorget.JPG

Első elődöntő 2013. május 14.
Második elődöntő 2013. május 16.
Döntő 2013. május 18.
Műsorvezető Petra Mede
Eric Saade (csak döntő; a Green Roomban)
Rendező
csatorna
Svédország Sveriges Television
Dalfesztivál igazgatója Norvégia Jon Ola Sand
Győztes dal Dánia Only Teardrops (Emmelie de Forest)
Magyar versenyző ByeAlex
(Kedvesem (Zoohacker Remix))
Szavazási rendszer Mindegyik ország a tíz kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10 és 12 pontot kapnak
Indulók száma 39; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 13 dal nem jutott tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
Örményország Örményország
Visszalépő
országok
Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina
Portugália Portugália
Szlovákia Szlovákia
Törökország Törökország
Nulla pontos
dal
Meghívott előadók Első elődöntő: Loreen, Northern Lights
Második elődöntő: Urban Orchestra, Agnes és Darin
Döntő: Loreen, We Write the Story című Eurovízió-himnusz előadása, Sarah Dawn Finer, Carola, Petra Mede
Előző
Következő
◄2012
2014►
SablonWikidataSegítség

A 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál (angolul és svédül: Eurovision Song Contest 2013, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2013) volt az ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál. Svédországban rendezték meg, mivel az előző évi dalfesztivált Loreen svéd énekesnő Euphoria című dala nyerte. Két elődöntőt rendeztek, az elsőt 2013. május 14-én, a másodikat pedig május 16-án. A döntő dátuma 2013. május 18. volt.[1] A verseny helyszínét illetően a svédek a győzelmük után azt nyilatkozták, hogy Stockholm vagy Malmö fog otthont adni a fesztiválnak. 2012. július 8-án hivatalossá vált, hogy Malmőben lesz megrendezve a verseny.[2]

A dalfesztiválon 39 ország vett részt, beleértve Örményországot is, amely utoljára 2011-ben volt résztvevő. Bosznia-Hercegovina, Portugália, Szlovákia és Törökország még a verseny előtt visszalépett. A magyar induló ByeAlex volt, aki a Kedvesem (Zoohacker Remix) című számával nyerte meg A Dal című válogatót. ByeAlex az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 84 ponttal a tizedik helyet érte el, ami a harmadik legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztiválok addigi történetében.

A verseny győztese a Dániát képviselő Emmelie de Forest lett, aki 281 pontot gyűjtve nyerte meg a döntőt. Az Only Teardrops című dal emellett nyolc országtól kapta meg a maximális 12 pontot. A 2013-as elődöntőket és a döntőt százhetvenmillió ember látta.[3]

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

A verseny helyszíne, a Malmö Aréna

A verseny helyszíne Stockholm és Malmö között dőlt el, végül 2012. július 8-án hivatalossá vált, hogy a malmői, 15 500 férőhelyes Malmö Aréna ad otthont a dalversenynek. Korábban még Göteborg is lehetséges helyszín volt.[4] Az 1992-es Eurovíziós Dalversenynek is Malmö adott otthont, bár akkor az Isstadionban volt megrendezve.

Az Eurovíziós Dalfesztivál emblémájának fő eleme egy pillangó, ami a pillangóeffektus szimbólumaként jelenik meg a logóban. Manapság már a tudomány tudja, hogy kis dolgok sok mindent meg tudnak mozgatni. Egy pillangószárny el tud indítani akár egy hurrikánt is – legalábbis elméletben. A pillangóknak egy nevük van, de mégis létezik ezer különböző formájú, fajtájú és színű, csakúgy, mint az Eurovíziós Dalfesztivál, melyet a gazdag nemzeti sokszínűség jellemez. Ezek mellett azt is jelképezi még, hogy májusban emberek milliói gyűlnek össze Malmőben, hogy megünnepeljék sokszínűségüket. Ha mindannyian együttműködünk, bármit el tudunk érni, mivel „Egyek vagyunk”. Így lett a verseny mottója „We are one!”[5]

A dalversenynek 1995 óta először nem kettő, három, vagy négy, hanem egy házigazdája volt, Petra Mede személyében.

A résztvevők[szerkesztés]

ByeAlex a második elődöntőben

Csehországban ismételten felvetődött a kérdése egy lehetséges visszatérésnek, de a Česká Televize döntése alapján 2010 után ez volt sorozatban a negyedik verseny, amelytől távol maradnak. Nem küldött versenyzőt Monaco sem, amely eddig utoljára 2006-ban szerepelt, de a 2010 óta távol maradó Andorra, az 1993-ban utoljára részt vevő Luxemburg és a verseny eddigi egyetlen afrikai résztvevője, Marokkó sem. A tavalyi évet politikai okokból kihagyni kényszerülő Örményország[6] visszatért, ellentétben a 2012-ben financiális hiányokra hivatkozó Lengyelországgal, akik az előzetes találgatásokkal és bejelentésekkel szemben sem indultak el a versenyen.[7] Legutóbb mindkét ország a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviseltette magát. Portugália negyvenhatszor vett részt eddig az Eurovíziós Dalversenyen, ám majdhogy fél évszázadnyi versenyzés után, pénzügyi okok miatt visszaléptek. Eddigi legjobb helyezésük egy hatodik hely 1996-ból.[8] A portugálokhoz hasonlóan Szlovákia sem delegált versenyzőt Malmőbe; négy év folyamatos részvétel után először nem volt szlovák indulója a versenynek.[9] Ezentúl még a bosnyák közmédiát ért megszorításoknak köszönhetően Bosznia-Hercegovina sem delegált versenyzőt Malmőbe, bár egy másik műsorsugárzó bejelentette, hogy szívesen neveznének indulót, de ez nem járt sikerrel.[10] Bosznia-Hercegovinával egy napon jelentette be a török műsorsugárzó, hogy visszalép a versenytől, mivel nem értenek egyet a versenyszabályokkal, többek között az 50–50%-os szavazással, és az „Öt Nagy” státusszal.[11] Így végül 39 állam vett részt a 2013-as Eurovíziós Dalversenyen, s ez megegyezik a 2005-ös és a 2010-es létszámmal.

A 2012-es verseny után sorozatban másodszor indult a san marinói Valentina Monetta, ám csakúgy mint az előző évben, ezúttal sem sikerült kivívnia a döntőbe jutást. A moldovai Aliona Moon 2012-ben még Pasha Parfeny egyik háttérénekese volt, ebben az évben viszont szólóénekesként indult, Parfeny pedig ebben az évben zongoristaként vett részt az előadásban. Az albán Bledar Sejko 2011-ben Aurela Gaçe előadásában vett részt gitárosként, az örmény Gor Szudzsján pedig 2010-ben Eva Rivas egyik háttérénekese volt. Másodszor vett részt a bolgár Elitsa és Stoyan is, akik 2007-ben az ország eddigi legjobb eredményét elérve a döntőben ötödik helyen zártak, ebben az évben viszont döntőbe sem jutottak.

Az itt Szerbiát képviselő Moje 3 egyik tagja, Nevena Božović volt az első személy, aki a Junior Eurovíziós Dalfesztivál után kijutott az Eurovíziós Dalfesztiválra is: 2007-ben Rotterdamban egy harmadik helyet szerzett meg Szerbiának.

