2011-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


2011-es Eurovíziós Dalfesztivál
Feel your heart beat!
Esprit Aréna, Düsseldorf,
Németország Németország
Eurovision 2011 Duesseldorf.jpg

Első elődöntő 2011. május 10.
Második elődöntő 2011. május 12.
Döntő 2011. május 14.
Műsorvezető Anke Engelke
Judith Rakers
Stefan Raab
Rendező
csatorna
Németország ARD logo.svg, NDR Dachmarke.svg
Dalfesztivál igazgatója Norvégia Jon Ola Sand
Győztes dal Azerbajdzsán Running Scared (Ell/Nikki)
Magyar versenyző Wolf Kati (What About My Dreams?)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavazott, melyek 1-7, 8, 10, és 12 pontot kaptak.
Indulók száma 43; 25 a döntőben, a két elődöntőből összesen 18 dal nem jutott tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
Ausztria Ausztria
Magyarország Magyarország
Olaszország Olaszország
San Marino San Marino
Visszalépő
országok
Nulla pontos
dal
Meghívott előadók Cold Steel, Flying Steps, Stefan Raab's Big Band, Lena, Jan Delay, Disko No.1[1]
Előző
Következő
◄2010
2012►
SablonWikidataSegítség

A 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul és németül: Eurovision Song Contest 2011, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2011) volt az ötvenhatodik Eurovíziós Dalfesztivál, amit a németországi Düsseldorfban rendeztek, mivel a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivált a német versenyző, Lena Meyer-Landrut nyerte. Ez volt az első olyan alkalom, hogy a „Négy Nagy” ország valamelyike nyerte meg a dalversenyt, a szabály 2000-es bevezetése óta. Két elődöntőt rendeztek, az elsőt 2011. május 10-én, a másodikat pedig május 12-én. A döntőre 2011. május 14-én került sor. 2010. december 27-én erősítette meg a Magyar Televízió, hogy egy év kihagyás után Magyarország is visszatér.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Németország korábban kétszer rendezett dalfesztivált: 1957-ben Frankfurt, 1983-ban München volt a házigazda. Az előző évben elért győzelem után előzetesen több német város is jelezte, hogy szívesen otthont adna a fesztiválnak. A végső jelöltek - amelyek hivatalos pályázatot nyújtottak be a rendezés jogának elnyeréséért - Hamburg, Hannover, Berlin és Düsseldorf voltak.

  A Norddeutscher Rundfunk (NDR) közvetítési területe
A verseny helyszínéül szolgáló Esprit Aréna.

A végső döntést 2010. október 12-én jelentette be az NDR, amely értelmében a düsseldorfi Fortuna Düsseldorf labdarúgócsapat stadionaként funkcionáló Esprit Arénát választották a 2011-es Eurovíziós Dalverseny helyszínéül.[2] A hatvanezer fő befogadására alkalmas aréna a 2001-es versenynek otthont adó koppenhágai Parken Stadion óta a legnagyobb helyszín volt, ahol megrendezték a dalversenyt.

A verseny szlogenje „Feel your heart beat!”, azaz „Érezd a szívverésed!” volt. A logóban egy dobogó szív jelenik meg, amely többszínű fénycsíkokból épül fel. A színek a részt vevő országok zászlóinak színeit szimbolizálják, ami azokra az érzelmekre utal, amelyeket a zene vált ki belőlünk, és amelyek az Eurovíziós Dalverseny elengedhetetlen hozzátartozói: rajongás, szívverés, izgalom, szeretet és szenvedély. A logó ötletét a tavalyi győztes, Lena adta, aki az előző évi verseny alatt az egyik műsorvezetővel folytatott beszélgetése során szívet formált az ujjaiból, hogy megköszönje a szavazók támogatását.

A rendezés egyik nagy vívmánya volt, hogy az egész show-műsort a Thyssen felhőkarcolóra is kivetítették, vagyis az utcán ünneplő tízezres tömeg a világ legnagyobb tévéképernyőjévé váló épület falán nézhette a közvetítést.[3]

A résztvevők[szerkesztés]

Andorra, Monaco 2010 nyarán bejelentette, hogy nem kíván visszatérni a verseny mezőnyébe. Debütálását tervezte a Dalversenyen Liechtenstein és Katar, de az EBU végül nem vette fel a taglistára egyik ország televíziós csatornáját sem, ahogy a magyarországi Duna TV-t sem, amely a 2010-es verseny közvetítése után szeretett volna teljes jogú taggá válni. Izrael az előzetes hírek ellenére nevezett a dalversenyen, miután az EBU engedélyezte nekik, hogy az első elődöntő dátumára eső nemzeti ünnepük figyelembevételével automatikusan a második elődöntőbe kerüljenek.

