2021-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


2021-es Eurovíziós Dalfesztivál
Open Up
Rotterdam Ahoy, Rotterdam,  Hollandia

Első elődöntő2021. május 18.
Második elődöntő2021. május 20.
Döntő2021. május 22.
MűsorvezetőChantal Janzen
Edsilia Rombley
Jan Smit
Nikkie de Jager
Rendező
csatorna
Hollandia
Dalfesztivál igazgatójaSvédország Martin Österdahl
Győztes dalOlaszország Zitti e buoni (Måneskin)
Magyar versenyző
Szavazási rendszerMindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma39; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 13 ország nem jut tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Bulgária
 Ukrajna
Visszalépő
országok
 Fehéroroszország
 Magyarország
 Montenegró
 Örményország
Nulla pontos
dal
 Egyesült Királyság
Meghívott előadókElső elődöntő: Duncan Laurence
Thekla Reuten és Davina Michelle
Második elődöntő: Redo, Eefje de Visser, Ahmad Joudeh, Dez Maarsen
Döntő: Pieter Gabriel, Duncan Laurence, Lenny Kuhr, Getty Kaspers, Sandra Kim, Helena Paparizou, Lordi, Måns Zelmerlöw, Afrojack, Glennis Grace, Wulf
Előző
Következő
◄ 2019
◄ 2020
2022 ►
SablonWikidataSegítség

A 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest 2021, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2021, hollandul: Eurovisiesongfestival 2021) volt a hatvanötödik Eurovíziós Dalfesztivál. Hollandiában rendezték meg, mivel a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált a holland Duncan Laurence Arcade című dala nyerte. Ez volt az ötödik alkalom, hogy a dalfesztivált Hollandiában rendezték meg, viszont az első, hogy Rotterdamban.

A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál az Európában a verseny tervezett idejében tomboló Covid19-pandémia miatt elmaradt. A 2021-es verseny a 2020-ra kiválasztott helyszínen került megrendezésre.

Eredetileg 41 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve a 2020-ban, egy kihagyott év után visszatérni szándékozó Bulgáriát és Ukrajnát is. Nem vett részt azonban Montenegró és 2010 óta első alkalommal Magyarország, melyek már az előző évben is visszaléptek volna a versenytől. Így a mezőnyt a 2020-as verseny 41 országa alkotta volna, azonban 2021. március 5-én hivatalossá vált, hogy Örményország mégsem tud részt venni a 2020-as hegyi-karabahi háború és az azt követő belpolitikai válság miatt.[1] Március 26-án közölték, hogy Fehéroroszország sem vesz részt a versenyen, miután az ország műsorsugárzója az első dal kizárását követően egy szintén szabályokba ütköző dalt küldött be a versenybe, mely ugyancsak kizárásra került. Az ország a 2004-es debütálása óta első alkalommal nem vett részt a versenyen.[2] Így végül 39 ország alkotta a 2021-es verseny mezőnyét.

A verseny győztese az Olaszországot képviselő Måneskin együttes lett, akik 524 pontot összegyűjtve nyerték meg a döntőt, az ország harmadik győzelmét aratva. A Zitti e buoni című dal emellett négy ország szakmai zsűrijétől, és öt ország közönségszavazásából kapta meg a maximális 12 pontot.

A 2021-es dalfesztivál elődöntőit és döntőjét körülbelül 183 millió ember látta.[3]

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke az ország 2019-es győzelmét követő órákban hét város (Amszterdam, Arnhem, Hága, Maastricht, Rotterdam, Utrecht és Zwolle) polgármesterétől is megerősítést kapott, miszerint az egyes városok pályázatot nyújtanak be a rendezés jogának megszerzésére. 2019. május 20-án Leeuwarden és Den Bosch is felkerült a pályázó városok listájára. A későbbiekben Breda és Enschede is érdeklődésüket fejezték ki a rendezéssel kapcsolatban.

A sorozatos visszalépéseket követően a 2019. július 10-i határidőig öt város (Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam és Utrecht) nyújtotta be hivatalos pályázatát.[4] július 16-án a szervezők a két legesélyesebb városnak Maastrichtet és Rotterdamot nevezték meg.[5]

A rendező várost, mely végül Rotterdam lett, augusztus 30-án jelentették be.

A dalfesztivál hivatalos mottója az Open Up lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Nyílj meg! 2020. május 16-án hivatalossá vált, hogy a 2021-es verseny változatlanul, a 2020-as szlogen jegyében zajlik majd.

A szlogen szándékosan hiányos. Nyílj meg másoknak, nyílj meg a zenének, vagy akár nyílj meg Rotterdam felé. Nyílj meg ... bármit is választasz! Engedd el a fantáziád és úgy töltsd ki a szlogent, ahogy az neked megfelel. Ezáltal jobban megismerhetjük egymást.
Sietse Bakker, A 2020-as, majd a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál főszervezője

A 2020-as dalfesztivál hivatalos logóját 2019. november 28-án mutatták be. A grafika a hagyományos hollandiai szélmalmok lapátjaira emlékeztető körszeleteket ábrázol, melyben minden szelet a részt vevő országok zászlóinak színeivel színezett, első részvételük szerinti sorrendben, az óramutató járásával megegyező irányban ábrázolva. 2020. szeptember 19-én Sietse Bakker, a verseny főszervezője megerősítette, hogy a logó 2021-ben is megmarad apróbb módosításokkal, a hivatalos résztvevői listán szereplő országok függvényében.[6] A módosított logót végül december 4-én mutatták be: a logó a 2020-ashoz hasonló körszeleteket ábrázol a részt vevő országok zászlóinak színeivel, elhelyezkedésük azonban nem debütálásuk sorrendjét, hanem az egyes országok földrajzi elhelyezkedését mutatja.

A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál elmaradását követően kérdésessé vált, hogy a 2021-ben visszatérő verseny hol kerül megrendezésre. Végül a dalfesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója 2020. május 16-án, a 2020-as verseny eredetileg tervezett döntőjének napján rendezett, Eurovision: Europe Shine a Light című helyettesítő műsorának keretein belül bejelentette, hogy a 2021-es verseny helyszíne változatlanul a Rotterdam Ahoy lesz, ugyanekkor erősítették meg a 2020-as szlogen megtartását is. Ugyancsak elkészül a 2020-as versenyre tervezett színpad is a német Florian Wieder tervei alapján. Wieder munkáit korábban 2011-ben, 2012-ben, 2015-ben, valamint 2017-től kezdve minden évben alkalmazták a versenyen. A minimalista koncepció a tipikus holland tájra jellemző síkságokat, valamint a csatornákat idézi meg. Újdonság lesz azonban a színpadra merőlegesen, az aréna hosszirányában elhelyezett hologram-kivetítő, mely az egyes produkciók látványvilágának fejlesztéséhez járul hozzá.[7] A színpadot és a helyszín kialakítását érintő 2020-as tervek részlegesen módosultak 2021-ben: a helyi közönség esetleges hiánya vagy csökkentett létszáma miatt, továbbá a távolságtartási szabályok betartása érdekében az eredetileg a színpaddal szemben, az aréna végébe tervezett, a delegációk helyéül szolgáló úgynevezett Green Room ezúttal a nézőtéren kap helyet, az egyes delegációk számára fenntartott ülőhelyek közti távolság növelésével.

2020. szeptember 18-án vált hivatalossá, hogy a 2020-as verseny eredetileg 2019. december 4-én bejelentett házigazdái, Edsilia Rombley énekesnő, az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál negyedik, valamint a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjének huszonegyedik helyezettje, továbbá Hollandia 1999-es, 2007-es és 2015-ös pontbejelentője, Jan Smit, az ország eurovíziós kommentátora 2011 óta, valamint Chantal Janzen színésznő, énekesnő, műsorvezető, visszatérnek a 2021-es verseny házigazdáiként. Nikkie de Jager sminkmester-vlogger, aki NikkieTutorials felhasználónéven ismert a közösségi médiában, és aki a 2020-as verseny online tartalmaiért lett volna felelős, ezúttal teljes értékű műsorvezetőként lesz jelen az eseményen.[8] A versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója ugyanekkor felvázolt négy lehetséges forgatókönyvet is a 2021-es dalfesztivál megrendezését illetően, megerősítve ezzel azt, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál biztosan visszatér 2021-ben:

  • „A” forgatókönyv: A verseny hagyományos módon, korlátozások nélkül kerül megrendezésre. A forgatókönyvet 2021. február 3-án hivatalosan is elvetették.[9]
  • „B” forgatókönyv: A verseny közel hagyományos módon, a másfél méteres védőtávolság betartásával kerül megrendezésre. 2021. március 2-án megerősítették, hogy a „B” forgatókönyv szerint zajlik a verseny.[10]
  • „C” forgatókönyv: A verseny Rotterdamban, de az utazási korlátozások figyelembe vételével kerül megrendezésre. Ebben az esetben azok az előadók, akik az érvényben lévő utazási korlátozások miatt nem tudnak jelen lenni a verseny helyszínén, produkciójukat saját országukban, felvételről adják elő. A forgatókönyvet 2021. március 2-án hivatalosan is elvetették.
  • „D” forgatókönyv: A verseny Rotterdamban kerül megrendezésre, de helyszíni közönség nélkül, továbbá a versenyzők produkcióikat saját országaikban, felvételről adják elő. A forgatókönyvet 2021. március 2-án hivatalosan is elvetették.
A 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál lehetséges forgatókönyvei
Tényezők A B C D
Élő műsorok a helyszínen Lehetséges Lehetséges Lehetséges Lehetséges
Versenyzők a helyszínen Lehetséges Lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Nem lehetséges
Közönség a helyszínen Lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Nem lehetséges
Kísérőprogramok Rotterdamban Lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Nem, vagy csak módosított formában lehetséges
Sajtóközpont a helyszínen Lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Korlátozásokkal vagy módosított formában lehetséges Nem, vagy csak módosított formában lehetséges
Eredmény Elvetették Megvalósul Elvetették Elvetették

Az Európai Műsorsugárzók Uniója 2020. június 15-én jelentette be a dalfesztivál dátumait, eszerint az elődöntők 2021. május 18-án és 20-án, a döntő pedig május 22-én kerül megrendezésre.

A verseny helyszíne, a Rotterdam Ahoy

Kulcsok:  †   Rendező város  ‡   Pályázó városok      Nem megfelelő helyszínek

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Hivatalosan benyújtott pályázatok
Arnhem[11] GelreDome 41 000 Közös pályázat Nijmegennel. 2019. július 16-án visszaléptették.
Den Bosch[12] Brabanthallen 11 000 Közös pályázat Bredával és Tilburggal. 2019. július 16-án visszaléptették.
Maastricht MECC Maastricht, Noordhal 20 000 A két legesélyesebb helyszín egyike volt.
Rotterdam[13] Rotterdam Ahoy 15 818 Korábban a 2007-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne volt.
Utrecht[14] Jaarbeurs 10 000 A pontos helyszín egy, a Jaarbeurs mellett felépítendő sátor lett volna. 2019. július 16-án visszaléptették.
Visszaléptetett pályázatok
Amszterdam Amsterdam RAI Kiállítási és Kongresszusi Központ, Europahal RAI 12 900 Az intézmény színházterme az 1970-es Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne volt. 2019. július 4-én visszalépett.
Johan Cruijff Arena 55 000–68 000 Az intézmény befogadóképessége a dalfesztivál idején nagyjából 35 000 fő lett volna. 2019. július 4-én visszalépett.
Ziggo Dome 17 000 A három legesélyesebb helyszín egyike volt. 2019. július 4-én visszalépett.
Breda Breepark 13 000 Közös pályázat Den Bosch-kal. 2019. július 1-jén visszalépett.
Hága Cars Jeans Stadion 15 000 A rendezéshez szükséges egy tető építése. 2019. június 27-én visszalépett.
Malieveld 15 000 Egy sátor felhúzásával a helyszín alkalmas lenne a rendezésre. 2019. június 27-én visszalépett.
Leeuwarden[15] WTC Expo <6 000 A helyszín a nem megfelelő belmagasság miatt visszalépett.[16]
Be nem nyújtott pályázatok
Enschede Enschede Repülőtér Twente 11-es Hangár 10 000 A város finanszírozási problémák miatt nem nyújtotta be hivatalos pályázatát.[17]
Zwolle[18] IJsselhallen <5 000 Nem megfelelő helyszín.

Ez lesz az első verseny, amely a svéd Martin Österdahl főfelügyelősége alatt fog zajlani, jelentette be az Európai Műsorsugárzók Uniója 2020. január 20-án. A kinevezést megelőzően Österdahl a 2013-as és a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál végrehajtó producere, valamint 2012 és 2018 között a verseny referenciacsoportjának tagja is volt. Martin Österdahl a norvég Jon Ola Sandot váltja a dalfesztivál igazgatói pozíciójában, Sand ugyanezt a feladatot 2011 és 2020 között látta el.

A résztvevők[szerkesztés]

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) 2020. október 26-án jelentette be a résztvevők hivatalos listáját. Eszerint változatlanul ugyanaz a 41 ország képviseltette volna magát a versenyen, melyek 2020-ban is részt vettek volna. A 2020-as évet nem számítva egy kihagyott év után visszatért Bulgária és Ukrajna, ugyanakkor visszalépett a versenytől Montenegró és 2010 óta első alkalommal nem szerepelt magyar versenyző sem.[19] 2021. március 5-én hivatalossá vált, hogy Örményország is visszalép a versenytől. Az országot 2020-ban Athena Manoukian képviselte volna. Március 26-án az EBU bejelentette Fehéroroszország kizárását a versenyből, miután az ország műsorsugárzója nem tudott a határidőig a szabályoknak megfelelő dalt küldeni. Az országot 2020-ban a VAL, 2021-ben pedig a Galasy ZMesta együttes képviselte volna. 2015 után másodjára fordult elő, hogy két dalnak ugyanaz volt a címe: az osztrák és a szlovén dal címe egyaránt Amen volt.