Magyar résztvevő[szerkesztés]

2012. október 25-én reggel Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese és Rákay Philip, a Magyar Televízió intendánsa jelentette be, hogy a televízió részt kíván venni a soron következő dalversenyen, és nyílt pályázatot ír ki. A dalok leadásának határideje 2012. december 31-e volt. A 244 jelentkező közül egy zsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. A nemzeti döntő zsűrije ötfős volt, tagjai Rákay Philip, az MTVA intendánsa, Csiszár Jenő televíziós-rádiós személyiség, Walkó Csaba, a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő Compact Disco frontembere, Rakonczai Viktor zeneszerző és Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar résztvevője lett. A hazai elődöntőkre külföldi előadók ezúttal nem pályázhattak, mivel egy szabályváltozás szerint a hazai fordulóban elhangzó dalok mindegyikének magyarul kellett elhangoznia. Februárban és márciusban hat show-műsort adtak le. A három elődöntőben összesen harminc dal versenyzett a két középdöntőbe, majd a döntőbe jutásért. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot a svédországi Malmőben. A műsor házigazdái Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva voltak. A győztes ByeAlex lett, aki a Kedvesem című számával nyerte meg a magyar válogatót.

ByeAlex a malmői döntőben 84 ponttal a 10. helyet érte el, ami a harmadik legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztivál addigi történetében, csak Bayer Friderika 1994-es negyedik, illetve Rúzsa Magdi 2007-es kilencedik helye előkelőbb.[12] Az elődöntőt Magyarországon többen kísérték figyelemmel, mint 2012-ben a Compact Disco szereplését.[13]

A Dal (2013) – döntő[szerkesztés]

A döntőt március 2-án tartotta az MTV a két középdöntőből továbbjutott nyolc előadó részvételével. A végeredmény a telefonos szavazás, illetve szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. Első körben a továbbjuttatott nyolc versenyzőből kizárólag a zsűri szavaztok alapján jelölték ki azt a négy dalt, amelyek közül a telefonos szavazatok döntötték el, hogy szerintük melyik dal képviselje Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A zsűri a megszokottól eltérően az összes produkció elhangzása után pontozott. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2013.hu és a eurovision.tv.[14] Meghívott előadóként lépett fel az előző évi nemzeti döntő egyik résztvevője, az Anti Fitness Club, akik a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dalának, a Euphoriának egy sajátos feldolgozását adták elő. Fellépett a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója, a Compact Disco is, akik a Sound of Our Hearts című dalukat adták elő, a Magyar Rádió szimfonikus zenekarának közreműködésével.

  Zsűri első négy helyezettje
  Az SMS-szavazás győztese
# Előadó Dal (zene / szöveg) Zsűri
(Összesen)
Eredmény
(Zsűri)
Eredmény
(SMS)
01 Vastag Tamás „Holnaptól” (Szabó Zé / Szente Vajk) 22 3. 4.
02 Keresztes Ildikó Nem akarok többé játszani (Köteles Leander, Deutsch Gábor, Tisza Gergely / Köteles Leander) 8 5.
03 Kállay-Saunders András „My Baby”' (Kállay-Saunders András, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis) 46 1. 2.
04 Radics Gigi „Úgy fáj” (Kelemen Huba, Jack D. Elliot / Jánosi) 44 2. 3.
05 Rácz Gergő „Csak állj mellém” (Rácz Gergő, Geszti Péter) 0 7.
06 Agárdi Szilvia – Pál Dénes „Szíveddel láss” (Szabó Zé / Molnár Tamás) 0 7.
07 Cserpes Laura „Élj pont úgy” (Kolozsvári Tamás, Krajczár Péter, Tabár István) 4 6.
08 ByeAlex Kedvesem (Zoohacker RMX) (Márta Alex / Palásti Kovács Zoltán „Zoohacker”) 16 4. 1.

Az SMS-szavazás során több mint 244 000 érvényes szavazat érkezett be.

A nézői szavazatok alapján A Dalt ByeAlex nyerte.[15] Loreen, a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese Japánból küldött videóüzenetet, míg Petra Mede, a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál műsorvezetője egyenesen a svéd nemzeti döntő, a Melodifestivalen második esély fordulójából köszöntötte A Dal nyertesét.

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök

Az Eurovíziós Dalfesztivál svéd szervezői az EBU egyik novemberi referencia ülésén döntöttek arról, hogy a malmői versenyen részt vevő országok rajtsorrendjét a korábbi sorsolásos rendszerrel szemben a műsor producerei fogják meghatározni. Egyedül a rendező Svédország helyzetét bízzák a véletlenre a döntőben. A hagyományok közül többet megtartottak, így januárban a korábbiakhoz hasonló módon zajlott le az országok elődöntőkbe való szétválasztása. Az államokat partnerkapcsolataik szerint csoportosítva sorolták be egy-egy kalapba, összesen hatba, és ezekből húzva eldőlt, hogy kiknek, kik ellen, melyik napon kell először fellépniük. A rendezők csak ezt követően, a március közepén tartandó delegációvezetők találkozóján tettek eleget a rajtsorrend végleges meghatározásának.[16] Mivel a legtöbb látogatót a két közeli szomszédos országból várták, ezért néhány kisebb problémára is megoldást találtak a versenyszervezők. A jegyeladások arányossága miatt a szomszédos Dánia képviselője megállapodás szerint az első, Norvégiáé pedig a második elődöntőben állt a közönség elé.

Az elődöntők beosztása[szerkesztés]

A harminchárom elődöntős országot – Dánia, Izrael és Norvégia kivételével – öt kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. Január 17-én tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele volt. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, így a delegációk előre tudták, mikor kell megérkezniük a próbákra.[17] A végleges fellépési sorrendet 2013. március 28-án tette közzé a házigazda SVT produkciós csoportja.[18]

Kalapon kívül 1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap

A verseny[szerkesztés]

A döntő nyitánya, zászlós bevonulás az arénába. A képen a házigazda svéd Robin Stjernberg (jobbra), előtte Bonnie Tyler (balra)

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette az M1, Gundel Takács Gábor helyszíni kommentálásában. Az adásokat megelőzően Novodomszky Éva műsorvezetésével, az Elővízió című műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről.

1995 után először fordult elő, hogy egy műsorvezetője volt a versenynek: Petra Mede.

A szombati döntőben a részt vevő versenyzőkkel Eric Saade, a 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál svéd résztvevője beszélgetett a Green Roomban, ami az elmúlt évektől eltérően teljesen külön volt a nézőtértől és a színpadtól, és jelen volt 800 néző is.[19]

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek, amiket a szervező SVT forgatott márciusban a részt vevő 39 országban.