Négy, a korábbi évben nem részt vevő ország döntött a visszatérés mellett: három kihagyott verseny után indított újra versenyzőt Ausztria. Az osztrák köztelevízió döntésében az előző évi német győzelem is szerepet játszott.[4] Visszatért a versenyhez az 1997 óta először nevező Olaszország, és a 2008-as debütálása óta távol maradó San Marino is. 2010. december 27-én erősítette meg a Magyar Televízió, hogy egy év kihagyás után Magyarország is visszatér. Szlovákia előzetesen jelentkezett a versenyre, majd 2011. január 7-én bejelentette visszalépését a düsseldorfi versenytől, de az EBU által január 16-án nyilvánosságra hozott listán mégis szerepelt. Így végül 43 állam vett részt a 2011-es Eurovíziós Dalversenyen, mely megegyezik a 2008-as rekord létszámmal.

Nem sokkal a 2010-es versenyen aratott győzelme után megerősítették, hogy Lena Meyer-Landrut szeretné megvédeni címét, így ő képviselte hazáját 2011-ben is. Hasonló eset mindössze kétszer fordult elő a dalfesztivál történetében: az 1956-os Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Lys Assia egy évvel később utolsó előtti helyen zárt, míg az 1957-es nyertes, Corry Brokken a következő évben hazai pályán az utolsó helyen végzett, így eddig még nem volt példa sikeres címvédésre. Másodszor vett részt a bosnyák Dino Merlin is, aki 1999-ben országa addigi legjobb eredményét elérve a hetedik helyen zárt, az izlandi Sigurjón’s Friends egyik tagja, Gunnar Ólafsson, aki korábban a Two Tricky tagjaként szerepelt a 2001-es Dalversenyen, a moldáv Zdob și Zdub, akik 2005-ben országuk legelső indulójaként hatodik helyen végeztek, valamint az izraeli Dana International, az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál győztese. 1958 óta először fordult elő, hogy ugyanabban az évben két korábbi győztes előadó is visszatért.

A magyar résztvevő[szerkesztés]

A Magyar Televízió 2011. március 9-én egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a magyar versenydal Wolf Kati Szerelem, miért múlsz? című dalának angol és magyar kevert nyelven előadott változata, a What About My Dreams? lesz.[5] A dal az elődöntőben 72 ponttal a hetedik helyen végzett, így továbbjutott a döntőbe ahol 53 ponttal a huszonkettedik helyen zárt. A magyar induló 2007 óta először vívta ki a döntőben való részvétel jogát.

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői.
  Az első elődöntőben szavazó döntősök.
  A második elődöntő résztvevői.
  A második elődöntőben szavazó döntősök.

2010. augusztus 28-án az EBU Referenciacsoportjának ülésén született döntés arról, hogy az egyes dalok mikor hozhatók legkorábban nyilvánosságra. A korábbi október elsejei dátum helyett ezt követően legkorábban szeptember elsején kiadott dalok nevezhetőek a versenyre. Emellett a döntő mezőnyének kérdéséről is határozat született: a korábbi években a Négy Nagy ország és a házigazda személyében öt automatikus döntős volt, ám ezúttal a Négy Nagy ország egyike, Németország egyben a házigazda is. Az augusztusi döntés értelmében nem bővítették volna az automatikus döntősök körét, hanem az előző években megszokott huszonöt helyett ezúttal huszonnégy fős lett volna a finálé,[6] viszont az EBU 2010. december 31-én bejelentette, hogy Olaszország visszatérésével az eddigi Négy Nagy, Öt Nagyra bővül, így ismét huszonöt fős lesz a döntő.[7]

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

A harmincnyolc elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük, és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. Január 17-én tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első, vagy második felében fognak fellépni, így a delegációk előre tudták, mikor kell megérkezniük a próbákra. A végleges fellépési sorrend egy március 15-én tartott sorsolás után alakult ki. A sorsolás során a 2007-ben bevezetett módon néhány ország saját maga választhatta ki a sorszámát. E szabadkártyát a két elődöntő első és második felének, illetve a döntő fellépési sorrendjének sorsolása során elsőként kihúzott országok kapják. A szerencsések Lengyelország, Görögország, Szlovákia, Lettország és Spanyolország voltak.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

A verseny[szerkesztés]

A műsor házigazdái, Anke Engelke, Judith Rakers és Stefan Raab

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette az M1, Gundel Takács Gábor helyszíni kommentálásában. Az adásokat megelőzően Novodomszky Éva műsorvezetésével, a felvezető műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről az első elődöntő, illetve a döntő előtt. Az utóbbiban médiatörténelmet írt a magyar televíziózás azzal, hogy a műsorral párhuzamosan, az RTL Klubon (kereskedelmi csatorna) futó Csillag születik című tehetségkutató műsorral összekapcsolták egy percre az adást, melyben közösen szorítottak a magyar versenyzőért, Wolf Katiért.

Sorozatban másodszor, összesen harmadszor fordult elő, hogy három műsorvezető volt: Anke Engelke, Judith Rakers és Stefan Raab. Utóbbi 2000-ben maga is részt vett a versenyen, ahol az ötödik helyen végzett.

A dalok közötti képeslapok különböző német városokat, nevezetességeket mutattak be egy, az adott országból származó, Németországban élő, dolgozó ember szemszögéből. A képeslap a verseny szlogenjével zárult, amely mindig a soron következő ország nyelvén hangzott el.