A házigazda Hollandia dalában a verseny történetében első alkalommal hangzott el a Surinameban beszélt szraran (suriname-i kreol) nyelv, utalva az énekes, Jeangu Macrooy származására, Dánia pedig a nyelvhasználatot korlátozó szabály 1999-es eltörlése óta első alkalommal küldött teljes egészében dán nyelvű dalt, melyre legutoljára 1997-ben volt példa. Ugyanakkor Portugália dala első alkalommal teljes egészében angol nyelven hangzott el. 2011 óta először hangzott el a versenyen az orosz nyelv is, emellett az Oroszországot képviselő Manizha volt az első tádzsik előadó a dalfesztiválon. 2012 után második, azeri versenydalban azonban első alkalommal, bár csak egy többször ismételt mondat erejéig hangzott el az azeri nyelv, továbbá Csehország és Németország dala 2007 óta először tartalmazott cseh, illetve német nyelvű részt.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

2006 után másodszor vett részt a moldáv Natalia Gordienko, aki előző részvételén Arsenium és a Connect-R közreműködésében szerepelt a versenyen. Dalának egyik szerzője az 1995-ös Eurovíziós Dalfesztivál orosz résztvevője, Philipp Kirkorov volt. 2016 után szintén másodjára szerepelt a szerb Sanja Vučić, ezúttal a Hurricane együttes tagjaként, melyben szintén közreműködött Ksenija Knežević, a 2015-ös montenegrói versenyző, Knez lánya és egyik vokalistája, valamint 2019 után másodszor vokalistaként volt jelen Mladen Lukić, az országot 2018-ban képviselő Balkanika együttes tagja is. 2011 után ugyancsak másodjára, viszont ezúttal Flo Rida amerikai rapper jelöletlen közreműködésével képviselte San Marinót Senhit, aki előző részvételén még Senit művésznéven indult a dalfesztiválon. Az osztrák Vincent Bueno korábban 2017-ben Nathan Trent, a macedón Vasil pedig 2019-ben Tamara Todevska vokalistájaként vett részt a versenyen, míg két ország versenyzője a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon mérettette meg magát korábban: a görög Stefania 2016-ban, Hollandia képviseletében, a Kisses lányegyüttes tagjaként a nyolcadik helyen végzett, míg a máltai Destiny a 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál győztese volt. Utóbbi 2019-ben a máltai versenyző, Michela vokalistájaként is szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválon, míg lengyel Rafał a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztiválon műsorvezetőjeként volt jelen.

Előadó Ország Előző év(ek)
Natalia Gordienko  Moldova 2006 (Arsenium és Connect-R közreműködésében)
Sanja Vučić (a Hurricane tagjaként)  Szerbia 2016 (ZAA Sanja Vučić néven)
Senhit  San Marino 2011 (Senit néven)

Távol maradó országok[szerkesztés]

  •  Andorra – Egy andorrai hírportál értesülései szerint az andorrai műsorsugárzó az ország kormánya és turisztikai minisztériuma támogatásával visszatérne a dalfesztiválra a közeljövőben, ennek pontos évét azonban ekkor még nem ismertették.[61] 2020. május 17-én a Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) bejelentette, hogy a törpeállam nem tér vissza a 2021-es versenyre. Az ország utoljára 2009-ben vett részt.[62] Két nappal később azonban Susanne Georgi, az ország eddigi utolsó versenyzője bejelentette, hogy rendelkezésére áll a törpeállam visszatéréséhez szükséges anyagi fedezet, amelyről az énekesnő az andorrai kormányt is értesítette 2019 végén. Xavier Mujal, az RTVA vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy az ország részvételéről nem a műsorsugárzó, hanem elsősorban a kormány dönt, mely ekkor még nem ismertette álláspontját a 2021-es versennyel kapcsolatban.[63] Az RTVA június 2-án ismét megerősítette az ország távolmaradását a 2021-es versenytől.[64]
  •  Bosznia-Hercegovina2020. október 6-án a Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) megerősítette, hogy a közmédia rossz anyagi helyzete és a versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója felé felhalmozott tartozásai következtében kiszabott szankciók miatt az ország nem tud részt venni a 2021-es versenyen. Bosznia-Hercegovina utoljára 2016-ban szerepelt a dalfesztiválon.[65]
  •  Fehéroroszország – A fehérorosz műsorsugárzó eredetileg részt vett volna a 2021-es versenyen, azonban nem tudott határidőig a szabályoknak megfelelő dalt küldeni, így az Európai Műsorsugárzók Uniója 2021. március 26-án kizárta őket a versenyből. Fehéroroszország a 2004-es debütálása óta első alkalommal nem vesz részt a dalfesztiválon.
  •  Libanon – Dr. Fady Gemayel, a Libanoni Iparosok Egyesületének elnöke egy 2020. augusztus 31-i interjúban támogatását fejezte ki az ország lehetséges eurovíziós részvételével kapcsolatban. A Télé Liban (TL), Libanon EBU-tag műsorsugárzója ugyanakkor nem jelezte álláspontját a kérdésben, tekintve, hogy az ország részvételét megakadályozza Izrael szereplése és az izraeli tartalmak libanoni médiában történő megjelenítését tiltó törvény, melynek módosítása, valamint a két ország diplomáciai kapcsolatainak kiépítése nélkül valószínűtlen Libanon csatlakozása a versenyhez. Az ország 2005-ben már részt kívánt venni a dalfesztiválon Aline Lahoud Quand tout s'enfuit című dalával, azonban Izrael részvétele miatt visszalépni kényszerült. Libanon végül a 2020. október 26-án nyilvánosságra hozott hivatalos résztvevői listán sem szerepelt.[66]
  •  Luxemburg – Habár Luxemburg 1993 óta nem vesz részt a versenyen, egyre több zenész és közéleti személyiség szorgalmazza az ország visszatérését. 2019 májusában Anne-Marie David, az ország 1973-as győztese kérelmet nyújtott be a luxemburgi parlamentnek és az állami műsorsugárzónak az ország visszatérése érdekében.[67] 2019. július 23-án az RTL Télé Lëtzebuerg (RTL) csak a 2020-as részvételről mondott le, azt nem említette meg, hogy részt vesznek-e a 2021-es dalversenyen. Az RTL végül 2020. július 30-án erősítette meg távolmaradását.[68]
  •  Marokkó2020 januárjában Jon Ola Sand, a dalfesztivál leköszönő igazgatója egy holland hírportálnak adott interjújában beszélt az Európai Műsorsugárzók Uniója észak-afrikai és közel-keleti arab tagállamainak lehetséges jövőbeni részvételéről a dalversenyen. Habár a legtöbb érintett ország nem mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt, Sand kiemelte az eddig egyszer, 1980-ban részt vett Marokkó műsorsugárzóját, mellyel a szervezet rendszeres tárgyalásokat folytat az ország esetleges jövőbeni visszatéréséről.[69] Február 1-jén azonban Karim Sbai, a Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (SNRT) kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy nem került sor tárgyalásokra az EBU és az SNRT között, és erre nagy valószínűséggel a közeljövőben sem kerül sor. Marokkó végül a 2020. október 26-án nyilvánosságra hozott hivatalos résztvevői listán sem szerepelt.[70]
  •  Monaco2020. szeptember 8-án a TMC megerősítette, hogy a törpeállam nem tér vissza a versenyre. Monaco utoljára 2006-ban vett részt a dalfesztiválon.[71]
  •  Montenegró – Miután 2020 októberében Bojana Jokić, a Radio Televizija Crne Gore (RTCG) igazgatótanácsának tagja egy nyilatkozatában Montenegró sorozatos rossz eredményeit kiemelve arra utalt, hogy az ország nem vesz részt a versenyen 2021-ben sem, a montenegrói zeneipar képviselői felhívást intéztek a közmédia felé a visszatérés érdekében, kiemelve az ország jó eredményeit önálló országként, továbbá az egykori Jugoszlávia, valamint Szerbia és Montenegró tagállamaként is.[72] Az RTCG végül október 12-én erősítette meg távolmaradását. Montenegró utoljára 2019-ben vett részt a versenyen.[73]
  •  Örményország – Az örmény műsorsugárzó eredetileg részt vett volna a 2021-es versenyen, azonban a 2020-as hegyi-karabahi háború és az azt követő belpolitikai válság következtében 2021. március 5-én visszalépni kényszerült.
  •  Szlovákia2020. július 11-én Slavomíra Kubíčková, a Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) szóvivője megerősítette, hogy valószínűtlen az ország visszatérése a 2021-es versenyre. Szlovákia utoljára 2012-ben vett részt.[74]
  •  Törökország2020 májusában Faruk Kaymakcı török külügyminiszter egy nyilatkozatában reményeit fejezte ki az ország dalversenyre való visszatérésével kapcsolatban, Törökország azonban nem szerepelt az október 26-án nyilvánosságra hozott hivatalos résztvevői listán. Az ország utoljára 2012-ben vett részt a dalfesztiválon.[75]

Magyarország részvétele a versenyen[szerkesztés]

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) részéről Medveczky Balázs A Dal 2020 sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy „a műsor most ért el oda, ahol lennie kell”, így valószínűtlen volt az ország visszatérése a versenyre, majd 2020. október 15-én nyilvánosságra hozták A Dal 2021 című tehetségkutató műsor pályázati feltételeit, melyben ezúttal sem szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválra való utalás, így Magyarország sorozatban második éve nem nevezett indulót a nemzetközi versenyre, mely 2020. október 26-án, a hivatalos résztvevői lista nyilvánosságra hozatalával megerősítést is nyert. Magyarországon 2006 óta először egyetlen tévécsatorna sem közvetítette a műsort.

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

A verseny új főigazgatója, Martin Österdahl 2020. június 18-án bejelentette, hogy tesztjelleggel, 2021-ben engedélyezik a felvételről szóló háttérvokálokat biztonsági okokból, csökkentve ezzel a Rotterdamba érkező delegációk létszámát. A módszert már több éve alkalmazzák a svéd nemzeti döntőn, a Melodifestivalenen is. A szabálymódosítás nem kötelező erejű, az egyes részt vevő országok szabadon dönthetnek a felvételről szóló vagy a hagyományos, élő háttérvokál alkalmazásáról.[76]

Változás lesz az is, hogy minden résztvevő produkciójáról készül egy előzetes felvétel, melyet abban az esetben használnak fel, ha az adott előadó az esetlegesen érvényben levő utazási korlátozások vagy egészségügyi okok miatt nem tud jelen lenni az élő adások idejében Rotterdamban. Hasonló eljárással rendezték meg a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivált is.[77]

A verseny szabályainak 2014-es változása óta az idei évtől nem hagyományosan két héttel a verseny megkezdése előtt fedik fel a szakmai zsűri tagjait. A zsűritagok verseny előtti felfedése az átláthatóságot hivatott biztosítani. Ez lehetővé teszi, hogy a verseny előtt valamely zsűritagokat megváltoztathassanak a műsorsugárzók.[78]

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A részt vevő előadók egy része a verseny előtt különböző online rendezvényeken népszerűsítik versenydalukat.

Rendezvény Házigazda Dátum Részt vevő versenyzők száma
Adriatic Pre-Party (online esemény) Horvátország Hrvatski Eurovizijski Klub 2021. május 1. 15 (+2 korábbi évekből és/vagy Junior Eurovíziós Dalfesztiválról)
Concert in the Dark (online esemény) Eurovoix 2021. április 21. 15 (+11 korábbi évekből és/vagy nemzeti válogatókból)
Eurovision in Concert Amszterdam,  Hollandia 2021. április 10. Elmaradt
PrePartyES (online esemény) Spanyolország Eurovision-Spain.com 2021. április 24. 29
The Wiwi Jam at Home (online esemény) Wiwibloggs 2021. május 19. eddig 4

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A 2020-as Eurovíziós Dalfesztivál elmaradása jelentősen befolyásolta a részt vevő országok kiválasztási módszereit.

24 ország automatikusan felkérte a 2020-as versenyre kiválasztott előadóját a 2021-ben való ismételt részvételre. Közülük Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, az Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Görögország, Hollandia, Írország és Svájc ismételten a teljes belső kiválasztás mellett döntött. Bulgária is változatlanul belső kiválasztással nevezte meg előadóját és dalát, a bolgár műsorsugárzó ezúttal azonban hat lehetséges dal bemutatása után a közvéleményt is bevonta a döntésbe. Belsőleg választotta ki dalát ezúttal is Grúzia és Málta, melyek előadói eredetileg egy tehetségkutató műsor (az Idol, illetve az X Factor Malta) keretein belül nyerték el a 2020-as részvétel jogát, ahogy Izrael Rising Start megnyerő előadója is, aki számára egy, a közmédia által szervezett, több dalt szerepeltető válogatóműsorral választották ki a dalt 2020-ban és 2021-ben is. Románia és San Marino belsőleg kiválasztott előadóinak 2020-as dalai nyílt válogatóval, 2021-ben azonban belső kiválasztással kerültek kiválasztásra, emellett utóbbi ezúttal az amerikai rapper, Flo Rida közreműködésében vesz részt, Spanyolország előadója számára viszont egy két dalt szerepeltető válogatóműsort rendezett a spanyol műsorsugárzó. Ausztrália, Csehország, Izland, Lettország, Moldova, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna előadói 2020-ban országaik hagyományos válogatóműsorai keretein belül kerültek kiválasztásra, dalaikat ezúttal belső kiválasztás útján jelölték ki.

Visszatérnek a versenyre Észtország és Litvánia 2020-ra kiválasztott előadói is, akik országaik hagyományos válogatóműsorai keretein belül nyerték el az újbóli indulás jogát.

Dánia, Horvátország, Norvégia és Portugália apróbb változtatásokkal ugyanazt a kimondottan Eurovíziós Dalfesztiválra létrehozott nemzeti döntőt rendezte meg, mint a legutóbbi részvétele során, mezőnyeikben azonban nem kaptak helyet a 2020-ra kiválasztott előadók: a dán Ben & Tan, akik bár ezúttal is jelentkeztek az ország nemzeti döntőjébe, a közmédia nem válogatta be őket az élő adás mezőnyébe, a horvát Damir Kedžo, a norvég Ulrikke, aki visszautasította a norvég műsorsugárzó automatikus résztvevői helyére vonatkozó felajánlását a nemzeti döntő mezőnyében, valamint a portugál Elisa. Finnország és Svédország szintén a hagyományos válogatóműsora újbóli megrendezése mellett döntött, jelöltjeik között ugyanakkor szerepeltek a 2020-as versenyre nevezett előadóik is: a finn Aksel, valamint a svéd The Mamas, akik ezúttal nem nyerték meg országaik válogatóit, így nem térnek vissza a versenyre 2021-ben. Albánia és Olaszország a dalfesztiváltól függetlenül már évtizedek óta futó, nagy múltú dalversenyei, a Festivali i Këngës, illetve a Sanremói Dalfesztivál segítségével választotta ki versenyzőjét ezúttal is, a 2020-ra kiválasztott előadók, az albán Arilena Ara és az olasz Diodato azonban nem voltak jelen a mezőnyben. Oroszország 2012 óta első alkalommal rendezett nyílt válogatóműsort, melyben azonban nem vett részt versenyzőként a 2020-ra belsőleg kiválasztott Little Big együttes, habár előzetesen jelezték részvételi szándékukat a versenyen, ahogy a lengyel Alicja is, aki 2020-ban megnyerte országa válogatóját, ezúttal azonban a lengyel köztelevízió egy másik előadót választott helyette belső kiválasztással.