Az első elődöntő kezdetén Loreen énekelte el előző évi győztes dalát egy gyermekkar kíséretében. A döntő nyitásaként egy kórus adta elő a We Write the Story című dalt, melyet Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Avicii szerzett. Ezalatt a részt vevő huszonhat ország versenyzői az olimpiai játékok megnyitójához hasonlóan vonultak be az arénába. A szavazás közben Loreen előadott egy remixet, amely tartalmazta a We Got the Power, a My Heart Is Refusing Me és a Euphoria című dalt. A szavazatok számlálása alatti szünetben a műsorvezető, Petra Mede szórakoztatta a közönséget. Több mint nyolc perces produkciójában feltűnt pár másodpercre a svéd popipar egyik legismertebb alakja, Carola is. Ezt követően Sarah Dawn Finer adta elő a The Winner Takes It All című ABBA-dal átdolgozását.

Az 1985-ös Eurovíziós Dalfesztivál óta először fordult elő, hogy Jugoszlávia, vagy a volt Jugoszlávia utódállamai közül senki sem vett részt a dalverseny döntőjében, miután az első elődöntőben sorra kiesett Szlovénia, Horvátország, Montenegró és Szerbia, a második elődöntőből pedig Macedónia. Bosznia-Hercegovina nem nevezett indulót a versenyre, míg Koszovó még sosem vett részt, mivel nem tagja az EBU-nak.

Nagy meglepetést okozott a bolgár folkduó, Elitsa és Stoyan kiesése a második elődöntőből, hiszen 2007-ben a döntő ötödik helyén végeztek. Ugyancsak meglepő volt a San Marinó-i Valentina Monetta kiesése, akinek a dalát sokan a döntőbe várták, és a rajongói klubok előzetes szavazásán összesítésben a második helyen végzett.

Ebben az évben fordult elő először, hogy Magyarország pontot adott a vele konfliktusban álló Örményországnak.

A szavazás[szerkesztés]

A verseny előtt a legesélyesebbnek Dániát tartották, és végül daluk győzni is tudott.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai közösen alakították ki az országonkénti eredményeket. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Szlovénia végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Lettország zárt a tabella legalján, immáron harmadszor.

A döntőben a szavazás során összesen négy ország váltotta egymást az élen. Az elsőként szavazó San Marino Görögországot helyezte az élre. Svédország pontjai után Norvégia vezetett, ezt követően még Görögország és Belgium is visszaállt az élre, de nem sokkal ezután átvette a vezetést Dánia, amely előnyét végig őrizve harmadik győzelmét aratta. Az elődöntők 2004-es bevezetése, ezáltal a résztvevők számának megemelkedése óta a 281 pont a negyedik legmagasabb, amivel nyerni lehetett. Ez éppen egy ponttal több, mint amennyit a 2004-es ukrán győztes, Ruslana összegyűjtött. Emellett a győztes dal nyolc országtól gyűjtötte be a maximális tizenkét pontot. Mindössze egy ország, San Marino nem adott pontot a győztesnek. A verseny történetében először, már a harmincötödik szavazó ország után kihirdették a győztest, miután matematikailag eldőlt, hogy megnyerte a döntőt Dánia, és csak utána adták meg a lehetőséget, hogy kihirdesse a pontjait a még fennmaradó négy ország. A legtöbb tizenkét pontot a második helyen végző Azerbajdzsán kapta, aki a második elődöntő győztese is volt egyben. A harmadik helyen az első elődöntő harmadik helyezettje, Ukrajna végzett. A döntőben az utolsó helyet Írország szerezte meg, akik az első elődöntőből a nyolcadik helyen jutottak tovább.

A házigazda Svédország a tizennegyedik helyen végzett. A 2012-es év után ismét előfordult, hogy a hazai közönség örülhetett a maximális 12 pontnak, bár csak egyszer. A döntőben mindössze tizenhárom olyan dal volt, amely nem kapott legalább egyszer tizenkét pontot; ugyanennyi kapott legalább egyszer, akárcsak a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Magyarország pontjait Novodomszky Éva hirdette ki, a tizenkét pontot Azerbajdzsán dala kapta, a későbbi győztes Dánia tíz pontot kapott. Magyarország Németországtól kapott tizenkét pontot, továbbá tíz pontot adott Finnország és Svájc, nyolcat Albánia, hetet Hollandia, hatot Bulgária és San Marino, ötöt Litvánia, négyet Észtország és Horvátország, hármat Olaszország és Svédország, míg kettőt köszönhettünk Görögországnak, Norvégiának és Szerbiának.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Balázs Fecó, Jeney Erzsébet, Kiss Áron Ádám, Rakonczai Viktor és Rúzsa Magdi voltak.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 14-én rendezték meg tizenhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül az  Egyesült Királyság,  Olaszország és  Svédország is az első elődöntőben szavazott.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Ausztria Ausztria[20][21] angol Natália Kelly Shine Ragyogás 14. 27
02 Észtország Észtország[22] észt Birgit Et uus saaks alguse Egy új kezdet lehetne 10. 52
03 Szlovénia Szlovénia[23] angol Hannah Straight Into Love Egyenesen a szerelembe 16. 8
04 Horvátország Horvátország[24][25] horvát Klapa s mora Mižerja Szenvedés 13. 38
05 Dánia Dánia[26] angol Emmelie de Forest Only Teardrops Csak könnycseppek 1. 167
06 Oroszország Oroszország[27] angol Dina Garipova What If Mi van, ha 2. 156
07 Ukrajna Ukrajna[28][29] angol Zlata Ognevich Gravity Gravitáció 3. 140
08 Hollandia Hollandia[30][31][32] angol Anouk Birds Madarak 6. 75
09 Montenegró Montenegró[33][34][35] montenegrói Who See Igranka Buli 12. 41
10 Litvánia Litvánia[36] angol Andrius Pojavis Something Valami 9. 53
11 Fehéroroszország Fehéroroszország[37] angol Alyona Lanskaya Solayoh 7. 64
12 Moldova Moldova[38] román Aliona Moon O mie Egy ezer 4. 95
13 Írország Írország[39] angol Ryan Dolan Only Love Survives Csak a szerelem éli túl 8. 54
14 Ciprus Ciprus[40] görög Despina Olympiou An me thimasai Ha emlékszel rám 15. 11
15 Belgium Belgium[41][42][43] angol Roberto Bellarosa Love Kills A szerelem öl 5. 75
16 Szerbia Szerbia[44] szerb Moje 3 Ljubav je svuda Szerelem mindenhol 11. 46

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Automatikus döntősök
Szavazók
Össz Ausztria Észtország Szlovénia Horvátország Dánia Oroszország Ukrajna Hollandia Montenegró Litvánia Fehéroroszország Moldova Írország Ciprus Belgium Szerbia Olaszország Svédország Egyesült Királyság
 Ausztria 27 1 1 4 4 3 4 2 3 2 2 1
 Észtország 52 3 1 5 1 4 4 5 5 8 1 5 6 4
 Szlovénia 8 5 3
 Horvátország 38 5 2 4 6 3 5 1 1 1 10
 Dánia 167 12 12 8 12 10 4 12 8 6 8 7 12 8 10 8 6 12 12
 Oroszország 156 10 10 10 8 12 7 7 7 10 10 8 10 10 7 6 4 10 10
 Ukrajna 140 2 6 12 7 8 7 8 12 12 12 12 2 12 8 5 12 1 2
 Hollandia 75 8 7 3 10 3 2 7 5 12 1 1 8 8
 Montenegró 41 6 5 8 2 6 12 2
 Litvánia 53 4 2 1 5 7 2 6 3 6 10 7
 Fehéroroszország 64 4 2 12 2 6 8 10 3 6 4 7
 Moldova 95 7 3 7 1 6 12 10 6 4 3 6 5 5 7 8 5
 Írország 54 5 2 3 6 3 5 5 4 1 7 4 3 6
 Ciprus 11 1 2 2 3 3
 Belgium 75 4 8 6 3 7 8 10 1 2 3 4 7 7 5
 Szerbia 46 6 5 10 2 1 10 1 4 3 4

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök az angol ábécé szerinti sorrendben találhatók meg.