A döntő nyitásaként Stefan Raab adta elő az előző évben győztes dal feldolgozását, az előadásba néhány másodperc erejéig bekapcsolódott a győztes énekes, Lena Meyer-Landrut is, aki a korábbi évekkel ellentétben azért nem adta elő a dalát, mert versenyzőként is részt vett. A szavazatok számlálása alatti szünetben egy német énekes, Jan Delay szórakoztatta a közönséget.

A szavazás[szerkesztés]

Ell és Nikki Azerbajdzsán első győzelmét szerezte.

A verseny előtt esélyesnek tartották az Egyesült Királyságot, Észtországot, Franciaországot, Magyarországot és Svédországot.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai közösen alakították ki az országonkénti eredményeket. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra: mindkét elődöntőben egyetlen pont döntött a továbbjutásról. Az első elődöntőben Málta és Örményország, a második elődöntőben Belgium maradt le egy ponttal a továbbjutást érő tíz hely egyikéről. Az első elődöntőben Lengyelország végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Hollandia zárt a tabella legalján: ők 1968 óta először lettek utolsók.[8][9]

A döntőben a szavazás során összesen hat ország váltotta egymást az élen. A szavazás felénél állt az élre Azerbajdzsán, és onnantól kezdve előnyüket végig őrizve első győzelmüket aratták. A győzelem a korábbi évekkel ellentétben nem volt fölényes: az elődöntők 2004-es bevezetése, ezáltal a résztvevők számának megemelkedése óta a 221 pont a legalacsonyabb amivel nyerni lehetett. Emellett a győztes dal mindössze három országtól gyűjtötte be a maximális tizenkét pontot. Második helyen a tizenhárom év után visszatérő Olaszország végzett. Korábban egyszer, 1974-ben végeztek a második helyen. A harmadik helyen a második elődöntő győztese, Svédország végzett. Az első elődöntőben még Azerbajdzsánt megelőzve élen záró Görögország a döntőben a hetedik helyen zárt, ezzel sorozatban nyolcadszor is az első tíz között tudtak végezni. A döntőben az utolsó helyen Svájc végzett, akik az első elődöntőből tizedik helyen jutottak tovább.[10]

A házigazda Németország a tizedik helyen végzett, így Lena Meyer-Landrutnak nem sikerült megvédenie a címét. Sorozatban másodszor fordult elő, hogy a hazai közönség egyszer sem örülhetett a maximális 12 pontnak. A német dalon kívül a döntőben mindössze négy olyan dal volt, amely nem kapott legalább egyszer tizenkét pontot. Magyarország pontjait Novodomszky Éva hirdette ki, a tizenkét pontot Izland dala kapta. Magyarország a finn szavazóktól szerzett tizenkét pontot.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 10-én rendezték tizenkilenc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül az  Egyesült Királyság és  Spanyolország is az első elődöntőben szavazott.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Lengyelország Lengyelország lengyel Magdalena Tul[11] Jestem Én vagyok 19. 18
02 Norvégia Norvégia angol, szuahéli Stella Mwangi[12] Haba haba Lépésről lépésre 17. 30
03 Albánia Albánia angol, albán Aurela Gaçe[13] Feel the Passion[14] Érezd a szenvedélyt! 14. 47
04 Örményország Örményország angol Emmy[15] Boom Boom Bumm-bumm 12. 54
05 Törökország Törökország angol Yüksek Sadakat[16] Live It Up Élvezd ki! 13. 47
06 Szerbia Szerbia szerb Nina[17] Čaroban Csodás 8. 67
07 Oroszország Oroszország angol, orosz Alexey Vorobyov[18] Get You Elkaplak 9. 64
08 Svájc Svájc angol Anna Rossinelli[19] In Love for a While Egy ideig szerelmesen 10. 55
09 Grúzia Grúzia angol Eldrine[20] One More Day Még egy nap 6. 74
10 Finnország Finnország angol Paradise Oskar[21] Da da dam 3. 103
11 Málta Málta angol Glen Vella[22] One Life Egy élet 11. 54
12 San Marino San Marino angol Senit[23] Stand By Készen állok 16. 34
13 Horvátország Horvátország angol Daria[24] Celebrate Ünnepelj! 15. 41
14 Izland Izland angol Sjonni’s Friends[25] Coming Home Hazatérés 4. 100
15 Magyarország Magyarország angol, magyar Wolf Kati[26] What About My Dreams? Mi van az álmaimmal? 7. 72
16 Portugália Portugália portugál Homens da Luta[27] A luta é alegria A harc öröm 18. 22
17 Litvánia Litvánia angol, francia, jelnyelv Evelina Sašenko[28] C’est ma vie Ez az életem 5. 81
18 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol Ell/Nikki[29] Running Scared[30] Rémülten szaladok 2. 122
19 Görögország Görögország angol, görög Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike[31] Watch My Dance Figyeld a táncomat! 1. 133

Ponttáblázat[szerkesztés]