Személyes elfoglaltságaira hivatkozva nem tér vissza a 2020-ra belsőleg kiválasztott francia Tom Leeb, az ország műsorsugárzója ehelyett, egy kihagyott év után, ismét nemzeti döntő keretein belül választott új előadót. Meg nem nevezett okokból marad távol a 2020-ra szintén belső kiválasztást követően megnevezett, Ciprust képviselő amerikai-görög-német Sandro és a Németországot képviselő szlovén Ben Dolic. Helyüket két új, ismételten belsőleg kiválasztott előadó vette át.

A belarusz VAL együttes távolmaradását a 2020-as fehéroroszországi tüntetéseket követően erősítette meg az ország köztelevíziója, mely később egy új előadót nevezett meg belső kiválasztást követően, azonban végül az ország kizárásra került a 2021-es versenyből, és ugyancsak távol marad a belga Hooverphonic együttes 2020 novemberétől szólókarrierbe kezdett énekesnője, Luka Cruysberghs, helyét az együttes korábbi énekesnője, Geike Arnaert vette át. Nem tér vissza az örmény Athena Manoukian sem, aki 2020-ban megnyerte országa válogatóját, 2021-ben azonban az örmény műsorsugárzó az előzetes részvételi szándék ellenére, a 2020-as hegyi-karabahi háborút követő belpolitikai válság következtében visszalépett a versenytől.

Érdekesség, hogy a dán válogató egyik versenyzője, Claudia Campagnol magyar származású volt.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája

Az előző versenyre kiválasztott előadójukat megtartó országok előző és új válogatói[szerkesztés]

Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Ausztrália előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Eurovision: Australia Decides SBS 2020. február 8.
2020. április 2.
2021. március 5.
 Ausztria belső kiválasztás dal: Ö3-Wecker Hitradio Ö3 2019. december 12.
2020. március 26.
2021. március 10.
 Azerbajdzsán belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. február 28.
2020. március 20.
2021. március 15.
 Belgium belső kiválasztás előadó: Vandaag
dal: De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow
één
MNM
2019. október 1.
2020. március 20.
2021. március 4.
 Bulgária belső kiválasztás dal: Koncert na Viktorija, balgarszkijat predsztavitel na Evrovizija BNT 1, YouTube 2019. november 25.
2020. március 21.
2021. március 10.
 Csehország előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2020. február 3.
2020. május 13.
2021. február 16.
 Egyesült Királyság belső kiválasztás dal: Ken Bruce BBC Radio 2 2020. február 27.
2021. február 19.
2021. március 11.
 Észak-Macedónia belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. január 15.
2021. január 20.
2021. március 11.
 Görögország belső kiválasztás előadó: Kendrikó Deltío Idíszeon ERT1 2020. február 3.
2020. március 18.
2021. március 10.
 Grúzia előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Grúz Idol 1TV 2019. december 31.
2020. március 19.
2021. március 15.
 Hollandia belső kiválasztás dal: Live premiere of Jeangu Macrooy’s Eurovision Song for the Netherlands YouTube 2020. január 10.
2020. március 18.
2021. március 4.
 Írország belső kiválasztás 2FM Breakfast with Doireann & Eoghan RTÉ 2fm 2020. március 5.
2020. december 17.
2021. február 26.
 Izland előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Söngvakeppnin
dal: Straumar
RÚV 2020. február 29.
2020. október 23.
2021. március 13.
 Izrael nemzeti döntő előadó: Rising Star
dal: HaShir Shelanu LaEurovizion
Keshet 12
KAN 11
2020. február 4.
2020. március 22.
2021. január 25.
 Lettország előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Supernova
dal: Kā uzvarēt Eirovīzijā? Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu
LTV1 2020. február 8.
2020. május 16.
2021. március 12.
 Málta előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: X-Faktor Málta TVM 2020. február 8.
2020. május 16.
2021. március 15.
 Moldova előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: O melodie pentru Europa
dal: Philipp Kirkorov & Dream Team present Sugar by Natalia Gordienko Eurovision Moldova
TRM 1
YouTube
2020. február 29.
2020. július 15.
2021. március 4.
 Románia belső kiválasztás előadó: Destinația Eurovision
dal: România 9
TVR 1 2020. február 11.
2020. március 31.
2021. március 4.
 San Marino belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. március 6.
2020. május 16.
2021. március 7.
 Spanyolország előadó: belső kiválasztás
dal: nemzeti döntő
dal: Destino Eurovisión La 1 2019. október 5.
2020. március 18.
2021. február 20.
 Svájc belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2020. március 4.
2020. március 20.
2021. március 10.
 Szerbia előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Beovizija RTS 1 2020. március 1.
2020. november 23.
2021. március 5.
 Szlovénia előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
EMA TV Slovenija 1 2020. február 22.
2020. május 16.
2021. február 27.
 Ukrajna előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Vidbir Szuszpilne Persij, STB 2020. február 22.
2020. március 18.
2021. február 4.

Az új válogatót tartó országok válogatói[szerkesztés]

Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia nemzeti döntő Festivali i Këngës RTSH 1 2020. december 23.
 Ciprus belső kiválasztás előadó: Ómorfi Méra Káthe Méra
dal: Happy Hour
RIK 1, RIK Sat 2020. november 25. 2021. február 24.
 Dánia nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2021. március 6.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV 2021. március 6.
 Fehéroroszország (kizárták) belső kiválasztás Nem rendeztek válogató- és bemutatóműsort 2021. március 9. 2021. március 9.
2021. március 26.
 Finnország nemzeti döntő Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV1 2021. február 20.
 Franciaország nemzeti döntő Eurovision France, c'est vous qui décidez France 2, TV5 Monde 2021. január 30.
 Horvátország nemzeti döntő Dora HRT 1 2021. február 13.
 Lengyelország belső kiválasztás Pytanie na śniadanie TVP2 2021. március 12.
 Litvánia nemzeti döntő Pabandom iš naujo! LRT televizija 2021. február 6.
 Németország belső kiválasztás dal: Unser Lied für Rotterdam Das Erste 2021. február 6. 2021. február 25.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2021. február 20.
 Olaszország nemzeti döntő Sanremói Dalfesztivál Rai 1 2021. március 6.
 Oroszország nemzeti döntő «Jevrovigyenyije 2021» Nacionalnyij Otbor Pervij Kanal 2021. március 8.
 Portugália nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2021. március 6.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2021. március 13.

2020-as és 2021-es előadók összehasonlítása[szerkesztés]

Ország 2020 2021
 Albánia Arilena Ara Anxhela Peristeri
 Ausztrália Montaigne
 Ausztria Vincent Bueno
 Azerbajdzsán Efendi
 Belgium Hooverphonic
 Bulgária VICTORIA
 Ciprus Sandro Elena Tsagrinou
 Csehország Benny Cristo
 Dánia Ben & Tan Fyr & Flamme
 Egyesült Királyság James Newman
 Észak-Macedónia Vasil
 Észtország Uku Suviste
 Fehéroroszország VAL Galasy ZMesta
 Finnország Aksel Blind Channel
 Franciaország Tom Leeb Barbara Pravi
 Görögország Stefania
 Grúzia Tornike Kipiani
 Hollandia Jeangu Macrooy
 Horvátország Damir Kedžo Albina
 Írország Lesley Roy
 Izland Daði og Gagnamagnið
 Izrael Eden Alene
 Lengyelország Alicja RAFAŁ
 Lettország Samanta Tīna
 Litvánia The Roop
 Málta Destiny
 Moldova Natalia Gordienko
 Németország Ben Dolic Jendrik
 Norvégia Ulrikke TIX
 Olaszország Diodato Måneskin
 Oroszország Little Big Manizha
 Örményország Athena Manoukian
 Portugália Elisa The Black Mamba
 Románia ROXEN
 San Marino Senhit
 Spanyolország Blas Cantó
 Svájc Gjon’s Tears
 Svédország The Mamas Tusse
 Szerbia Hurricane
 Szlovénia Ana Soklič
 Ukrajna Go A

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök
A rotterdami városháza, a sorsolás helyszíne

2020. november 17-én hivatalossá vált, hogy az elődöntők 2020-as versenyre tervezett felosztása változatlan marad 2021-ben is, tekintettel a mezőnyt alkotó országok változatlanságára és a 2020-ra értékesített jegyek újbóli gördülékeny felhasználhatóságára. Ugyancsak megmarad a házigazda ország 2020 márciusában, a delegációvezetők találkozóján kisorsolt 23-as rajtszáma is a döntőben.[79]

A harmincöt elődöntős országot öt kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást 2020. január 25-én hozta nyilvánosságra az EBU.[80]

Január 28-án tartották a sorsolást a rotterdami városházán, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele volt. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős „Öt Nagy” és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudták, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen a legutóbbi rendező város, Tel-Aviv alpolgármestere átadta Rotterdam polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó „kulcscsomót”. A sorsolás házigazdái a dalverseny műsorvezetői, Chantal Janzen, Edsilia Rombley és Jan Smit voltak.

Érdekesség, hogy ezúttal egy ország sem kérvényezte a sorsolás előtti automatikus beosztását valamelyik elődöntőbe.

A ceremóniát élőben közvetítette a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornája, valamint Hollandiában az NPO 1, ahol az esemény összesen 199 000 fős nézettséget hozott.[81]

A versenyre eredetileg nevező Fehéroroszország az első elődöntő első felében, míg Örményország a második elődöntő második felében szerepelt volna.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap

Live-on-tape felvételek[szerkesztés]

Az idei évben változás lesz, hogy minden résztvevő produkciójáról készül egy előzetes felvétel, melyet abban az esetben használnak fel, ha az adott előadó az esetlegesen érvényben levő utazási korlátozások vagy egészségügyi okok miatt nem tud jelen lenni az élő adások idejében Rotterdamban. Hasonló eljárással rendezték meg a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivált is.

A 39 résztvevő ország közül 27 hazájában, míg 7 egy másik résztvevő országban forgatja le a live-on-tape produkcióit.

Albánia, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Litvánia, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia és Szlovénia produkciója a helyi televízió egyik stúdiójában került felvételre, míg Ciprus, Horvátország, Málta és Moldova Bulgáriában, Észak-Macedónia Szerbiában, Németország Litvániában, San Marino pedig Olaszországban forgatta produkcióját.

Érdekesség, hogy Belgium az 1987-es Eurovíziós Dalfesztivál helyszínéül szolgáló brüsszeli Palais du Centenaire-ben rögzítette produkcióját.

Mivel az ausztrál delegáció az utazási korlátozások miatt nem tudott elutazni Rotterdamba, így a live-on-tape felvételt használták.

Próbák és sajtótájékoztatók[szerkesztés]

A próbák május 8-án kezdődnek a verseny helyszínén. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, valamint még színpadra lépés előtt a színfalak mögött beállították az énekesek mikrofonjait és fülmonitorjait. A színpadi próba után a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzeli el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel beszélgettek a versenyről, a produkcióról, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában.

A próbák és sajtótájékoztatók menetrendje

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC+01:00)

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2021. május 8.
(szombat)
 Litvánia 10:00–10:30 11:55–12:15
 Szlovénia 10:40–11:10 12:35–12:55
 Oroszország 11:20–11:50 13:15–13:35
 Svédország 12:00–12:30 13:55–14:15
 Ausztrália 13:40–14:10 15:35–15:55
 Észak-Macedónia 14:20–14:50 16:15–16:35
 Írország 15:00–15:30 16:55–17:15
2021. május 9.
(vasárnap)
 Ciprus 10:00–10:30 11:55–12:15
 Norvégia 10:40–11:10 12:35–12:55
 Horvátország 11:20–11:50 13:15–13:35
 Belgium 12:00–12:30 13:55–14:15
 Izrael 13:40–14:10 15:35–15:55
 Románia 14:20–14:50 16:15–16:35
 Azerbajdzsán 15:00–15:30 16:55–17:15
 Ukrajna 16:00–16:30 17:55–18:15
 Málta 16:40–17:10 18:35–18:55
2021. május 10.
(hétfő)
 San Marino 10:00–10:30 11:55–12:15
 Észtország 10:40–11:10 12:35–12:55
 Csehország 11:20–11:50 13:15–13:35
 Görögország 12:00–12:30 13:55–14:15
 Ausztria 13:40–14:10 15:35–15:55
 Lengyelország 14:20–14:50 16:15–16:35
 Moldova 15:00–15:30 16:55–17:15
 Izland 16:00–16:30 17:55–18:15
 Szerbia 16:40–17:10 18:35–18:55
2021. május 11.
(kedd)
 Grúzia 10:00–10:30 11:55–12:15
 Albánia 10:40–11:10 12:35–12:55
 Portugália 11:20–11:50 13:15–13:35
 Bulgária 12:00–12:30 13:55–14:15
 Finnország 13:40–14:10 15:35–15:55
 Lettország 14:20–14:50 16:15–16:35
 Svájc 15:00–15:30 16:55–17:15
 Dánia 15:40–16:10 17:35–17:55

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2021. május 12.
(szerda)
 Litvánia 10:00–10:20 11:15–11:35
 Szlovénia 10:25–10:45 11:40–12:00
 Oroszország 10:50–11:10 12:05–12:25
 Svédország 11:15–11:35 12:30–12:50
 Ausztrália 11:40–12:00 12:55–13:15
 Észak-Macedónia 13:05–13:25 14:20–14:40
 Írország 13:30–13:50 14:45–15:05
 Ciprus 13:55–14:15 15:10–15:30
 Norvégia 14:20–14:40 15:35–15:55
 Horvátország 14:45–15:05 16:00–16:20
 Belgium 15:35–15:55 16:50–17:10
 Izrael 16:00–16:20 17:15–17:35
 Románia 16:25–16:45 17:40–18:00
 Azerbajdzsán 16:50–17:10 18:05–18:25
 Ukrajna 17:15–17:35 18:30–18:50
2021. május 13.
(csütörtök)
 Málta 10:00–10:20 11:45–12:05
 San Marino 10:25–10:45 12:10–12:30
 Észtország 10:50–11:10 12:35–12:55
 Csehország 11:15–11:35 13:00–13:20
 Görögország 11:40–12:00 13:25–13:45
 Ausztria 13:05–13:25 14:50–15:10
 Lengyelország 13:30–13:50 15:15–15:35
 Moldova 13:55–14:15 15:40–16:00
 Izland 14:20–14:40 16:05–16:25
 Szerbia 14:45–15:05 16:30–16:50
 Olaszország 15:35–16:05 17:00–17:20
 Németország 16:15–16:45 17:40–18:00
 Hollandia 17:35–18:05 18:20–18:40
 Franciaország 17:35–18:05 19:00–19:20
 Egyesült Királyság 18:15–18:45 19:40–20:00
 Spanyolország 18:55–19:25 20:20–20:40
2021. május 14.
(péntek)
 Grúzia 10:00–10:20 11:15–11:35
 Albánia 10:25–10:45 11:40–12:00
 Portugália 10:50–11:10 12:05–12:25
 Bulgária 11:15–11:35 12:30–12:50
 Finnország 11:40–12:00 12:55–13:15
 Lettország 13:05–13:25 14:20–14:40
 Svájc 13:30–13:50 14:45–15:05
 Dánia 13:55–14:15 15:10–15:30
2021. május 15.
(szombat)
 Olaszország 10:30–10:50 12:15–12:35
 Németország 10:55–11:15 12:40–13:00
 Hollandia 11:20–11:40 13:05–13:25
 Franciaország 11:45–12:05 13:30–13:50
 Egyesült Királyság 12:10–12:30 13:55–14:15
 Spanyolország 12:35–12:55 14:20–14:40