Zsűri és telefonos szavazás külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és nézői szavazatok átlagát külön, 2013. május 28-án hozta nyilvánosságra az EBU.

Helyezés Zsűri Átlag Nézői szavazatok Átlag
1. Dánia Dánia 3,58 Dánia Dánia 3,33
2. Oroszország Oroszország 3,74 Oroszország Oroszország 3,89
3. Moldova Moldova 4,32 Ukrajna Ukrajna 3,94
4. Ukrajna Ukrajna 5,16 Montenegró Montenegró 7,33
5. Ausztria Ausztria 6,32 Litvánia Litvánia 7,44
6. Hollandia Hollandia 6,42 Írország Írország 7,61
7. Belgium Belgium 6,63 Belgium Belgium 7,72
8. Észtország Észtország 7,47 Fehéroroszország Fehéroroszország 7,83
9. Fehéroroszország Fehéroroszország 8,26 Hollandia Hollandia 7,94
10. Írország Írország 9,26 Horvátország Horvátország 8,00
11. Litvánia Litvánia 9,37 Moldova Moldova 8,28
12. Ciprus Ciprus 9,48 Szerbia Szerbia 8,39
13. Horvátország Horvátország 9,95 Észtország Észtország 10,06
14. Montenegró Montenegró 10,16 Ciprus Ciprus 12,00
15. Szerbia Szerbia 10,95 Ausztria Ausztria 12,33
16. Szlovénia Szlovénia 11,47 Szlovénia Szlovénia 13,17

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 16-án rendezték meg tizenhét ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, ami alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül  Franciaország,  Németország és  Spanyolország is a második elődöntőben szavazott.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Lettország Lettország[45] angol PeR Here We Go Gyerünk 17. 13
02 San Marino San Marino[46][47] olasz Valentina Monetta Crisalide (Vola) Báb (Repülj!) 11. 47
03 Macedónia Macedónia[48][49] macedón, cigány Esma és Lozano Pred da se razdeni Napkelte előtt 16. 28
04 Azerbajdzsán Azerbajdzsán[50] angol Farid Mammadov Hold Me Ölelj át! 1. 139
05 Finnország Finnország[51] angol Krista Siegfrids Marry Me Gyere hozzám! 9. 64
06 Málta Málta[52] angol Gianluca Tomorrow Holnap 4. 118
07 Bulgária Bulgária[53][54] bolgár Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov Samo Shampioni (Only Champions) Csak győztesek 12. 45
08 Izland Izland[55][56] izlandi Eythor Ingi Ég á líf Élek 6. 72
09 Görögország Görögország[57] görög, angol Koza Mostra és Agathon Iakovidis Alcohol Is Free Ingyen van az alkohol 2. 121
10 Izrael Izrael[58] héber Moran Mazor Rak bishvilo Csak neki 14. 40
11 Örményország Örményország[59][60] angol Dorians Lonely Planet Magányos bolygó 7. 69
12 Magyarország Magyarország[61][62] magyar ByeAlex Kedvesem (Zoohacker Remix) 8. 66
13 Norvégia Norvégia[63] angol Margaret Berger I Feed You My Love Táplállak szerelmem 3. 120
14 Albánia Albánia[64] albán Adrian Lulgjuraj és Bledar Sejko Identitet Azonosság 15. 31
15 Grúzia Grúzia[65][66][67] angol Nodi Tatishvili és Sopho Gelovani Waterfall Vízesés 10. 63
16 Svájc Svájc[68] angol Takasa You and Me Te és én 13. 41
17 Románia Románia[69] angol Cezar It’s My Life Ez az életem 5. 83

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Automatikus döntősök
Szavazók
Össz Lettország San Marino Macedónia Azerbajdzsán Finnország Málta Bulgária Izland Görögország Izrael Örményország Magyarország Norvégia Albánia Grúzia Svájc Románia Franciaország Németország Spanyolország
 Lettország 13 2 3 7 1
 San Marino 47 3 5 1 1 6 1 4 4 2 1 4 5 10
 Észak-Macedónia 28 2 5 5 12 4
 Azerbajdzsán 139 7 3 8 3 12 12 8 12 12 12 5 8 12 3 12 8 2
 Finnország 64 8 7 3 1 7 1 5 8 1 2 3 7 3 8
 Málta 118 6 10 12 12 5 6 5 2 7 8 12 6 6 7 7 2 5
 Bulgária 45 8 3 4 2 10 1 1 4 4 1 1 6
 Izland 72 10 12 1 10 10 10 12 7
 Görögország 121 5 12 6 7 7 7 10 2 6 8 3 7 10 2 6 10 8 5
 Izrael 40 6 2 4 1 6 3 5 2 4 4 3
 Örményország 69 1 8 8 7 8 4 10 5 12 6
 Magyarország 66 2 4 8 6 3 2 7 3 12 6 3 10
 Norvégia 120 12 5 7 5 10 3 7 12 4 5 5 7 8 8 8 2 12
 Albánia 31 6 10 2 8 5
 Grúzia 63 4 1 4 10 4 3 4 6 7 12 4 4
 Svájc 41 6 2 1 5 3 2 6 3 2 10 1
 Románia 83 1 8 4 10 2 10 10 10 3 6 5 6 7 1

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök ábécésorrendben találhatók meg.

Zsűri és telefonos szavazás külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és nézői szavazatok átlagát külön, 2013. május 28-án hozta nyilvánosságra az EBU.