Svájc: Anna Rossinelli énekli az "In Love for a While" című dalát; bekerült a döntőbe
Magyarország: Wolf Kati és két vokalistája a színpadon, a szombati döntőben
Oroszország: Alexej Vorobjov beénekli magát a döntőbe
  A továbbjutó tíz ország
  Automatikus döntősök
Szavazók
Össz Lengyelország Norvégia Albánia Örményország Törökország Szerbia Oroszország Svájc Grúzia Finnország Málta San Marino Horvátország Izland Magyarország Portugália Litvánia Azerbajdzsán Görögország Spanyolország Egyesült Királyság
 Lengyelország 18 3 4 4 2 5
 Norvégia 30 1 1 1 2 8 4 10 2 1
 Albánia 47 8 6 8 7 4 2 12
 Örményország 54 2 7 8 8 7 7 4 8 3
 Törökország 47 12 2 5 3 2 10 12 1
 Szerbia 67 6 7 2 4 12 7 3 3 12 5 1 3 2
 Oroszország 64 4 3 12 3 6 5 3 1 5 3 3 3 5 5 3
 Svájc 55 3 6 3 2 6 2 6 8 5 6 6 2
 Grúzia 74 5 8 10 4 5 1 8 2 1 12 8 10
 Finnország 103 10 12 6 1 3 12 10 3 12 6 8 7 3 4 6
 Málta 54 2 6 7 2 5 6 12 4 2 1 7
 San Marino 34 8 5 5 1 6 1 6 2
 Horvátország 41 7 12 1 12 4 1 4
 Izland 100 4 10 2 8 3 8 10 12 10 8 6 12 7
 Magyarország 72 5 6 10 12 1 6 7 5 10 10
 Portugália 22 4 4 2 1 8 3
 Litvánia 81 12 8 4 1 7 3 10 2 2 5 6 4 5 12
 Azerbajdzsán 122 8 5 12 10 1 12 5 10 5 10 8 7 7 10 7 1 4
 Görögország 133 7 1 10 10 4 7 6 7 7 4 5 6 8 10 12 4 10 7 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó két oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök az angol ábécé szerinti sorrendben találhatók meg.

Zsűri és nézői szavazatpontok külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és nézői szavazatpontokat külön, 2011 májusában hozta nyilvánosságra az EBU.[32]

Helyezés Nézői szavazat Pontszám Zsűri Pontszám
1. Görögország Görögország 154 Litvánia Litvánia 113
2. Azerbajdzsán Azerbajdzsán 124 Azerbajdzsán Azerbajdzsán 109
3. Finnország Finnország 111 Izland Izland 104
4. Oroszország Oroszország 93 Szerbia Szerbia 102
5. Grúzia Grúzia 90 Finnország Finnország 86
6. Izland Izland 79 Málta Málta 84
7. Örményország Örményország 75 Svájc Svájc 76
8. Magyarország Magyarország 73 San Marino San Marino 74
9. Norvégia Norvégia 56 Görögország Görögország 74
10. Törökország Törökország 54 Magyarország Magyarország 65
11. Litvánia Litvánia 52 Albánia Albánia 61
12. Svájc Svájc 45 Törökország Törökország 58
13. Albánia Albánia 42 Grúzia Grúzia 51
14. Szerbia Szerbia 42 Horvátország Horvátország 49
15. Portugália Portugália 39 Örményország Örményország 33
16. Horvátország Horvátország 32 Oroszország Oroszország 31
17. Lengyelország Lengyelország 25 Norvégia Norvégia 29
18. Málta Málta 24 Lengyelország Lengyelország 13
19. San Marino San Marino 8 Portugália Portugália 6

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 12-én rendezték tizenkilenc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül  Franciaország,  Németország és  Olaszország is a második elődöntőben szavazott.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina angol, bosnyák Dino Merlin[33] Love in Rewind Visszafordított szerelem 5. 109
02 Ausztria Ausztria angol Nadine Beiler[34] The Secret Is Love A szerelem a titok 7. 69
03 Hollandia Hollandia angol 3JS[35] Never Alone Sosem vagy egyedül 19. 13
04 Belgium Belgium angol Witloof Bay[36] With Love Baby Szeretettel bébi 11. 53
05 Szlovákia Szlovákia angol TWiiNS[37] I’m Still Alive Még élek 13. 48
06 Ukrajna Ukrajna angol Mika Newton[38] Angel Angyal 6. 81
07 Moldova Moldova angol Zdob și Zdub[39] So Lucky Olyan szerencsés 10. 54
08 Svédország Svédország angol Eric Saade[40] Popular Népszerű 1. 155
09 Ciprus Ciprus görög Christos Mylordos[41] San aggelos s’agapisa Angyalként szerettelek 18. 16
10 Bulgária Bulgária bolgár Poli Genova[42] Na inat Ellenszegülve 12. 48
11 Macedónia Macedónia macedón, orosz, angol Vlatko Ilievski[43] Rusinka Orosz lány 16. 36
12 Izrael Izrael héber, angol Dana International[44] Ding Dong 15. 38
13 Szlovénia Szlovénia angol Maja Keuc[45][46] No One Senki 3. 112
14 Románia Románia angol Hotel FM[47] Change Változtatni 4. 111
15 Észtország Észtország angol Getter Jaani[48] Rockefeller Street Rockefeller utca 9. 60
16 Fehéroroszország Fehéroroszország angol Anastasia Vinnikova[49] I Love Belarus[50] Szeretem Fehéroroszországot 14. 45
17 Lettország Lettország angol Musiqq[51] Angel in Disguise Angyal álruhában 17. 25
18 Dánia Dánia angol A Friend in London[52] New Tomorrow Új holnap 2. 135
19 Írország Írország angol Jedward[53] Lipstick Rúzs 8. 68