Főpróbák és élő közvetítések[szerkesztés]

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC+01:00)

Forduló Adás Dátum Kezdés Vége
Első elődöntő 1. főpróba 2021. május 17., hétfő 15:00 17:10
2. főpróba – zsűri show 21:00 23:10
3. főpróba – családi show 2021. május 18., kedd 15:00 17:10
Élő közvetítés 21:00 23:10
Második elődöntő 1. főpróba 2021. május 19., szerda 15:00 17:10
2. főpróba – zsűri show 21:00 23:10
3. főpróba – családi show 2021. május 20., csütörtök 15:00 17:10
Élő közvetítés 21:00 23:10
Döntő 1. főpróba 2021. május 21., péntek 13:00 16:40
2. főpróba – zsűri show 21:00 00:40
3. főpróba – családi show 2021. május 22., szombat 13:30 17:10
Élő közvetítés 21:00 00:40

A verseny[szerkesztés]

Megnyitó ünnepség[szerkesztés]

Eurovíziós hagyomány, hogy a rendező város vörös szőnyeges megnyitó ünnepséget szervez a résztvevők számára. Ezzel az eseménnyel veszi kezdetét az eurovíziós hét. A vörös szőnyeg ebben az évben türkiz szőnyeggé változik és mivel Rotterdam egy kikötőváros, a delegációk hajóval érkeznek, akiket a város polgármestere fogad. Az eseményt május 16-án, vasárnap 18 órakor közvetítik a hivatalos eurovíziós YouTube-csatornán. A megnyitó műsorvezetői a sajtótájékoztatók házigazdái lesznek, Koos van Plateringen és Fenna Ramos.[82] A megnyitón végül Lengyelország és Izland delegációja nem vehetett részt, mivel pozitív lett a küldöttség egyik tagjának a tesztje.[83][84] Mivel a két ország, Románia és Málta küldöttsége is ugyanabban a hotelban volt elszállásolva ezért az ő delegációjuk sem jelenhetett meg az eseményen.[85]

Képeslapok[szerkesztés]

Az úgynevezett képeslapok az egyes produkciók előtt, a színpad átrendezése közben leadott kisfilmek. A 2021-es képeslapok alapkoncepciója a Covid19-pandémia miatt Európa-szerte bevezetett utazási korlátozások következtében jelentősen változott a 2020-as elgondoláshoz képest. Ezúttal a képeslapok központi eleme egy kis ház lesz, mely Hollandia különböző pontjain jelenik meg, egyúttal a versenyzők az általuk képviselt országokban készítenek kép- és videóanyagokat, melyeket ezekre a házakra fognak vetíteni. Maga a ház utalás lesz az elmúlt időszakra jellemző otthoni karanténra, ugyanakkor, a kiegészíthető szlogen jegyében egyúttal a jövő előrevetítése is: „nyílj meg” a külvilág felé. Az első képeslapot 2021. január 11-én forgatták le.

Meghívott előadók[szerkesztés]

Első elődöntő: Az első elődöntőt az előző dalfesztivál győztese, Duncan Laurence fogja megnyitni,[86] valamint fellép Thekla Reuten színésznő és Davina Michelle influenszer, akik egy kiterjesztett valóságban megjelenő előadást adnak elő, melynek címe The Power of Water.

Második elődöntő: A második elődöntőt a holland breaktáncos, Redouan Ait Chitt (művésznevén Redo) és Eefje de Visser holland énekesnő közös produkciója fogja nyitni.[87]
A szavazási szünet alatt Ahmad Joudeh, szír balett-táncos, és Dez Maarsen, profi BMX versenyző közös produkciót adnak elő.[88]

Döntő: A 2013-as verseny óta minden évben a döntő a 26 részt vevő ország zászlós bevonulásával kezdődik, melynek zenei aláfestéseként a holland DJ, Pieter Gabriel és Eric van Tijn, a 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál zenei igazgatója közös zeneműve szolgál majd, és egy még meg nem erősített, ismert holland dal modern átdolgozását tartalmazza majd.[89] Duncan Laurence győztes dala, az Arcade mellett egy új dalt is bemutat élőben.[90] A 2020-ra tervezett korábbi győztesek egyvelege ezúttal nem marad el, Lenny Kuhr és Getty Kaspers, a Teach-In énekesnője (az 1969-es és 1975-ös versenyek győztesei) mellett Sandra Kim (Belgium 1986), Helena Paparizou (Görögország 2005), a Lordi (Finnország 2006) és Måns Zelmerlöw (Svédország 2015) is szerepel az előadásban.[91] A győztes dalokat három különböző épület (Maassilo, Hotel New York és Museum Boijmans Van Beuningen modern raktárépülete, a Depot) tetején adják elő. A Teach-In együttes tagjai erre az alkalomra újraegyesítik az eredeti felállást.[92] A döntőben fellép még az ismert holland DJ, Afrojack is, a 2005-ös holland versenyző, Glennis Grace, valamint Wulf közreműködésében.[93] A Hero című dalát adja elő.[94]

A szavazás[szerkesztés]

Esélyek[szerkesztés]

A verseny előtt a legesélyesebbnek Franciaországot, Máltát, Olaszországot és Svájcot tartották.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A nemzeti zsűrik az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben egy videószobából követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján minősítik a produkciókat. Ezt a próbát emiatt zsűri shownak hívják, és az élő adáshoz hasonló eurovíziós élményt nyújtja a jegyet váltóknak az arénában. Az első elődöntő előtt 19 országból 95, a második elődöntő előtt 20 országból 100, míg a döntő előtti napon 39 országból összesen 195 zsűritag pontoz. A zsűritagok névsorát az idei évtől kezdve a május 22-i döntő után hozza nyilvánosságra az EBU.

A részt vevő országok zsűritagjainak listája

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 18-án rendezték meg tizenhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Hollandia,  Németország és  Olaszország – is szavazott az első elődöntőben, valamint a május 17-én tartandó főpróbákon versenydalukat is előadták.

  • A versenyre eredetileg nevező  Fehéroroszország az első elődöntő első felében vett volna részt, azonban 2021. március 26-án az EBU bejelentette, hogy az országot kizárták a versenyből, miután a fehérorosz műsorsugárzó az első dal kizárását követően egy szintén szabályokba ütköző dalt küldött be a versenybe, mely ugyancsak kizárásra került. Az országot a Galasy ZMesta együttes képviselte volna eredetileg a Ya nauchu tebya (I’ll Teach You) (magyarul: Megtanítalak), majd az Enjoy Yourself (magyarul: Érezd jól magad) című dallal.
  • Mivel az érvényben levő utazási korlátozások nem tették lehetővé  Ausztrália delegációjának a helyszínre való utazását, így az ország az előre elkészített live-on-tape felvétellel vett részt a versenyen.
  A továbbjutó tíz ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  Litvánia The Roop Discoteque 4. 203
02  Szlovénia Ana Soklič Amen 13. 44
03  Oroszország Manizha Russian Woman 3. 225
04  Svédország Tusse Voices 7. 142
05  Ausztrália Montaigne Technicolour 14. 28
06  Észak-Macedónia Vasil Here I Stand 15. 23
07  Írország Lesley Roy Maps 16. 20
08  Ciprus Elena Tsagrinou El Diablo 6. 170
09  Norvégia TIX Fallen Angel 10. 115
10  Horvátország Albina Tick-Tock 11. 110
11  Belgium Hooverphonic The Wrong Place 9. 117
12  Izrael Eden Alene Set Me Free 5. 192
13  Románia Roxen Amnesia 12. 85
14  Azerbajdzsán Efendi Mata Hari 8. 138
15  Ukrajna Go_A Shum 2. 267
16  Málta Destiny Je me casse 1. 325
A sorok a fellépés sorrendje szerint vannak rendezve – a helyezések szerinti rendezést az oszlop tetejére kattintva lehet elérni.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Litvánia Szlovénia Oroszország Svédország Ausztrália Észak-Macedónia Írország Ciprus Norvégia Horvátország Belgium Izrael Románia Azerbajdzsán Ukrajna Málta Németország Olaszország Hollandia
 Litvánia 66 2 7 2 5 3 6 2 12 8 1 4 4 7 3
 Szlovénia 36 3 6 4 3 7 4 4 5
 Oroszország 117 10 6 7 7 8 8 3 8 12 6 5 12 1 7 5 12
 Svédország 91 3 7 6 1 1 7 10 1 6 5 4 6 3 10 12 4 5
 Ausztrália 26 8 1 2 2 12 1
 Észak-Macedónia 12 4 2 6
 Írország 16 1 3 2 1 3 3 2 1
 Ciprus 92 4 12 8 4 10 4 4 5 10 10 3 2 8 5 3
 Norvégia 38 2 3 8 1 2 3 7 2 6 4
 Horvátország 57 1 7 3 8 10 5 1 1 1 5 8 3 2 2
 Belgium 70 10 5 6 2 4 4 7 2 10 10 10
 Izrael 99 7 2 10 10 8 12 1 8 7 4 1 6 3 12 8
 Románia 58 5 10 2 3 5 7 7 12 6 1
 Azerbajdzsán 47 8 4 3 5 6 7 6 6 2
 Ukrajna 103 12 1 5 5 4 5 6 7 5 10 4 10 8 7 8 6
 Málta 174 6 6 12 12 12 10 12 12 12 12 8 8 12 10 5 10 8 7

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Litvánia Szlovénia Oroszország Svédország Ausztrália Észak-Macedónia Írország Ciprus Norvégia Horvátország Belgium Izrael Románia Azerbajdzsán Ukrajna Málta Németország Olaszország Hollandia
 Litvánia 137 7 10 8 4 12 12 12 3 8 5 6 3 12 7 12 8 8
 Szlovénia 8 3 5
 Oroszország 108 8 7 3 7 8 1 7 4 10 2 12 5 8 6 2 6 7 5
 Svédország 51 5 2 2 4 3 10 7 2 1 3 10 2
 Ausztrália 2 1 1
 Észak-Macedónia 11 8 1 2
 Írország 4 1 2 1
 Ciprus 78 4 1 5 4 6 6 6 3 6 3 6 4 4 4 12 1 2 1
 Norvégia 77 6 6 6 12 3 2 1 2 6 4 3 10 2 6 4 1 3
 Horvátország 53 12 2 5 12 7 2 1 3 2 7
 Belgium 47 10 4 3 5 2 2 1 1 5 3 4 7
 Izrael 93 2 4 6 4 1 5 10 5 4 4 10 12 7 5 5 3 6
 Románia 27 3 5 1 5 3 10
 Azerbajdzsán 91 3 3 10 1 1 7 4 6 8 5 7 7 10 8 2 5 4
 Ukrajna 164 12 10 12 7 12 5 8 6 7 12 10 8 12 7 4 10 12 10
 Málta 151 7 5 8 8 10 10 10 8 8 7 12 10 8 6 8 8 6 12

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Málta 174  Ukrajna 164
2.  Oroszország 117  Málta 151
3.  Ukrajna 103  Litvánia 137
4.  Izrael 99  Oroszország 108
5.  Ciprus 92  Izrael 93
6.  Svédország 91  Azerbajdzsán 91
7.  Belgium 70  Ciprus 78
8.  Litvánia 66  Norvégia 77
9.  Románia 58  Horvátország 53
10.  Horvátország 57  Svédország 51
11.  Azerbajdzsán 47  Belgium 47
12.  Norvégia 38  Románia 27
13.  Szlovénia 36  Észak-Macedónia 11
14.  Ausztrália 26  Szlovénia 8
15.  Írország 16  Írország 4
16.  Észak-Macedónia 12  Ausztrália 2

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 20-án rendezték meg tizenhét ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Egyesült Királyság,  Franciaország és  Spanyolország – is szavazott a második elődöntőben, valamint a május 19-én tartandó főpróbákon versenydalukat is előadták.

  • A versenyre eredetileg nevező  Örményország a második elődöntő második felében vett volna részt, azonban 2021. március 5-én az örmény műsorsugárzó bejelentette visszalépését a 2020-as hegyi-karabahi háború következtében kialakult belpolitikai válság miatt.
  •  Izland a második próbán készült felvétellel vett részt a második elődöntőben, miután a Daði og Gagnamagnið egyik tagjának PCR-tesztje pozitív eredményt adott, így az együttes nem vehetett részt személyesen a főpróbákon és az élő adásban.
  A továbbjutó tíz ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  San Marino Senhit Adrenalina 9. 118
02  Észtország Uku Suviste The Lucky One 13. 58
03  Csehország Benny Cristo omaga 15. 23
04  Görögország Stefania Last Dance 6. 184
05  Ausztria Vincent Bueno Amen 12. 66
06  Lengyelország Rafał The Ride 14. 35
07  Moldova Natalia Gordienko Sugar 7. 179
08  Izland Daði og Gagnamagnið 10 Years 2. 288
09  Szerbia Hurricane Loco Loco 8. 124
10  Grúzia Tornike Kipiani You 16. 16
11  Albánia Anxhela Peristeri Karma 10. 112
12  Portugália The Black Mamba Love Is on My Side 4. 239
13  Bulgária Victoria Growing Up Is Getting Old 3. 250
14  Finnország Blind Channel Dark Side 5. 234
15  Lettország Samanta Tīna The Moon Is Rising 17. 14
16  Svájc Gjon’s Tears Tout l’univers 1. 291
17  Dánia Fyr & Flamme Øve os på hinanden 11. 89
A sorok a fellépés sorrendje szerint vannak rendezve – a helyezések szerinti rendezést az oszlop tetejére kattintva lehet elérni.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  A második elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
San Marino Észtország Csehország Görögország Ausztria Lengyelország Moldova Izland Szerbia Grúzia Albánia Portugália Bulgária Finnország Lettország Svájc Dánia Franciaország Spanyolország Egyesült Királyság
 San Marino 76 1 2 10 1 10 10 3 2 1 8 2 2 2 2 5 8 3 4
 Észtország 29 1 4 3 1 3 1 7 3 3 1 2
 Csehország 23 4 1 6 5 5 2
 Görögország 104 10 3 5 12 8 7 8 10 3 10 6 1 2 12 7
 Ausztria 53 4 4 3 5 7 2 6 5 1 7 3 6
 Lengyelország 18 12 2 3 1
 Moldova 56 8 12 2 7 4 3 12 4 1 3
 Izland 140 1 8 10 7 10 3 6 12 7 4 10 8 12 8 8 6 8 12
 Szerbia 56 4 5 4 3 6 2 2 5 4 3 4 5 4 5
 Grúzia 1 1
 Albánia 74 7 2 1 6 3 6 5 5 8 4 4 5 5 10 2 1
 Portugália 128 2 6 12 5 7 1 2 8 7 10 1 8 7 8 10 4 10 10 10
 Bulgária 149 5 10 7 8 8 5 12 10 10 8 2 12 12 6 12 6 4 5 7
 Finnország 84 3 7 6 5 2 6 6 4 6 6 7 6 7 7 6
 Lettország 4 4
 Svájc 156 6 12 8 12 8 7 12 5 12 12 7 10 10 12 3 12 8
 Dánia 9 3 4 1 1