Helyezés Zsűri Átlag Nézői szavazatok Átlag
1. Málta Málta 3,40 Románia Románia 4,78
2. Azerbajdzsán Azerbajdzsán 4,60 Görögország Görögország 5,00
3. Görögország Görögország 5,55 Azerbajdzsán Azerbajdzsán 5,28
4. Norvégia Norvégia 5,80 Norvégia Norvégia 5,50
5. Grúzia Grúzia 6,05 Svájc Svájc 7,00
6. Finnország Finnország 7,05 Bulgária Bulgária 7,44
7. Örményország Örményország 7,15 Málta Málta 7,78
8. Izland Izland 7,40 Magyarország Magyarország 8,39
9. Izrael Izrael 7,95 Izland Izland 8,61
10. San Marino San Marino 8,40 Finnország Finnország 8,89
11. Magyarország Magyarország 8,55 Örményország Örményország 9,44
12. Albánia Albánia 9,10 San Marino San Marino 9,47
13. Románia Románia 9,70 Grúzia Grúzia 9,89
14. Macedónia Macedónia 9,75 Izrael Izrael 10,67
15. Lettország Lettország 9,90 Albánia Albánia 11,78
16. Svájc Svájc 10,65 Macedónia Macedónia 12,22
17. Bulgária Bulgária 10,75 Lettország Lettország 13,28

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 18-án rendezték meg huszonhat ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Franciaország Franciaország francia Amandine Bourgeois L’enfer et moi A pokol és én 23. 14
02 Litvánia Litvánia angol Andrius Pojavis Something Valami 22. 17
03 Moldova Moldova román Aliona Moon O mie Egy ezer 11. 71
04 Finnország Finnország angol Krista Siegfrids Marry Me Gyere hozzám! 24. 13
05 Spanyolország Spanyolország spanyol, angol ESDM Contigo hasta el final Mindvégig veled 25. 8
06 Belgium Belgium angol Roberto Bellarosa Love Kills A szerelem öl 12. 71
07 Észtország Észtország észt Birgit Et uus saaks alguse Egy új kezdet lehetne 20. 19
08 Fehéroroszország Fehéroroszország angol Alyona Lanskaya Solayoh 16. 48
09 Málta Málta angol Gianluca Tomorrow Holnap 8. 120
10 Oroszország Oroszország angol Dina Garipova What If Mi van, ha 5. 174
11 Németország Németország angol Cascada Glorious Pompás 21. 18
12 Örményország Örményország angol Dorians Lonely Planet Magányos bolygó 18. 41
13 Hollandia Hollandia angol Anouk Birds Madarak 9. 114
14 Románia Románia angol Cezar It’s My Life Ez az életem 13. 65
15 Egyesült Királyság Egyesült Királyság angol Bonnie Tyler Believe in Me Higgy bennem 19. 23
16 Svédország Svédország angol Robin Stjernberg You Te 14. 62
17 Magyarország Magyarország magyar ByeAlex Kedvesem (Zoohacker Remix) 10. 84
18 Dánia Dánia angol Emmelie de Forest Only Teardrops Csak könnycseppek 1. 281
19 Izland Izland izlandi Eythor Ingi Ég á líf Élek 17. 47
20 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol Farid Mammadov Hold Me Ölelj át! 2. 234
21 Görögország Görögország görög, angol Koza Mostra és Agathon Iakovidis Alcohol Is Free Ingyen van az alkohol 6. 152
22 Ukrajna Ukrajna angol Zlata Ognevich Gravity Gravitáció 3. 214
23 Olaszország Olaszország olasz Marco Mengoni L’essenziale A lényeges 7. 126
24 Norvégia Norvégia angol Margaret Berger I Feed You My Love Táplállak szerelmem 4. 191
25 Grúzia Grúzia angol Nodi Tatishvili és Sopho Gelovani Waterfall Vízesés 15. 50
26 Írország Írország angol Ryan Dolan Only Love Survives Csak a szerelem éli túl 26. 5

Ponttáblázat[szerkesztés]

Szavazók
Össz Franciaország Litvánia Moldova Finnország Spanyolország Belgium Észtország Fehéroroszország Málta Oroszország Németország Örményország Hollandia Románia Egyesült Királyság Svédország Magyarország Dánia Izland Azerbajdzsán Görögország Ukrajna Olaszország Norvégia Grúzia Írország Ausztria Szlovénia Horvátország Montenegró Ciprus Szerbia Lettország San Marino Macedónia Bulgária Izrael Albánia Svájc
 Franciaország 14 2 2 1 8 1
 Litvánia 17 5 3 1 6 1 1
 Moldova 71 4 2 3 4 6 12 1 8 4 3 2 5 6 7 3 1
 Finnország 13 3 1 2 3 4
 Spanyolország 8 2 6
 Belgium 71 5 3 2 8 12 3 7 4 5 3 4 3 2 3 2 5
 Észtország 19 3 6 10
 Fehéroroszország 48 1 4 2 5 7 1 12 5 3 5 3
 Málta 120 2 1 5 7 5 6 8 5 7 8 4 5 8 3 2 10 10 3 3 5 10 3
 Oroszország 174 6 7 7 2 6 4 12 8 2 7 4 10 5 7 1 4 6 10 10 6 7 5 8 12 6 5 7
 Németország 18 3 6 5 3 1
 Örményország 41 7 1 2 1 2 3 6 10 1 8
 Hollandia 114 4 8 12 7 3 2 6 8 5 10 8 8 6 8 7 2 2 4 4
 Románia 65 1 10 7 4 4 6 6 10 1 6 4 1 5
 Egyesült Királyság 23 4 5 3 1 7 1 2
 Svédország 62 5 4 1 1 3 3 8 4 12 5 6 1 1 4 4
 Magyarország 84 5 10 4 12 7 3 2 3 2 4 2 6 6 8 10
 Dánia 281 12 2 6 7 8 10 8 1 6 4 10 4 10 6 12 10 10 12 5 7 5 12 7 7 12 5 12 10 10 7 12 6 12 2 8 1 3
 Izland 47 5 6 8 2 6 6 1 4 4 5
 Azerbajdzsán 234 8 12 8 7 5 10 12 12 4 2 10 12 7 12 10 12 2 12 3 7 12 8 5 3 2 12 12 7 6
 Görögország 152 1 2 6 4 10 6 8 1 7 8 1 6 4 7 5 7 5 8 12 1 12 4 7 2 10 8
 Ukrajna 214 10 12 10 8 10 12 10 1 12 5 4 5 7 3 3 12 8 5 1 8 8 1 12 10 10 7 10 10
 Olaszország 126 10 12 6 8 1 1 6 2 10 8 8 6 6 4 4 10 12 12
 Norvégia 191 6 2 12 5 7 3 3 3 7 7 3 6 8 12 2 12 10 2 4 3 8 4 5 3 4 4 7 8 7 8 1 6 2 7
 Grúzia 50 8 3 5 10 10 5 7 2
 Írország 5 1 2 2

A sorok a fellépés, az oszlopok előbb a döntősök, majd az elődöntőben kiesettek fellépési sorrendjében vannak rendezve.

Zsűri és telefonos szavazás külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és nézői szavazatok átlagát külön, 2013. május 28-án hozta nyilvánosságra az EBU.