Ponttáblázat[szerkesztés]

Svédország: Eric Saade és táncosai első helyen a döntőbe kerültek
Bosznia-Hercegovina: Dino Merlin énekel; Love In Rewind azaz Visszafordított szerelem; bekerült a döntőbe
Dánia: A Friend In London együttes New Tomorrow c. dalát adta elő a szombati döntőben harmadikként
  A továbbjutó tíz ország
  Automatikus döntősök
Szavazók
Össz Bosznia-Hercegovina Ausztria Hollandia Belgium Szlovákia Ukrajna Moldova Svédország Ciprus Bulgária Macedónia Izrael Szlovénia Románia Észtország Fehéroroszország Lettország Dánia Írország Franciaország Németország Olaszország
 Bosznia-Hercegovina 109 12 10 4 12 4 8 12 12 5 2 7 10 7 4
 Ausztria 69 7 3 5 1 4 4 10 1 7 2 5 2 1 12 5
 Hollandia 13 8 5
 Belgium 53 8 1 6 6 2 6 2 2 8 1 3 6 2
 Szlovákia 48 6 3 3 12 7 3 3 3 3 5
 Ukrajna 81 4 10 8 3 5 3 6 8 6 2 7 12 1 6
 Moldova 54 4 2 5 4 12 10 1 4 5 7
 Svédország 155 5 10 12 12 7 5 3 12 2 12 5 7 12 8 7 12 8 12 1 3
 Ciprus 16 6 2 8
 Bulgária 48 2 2 1 5 1 10 1 4 4 1 3 4 10
Macedónia Macedónia 36 10 7 1 3 8 7
 Izrael 38 5 2 5 1 7 4 6 7 1
 Szlovénia 112 12 8 8 8 4 7 8 10 6 10 5 4 8 6 5 3
 Románia 111 6 4 10 6 12 7 8 1 4 7 6 5 6 3 8 6 12
 Észtország 60 5 6 8 6 4 5 1 8 3 10 4
 Fehéroroszország 45 2 1 10 10 3 8 1 4 6
 Lettország 25 4 2 8 2 2 7
 Dánia 135 1 7 7 7 3 3 2 12 6 12 10 10 5 10 4 12 12 2 10
 Írország 68 3 1 5 2 2 10 7 1 6 3 10 10 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök ábécésorrendben találhatók meg.

Zsűri és nézői szavazatpontok külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és televoting pontokat külön, 2011 májusában hozta nyilvánosságra az EBU.[32]

Helyezés Nézői szavazat Pontszám Zsűri Pontszám
1. Svédország Svédország 159 Szlovénia Szlovénia 146
2. Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina 131 Dánia Dánia 129
3. Románia Románia 121 Svédország Svédország 99
4. Dánia Dánia 115 Ausztria Ausztria 95
5. Ukrajna Ukrajna 91 Románia Románia 85
6. Írország Írország 78 Észtország Észtország 83
7. Szlovénia Szlovénia 68 Ukrajna Ukrajna 76
8. Moldova Moldova 61 Belgium Belgium 71
9. Fehéroroszország Fehéroroszország 54 Szlovákia Szlovákia 71
10. Ausztria Ausztria 52 Írország Írország 66
11. Izrael Izrael 51 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina 65
12. Belgium Belgium 50 Bulgária Bulgária 59
13. Észtország Észtország 46 Moldova Moldova 53
14. Bulgária Bulgária 43 Macedónia Macedónia 47
15. Lettország Lettország 43 Fehéroroszország Fehéroroszország 38
16. Szlovákia Szlovákia 40 Izrael Izrael 36
17. Macedónia Macedónia 33 Ciprus Ciprus 24
18. Ciprus Ciprus 23 Hollandia Hollandia 22
19. Hollandia Hollandia 17 Lettország Lettország 11