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
San Marino Észtország Csehország Görögország Ausztria Lengyelország Moldova Izland Szerbia Grúzia Albánia Portugália Bulgária Finnország Lettország Svájc Dánia Franciaország Spanyolország Egyesült Királyság
 San Marino 42 4 2 2 3 3 12 7 1 2 4 2
 Észtország 29 1 3 1 7 10 1 6
 Csehország 0
 Görögország 80 5 2 12 5 8 10 10 10 8 2 1 2 3 1 1
 Ausztria 13 2 3 4 4
 Lengyelország 17 1 7 1 1 7
 Moldova 123 12 12 12 12 6 7 6 12 12 5 12 12 3
 Izland 148 8 7 10 5 10 10 6 7 7 1 7 6 12 7 7 12 6 8 12
 Szerbia 68 7 5 4 12 1 1 1 4 2 10 12 7 2
 Grúzia 15 3 3 3 2 3 1
 Albánia 38 2 10 2 2 1 2 1 4 3 8 3
 Portugália 111 3 5 4 3 7 5 4 8 4 6 5 6 5 10 8 10 12 6
 Bulgária 101 4 2 6 6 4 4 5 4 6 8 8 5 4 2 3 5 5 10 10
 Finnország 150 10 10 8 8 5 12 8 10 10 6 5 6 12 8 6 10 2 6 8
 Lettország 10 1 5 4
 Svájc 135 6 6 7 7 8 8 10 7 5 3 12 8 7 10 6 7 8 7 3
 Dánia 80 1 8 3 1 3 6 12 2 4 2 4 3 8 4 5 4 5 5

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Svájc 156  Finnország 150
2.  Bulgária 149  Izland 148
3.  Izland 140  Svájc 135
4.  Portugália 128  Moldova 123
5.  Görögország 104  Portugália 111
6.  Finnország 84  Bulgária 101
7.  San Marino 76  Dánia 80
8.  Albánia 74  Görögország 80
9.  Szerbia 56  Szerbia 68
10.  Moldova 56  San Marino 42
11.  Ausztria 53  Albánia 38
12.  Észtország 29  Észtország 29
13.  Csehország 23  Lengyelország 17
14.  Lengyelország 18  Grúzia 15
15.  Dánia 9  Ausztria 13
16.  Lettország 4  Lettország 10
17.  Grúzia 1  Csehország 0

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 22-én rendezték meg huszonhat ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  Ciprus Elena Tsagrinou El Diablo 16. 94
02  Albánia Anxhela Peristeri Karma 21. 57
03  Izrael Eden Alene Set Me Free 17. 93
04  Belgium Hooverphonic The Wrong Place 19. 74
05  Oroszország Manizha Russian Woman 9. 204
06  Málta Destiny Je me casse 7. 255
07  Portugália The Black Mamba Love Is on My Side 12. 153
08  Szerbia Hurricane Loco Loco 15. 102
09  Egyesült Királyság James Newman Embers 26. 0
10  Görögország Stefania Last Dance 10. 170
11  Svájc Gjon’s Tears Tout l’univers 3. 432
12  Izland Daði og Gagnamagnið 10 Years 4. 378
13  Spanyolország Blas Cantó Voy a quedarme 24. 6
14  Moldova Natalia Gordienko Sugar 13. 115
15  Németország Jendrik I Don’t Feel Hate 25. 3
16  Finnország Blind Channel Dark Side 6. 301
17  Bulgária Victoria Growing Up Is Getting Old 11. 170
18  Litvánia The Roop Discoteque 8. 220
19  Ukrajna Go_A Shum 5. 364
20  Franciaország Barbara Pravi Voilà 2. 499
21  Azerbajdzsán Efendi Mata Hari 20. 65
22  Norvégia TIX Fallen Angel 18. 75
23  Hollandia Jeangu Macrooy Birth of a New Age 23. 11
24  Olaszország Måneskin Zitti e buoni 1. 524
25  Svédország Tusse Voices 14. 109
26  San Marino Senhit Adrenalina 22. 50
A sorok a fellépés sorrendje szerint vannak rendezve – a helyezések szerinti rendezést az oszlop tetejére kattintva lehet elérni.

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között ezúttal is több korábbi versenyző volt: az azeri Ell/Nikki (2011 győztes), a bolgár Joanna Dragneva (A Deep Zone tagjaként, 2008), a grúz Oto Nemsadze (2019), az ír Ryan O’Shaughnessy (2018), a lett Aminata (2015), a litván Andrius Mamontovas (az LT United tagjaként, 2006), a moldáv Sergey Stepanov (a SunStroke Project tagjaként, 2010 és 2017), az orosz Polina Gagarina (2015), a portugál Elisa (2020, tervezett) és a svéd Carola (1983, 1991 győztes, 2006), míg Franciaország pontjait a 2019-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál francia résztvevője, Carla, Izrael pontjait Lucy Ayoub, a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál egyik házigazdája, Lengyelország pontjait pedig Ida Nowakowska, a 2019-es és a 2020-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál egyik műsorvezetője ismertette, a görög pontbejelentő, Manólisz Gínisz pedig tíz évesen a verseny történetének legfiatalabb pontbejelentője volt, míg az észt Sissi a 2001-es észt győztes, Dave Benton lánya. Eredetileg a holland pontokat Duncan Laurence (2019 győztes) jelentette volna be, de mivel május 20-án pozitív lett a PCR-tesztje, így nem tud személyesen részt venni a döntőn. A helyét Romy Monteiro, énekesnő vette át.

  1.  IzraelLucy Ayoub
  2.  LengyelországIda Nowakowska
  3.  San MarinoMonica Fabbri
  4.  AlbániaAndri Xhahu
  5.  MáltaStephanie Spiteri
  6.  ÉsztországSissi
  7.  Észak-MacedóniaVane Markoski
  8.  AzerbajdzsánEll/Nikki
  9.  NorvégiaSilje Skjemstad Cruz
  10.  SpanyolországNieves Álvarez
  11.  AusztriaPhilipp Hansa
  12.  Egyesült KirályságAmanda Holden
  13.  OlaszországCarolina Di Domenico

  1.  SzlovéniaLorella Flego
  2.  GörögországManólisz Gínisz
  3.  LettországAminata
  4.  ÍrországRyan O’Shaughnessy
  5.  MoldovaSergey Stepanov
  6.  SzerbiaDragana Kosjerina
  7.  BulgáriaJoanna Dragneva
  8.  CiprusLúkasz Hámatszosz
  9.  BelgiumDanira Boukhriss
  10.  NémetországBarbara Schöneberger
  11.  AusztráliaJoel Creasey
  12.  FinnországKatri Norrlin
  13.  PortugáliaElisa

  1.  UkrajnaTayanna
  2.  IzlandHannes Óli Ágústsson
  3.  RomániaCătălina Ponor
  4.  HorvátországIvan Dorian Molnar
  5.  CsehországTaťána Kuchařová
  6.  GrúziaOto Nemsadze
  7.  LitvániaAndrius Mamontovas
  8.  DániaTina Müller
  9.  OroszországPolina Gagarina
  10.  FranciaországCarla
  11.  SvédországCarola
  12.  SvájcAngélique Beldner
  13.  HollandiaRomy Monteiro

Ponttáblázat[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Izrael Lengyelország San Marino Albánia Málta Észtország Észak-Macedónia Azerbajdzsán Norvégia Spanyolország Ausztria Egyesült Királyság Olaszország Szlovénia Görögország Lettország Írország Moldova Szerbia Bulgária Ciprus Belgium Németország Ausztrália Finnország Portugália Ukrajna Izland Románia Horvátország Csehország Grúzia Litvánia Dánia Oroszország Franciaország Svédország Svájc Hollandia
 Ciprus 50 3 7 4 2 6 12 1 7 4 2 2
 Albánia 22 2 12 7 1
 Izrael 73 6 8 8 3 6 4 1 2 3 7 5 1 1 5 5 4 4
 Belgium 71 6 3 3 1 5 6 3 3 4 5 6 3 7 3 6 1 6
 Oroszország 104 7 1 1 12 8 2 1 10 6 7 2 1 4 10 2 4 2 10 3 3 8
 Málta 208 5 4 7 8 1 5 7 12 8 4 7 5 6 2 10 7 5 10 5 8 12 1 4 5 1 12 3 7 1 3 4 4 12 6 7
 Portugália 126 8 7 5 2 5 7 7 6 2 5 6 1 1 2 10 10 1 12 8 6 8 7
 Szerbia 20 1 12 7
 Egyesült Királyság 0
 Görögország 91 8 6 6 10 1 1 3 8 3 8 12 2 4 7 12
 Svájc 267 12 7 4 12 10 12 6 7 10 10 8 7 12 5 3 1 2 12 10 10 12 7 8 12 7 8 5 10 8 12 1 7 5 5
 Izland 198 10 8 4 2 7 12 10 8 10 10 8 5 7 3 3 8 8 8 4 10 8 6 4 10 3 7 5 10
 Spanyolország 6 2 4
 Moldova 53 5 8 10 12 6 12
 Németország 3 2 1
 Finnország 83 2 1 3 2 7 1 4 10 4 4 10 1 3 8 5 8 1 8 1
 Bulgária 140 1 3 6 1 6 4 5 5 8 5 1 12 6 5 6 2 10 12 8 2 4 4 2 6 6 10
 Litvánia 55 10 6 2 2 12 6 4 1 3 2 3 4
 Ukrajna 97 4 5 4 6 3 1 1 7 6 10 5 5 2 3 5 7 12 8 3
 Franciaország 248 8 12 10 3 10 7 4 4 12 8 12 3 2 5 3 12 4 12 7 7 12 7 7 6 10 6 4 6 10 5 6 12 12
 Azerbajdzsán 32 2 2 2 6 3 5 8 2 2
 Norvégia 15 2 7 1 3 2
 Hollandia 11 3 2 3 1 2
 Olaszország 206 5 10 4 3 10 5 6 12 4 8 8 10 8 2 6 6 6 3 12 7 3 12 6 12 10 10 10 8
 Svédország 46 8 3 5 10 4 4 4 5 2 1
 San Marino 37 12 5 1 3 7 5 4

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Izrael Lengyelország San Marino Albánia Málta Észtország Észak-Macedónia Azerbajdzsán Norvégia Spanyolország Ausztria Egyesült Királyság Olaszország Szlovénia Görögország Lettország Írország Moldova Szerbia Bulgária Ciprus Belgium Németország Ausztrália Finnország Portugália Ukrajna Izland Románia Horvátország Csehország Grúzia Litvánia Dánia Oroszország Franciaország Svédország Svájc Hollandia
 Ciprus 44 8 2 2 6 12 2 12
 Albánia 35 10 10 7 1 7
 Izrael 20 12 2 1 5
 Belgium 3 1 2
 Oroszország 100 10 2 1 6 1 6 7 1 1 10 12 6 7 3 5 1 1 4 3 5 4 4
 Málta 47 5 3 3 2 6 3 4 1 2 8 3 2 2 2 1
 Portugália 27 1 2 2 8 8 6
 Szerbia 82 4 12 12 4 12 5 3 2 12 3 1 12
 Egyesült Királyság 0
 Görögország 79 7 8 8 7 3 2 12 2 8 12 10
 Svájc 165 6 7 3 12 2 7 4 2 7 5 1 5 4 4 3 4 1 3 4 2 5 7 6 7 6 5 5 3 6 6 5 6 5 7
 Izland 180 1 8 5 3 10 5 10 10 6 3 5 10 5 5 6 12 12 3 6 4 7 1 3 12 1 4 10 5 8
 Spanyolország 0
 Moldova 62 6 7 1 2 2 8 12 12 2 3 7
 Németország 0
 Finnország 218 4 6 4 3 7 12 2 5 6 2 4 7 8 4 6 8 5 5 7 8 4 6 8 3 5 8 12 6 6 4 7 7 8 1 12 4 4
 Bulgária 30 2 5 8 8 7
 Litvánia 165 3 4 6 10 12 4 3 12 5 12 12 2 5 7 12 6 5 10 4 3 1 10 4 2 7 1 3
 Ukrajna 267 12 12 5 4 1 5 4 8 5 6 7 4 12 7 5 6 8 10 8 6 6 10 4 10 10 10 8 7 8 10 6 12 1 7 12 4 2 5
 Franciaország 251 8 5 10 6 3 7 5 2 4 12 6 5 1 6 8 3 7 6 10 10 8 12 10 4 6 12 5 7 8 7 2 5 8 3 6 6 6 12
 Azerbajdzsán 33 2 3 1 2 1 4 4 3 4 2 3 4
 Norvégia 60 3 10 4 7 1 2 2 2 1 1 1 4 1 5 8 8
 Hollandia 0
 Olaszország 318 7 10 12 10 12 8 8 10 7 10 8 3 10 10 7 6 8 12 12 10 8 7 7 8 7 12 5 10 10 6 8 10 5 10 10 3 10 2
 Svédország 63 1 1 8 1 8 1 1 3 1 3 3 4 2 10 1 10 2 3
 San Marino 13 3 3 7

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Svájc 267  Olaszország 318
2.  Franciaország 248  Ukrajna 267
3.  Málta 208  Franciaország 251
4.  Olaszország 206  Finnország 218
5.  Izland 198  Izland 180
6.  Bulgária 140  Svájc 165
7.  Portugália 126  Litvánia 165
8.  Oroszország 104  Oroszország 100
9.  Ukrajna 97  Szerbia 82
10.  Görögország 91  Görögország 79
11.  Finnország 83  Svédország 63
12.  Izrael 73  Moldova 62
13.  Belgium 71  Norvégia 60
14.  Litvánia 55  Málta 47
15.  Moldova 53  Ciprus 44
16.  Ciprus 50  Albánia 35
17.  Svédország 46  Azerbajdzsán 33
18.  San Marino 37  Bulgária 30
19.  Azerbajdzsán 32  Portugália 27
20.  Albánia 22  Izrael 20
21.  Szerbia 20  San Marino 13
22.  Norvégia 15  Belgium 3
23.  Hollandia 11  Hollandia 0
24.  Spanyolország 6  Spanyolország 0
25.  Németország 3  Németország 0
26.  Egyesült Királyság 0  Egyesült Királyság 0

Nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája. Magyarországon 2006 óta először egyetlen tévécsatorna sem közvetítette a műsort.