Helyezés Zsűri Átlag Nézői szavazatok Átlag
1. Dánia Dánia 6,23 Dánia Dánia 4,97
2. Azerbajdzsán Azerbajdzsán 7,77 Ukrajna Ukrajna 5,66
3. Svédország Svédország 8,05 Azerbajdzsán Azerbajdzsán 5,86
4. Norvégia Norvégia 8,23 Görögország Görögország 6,00
5. Moldova Moldova 8,69 Oroszország Oroszország 6,84
6. Ukrajna Ukrajna 8,74 Norvégia Norvégia 7,14
7. Hollandia Hollandia 9,05 Románia Románia 7,49
8. Olaszország Olaszország 9,46 Magyarország Magyarország 8,19
9. Málta Málta 9,54 Málta Málta 10,97
10. Oroszország Oroszország 9,67 Hollandia Hollandia 11,70
11. Belgium Belgium 9,92 Olaszország Olaszország 11,70
12. Franciaország Franciaország 10,95 Izland Izland 13,05
13. Grúzia Grúzia 12,10 Fehéroroszország Fehéroroszország 14,11
14. Görögország Görögország 12,28 Írország Írország 14,62
15. Egyesült Királyság Egyesült Királyság 12,46 Örményország Örményország 15,11
16. Észtország Észtország 13,41 Németország Németország 15,81
17. Izland Izland 13,44 Belgium Belgium 16,03
18. Finnország Finnország 13,77 Svédország Svédország 16,19
19. Örményország Örményország 14,44 Moldova Moldova 16,57
20. Németország Németország 15,44 Finnország Finnország 16,68
21. Magyarország Magyarország 15,59 Litvánia Litvánia 16,73
22. Fehéroroszország Fehéroroszország 16,15 Egyesült Királyság Egyesült Királyság 17,03
23. Írország Írország 16,21 Grúzia Grúzia 17,08
24. Románia Románia 17,82 Észtország Észtország 19,59
25. Litvánia Litvánia 17,95 Franciaország Franciaország 21,68
26. Spanyolország Spanyolország 19,64 Spanyolország Spanyolország 22,92

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
10 Azerbajdzsán Ausztria, Bulgária, Görögország, Grúzia, Izrael, Litvánia, Magyarország, Málta, Montenegró, Oroszország
8 Dánia Egyesült Királyság, Macedónia, Franciaország, Írország, Izland, Olaszország, Szerbia, Szlovénia
5 Ukrajna Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Horvátország, Moldova, Örményország
3 Norvégia Dánia, Finnország, Svédország
Olaszország Albánia, Spanyolország, Svájc
2 Görögország Ciprus, San Marino
Oroszország Észtország, Lettország
1 Belgium Hollandia
Fehéroroszország Ukrajna
Hollandia Belgium
Magyarország Németország
Moldova Románia
Svédország Norvégia

A huszonhat döntős ország közül tizenhárom (50%) kapott minimum egyszer tizenkét pontot, és tizenhárom (50%) maradt legmagasabb pontszám nélkül.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov Bulgária Bulgária 2007
Valentina Monetta San Marino San Marino 2012

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

A szavazás menete[szerkesztés]

Az előző évekkel ellentétben a szavazás sorrendjét nem sorsolással döntötték el, hanem a főpróba alapján szavazó szakmai zsűrik pontjai alapján mesterségesen állították össze, hogy lehetőség szerint minél izgalmasabb legyen. A szóvivők között ezúttal is több, korábban részt vevő énekes volt: a norvég Tooji (2012), az örmény André (2006), a lett Anmary (2012), a bolgár Joanna Dragneva (a Deep Zone tagjaként, 2008), az orosz Alsou (2000) és a német Lena (2010 győztes, 2011). A magyar pontok kihirdetője Novodomszky Éva volt. A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

 1.  San Marino – John Kennedy O’Connor
 2.  Svédország – YOHIO
 3.  AlbániaAndri Xhahu
 4.  Hollandia – Cornald Maas
 5.  AusztriaKati Bellowitsch
 6.  Egyesült Királyság – Scott Mills
 7.  Izrael – Ofer Nachshon
 8.  Szerbia – Maja Nikolić
 9.  Ukrajna – Matias
 10.  MagyarországNovodomszky Éva
 11.  RomániaSonia Argint Ionescu
 12.  Moldova – Olivia Furtună
 13.  Azerbajdzsán – Tamilla Sirinova

 1.  Norvégia – Tooji
 2.  Örményország – André
 3.  Olaszország – Federica Gentile
 4.  Finnország – Kristiina Wheeler
 5.  Spanyolország – Inés Paz
 6.  FehéroroszországDarja Domracsava
 7.  Lettország – Anmary
 8.  Bulgária – Joanna Dragneva
 9.  Belgium – Barbara Louys
 10.  Oroszország – Alsou
 11.  Málta – Emma Hickey
 12.  Észtország – Rolf Roosalu
 13.  Németország – Lena

 1.  Izland – María Sigrún Hilmarsdóttir
 2.  FranciaországMarine Vignes
 3.  GörögországAdriana Magania
 4.  ÍrországNicky Byrne
 5.  Dánia – Sofie Lassen-Kahlke
 6.  Montenegró – Ivana Sebek
 7.  Szlovénia – Andrea F
 8.  Grúzia – Liza Ciklauri
 9.  Észak-Macedónia – Dimitar Atanasovski
 10. A győztes kihirdetése
 11.  Ciprus – Lukasz Hamacosz
 12.  Horvátország – Uršula Tolj
 13.  Svájc – Mélanie Freymond
 14.  Litvánia – Ignas Krupavičius

Kommentátorok[szerkesztés]