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 14-én rendezték. A huszonöt fős mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Finnország Finnország angol Paradise Oskar Da da dam 21. 57
02 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina angol, bosnyák Dino Merlin Love in Rewind Visszafordított szerelem 6. 125
03 Dánia Dánia angol A Friend in London New Tomorrow Új holnap 5. 134
04 Litvánia Litvánia angol, francia Evelina Sašenko C’est ma vie Ez az életem 19. 63
05 Magyarország Magyarország angol, magyar Wolf Kati What About My Dreams? Mi van az álmaimmal? 22. 53
06 Írország Írország angol Jedward Lipstick Rúzs 8. 119
07 Svédország Svédország angol Eric Saade Popular Népszerű 3. 185
08 Észtország Észtország angol Getter Jaani Rockefeller Street Rockefeller utca 24. 44
09 Görögország Görögország angol, görög Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike Watch My Dance Figyeld a táncomat! 7. 120
10 Oroszország Oroszország angol, orosz Alexey Vorobyov Get You Elkaplak 16. 77
11 Franciaország Franciaország korzikai Amaury Vassili Sognu Álom 15. 82
12 Olaszország Olaszország olasz, angol Raphael Gualazzi Madness of Love A szerelem bolondsága 2. 189
13 Svájc Svájc angol Anna Rossinelli In Love for a While Egy ideig szerelmesen 25. 19
14 Egyesült Királyság Egyesült Királyság angol Blue I Can Tudok 11. 100
15 Moldova Moldova angol Zdob și Zdub So Lucky Olyan szerencsés 12. 97
16 Németország Németország angol Lena Taken by a Stranger Egy idegen vitt el 10. 107
17 Románia Románia angol Hotel FM Change Változtatni 17. 77
18 Ausztria Ausztria angol Nadine Beiler The Secret Is Love A szerelem a titok 18. 64
19 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol Ell/Nikki Running Scared Rémülten szaladok 1. 221
20 Szlovénia Szlovénia angol Maja Keuc No One Senki 13. 96
21 Izland Izland angol Sjonni’s Friends Coming Home Hazatérés 20. 61
22 Spanyolország Spanyolország spanyol Lucía Pérez Que me quiten lo bailao Azt az élményt nem vehetik el tőlem 23. 50
23 Ukrajna Ukrajna angol Mika Newton Angel Angyal 4. 159
24 Szerbia Szerbia szerb Nina Čaroban Csodás 14. 85
25 Grúzia Grúzia angol Eldrine One More Day Még egy nap 9. 110

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
Szavazók
Össz Finnország Bosznia-Hercegovina Dánia Litvánia Magyarország Írország Svédország Észtország Görögország Oroszország Franciaország Olaszország Svájc Egyesült Királyság Moldova Németország Románia Ausztria Azerbajdzsán Szlovénia Izland Spanyolország Ukrajna Szerbia Grúzia Lengyelország Norvégia Albánia Örményország Törökország Málta San Marino Horvátország Portugália Hollandia Belgium Szlovákia Ciprus Bulgária Macedónia Izrael Fehéroroszország Lettország
 Finnország 57 5 1 3 7 7 5 2 10 5 12
 Bosznia-Hercegovina 125 8 3 5 4 12 7 12 12 12 4 7 10 7 8 2 12
 Dánia 134 12 10 10 7 5 6 8 12 3 7 5 4 12 6 3 7 10 1 6
 Litvánia 63 10 2 6 1 1 7 12 12 3 2 7
 Magyarország 53 12 5 2 7 2 2 5 6 4 8
 Írország 119 10 2 12 12 12 8 4 4 7 1 8 6 5 7 8 3 10
 Svédország 185 6 5 10 10 4 12 6 1 10 3 3 3 3 4 7 5 1 1 1 10 4 4 6 6 4 10 4 10 10 6 12 4
 Észtország 44 7 2 7 7 6 2 2 2 5 4
 Görögország 120 8 8 2 2 1 10 8 8 6 3 6 10 7 8 8 12 10 3
 Oroszország 77 6 3 5 1 5 5 4 1 8 4 4 4 8 2 4 8 5
 Franciaország 82 4 4 12 3 1 2 10 5 2 2 5 1 3 6 2 12 7 1
 Olaszország 189 3 6 10 4 5 6 10 8 4 7 3 6 6 1 3 3 12 2 7 10 12 6 10 12 10 6 1 1 3 12
 Svájc 19 10 5 4
 Egyesült Királyság 100 3 3 6 2 4 1 10 4 5 1 2 3 1 6 2 6 7 2 3 4 12 5 1 2 5
 Moldova 97 4 8 7 4 8 8 4 12 5 7 7 5 5 1 5 7
 Németország 107 3 8 2 6 4 3 6 8 10 7 6 3 4 5 3 1 7 5 8 8
 Románia 77 4 1 1 1 12 12 1 6 8 5 4 10 6 6
 Ausztria 64 1 7 1 2 4 7 2 12 5 3 3 1 2 3 1 3 5 2
 Azerbajdzsán 221 5 8 8 7 3 8 5 12 6 1 10 10 8 8 10 8 8 8 12 12 10 10 8 6 3 7 8 4 6 2
 Szlovénia 96 12 7 6 2 2 5 1 4 3 10 2 3 1 12 1 2 1 6 10 3 3
 Izland 61 8 1 6 12 1 5 10 4 2 8 4
 Spanyolország 50 4 12 3 1 5 2 5 12 2 4
 Ukrajna 159 2 7 10 7 8 2 12 6 6 10 2 3 12 7 4 5 7 12 5 8 7 7 10
 Szerbia 85 2 10 5 3 6 7 10 4 6 6 1 1 5 8 3 8
 Grúzia 110 12 5 3 8 6 7 10 12 7 10 8 7 1 2 12

A sorok a fellépés, az oszlopok előbb a döntősök, majd az elődöntőben kiesettek fellépési sorrendjében vannak rendezve.