Ország Kommentátor Közvetítő
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
Részt vevő országok
 Albánia Andri Xhahu RTSH 1, RTSH Muzikë, Radio Tirana
 Ausztrália Myf Warhurst és Joel Creasey SBS
 Ausztria Andi Knoll ORF 1
 Azerbajdzsán Murad Arif İTV
 Belgium Peter Van de Veire (hollandul) één
Anja Daems és Showbizz Bart (hollandul) Nem volt közvetítés Radio 2
Fanny Jandrain és Jean-Louis Lahaye (franciául) La Une, RTBF Auvio (első elődöntő és döntő élőben, második elődöntő 90 perc késleltetéssel), Vivacité (1 óra késleltetéssel)
 Bulgária Elena Rosberg és Petko Kralev BNT 1
 Ciprus Lúisz Patszalídisz RIK 1, RIK HD
 Csehország Albert Černý és Jan Maxián ČT2 ČT1
 Dánia Henrik Milling és Nicolai Molbech DR1
 Egyesült Királyság Chelcee Grimes, Sara Cox és Scott Mills (elődöntők), Graham Norton (döntő) BBC Four BBC One
Ken Bruce Nem volt közvetítés BBC Radio 2
 Észak-Macedónia Eli Tanaskovska MRT 1, MRT 2
 Észtország Marko Reikop (észtül) ETV
Alekszandr Hobotov és Julija Kalenda (oroszul) ETV+
Jelnyelvi tolmácsolás Online közvetítés
 Finnország Mikko Silvennoinen (finnül) Yle TV1, Yle Radio Suomi, Yle X3M
Eva Frantz és Johan Lindroos (svédül)
Levan Tvaltvadze (oroszul)
 Franciaország Laurence Boccolini (összes adás), Stéphane Bern (döntő) France 4, Culturebox France 2
 Görögország María Kozáku és Jórgosz Kapudzídisz ERT1
 Grúzia Nika Lobiladze 1TV
 Hollandia Cornald Maas és Sander Lantinga NPO 1, BVN
Wouter van de Goes és Frank van ’t Hof Nem volt közvetítés NPO Radio 2
Jelnyelvi tolmácsolás NPO 1 Extra
Holland audionarráció NPO Zappelin Extra
 Horvátország Duško Ćurlić HRT 1
 Írország Marty Whelan RTÉ One
Neil Doherty és Zbyszek Zalinski RTÉ Radio 1 Nem volt közvetítés RTÉ Radio 1
 Izland Gísli Marteinn Baldursson RÚV
Jelnyelvi tolmácsolás RÚV 2
Alex Elliott (angolul) Online közvetítés
Kommentár nélkül Nem volt közvetítés RÁS 2
 Izrael Assaf Liberman (összes adás), Guela Even (első elődöntő és döntő), Akiva Novik (második elődöntő) KAN 11, KAN Educational, KAN Moreshet
 Lengyelország Aleksander Sikora és Marek Sierocki TVP 1, TVP Polonia
 Lettország Toms Grēviņš LTV1
 Litvánia Ramūnas Zilnys LRT televizija
 Málta Kommentár nélkül TVM
 Moldova Moldova 1, Radio Moldova
 Németország Peter Urban One Das Erste, DW, One
 Norvégia Marte Stokstad NRK1
 Olaszország Emma Stokholma és Saverio Raimondo (elődöntők), Cristiano Malgioglio és Gabriele Corsi (döntő) Rai 4 Rai 1
Ema Stokholma és Gino Castaldo Nem volt közvetítés Rai Radio 2
 Oroszország Jana Csurikova és Jurij Akszjuta Pervij Kanal
 Portugália José Carlos Malato és Nuno Galopim RTP1 (második elődöntő és döntő élőben, első elődöntő késleltetéssel)
 Románia Bogdan Stănescu TVR 1, TVRi
 San Marino Lia Fiorio és Gigi Restivo San Marino RTV, Radio San Marino
 Spanyolország Julia Varela, Tony Aguilar és Víctor Escudero La 2 La 1
Imanol Durán Nem volt közvetítés Radio Nacional, Radio Exterior
 Svájc Sven Epiney (németül) SRF zwei SRF 1
Jean-Marc Richard és Nicolas Tanner (összes adás), Joseph Gorgoni (döntő) (franciául) RTS 1
Clarissa Tami (második elődöntő és döntő), Sebalter (döntő) (olaszul) Nem volt közvetítés RSI La 2 RSI La 1
 Svédország Christer Björkman és Edward af Sillén SVT1
Carolina Norén Sveriges Radio P4
 Szerbia Duška Vučinić-Lučić RTS1, RTS Planeta, RTS Svet
 Szlovénia Mojca Mavec TV Slovenija 2, RTV 4D, VAL 202 TV Slovenija 1, RTV 4D, VAL 202
 Ukrajna Tyimur Mirosnicsenko Szuszpilne Persij
Szerhij Pritula STB
Anna Zakletska és Dmytro Zakharchenko Nem volt közvetítés UA:Radio Promin
További országok
 Egyesült Államok Kommentár nélkül Peacock
 Kanada Kommentár nélkül OMNI Television
 Kazahsztán Kaldybek Zhaisanbai és Mahabbat Esen Habar
 Koszovó RTK
 Szlovákia Kommentár nélkül Rádio FM

Incidensek[szerkesztés]

Ciprus: petíció és fenyegetések[szerkesztés]

A ciprusi keresztények nevű csoport petíciót indított a versenydal visszavonásával kapcsolatban, és telefonos panaszokkal árasztotta el a ciprusi műsorszolgáltatót.[95] A CyBC épületének felégetésével fenyegető néhány lakossági képviselő nyomán a rendőrség vizsgálta a hívásokat, emellett őrjáratokat folytatott az épület körül. A műsorszolgáltató közleményt adott ki, amely megvédte Elena dalát, és elmagyarázta a dal üzenetét. Később letartóztattak egy férfi, miután betört a közmédia épületébe, ordibálni és fenyegetőzni kezdett, amiért az ország szerinte idén egy istenkáromló dallal indul az Eurovíziós Dalfesztiválon.[96] A férfi a ciprusi közmédia hírszerkesztősége előtt kezdte el szapulni az ott dolgozókat, amiért szerinte a keresztényekre nézve sértő az énekesnő dala. A dal egyesek szerint sérti a keresztényeket, mások szerint egyenesen sátánista, mert például szerepel benne egy olyan sor, hogy „Odaadtam a szívem az ördögnek, mert azt mondta, én vagyok az angyala.”

Március 3-án a Ciprusi ortodox egyház szent zsinata felszólította a kormányt, hogy a CyBC vonja vissza az ország eurovíziós nevezését. Az egyház közleménye szerint: „Lényegében az emberek fatalista alávetését dicséri az ördög fennhatóságának, a dal sérti Ciprus erkölcsi alapjait azáltal, hogy az ördögnek megadjuk magunkat és imádatára buzdít. Bármelyik szemszögből nézzük, és bármilyen magyarázatot adnak a dalszövegre, azok nem a legideálisabb üzeneteket sugalmazzák, amelyeket egy félig elfoglalt, a szabadságért és a teljes leigázás megakadályozásáért küzdő országból kell küldeni.”[97] Az egyház azt követelte, hogy a kormány cserélje másik dalra, amely kifejezi történelmünket, hagyományainkat és azt, hogy mit képviselnek. A ciprusi elnök sajtóreferense ugyanakkor a művészet szabadságára utalt szerda reggel. „Ez egy zenei verseny, ne adjunk neki felesleges méreteket” – mondta Viktoras Papadopoulos a ciprusi Alphanews televíziónak.[98]

A fehérorosz dal kizárása[szerkesztés]

2021. március 9-én, előzetes bejelentés nélkül töltötték fel a dalverseny hivatalos YouTube-csatornájára a fehérorosz versenydalt, mely a Ya nauchu tebya (I’ll Teach You) címet viselte, és a Galasy ZMesta együttes előadásában szólalt meg. A dal videóklipjét a bemutatást követően több, mint félmillióan nézték meg, és 5 800 lájkot, valamint több, mint 40 ezer diszlájkot kapott. A nyíltan Aljakszandr Lukasenka-párti együttest a rajongók mellett élesen bírálták belarusz ellenzéki és európai parlamenti képviselők is, akik felhívást is intéztek a BTRC kizárását követelve az Európai Műsorsugárzók Uniójából (EBU-ból), lehetetlenné téve ezáltal az ország részvételét a dalversenyen, mivel a dalszöveg egyes részei, mint például a magyarul „Megtanítalak táncolni a dallamra” sor széles körben értelmezve az ország nyugati világ által el nem ismert vezetésének való engedelmességre szólít fel, emellett a teljes dal kigúnyolja a 2020-as fehéroroszországi tüntetések résztvevőit és támogatóit. A dal bemutatását követően több Eurovíziós Dalfesztivállal foglalkozó hírportál is bejelentette, hogy a továbbiakban nem közöl híreket Fehéroroszország részvételével kapcsolatban. Az EBU március 11-én közleményt adott ki, melyben megerősítette, hogy a dal megkérdőjelezi a dalverseny nem politikai jellegét, így visszavonták a dalt ezen formájában a versenytől, és törölték a hivatalos videót is, továbbá bejelentették, hogy amennyiben a BTRC nem módosítja a dal szövegét vagy nem választ egy teljesen új dalt, az országot kizárják a versenyből.[99] Március 13-án Aljakszandr Lukasenka, az ország vitatott elnöke bejelentette, hogy új dalt írnak a versenyre, a Galasy ZMesta együttes részvételét a BTRC egy nappal később erősítette meg.[100] Fehéroroszország március végéig kapott haladékot új dal beküldésére. Ezt követően a BTRC egy új dalt nyújtott be ugyanattól az előadótól, egyeztetett időn belül. Az új szerzemény azonban megsértette a verseny azon szabályát is, amely biztosítja, hogy a versenyt ne tűntesse fel rossz hírnévben a dal. Mivel a BTRC nem nyújtott be megfelelő pályázatot a meghosszabbított határidőn belül, Fehéroroszország nem vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, első alkalommal a 2004-es debütálásuk óta.[101]

Észak-Macedónia videoklipje és az ország részvétele[szerkesztés]

2021. március 11-én tették közzé a verseny hivatalos YouTube-csatornáján a macedón dalt és hivatalos videoklipjét, melyet a szkopjei Macedón Nemzeti Galériában vettek fel, és amelynek egyik jelenetében a háttérben egy, a bolgár zászlóra hasonlító műalkotás tűnt fel. Az alkotás jelenléte a videoklipben ellenszenvet váltott ki a lakosság körében, a két ország közötti rendszeres politikai viták tárgyát képezi ugyanis a macedón nemzet és a macedón nyelv bolgárokhoz és a bolgár nyelvhez való viszonya: míg a macedónok magukra egy önálló, az ókori makedónoktól származtatott nemzetként, nyelvükre pedig önálló nyelvként tekintenek, addig a bolgár közgondolkodásban a macedónokat a bolgárokkal azonosítják azzal a különbséggel, hogy a macedónok a bolgár nyelv egy helyi dialektusát beszélik. Az ellenszenvet fokozta, hogy a macedón előadó, Vasil, aki az ország keleti részén, a bolgár határ közelében fekvő Sztrumicában született, nagyapja révén bolgár származású, valamint macedón-bolgár kettős állampolgár is. Mindezeknek köszönhetően a dal bemutatását követően online petíció indult az előadó és a dal visszaléptetése érdekében, melyre egy nap alatt több, mint 16 000 aláírás érkezett.[102] A macedón műsorszolgáltató, a Makedonska Radio Televizija (MRT) március 13-án este közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy felülvizsgálják az ország részvételét a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon, és döntésüket egy későbbi időpontban közlik, mely akár a versenytől való visszalépést is eredményezheti.[103] Március 19-én a bolgár védelmi miniszter vezette szélsőjobboldali nacionalista Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet közleményt adott ki, melyben kijelentették, hogy amennyiben Vasil nem képviselheti Észak-Macedóniát 2021-ben, javasolni fogják számára Bulgária képviseletét 2022-ben.[104]

Oroszország előadója és dala[szerkesztés]

A nemzeti döntő után sokan nem értettek egyet azzal, hogy Manizha fogja képviselni Oroszországot. Egyesek szerint nem hiteles, hogy a tádzsik felmenőkkel rendelkező énekesnő orosz nőkről énekel, mellesleg támogatja és kiáll a LMBT közösség, migránsok és a nők jogai mellett. Elena Drapeko, az Állami Duma Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke, azt javasolta, hogy tiltsák meg az énekesnőnek, hogy fellépjen Rotterdamban Oroszország képviseletében. Hozzátette, hogy a dalfesztiválnak semmilyen kulturális értéke nincs, túlpolitizált és LMBT-párti.[105]

Az orosz felsőházi Föderációs Tanács elnöke, Valentina Matvijenko a dal szövegét kritizálta és nonszensznek nevezte, majd a kiválasztási folyamat felülvizsgálatát követelte. „Valamiféle mummogás, valamiféle ostobaság. Egyáltalán nem értem mi ez. Miről szól?" Ám nem egyedül ő kritizálta a versenydalt, Elena Afanasyeva szenátor is kemény szavakkal illette a dalszöveget. „Kifejezések egy éretlen, 30 éves nőtől, akinek megoldatlan személyes problémái vannak... Mi köze van az orosz nőknek ehhez?” Az Orosz Ortodox Nők Uniója nyílt levélben szintén a dal, és Manizha előadásának betiltását és lecserélését szorgalmazta. „Gyűlöletet kelt a férfiak iránt, ami aláássa a hagyományos család alapjait.”[106]

Végül az ügy egészen az Oroszországi Vizsgálati Bizottságig jutott el, ahol eljárást indítottak Manizha ellen gyűlöletre vagy ellenségeskedésre való buzdítás jegyeiben. Az ügyet benyújtó pályázók úgy vélik, hogy a Russian Woman előadásában „Durva sértés és megalázás volt az orosz nők emberi méltóságának a nemzetiséghez való hozzáállásuk alapján.”[107]