Ország Kommentátor Közvetítés
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
 Albánia Andri Xhahu
TVSH, TVSH 2, RTSH Muzikë, RTSH HD
 Ausztrália Julia Zemiro és Sam Pang
SBS 1 (élőben és felvételről is)
 Ausztria Andi Knoll
ORF eins
 Azerbajdzsán n. a.
İTV
 Belgium André Vermeulen és Tom De Cock (hollandul)
één, Radio 2
Maureen Louys és Jean-Louis Lahaye (franciául)
La Une
 Bosznia-Hercegovina Dejan Kukrić
BHT 1, BH Radio 1
 Bulgária n. a.
BNT 1
 Ciprus Melina Karageorgiu
RIK 1, RIK Trito
 Dánia Ole Tøpholm
DR1
 Egyesült Királyság Scott Mills és Ana Matronic (elődöntők); Graham Norton (döntő) (televízió)
BBC Three
BBC One
Ken Bruce (rádió)
Nem volt közvetítés
BBC Radio 2
 Észak-Macedónia Karolina Petkovska
MRT 1
 Észtország Marko Reikop (televízió)
ETV
Mart Juur és Andrus Kivirähk (rádió)
Raadio 2
Nem volt közvetítés
Raadio 2
 Fehéroroszország Evgeny Perlin
Belarus-1, Belarus-24
 Finnország Aino Töllinen és Juuso Mäkilähde (televízió; finnül)
Yle TV1
Eva Frantz és Johan Lindroos (televízió; svédül)
Yle TV2
Sanna Kojo és Jorma Hietamäki (rádió; finnül)
Yle Radio Suomi
Eva Frantz és Johan Lindroos (rádió; svédül)
Yle Radio Vega
 Franciaország Audrey Chauveau és Bruno Berberes (második elődöntő)
Cyril Féraud és Mireille Dumas (döntő)
Nem volt közvetítés
France Ô
France 3
 Görögország Maria Kozaku és Giorgosz Kaputzidisz
NET, ERT HD
 Grúzia Temo Kvirkvelia
GPB 1TV
 Hollandia Jan Smit és Daniël Dekker
Nederland 1, BVN
 Horvátország Duško Ćurlić (televízió)
HRT 2
HRT 1
Robert Urlić (rádió)
HR2
Nem volt közvetítés
HR2
 Írország Marty Whelan (televízió)
RTÉ Two
RTÉ One
Shay Byrne és Zbyszek Zalinski (rádió)
RTÉ Radio 1
Nem volt közvetítés
RTÉ Radio 1
 Izland Felix Bergsson
RÚV, Rás 2
 Izrael Héber és arab nyelvű feliratozás (televízió)
Channel 1, Channel 33
Ofer Nachshon és Kobi Oshrat (első elődöntő)
Amit Kotler, Kobi Oshrat és Yuval Caspin (második elődöntő)
Ron Levinthal, Kobi Oshrat és Yhaloma Bat Porat (döntő)
88 FM
 Kazahsztán Roman Raifeld és Kaldibek Zsajszanbaj
El Arna
 Kína[70]
Kommentár nélkül
CCTV-15 (felvételről, 2013. október 3-5.)
 Lettország Valters Frīdenbergs (összes műsor) és Kārlis Būmeistars (döntő)
LTV1
 Litvánia Darius Užkuraitis
LRT1, LRT Radijas
 Magyarország Gundel Takács Gábor
M1
 Málta Gordon Bonello és Rodney Gauci
TVM, TVM HD
 Moldova Lidia Scarlat
Moldova 1, Radio Moldova
 Montenegró Dražen Bauković és Tamara Ivanković (televízió)
RTCG 1
Sonja Savović és Sanja Pejović (rádió)
Radio Crne Gore, Radio 98
 Németország Peter Urban
EinsFestival, NDR (felvételről)
Das Erste (élőben)
Nem volt közvetítés
Phoenix (élőben)
 Norvégia Olav Viksmo Slettan
NRK1
Ronny Brede Aase, Silje Therese Reiten Nordnes és Yngve Hustad Reite
Nem volt közvetítés
NRK3
 Olaszország Federica Gentile (első elődöntő)
Filippo Solibello, Marco Ardemagni és Natascha Lusenti (döntő)
Rai 5
Nem volt közvetítés
Rai 2, Rai HD
 Oroszország Jana Csurikova és Jurij Akszjuta
Pervij Kanal
 Örményország André és Arevik Udumyan
Armenia 1
 Portugália Sílvia Alberto
RTP1 (felvételről)
RTP1 (élőben)
 Románia Liana Stanciu
TVR1
 San Marino Lia Fiorio és Gigi Restivo
SMtv San Marino, Radio San Marino
 Spanyolország José María Íñigo
Nem volt közvetítés
La 2
La 1, TVE HD
 Svájc Sven Epiney (németül)
SRF zwei
SRF eins
Alessandro Bertoglio (olaszul)
Nem volt közvetítés
RSI La 2
RSI La 1
Jean-Marc Richard és Nicolas Tanner (franciául)
Nem volt közvetítés
RTS Deux
 Svédország Josefine Sundström (televízió)
STV1
Ronnie Ritterland (elődöntők), Björn Kjellman (döntő) és Carolina Norén (összes műsor) (rádió)
SR P4
 Szerbia Duška Vučinić (első elődöntő)
Marina Nikolić (második elődöntő)
Silvana Grujić (döntő)
RTS 1
RTS 2
 Szlovénia Andrej Hofer
RTV SLO2
RTV SLO1
 Ukrajna Timur Mirosnicsenko és Tetjana Tyerehova
Pershyi Natsionalnyi
Olena Zelincsenko
Radio Ukraine

Megjegyzés: Az egyes országok televíziócsatornái illetve rádiói alapesetben élőben közvetítették a dalfesztivált. Ez néhány esetben elérhet, mely a fenti táblázatban is fel van tüntetve.

Nézettség[szerkesztés]

A 4+-os adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

A műsor magyarországi nézettsége:

Sugárzás M1 Forrás
Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
AMR Arány (SHR%) AMR Arány (SHR%)
Elővízió 2013. május 14., kedd 20:15 – 21:00 416 000 8,6 89 000 5 [71]
Első elődöntő 2013. május 14., kedd 21:00 – 23:00 442 000 11,1 165 000 9,8 [72]
Elővízió 2013. május 16., csütörtök 20:15 – 21:00 532 000 11,3 127 000 7,3 [71]
Második elődöntő 2013. május 16., csütörtök 21:00 – 23:00 803 000 19,5 318 000 18,3 [73]
Elővízió 2013. május 18., szombat 20:15 – 21:00 379 000 9,1 103 000 6,8 [71]
Döntő 2013. május 18., szombat 21:00 – 0:30 1 133 000 32,6 477 000 31,4 [74][75]