Zsűri és nézői szavazatpontok külön[szerkesztés]

A teljes zsűri és nézői pontokat külön-külön, 2011 májusában hozta nyilvánosságra az EBU.[32]

Helyezés Nézői szavazat Pontszám Zsűri Pontszám
1. Azerbajdzsán Azerbajdzsán 223 Olaszország Olaszország 251
2. Svédország Svédország 221 Azerbajdzsán Azerbajdzsán 182
3. Görögország Görögország 176 Dánia Dánia 168
4. Ukrajna Ukrajna 168 Szlovénia Szlovénia 160
5. Egyesült Királyság Egyesült Királyság 166 Ausztria Ausztria 145
6. Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina 151 Írország Írország 119
7. Oroszország Oroszország 138 Ukrajna Ukrajna 117
8. Grúzia Grúzia 138 Szerbia Szerbia 111
9. Németország Németország 113 Svédország Svédország 106
10. Írország Írország 101 Németország Németország 104
11. Olaszország Olaszország 99 Franciaország Franciaország 90
12. Moldova Moldova 98 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina 90
13. Szerbia Szerbia 89 Románia Románia 86
14. Románia Románia 79 Görögország Görögország 84
15. Franciaország Franciaország 76 Moldova Moldova 82
16. Spanyolország Spanyolország 73 Grúzia Grúzia 79
17. Magyarország Magyarország 64 Finnország Finnország 75
18. Dánia Dánia 61 Észtország Észtország 74
19. Izland Izland 60 Izland Izland 72
20. Litvánia Litvánia 55 Litvánia Litvánia 66
21. Finnország Finnország 47 Magyarország Magyarország 60
22. Szlovénia Szlovénia 39 Egyesült Királyság Egyesült Királyság 57
23. Észtország Észtország 32 Svájc Svájc 53
24. Ausztria Ausztria 25 Spanyolország Spanyolország 38
25. Svájc Svájc 2 Oroszország Oroszország 25

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
5 Bosznia-Hercegovina Ausztria, Macedónia, Szerbia, Szlovénia, Svájc
4 Olaszország Albánia, Spanyolország, Lettország, San Marino
3
Azerbajdzsán Málta, Oroszország, Törökország
Dánia Írország, Izland, Hollandia
Grúzia Fehéroroszország, Litvánia, Ukrajna
Írország Dánia, Egyesült Királyság, Svédország
Ukrajna Örményország, Azerbajdzsán, Szlovákia
2 Spanyolország Franciaország, Portugália
Franciaország Belgium, Görögország
Litvánia Grúzia, Lengyelország
Románia Olaszország, Moldova
Szlovénia Bosznia-Hercegovina, Horvátország
Svédország Észtország, Izrael
1 Ausztria Németország
Finnország Norvégia
Görögország Ciprus
Magyarország Finnország
Izland Magyarország
Moldova Románia
Egyesült Királyság Bulgária

A szavazás menete[szerkesztés]

Az előző évekkel ellentétben a szavazás sorrendjét nem sorsolással döntötték el, hanem a főpróba alapján szavazó szakmai zsűrik pontjai alapján mesterségesen állították össze, hogy lehetőség szerint minél izgalmasabb legyen.[54] A szóvivők között ezúttal is több, korábban részt vevő énekes volt: az azeri Safura (2010), az észt Piret Järvis (Vanilla Ninja tagjaként, 2005), a finn Susan Aho (Kuunkuiskaajat tagjaként, 2010), a grúz Sopho Nizharadze (2010), a lett Aisha (2010), a moldáv Geta Burlacu (2008), a holland Mandy Huydts (Frizzle Sizzle tagjaként, 1986), az orosz Gyima Bilan (2006, 2008), a san marinói Nicola Della Valle (Miodio tagjaként, 2008) és az ukrán Ruszlana (2004). A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

 1.  Oroszország
 2.  Bulgária
 3.  Hollandia
 4.  Olaszország
 5.  Ciprus
 6.  Ukrajna
 7.  Finnország
 8.  Norvégia
 9.  Örményország
 10.  Észak-Macedónia
 11.  Izland
 12.  Szlovákia
 13.  Egyesült Királyság
 14.  Dánia
 15.  Ausztria

 1.  Lengyelország
 2.  Svédország
 3.  San Marino
 4.  Németország
 5.  Azerbajdzsán
 6.  Szlovénia
 7.  Törökország
 8.  Svájc
 9.  Görögország
 10.  Grúzia
 11.  Franciaország
 12.  Szerbia
 13.  Horvátország
 14. Flag of Belarus (1995–2012).svg Fehéroroszország

 1.  Románia
 2.  Albánia
 3.  Málta
 4.  Portugália
 5.  Magyarország
 6.  Litvánia
 7.  Bosznia-Hercegovina
 8.  Írország
 9.  Spanyolország
 10.  Izrael
 11.  Észtország
 12.  Moldova
 13.  Belgium
 14.  Lettország