A Levada Center közvélemény-kutatásának eredménye kimutatta, hogy az orosz lakosság 50%-a közömbös Manizha Eurovízióra történő kiválasztása iránt. Mivel Manizhát az orosz hírességek és politikusok negatív reakciói veszik körül, a közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az orosz lakosság felének nincs véleménye az énekes 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválra történő kiválasztásáról. A Levada Center felmérésének válaszadóinak csupán 18%-a mondta, hogy negatív véleményt alkot, további 13% pedig pozitív véleményt mondott. A 18 és 24 év közötti válaszadók véleménye volt a legerősebb, 20% azt állította, hogy pozitív a véleménye. Azokon belül, amelyek pozitívan érzékelték Manizha kiválasztását, 13% támogatja az etnikum alapján, és támogatja Oroszország, mint multinacionális ország gondolatát. Az 55 évesnél idősebbeknél volt a legnagyobb negatív reakció a válaszadók 22%-ánál. A negatív felfogásúak közül 55% azt állította, hogy nem tetszik nekik a dal, míg 25% azt állítja, hogy az orosz nyelvet „orosz” énekesnek kell képviselnie.[108]

Ukrajna második próbája[szerkesztés]

Ukrajna május 12-i második próbája előtt reggelen a Go A együttes énekesnője, Kateryna Pavlenko rossz közérzetről számolt be. A verseny egészségügyi és biztonsági előírásai alapján az énekesnő a szállodai szobában karanténba helyezték és azonnal PCR tesztet végeztek el.[109] Az együttes tagjait a helyszínen tesztelték, és mindegyikőjük negatív lett, ezért megkezdhették a próbát. Kate helyére Ukrajna stand-in énekese, a holland származású Emmie van Stijn állt be, aki elmondása szerint éppen munkába indult, amikor a hívást kapta, hogy azonnal a helyszínre kéne sietnie. A következő napon negatív eredménye lett Kate PCR tesztjének, így az együttes teljes felállásban versenyezhet az első elődöntőben.[110] Emmie pozitív reakciókat kapott a teljesítményéért, különösen az ukrán dalszövegek kiejtéséért, így az együttes meghívta, hogy csatlakozzon az green room-ban ukrán delegációhoz az elődöntő során.[111]

Technikai problémák a műsor során[szerkesztés]

Hibák az első elődöntő zsűris főpróbáján[szerkesztés]

Az első elődöntő zsűris főpróbáján a román produkció alatt technikai problémák adódtak, ami az első pillanattól észrevehető volt, mivel az énekesnő elcsúszott a ritmussal és lemaradt a dalszöveggel. Később kiderült, hogy az utána fellépő ukrán és máltai produkció alatt is előfordultak technikai problémák (amiket egyébként nem lehetett észrevenni). Az EBU hivatalos közleményében az állt, hogy az in-ear monitorokkal volt probléma, így mindhárom dalt a műsor végén újra előadták.[112][113]

Kamera probléma az első elődöntőben[szerkesztés]

Az első elődöntőben Írország produkciója előtt nem sokkal elromlott az egyik kamera, ami megnehezítette a produkció elkezdését. Amíg megoldották a problémát az egyik műsorvezetőnek, Chantalnak, ki kellett tölteni az időt, ezért az eurovíziós alkalmazás újdonságáról, a tapsolás funkcióról beszélt, valamint a közönséget buzdította.[114]

Problémák San Marino produkciójában a zsűri show alatt[szerkesztés]

San Marino a döntős zsűri show alatti, amely alapján a nemzetközi zsűrik pontozzák a produkciókat, fellépése során súlyos esemény történt, ami veszélyeztette Senhit és a táncosok fizikai biztonságát. A forgó rombusz alakú emelvény, amin az énekesnő elkezdi a produkciót, a tervezett időpontban nem állt meg, arra kényszerítve őket, hogy a nagy sebességgel mozgó emelvényről a földre ugorjanak. Mivel maga az emelvény valójában néhány méter hosszú fémlemez, amely gyorsan forog, és néhány tíz centiméterrel felemelkedik a talajtól, a mozgás közbeni leszállás kockázatokkal jár. Tekintettel a történtek komolyságára, a San Marino-i tévé felajánlotta a művészek számára annak lehetőségét, hogy visszalépjenek a versenytől, mivel fontosabbnak tartják a fizikai biztonságukat, mint magát a versenyt. A művészek visszautasították ezt az ajánlatot. A rendezők csak később ismerték el a hibát, ezért a törpeállam nem ismételhette meg a produkciót, mint ahogy azt ilyen helyzetben szokás csinálni.[115]

Problémák a holland szavazással a döntőben[szerkesztés]

A döntő alatt Hollandiában arról számoltak be a közösségi média oldalakon, hogy nem tudtak szavazni az országokra.[116] A szöveges üzenet elküldése után nem kaptak visszaigazolást a leadott szavazatokról, és csak néhány órával később érkezett válaszüzenet, ami érvénytelennek nyilvánította a szavazatokat, így a végeredménybe sem számított bele. Az EBU megerősítette, hogy a szavazásra szánt idő során leadott szavazatokból néhányat nem számítottak be egy holland szolgáltató problémája miatt.[117] Később a T-Mobile helyi szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem tudják pontosan mi történt, de vizsgálják a problémát.[118]

Damiano David feltételezett kábitószerfogyasztása a Green Roomban[szerkesztés]

A döntő után nem sokkal elterjedt egy félreérthető felvétel, ahol az Olaszországot képviselő Måneskin énekesét, Damiano Davidot azzal vádolták, hogy a szavazás során kokaint szippantott fel a Green Roomban az asztalról.[119] A döntő utáni sajtótájékoztatón szóba került az incidens, amiről az énekes annyit mondott, hogy ő nem használ drogokat, és szó sincs kokainról. Azért hajolt az asztal fölé, mert a zenekar gitárosa, Thomas Raggi összetört egy poharat. David azt ígérte, ha hazatér Rotterdamból, akkor aláveti magát egy drogtesztetnek, hogy bizonyítsa ártatlanságát. Emellett az EBU is kiadott egy közleményt, melyben azt írták, hogy a Green Roomban valóban találtak összetört üveget, de továbbra is vizsgálják a fent is bemutatott felvételt. Miután a drogteszt eredménye negatív lett, az EBU azt nyilatkozta, hogy ők sem találtak kábítószert a helyszínen, így az ügyet ezért lezártnak tekintik.[120][121]

Málta eurovíziós kiadásai[szerkesztés]

Málta a dalfesztivált megelőzően a fogadóirodák egyik legesélyesebb országa volt a végső győzelemre. A döntőben csalódásként érte őket, mikor összesítésben a hetedik helyezést érték el. 2004-es versenyzőjük, Ludwig Galea azzal vádolta meg a máltai közszolgálati műsorszolgáltatót, hogy a verseny előtt túlságosan sokat költött reklámra (mind a fogadóirodák és a YouTube-nézettség manipulálására) a jó eredmény eléréséért.[122] Galea mellett többen azt mondták, hogy a szigetországot képviselő Destiny nem vett részt ebben, emellett nagyra tartják a döntőben tett erőfeszítéseiért és teljesítményéért. Később a Máltai Miniszterelnöki Hivatal minisztere, Carmelo Abela elrendelte, hogy végezzék el a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválra fordított kiadások ellenőrzését, miután PBS-t azzal vádolják, hogy a közösségi médiás reklámokkal, köztük a YouTube-hirdetésekkel a rajongókat arra ösztönözzék, hogy szavazzanak az énekesnőre. A Máltai Turisztikai Hatóság mintegy 350 000 eurót (több, mint százhúszmillió forint) költött Destiny Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételének népszerűsítésére. Az ellenőrzés azt vizsgálja, hogy ezt a pénzt pontosan hogyan költötték el.[122] Azonban nem ez az első eset, hogy aggályok merülnek fel a PBS költéseivel kapcsolatban a dalfesztiválon. 2016-ban információszabadság iránti kérelmet nyújtottak be a műsorszolgáltatóval szemben, miután a korlátlan költségvetési elosztásokról szóló jelentéseket továbbították a helyi sajtónak. Abban az évben arról számoltak be, hogy több mint 200 000 eurót költöttek Ira Losco eurovíziós szereplésére. A tényleges adat még mindig ismeretlen, mivel az információszabadság kérését elutasították.

Egyéb díjak[szerkesztés]

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

A Marcel Bezençon-díjjal, melyet először a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon adták át Észtország fővárosában, Tallinnban, a legjobb döntős dalokat és előadókat díjazzák. A díjat Christer Björkman (Svédország versenyzője az 1992-es Eurovíziós Dalfesztiválon és az ország delegációvezetője) és Richard Herrey (az 1984-es verseny győztese a Herreys tagjaként) alapították és a verseny alapítójáról nevezték el. Három kategóriában osztják ki az elismerést: a legjobb előadónak járó Művészeti díj (a részt vevő országok kommentátorjainak döntése alapján), a legeredetibb dal szerzőjét elismerő Zeneszerzői díj (az adott évben döntős dalok szerzőinek zsűrije ítéli oda) és a legjobb dalnak járó Sajtódíj (az akkreditált újságírók szavazatai alapján).[123] A győzteseket nem sokkal a döntő előtt hirdették ki.

Kategória Ország Előadó Dal Szerző
Művészeti díj  Franciaország Barbara Pravi Voilà Barbara Pravi, Igit, Lili Poe, Elodie Filleul, Jérémie Arcache
Zeneszerzői díj  Svájc Gjon’s Tears Tout l’univers Gjon Muharremaj, Xavier Michel, Wouter Hardy, Nina Sampermans
Sajtódíj  Franciaország Barbara Pravi Voilà Barbara Pravi, Igit, Lili Poe, Elodie Filleul, Jérémie Arcache

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Az OGAE (franciául: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, magyarul: Az Eurovízió rajongóinak Általános Szervezete) egy internacionális szervezet, melyet 1984-ben Jari-Pekka Koikkalainen alapított Savonlinnában, Finnországban.[124] A szervezet 2018-ban negyvenkét eurovíziós rajongói klubbal állt összeköttetésben Európa-szerte és azon túl, melyek nem kormányzati, nem politizáló és nem gazdasági szervezetek.[125] 2007 óta minden évben szerveznek a verseny előtt egy szavazást, ahol a ugyanazt a szavazási módszert alkalmazzák, mint az Eurovíziós Dalfesztiválokon (mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak).

Helyezés Ország Előadó Dal Pontszám
1.  Málta Destiny Je Me Casse 363
2.  Svájc Gjon’s Tears Tout l’univers 358
3.  Franciaország Barbara Pravi Voilà 318
4.  Litvánia The Roop Discoteque 301
5.  Ciprus Elena Tsagrinou El Diablo 238

Barbara Dex-díj[szerkesztés]

A Barbara Dex-díj egy éves rajongói díj az Eurovíziós Dalfesztiválon részt vevő legemlékezetesebb öltözetet viselő énekesnek. A díjat Barbara Dex belga énekesnőről nevezték el, aki 1993-ban utolsó helyen végzett a dalfesztivál döntőjében, ahol egy saját tervezésű ruhát viselt. 1997 és 2016 között a House of Eurovision, majd 2017-től kezdve a Songfestival.be nevű internetes oldal látja el a díjjal kapcsolatos teendőket. 2016-ig a legrondább fellépő ruhát viselő énekes kapta a díjat.

Ebben az évben adták át utoljára a díjat.

Helyezés Ország Előadó
1.  Norvégia TIX
2.  Románia Roxen
3.  Horvátország Albina
4.  Egyesült Királyság James Newman
5.  Izrael Eden Alene