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőkben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2013-as Eurovíziós Dalverseny előzetes időpontjai (angol nyelven). Eurovision.tv, 2012. május 23. (Hozzáférés: 2012. május 26.)
 2. Alexandru Busa: Malmo Arena to host Eurovision 2013- A MALMÖ ARENA AD OTTHONT A 2013-AS EUROVÍZIÓS DALVERSENYNEK (angol nyelven). esctoday.com, 2012. július 8. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 3. Fler än 170 miljoner såg Eurovision Song Contest (svéd nyelven). Sveriges Television, 2013. május 29. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 4. Két város indul a 2013-as Eurovízióért (angol nyelven). Esc Today, 2012. május 28. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 5. Malmö 2013: We are one (angol nyelven). eurovision.tv. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 6. Armenia withdraws from Eurovision 2012 (angol nyelven). eurovision.tv. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 7. No return: Poland will not be in Malmö (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 8. They're not singing any more: Eurovision suffers rash of withdrawals (angol nyelven). theguardian.com. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 9. Slovakia will not be in Malmö (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 10. Bosnia and Herzegovina will not be in Malmö (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 11. Turkey will not go to Eurovision in Malmö (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 12. Inkei Bence: Az isten is melegklubhimnusznak teremtette - magyarok az Eurovízión (magyar nyelven). quart.hu, 2013. május 12. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 13. Sokkal többen nézték ByeAlexet, mint a tavalyi eurovíziós döntőt (magyar nyelven). Origo, 2013. május 7. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 14. „A Dal: Ruzsa Magdi A Dal előválogatójának zsürijében”, Híradó.hu 
 15. „A Dal: ByeAlex utazik az Eurovíziós Dalfesztiválra”, Híradó.hu, 2013. március 2. (Hozzáférés ideje: 2013. március 2.) 
 16. Jarmo Slim: Running order Malmö 2013 to be determined by producers- Eurovíziós Dalverseny 2013: Új változás! (angol nyelven). eurovision.tv. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 17. Jarmo Slim: Tomorrow: Countries drawn into Semi-Finals in Malmö - Január 17-én osztják szét az elődöntőket (angol nyelven). eurovision.tv. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 18. Malmö 2013: The Running Order (angol nyelven). escxtra.com. [2013. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 19. Eric Saade blir Petra Medes sidekick (svéd nyelven). expressen.se. (Hozzáférés: 2014. január 1.)
 20. Ausztria 2013: A Trackshittaz ugyan kiesett, de jövőre folytatják (német nyelven). Euro Fire Németország, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)[halott link]
 21. Ausztria 2013: Az ORF megerősítette a részvételi szándékát (angol nyelven). Esc Today, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 22. Észtország 2013: ERR megerősítette részvételi szándékát (észt nyelven). ERR Észtország, 2012. május 28. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 23. Szlovénia 2013: Az RTV SLO megerősítette részvételi szándékát (holland nyelven). eurosong.be, 2012. június 18. (Hozzáférés: 2012. június 18.)
 24. Horvátország 2013: Még nem tudni pontosan milyen kiválasztási rendszerben lesz megnevezve a következő versenyző (angol nyelven). ESCDaily.com, 2012. július 23. (Hozzáférés: 2012. július 23.)
 25. Horvátország 2013: A dal címe Mižerja, az előadó még nincs meg!
 26. Dánia és Németország megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). The Eurovision Times, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 27. Oroszország 2013: Az orosz televízió megerősítette részvételi szándékát! (francia nyelven). eurovision-fr.net, 2012. szeptember 11. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)
 28. Ukrajna 2013: Ott lesznek ők is Malmőben! (angol nyelven). esctoday, 2012. szeptember 29. (Hozzáférés: 2012. szeptember 29.)
 29. Az ukrán NTU (Persij kanal) várja a dalokat december 22-ig
 30. Hollandia 2013: Az ország ismét megpróbálkozik (holland nyelven). TROS Hollandia, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 31. Anouk képviseli Hollandiát az Eurovíziós Dalversenyen
 32. Március elején érkezik Anouk dala!
 33. Montenegró 2013: Részvétel megerősítve (angol nyelven). esctoday.com, 2012. november 22. (Hozzáférés: 2012. november 22.)
 34. Montenegró 2013: A Who See együttes képviseli az országot!
 35. Nina Žižić csatlakozik a Who See-hez Malmőben!
 36. Litvánia 2013: LRT megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). escdaily.com, 2012. július 29. [2012. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 29.)
 37. Fehéroroszország is indul a svéd versenyen (fehérorosz nyelven). Belta Fehéroroszország, 2012. május 27. [2012. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 38. Moldova 2013: Részvétel megerősítve (angol nyelven). esctoday.com, 2012. szeptember 18. (Hozzáférés: 2012. szeptember 18.)
 39. Írország 2013: RTÉ megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). thejournal.ie, 2012. május 28. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 40. Ciprus 2013: A ciprusiak ismét indulnak a versenyen (angol nyelven). Esctoday.com, 2012. október 29. (Hozzáférés: 2012. október 29.)
 41. Belgium 2013: RTBF megerősítette részvételi szándékát! (francia nyelven). eurovision-fr.net, 2012. szeptember 11. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)
 42. Belgium: Jövőre az RTBF választja az indulót!
 43. Belgium 2013: A belga francia nyelvű RTBF választása Roberto Bellarosa
 44. Szerbia 2013: Az RTS megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). eurovision-contest.eu, 2012. május 28. [2012. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 45. Lettország 2013: LTV megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). escdaily.com, 2012. október 6. (Hozzáférés: 2012. október 6.)
 46. San Marino 2013: Jövőre is lesz san marinói versenyző (angol nyelven). esctoday.com, 2012. november 14. (Hozzáférés: 2012. november 14.)
 47. Valentina Monetta sorozatban másodszor képviseli a törpeállamot!
 48. Macedónia 2013: MKRTV megerősítette részvételi szándékát (lengyel nyelven). eurowizja.org, 2012. október 19. (Hozzáférés: 2012. október 19.)[halott link]
 49. Macedónia: Esma és Vlatko megy Malmőbe![halott link]
 50. Azerbajdzsán 2013: Az Ictimai megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). esctoday.com, 2012. szeptember 21. (Hozzáférés: 2012. szeptember 21.)
 51. Finnország 2013: Ismét Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) a finn induló kiválasztására (holland nyelven). Songfestival blog Hollandia, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 52. Málta 2013: PBS megerősítette részvételi szándékát! (angol nyelven). Esctoday.com, 2012. szeptember 14. (Hozzáférés: 2012. szeptember 14.)
 53. Bulgária 2013: A bolgárok ismét indulnak a versenyen (bolgár nyelven). dnes.bg, 2012. május 31. (Hozzáférés: 2012. május 31.)
 54. Elitsa és Stoyan képviselik Bulgáriát!. [2013. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 10.)
 55. Izland 2013: RÚV megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). eurovoix.com, 2012. július 19. (Hozzáférés: 2012. július 19.)
 56. Izlandi nyelvű izlandi származású szerzők pályázhatnak!
 57. Görögország hivatalosan is megerősítette a részvételét! (olasz nyelven). eurofestival.ws, 2012. december 12. (Hozzáférés: 2012. december 12.)[halott link]
 58. Izrael 2013: IBA megerősítette részvételi szándékát (héber nyelven). mako.co.il, 2012. június 4. (Hozzáférés: 2012. június 4.)
 59. Örményország 2013: Visszatérnek 1 kihagyott év után! (angol nyelven). Esc Today, 2012. május 28. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 60. Gor Sujyan képviseli Örményországot!. [2014. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 22.)
 61. Magyarország 2013: Rákay Philip hisz a Dalban; folytatás jövőre (magyar nyelven). Index, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 62. Magyarország 2013: A hazai válogató dalai a magyar közönségnek magyarul szólalnak meg; Malmőben ettől függetlenül lehet angol nyelvű, vegyes, illetve maradhat teljesen magyar nyelvű is akár!. [2012. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 25.)
 63. Norvégia 2013: NRK megerősítette részvételi szándékát (angol nyelven). Eurovision Diary!, 2012. május 28. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 64. Albánia 2013: Az albán nézők többsége a dalversenyt nézte a BigBrother finálé helyett; jövőre ismét indulnak (angol nyelven). Esc Daily, 2012. május 27. (Hozzáférés: 2012. május 27.)
 65. Grúzia 2013: Részvétel megerősítve (angol nyelven). esctoday.com, 2012. szeptember 18. (Hozzáférés: 2012. szeptember 18.)
 66. Sopho Gelovani és Nodiko Tatishvili képviseli Grúziát a 2013-as versenyen!
 67. A grúz dal címe Waterfall, azaz Vízesés!. [2015. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 5.)
 68. Svájc 2013 (német nyelven). Zwanzig Minuten, 2012. május 28. [2012. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
 69. Románia 2013: Jövőre is lesz román versenyző (angol nyelven). Esc Today, 2012. május 31. (Hozzáférés: 2012. május 31.)
 70. A kínai zenecsatorna október elején felvételről közvetíti a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivált!. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 1.)
 71. a b c http://www.sorozatjunkie.hu/2013/05/22/magyar-nezettseg-2013-majus-13-19/
 72. http://www.origo.hu/teve/20130516-nezettseg-byealex-nelkul-az-eurovizio-sem-izgalmas.html
 73. http://www.origo.hu/teve/20130517-tobben-neztek-byealexet-mint-a-tavalyi-eurovizios-dontot.html
 74. http://www.origo.hu/teve/20130521-a-hazai-tevezok-harmada-nezte-byealexet.html
 75. http://www.esctoday.com/64622/byealex-made-3-million-hungarians-check-eurovision/

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eurovision Song Contest 2013
A Wikimédia Commons tartalmaz 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.