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Dino Merlin Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina 1999 (Béatrice közreműködésében)
Gunnar Ólafsson (Sjonni’s Friends tagja) Izland Izland 2001 (Two Tricky tagjaként)
Dana International Izrael Izrael 1998 (győztes)
Zdob și Zdub Moldova Moldova 2005
Lena Németország Németország 2010 (győztes)

Galéria[szerkesztés]

Nézettség[szerkesztés]

A 4+-os adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

A műsor magyarországi nézettsége:[55]

Epizód Sugárzás M1
Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
AMR Arány (SHR%) AMR Arány (SHR%)
Első elődöntő 2011. május 10., kedd 21:00 798 715 20,3 356 782 20,5
Második elődöntő 2011. május 12., csütörtök 21:00 337 187 8,8 126 010 7,3
Döntő 2011. május 14., szombat 21:00 1 048 610 30,2 500 639 32,1

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőkben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Meghívott előadók
 2. És a győztes... Düsseldorf!. eurovision.tv. (Hozzáférés: 2010. október 12.)
 3. A Thyssen felhőkarcolón élvezhetik a versenyt
 4. Austria will return to Eurovision in 2011. esctoday.com. [2010. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 28.)
 5. A hír a Magyar Televízió honlapján. [2011. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 9.)
 6. Results of reference group meeting. ESCToday, 2010. augusztus 29. (Hozzáférés: 2010. augusztus 29.)
 7. Ismét 25 fős lesz a döntő
 8. Az első elődöntő adatlapja a verseny hivatalos honlapján. eurovision.tv, 2011. május 14. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
 9. A második elődöntő adatlapja a verseny hivatalos honlapján. eurovision.tv, 2010. május 14. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
 10. A döntő adatlapja a verseny hivatalos honlapján. eurovision.tv, 2010. május 14. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
 11. Magdalena Tul képviseli Lengyelországot Düsseldorfban
 12. Norvégia: Stella Mwangi a norvég induló
 13. Albánia: Aurela Gaçe angol és albán kevert nyelven fog énekelni.
 14. Megjelent az albán dal végleges verziója! a YouTube-on
 15. Emmy képviseli Örményországot
 16. Yüksek Sadakat képviseli Törökországot.
 17. Nina képviseli Szerbiát
 18. Oroszországot Alekszej Vorobjov képviseli
 19. M. Escudero, Victor: Switzerland has chosen Anna Rossinelli. EBU, 2010. december 11. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
 20. Grúziát az Eldrine együttes képviseli
 21. Finnország: Paradise Oskar a finn induló
 22. Málta: Glen Vella képviseli az országot Düsseldorfban
 23. Senit képviseli San Marinót
 24. Horvátországot Daria Kinzer képviseli
 25. Izland: Sjonni’s Friends képviseli az országot Düsseldorfban
 26. Magyarországot Wolf Kati képviseli
 27. Portugáliát a Homens da Luta együttes képviseli
 28. Evelina Sašenko képviseli Litvániát
 29. Azerbajdzsán: Eldar és Nigar Düsseldorfba!. [2011. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 11.)
 30. A dalcím ismert: Running Scared; dalbemutató március 13-án![halott link]
 31. Görögországot Loukas Giorkas és Stereo Mike képviseli
 32. a b c Bakker, Sietse: EBU reveals split televoting and jury results. EBU, 2010. május 26. (Hozzáférés: 2010. május 26.)
 33. Bosznia-Hercegovina Dino Merlin Love in Rewind című dalával versenyez
 34. Nadine Beiler képviseli Ausztriát
 35. 3JS képviseli Hollandiát a Never Alone című dallal
 36. Belgium 2011: Witloof Bay
 37. Szlovákiát a TWiiNS képviseli Düsseldorfban. [2011. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 18.)
 38. Ukrajnát Mika Newton képviseli
 39. Moldovát a Zdob și Zdub együttes képviseli
 40. Svédországot Eric Saade képviseli
 41. Schacht, Andreas: Update: Cyprus selects song!. EBU. (Hozzáférés: 2011. január 20.)
 42. Bulgáriát Poli Genova képviseli
 43. Vlatko Ilievski képviseli Macedóniát
 44. Izraelt Dana International képviseli
 45. Maja Keuc képviseli Szlovéniát
 46. Maja Keuc angolul énekel Düsseldorfban. [2011. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
 47. Griecher, Manuel: Romania 2011: Hotel FM to Düsseldorf. The Eurovision Times, 2011. január 1. (Hozzáférés: 2011. január 1.)
 48. Észtországot Getter Jaani képviseli
 49. Fehéroroszországot Fehéroroszországot Anastasiya Vinnikova képviseli
 50. Újabb verzió Anastsiyának március 14-én[halott link]
 51. Musiqq együttes képviseli Lettországot
 52. A Friend In London képviseli Dániát
 53. Írország: Jedward képviseli az országot Düsseldorfban
 54. Változás a szavazás sorrendjében. escdaily.com, 2010. május 9. [2011. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 18.)
 55. Nyert az Eurovíziós Dalfesztivál az M1-en (magyar nyelven). nezettseg.blog.hu, 2011. május 16.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eurovision Song Contest 2011
A Wikimédia Commons tartalmaz 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.