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A dal tartalmaz egy többször ismételt mondatot azeri nyelven is.
  2. A dal tartalmaz néhány többször ismételt kifejezést spanyol nyelven is.
  3. A dal tartalmaz néhány mondatot cseh nyelven is.
  4. A dal tartalmaz néhány kifejezést és egy többször ismételt mondatot héber nyelven is.
  5. A francia nyelvű cím ellenére a dal szinte teljes egészében angol nyelven hangzik el, a je me casse kifejezés azonban többször ismétlődik a szövegben.
  6. A dal tartalmaz néhány mondatot német nyelven is.
  7. A produkcióban jelöletlenül közreműködik Flo Rida amerikai rapper is.
  8. Az olasz nyelvű cím ellenére a dal szinte teljes egészében angolul hangzik el, az adrenalina kifejezés azonban többször ismétlődik a szövegben.
  9. A dal tartalmaz néhány szót angol nyelven és egy többször ismételt szót spanyolul is.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Armenia withdraws from Eurovision Song Contest 2021 (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2021. március 5. (Hozzáférés: 2021. március 5.)
  2. EBU statement on Belarusian participation (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 26. (Hozzáférés: 2021. március 26.)
  3. 183 million viewers welcome back the Eurovision Song Contest. (Hozzáférés: 2021. május 31.)
  4. 5 Dutch cities in the race to become Eurovision 2020 Host City (angol nyelven). eurovision.tv, 2019. július 10. (Hozzáférés: 2019. július 10.)
  5. The wait is nearly over for Maastricht and Rotterdam!. (Hozzáférés: 2019. augusztus 9.)
  6. Eurovision 2021: The lowdown on the logo – Sietse Bakker confirms design will be revamped for 2021 (angol nyelven). Wiwibloggs, 2020. szeptember 19. (Hozzáférés: 2020. szeptember 19.)
  7. The Grand Final of the 2021 Eurovision Song Contest to take place in May 22 (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. június 15. (Hozzáférés: 2020. június 15.) „With the confirmation of the dates, decisions will be made, as to which elements from the 2020 edition will be kept. Luckily enough, the stage for the 2020 competition will be kept as announced.”
  8. The 4 ways to make Eurovision 2021 happen (angol nyelven). eurovision.tv, 2020. szeptember 18. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.) „Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley and Nikkie de Jager (NikkieTutorials) will return as presenters in 2021. They were set to host Eurovision 2020, and presented Eurovision: Europe Shine A Light in May.”
  9. Eurovision 2021 organizers set determined yet realistic plans for May (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2021. február 3. (Hozzáférés: 2021. február 3.)
  10. Eurovision 2021: Organisers confirm Scenario B for May’s contest in Rotterdam (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2021. március 2. (Hozzáférés: 2021. március 2.)
  11. The Netherlands: Arnhem Wishes to Host Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
  12. Eurovision’20: Brabanthallen in Den Bosch Proposes Itself as Venue For 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  13. Eurovision’20: Rotterdam Interested in Hosting Eurovision 2020. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
  14. Eurovision’20: Utrecht Shows Interest in Eurovision 2020 (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
  15. Eurovision'20: Leeuwarden Enters The Host City Race (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2019. május 20.)
  16. One down! Leeuwarden withdraws bid to host Eurovision 2020 due to ceiling height of venue (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2019. június 18. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
  17. Eurovision 2020: Which nine cities have applied to host the contest? (angol nyelven). esctoday.com, 2019. június 10. (Hozzáférés: 2019. június 10.)
  18. Eurovision’20: The IJsselhallen Wishes To Bid To Host Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. május 19. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
  19. 41 Countries to participate at Eurovision 2021 (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2020. október 26. (Hozzáférés: 2020. október 26.)
  20. Participants of Rotterdam 2021. Eurovision.tv . EBU. [2023. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  21. Albania: RTSH Confirms 59th Edition of Festivali i Këngës (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 2. (Hozzáférés: 2020. július 2.)
  22. Australia secures spot in Eurovision for the next five years (angol nyelven). eurovision.tv, 2019. február 12. (Hozzáférés: 2019. október 12.)
  23. Herbert, Emily: Austria: Vincent Bueno to Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 26. (Hozzáférés: 2020. március 26.)
  24. Granger, Anthony: Azerbaijan: Samira Efendi Confirmed As Eurovision 2021 Representative (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 20. (Hozzáférés: 2020. március 20.)
  25. Granger, Anthony: Belgium: Hooverphonic Will Compete At Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 20. (Hozzáférés: 2020. március 20.)
  26. Senkishev, Georgi: Bulgaria: Confirms participation for 2021 with Victoria (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 21. [2020. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 21.)
  27. Cyprus: CyBC confirms new artist selection for Eurovision 2021 (angol nyelven). esctoday.com, 2020. június 1. (Hozzáférés: 2020. június 1.)
  28. Farren, Neil: Czech Republic: Benny Cristo to Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. május 13. (Hozzáférés: 2020. május 13.)
  29. Først blev Eurovision aflyst. Nu kommer der alligevel et show (da-DK nyelven). DR. (Hozzáférés: 2020. április 3.)
  30. United Kingdom: BBC confirms participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). ESCToday, 2020. október 26. (Hozzáférés: 2020. október 26.)
  31. Herbert, Emily: North Macedonia: MRT Confirms Eurovision 2021 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. szeptember 16. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  32. Granger, Anthony: Estonia: Eesti Laul Will Determine Eurovision 2021 Participant (angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  33. Granger, Anthony: Finland: YLE Confirms UMK Will Be An Open Selection in 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 7. (Hozzáférés: 2020. március 7.)
  34. Eurovision 2021: France will replace “Destination Eurovision” with a new national selection (brit angol nyelven). Wiwibloggs, 2020. június 20. (Hozzáférés: 2020. június 20.)
  35. Greece: Stefania Will Represent Greece at Eurovision 2021 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  36. Georgia: Tornike Kipiani Will Represent Georgia at Eurovision 2021 (angol nyelven). eurovoix.com, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2020. március 19.)
  37. Duncan Laurence wins Eurovision 2019 for the Netherlands. (Hozzáférés: 2019. május 19.)
  38. Herbert, Emily: The Netherlands: Jeangu Macrooy Will Represent The Netherlands at Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  39. Croatia: Dora to Select Eurovision 2021 Entry (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. június 23. (Hozzáférés: 2020. június 23.)
  40. (2020. március 18.) „Eurovision cancelled over Covid-19 concerns” (angol nyelven).  
  41. Granger, Anthony: Iceland: RUV Confirms Participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. szeptember 16. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  42. Israel: KAN Will Select Eurovision Entrant from 2021 Onwards (angol nyelven). eurovoix.com, 2019. december 12. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
  43. Poland: The National Broadcaster wants Alicja Szemplińska for 2021 (brit angol nyelven). Eurovision Fun, 2020. október 8. (Hozzáférés: 2020. október 8.)
  44. Samanta Tīna to represent Latvia in 2021! (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. május 16. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
  45. Lithuania: LRT Will Determine Eurovision 2021 Selection Process By April 1 (angol nyelven). eurovoix.com, 2020. március 21. (Hozzáférés: 2020. március 21.)
  46. Granger, Anthony: Malta: Destiny Chukunyere Will Compete in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. május 16. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
  47. Moldova: Natalia Gordienko States She’s Been Selected For Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 15. (Hozzáférés: 2020. július 15.)
  48. Germany: Ben Dolic Not Internally Selected For Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 6. (Hozzáférés: 2020. július 6.)
  49. NRK vil bruke samme stemmesystem neste år (norvég nyelven). Aftenposten, 2020. február 15. (Hozzáférés: 2020. február 15.)
  50. Italy: Eurovision 2021 Participation Confirmed (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 3. (Hozzáférés: 2020. október 3.)
  51. Russia: Channel 1 Russia confirms participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). ESCToday, 2020. szeptember 28. (Hozzáférés: 2020. szeptember 28.)
  52. Portugal: RTP confirms participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). ESCToday, 2020. október 16. (Hozzáférés: 2020. október 16.)
  53. Herbert, Emily: Romania: Roxen to Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 31. (Hozzáférés: 2020. március 31.)
  54. San Marino: Senhit to Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. május 16. [2020. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
  55. Spain: Blas Cantó Accepts TVE'S Invitation To Be Eurovision 2021 Representative (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  56. Switzerland: Gjon's Tears Will Go To Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 20. (Hozzáférés: 2020. március 20.)
  57. Dahlander, Gustav: Historiskt beslut: Eurovision Song Contest 2020 ställs in (svéd nyelven). Sveriges Television, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  58. Granger, Anthony: Serbia: RTS Confirms Eurovision 2021 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. augusztus 31. (Hozzáférés: 2020. augusztus 31.)
  59. Ana Soklič to represent Slovenia in 2021! (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. május 16. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
  60. Ukraine: Go_A Will Represent Ukraine at Eurovision 2021 (angol nyelven). Eurovoix, 2020. március 18. (Hozzáférés: 2020. március 18.)
  61. Granger, Anthony: Andorra: Government Plans For RTVA’s Return to Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovoix, 2019. november 20. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  62. Andorra will not return to Eurovision in 2021 (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. május 17. (Hozzáférés: 2020. május 17.)
  63. Andorra: Susanne Georgi States She Has Secured Funding To Bring Andorra Back To Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. május 19. (Hozzáférés: 2020. május 19.)
  64. Andorra: RTVA confirms non participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). ESCToday, 2020. június 2. (Hozzáférés: 2020. június 2.)
  65. Bosnia & Herzegovina: BHRT confirms non-participation at Eurovision 2021 (angol nyelven). ESCToday, 2020. október 6. (Hozzáférés: 2020. október 6.)
  66. Lebanon: Country’s president of the industrialists would like to see their Eurovision debut! (angol nyelven). eurovisionfun.com, 2020. augusztus 31. (Hozzáférés: 2020. augusztus 31.)
  67. Anthony, Gregoir: Luxembourg:Anne-Marie David Pushing For Nations Eurovision Return (brit angol nyelven), 2019. május 29. (Hozzáférés: 2020. január 2.)[halott link]
  68. No Eurovision return for Luxembourg in 2021 (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. július 30. (Hozzáférés: 2020. július 30.)
  69. Morocco to return to the Eurovision Song Contest? (angol nyelven). ESCXtra, 2020. január 28. [2020. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 28.)
  70. Morocco: SNRT Spokesperson Unaware of Any Discussions Regarding Eurovision (angol nyelven). Eurovoix, 2020. február 1. (Hozzáférés: 2020. február 1.)
  71. Monaco: TMC confirms non-participation in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). ESCToday, 2020. szeptember 8. (Hozzáférés: 2020. szeptember 8.)
  72. Montenegro: Local Music Industry Calls For Nations Return to the Eurovision Song Contest (angol nyelven). Eurovoix, 2020. október 5. (Hozzáférés: 2020. október 5.)
  73. Montenegro: RTCG confirms non-participation in Eurovision 2021 (angol nyelven). ESCToday, 2020. október 12. (Hozzáférés: 2020. október 12.)
  74. Slovakia: RTVS Unlikely To Participate in Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. július 11. (Hozzáférés: 2020. július 11.)
  75. Turkey: Turkish deputy minister hopes for Eurovision return (brit angol nyelven). ESCXtra, 2020. május 23. (Hozzáférés: 2020. május 23.)
  76. Changes announced to ensure Eurovision comes "back for good" (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2020. június 18. (Hozzáférés: 2020. június 18.)
  77. 2021 artists to record song “live-on-tape” to ensure Contest will happen (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2020. november 18. (Hozzáférés: 2020. november 18.)
  78. Farren, Neil: Eurovision 2021 Jury Members To Be Revealed on Grand Final Night (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 13. (Hozzáférés: 2021. május 13.)
  79. 2020 Semi-Final line-up to stay for 2021 (brit angol nyelven). eurovision.tv, 2020. november 17. (Hozzáférés: 2020. november 17.)
  80. Semi-Final Allocation Draw pots for Eurovision 2020 revealed!. (Hozzáférés: 2020. január 25.)
  81. Granger, Anthony: Netherlands: 199,000 Viewers For Semi-Final Allocation Draw (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. január 29. (Hozzáférés: 2020. január 29.)
  82. Sunday: The Turquoise Carpet Live (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. május 13. (Hozzáférés: 2021. május 13.)
  83. Washak, James: 🇵🇱 Poland: Member of the Polish Delegation Tests Positive For COVID 19 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 15. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  84. Granger, Anthony: 🇮🇸 Iceland: Delegation Member Tests Positive For COVID-19 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 16. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  85. Eurovision'21: 🇲🇹 Malta & 🇷🇴 Romania Pull Out of Opening Ceremony (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 16. (Hozzáférés: 2021. május 16.)
  86. Duncan Laurence set for Rotterdam shows (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 30. (Hozzáférés: 2021. március 31.)
  87. Dutch duo to open Second Semi-Final (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. február 17. (Hozzáférés: 2021. február 17.)
  88. Ballet and BMX bikes for second Semi-Final (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 9. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  89. DJ Pieter Gabriel will produce a flag parade remix for the Grand Final (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. február 19. (Hozzáférés: 2021. február 19.)
  90. Eurovision'21: Duncan Laurence Will Perform in the Grand Final & Semi-Final One (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 30. (Hozzáférés: 2021. március 31.)
  91. Eurovision'21: Lenny Kuhr & Getty Kaspers Confirmed as Interval Act (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. február 5. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  92. Rotterdam ready to ‘Rock the Roof’ (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 25. (Hozzáférés: 2021. március 25.)
  93. Afrojack, Glennis Grace and Wulf will perform in the Grand Final (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. április 5. (Hozzáférés: 2021. április 5.)
  94. Afrojack to Perform “Hero” During Grand Final Interval
  95. Juli, Mészáros: Teológusok is kiborultak, amiért Ciprus „istenkáromló” dalt indít az Eurovíziós Dalfesztiválon. 444, 2021. február 28. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  96. Áll a bál Cipruson az idei eurovíziós induló miatt (magyar nyelven). telex, 2021. március 1. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  97. 🇨🇾 Cyprus: Church of Cyprus Calls For Government To Intervene In "El Diablo" Selection (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 3. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  98. admin: ESC: Still excitement about Cyprus’ song “El Diablo” – Eurovision Song Contest (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  99. Zrt, HVG Kiadó: Tüntetőket gúnyoló dallal indulna Fehéroroszország az Eurovíziós Dalfesztiválon (magyar nyelven). hvg.hu, 2021. március 11. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  100. Granger, Anthony: Belarus: Galasy ZMesta Working on New Song for Eurovision 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 19. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  101. Granger, Anthony: Belarus: BTRC Disqualified From The Eurovision Song Contest 2021 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 26. (Hozzáférés: 2021. március 26.)
  102. Granger, Anthony: 🇲🇰 North Macedonia: Music Video Edited Due To Issues With of Artwork Featured (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 14. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  103. Granger, Anthony: 🇲🇰 North Macedonia: MRT Reviewing Eurovision 2021 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 16. (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  104. Could Vasil be representing Bulgaria at the 2022 Eurovision Song Contest? (angol nyelven). Eurovisionary, 2021. március 19. (Hozzáférés: 2021. március 19.)
  105. Драпеко потребовала запретить Маниже петь на "Евровидении" под российским флагом (orosz nyelven). sobesednik.ru. (Hozzáférés: 2021. április 13.)
  106. 🇷🇺 Russia: Senate Speaker Criticises "Russian Woman" & Demands Review of Selection Process (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 31.
  107. 🇷🇺 Russia: Investigation Opens Into "Russian Woman" Lyrics (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. április 7.
  108. 🇷🇺 Russia: 50% of Russians Indifferent to Manizha's Selection For Eurovision (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. április 12.
  109. Farren, Neil: 🇺🇦 Ukraine: Kateryna Pavlenko to Miss Rehearsal and Press Conference Today (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 12. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  110. Herbert, Emily: 🇺🇦 Ukraine: Kateryna Pavlenko Will Perform On The Eurovision Stage (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 13. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  111. Granger, Anthony: 🇺🇦 Ukraine: Stand in Artist Invited to Join Go_A For Semi-Final One (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 14. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  112. Eurovision'21: EBU Confirms In-Ear Issues For 🇲🇹 Malta, 🇷🇴 Romania & 🇺🇦 Ukraine (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 17. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
  113. EBU Statement: Malta, Romania and Ukraine given chance to perform again at 2nd Dress Rehearsal (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. május 17. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
  114. 🇮🇪 Ireland: Camera Broke Before Lesley Roy's Eurovision Performance Causing Delay (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 18. (Hozzáférés: 2021. május 19.)
  115. Washak, James: 🇸🇲 San Marino: RTV Has Made a Formal Protest Against The EBU For Issues in Jury Show (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 22. (Hozzáférés: 2021. május 22.)
  116. Granger, Anthony: 🇳🇱 Netherlands: Televoting Issues Reported on Social Media for Eurovision 2021 Grand Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  117. Granger, Anthony: 🇳🇱 Netherlands: EBU Confirms Issue With Handling Dutch Televote in Grand Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 23. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  118. Granger, Anthony: 🇳🇱 Netherlands: T-Mobile Investigating Voting Issue During Grand Final (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 27. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  119. Kokaint szippantott vagy csak egy törött pohár miatt hajolt az asztalra az Eurovízió-győztes énekes? (magyar nyelven). telex, 2021. május 24. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  120. EBU statement on Måneskin in the ESC Green Room during the Grand Final (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. május 23. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  121. Negatív lett a drogtesztje az Eurovízió győztesének (magyar nyelven). telex, 2021. május 24. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  122. a b Washak, James: 🇲🇹 Malta: Maltese Government Auditing PBS Over Eurovision Spending (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. május 26. (Hozzáférés: 2021. május 27.)
  123. Marcel Bezençon Award – an introduction (angol nyelven). poplight.se. [2013. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 15.)
  124. Eurovision Fanclub Network (angol nyelven). ogae.net. OGAE, 2012. június 15. (Hozzáférés: 2012. június 15.)
  125. Klubi-info: Mikä ihmeen OGAE? (finn nyelven). OGAE Finland, 2012. június 5. [2012. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 17.)

További információk[szerkesztés]