Here I Stand (Vasil-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Here I Stand
Adatok
Év 2021-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország  Észak-Macedónia
Előadó(k) Vasil
Nyelv angol
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő 15. hely 23 pont
Döntő
Kronológia
Előző You (2020)
Következő Circles (2022) ►

A Here I Stand (magyarul: Itt állok) Vasil macedón énekes dala, mellyel Észak-Macedóniát képviselte a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon Rotterdamban.[1] A dalt belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2020. január 15-én vált hivatalossá, hogy a macedón műsorsugárzó Vasilt választotta ki az ország képviseletére a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon. Március 18-án az Európai Műsorsugárzók Uniója bejelentette, hogy 2020-ban nem tudják megrendezni a versenyt a COVID–19-koronavírus-világjárvány miatt. A macedón műsorsugárzó jóvoltából az énekes lehetőséget kapott az ország képviseletére a következő évben egy új versenydallal. 2021. február 12-én vált hivatalossá a dal címe, míg a versenydalt csak március 11-én mutatták be a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornáján.[2][3][4]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dalt először a május 18-án rendezett első elődöntőben adják elő, a fellépési sorrendben hatodikként, az ausztrál Montaigne Technicolour című dala után és az ír Lesley Roy Maps című dala előtt. Az elődöntőben a nézői szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 22-én megrendezésre került döntőbe. Összesítésben 23 ponttal a 15. helyen végzett.

Botrány a dal körül[szerkesztés]

A dal hivatalos videoklipje, melyet a szkopjei Macedón Nemzeti Galériában vettek fel, egyik jelenetében a háttérben egy, a bolgár zászlóra hasonlító műalkotás tűnik fel. Az alkotás jelenléte a videoklipben ellenszenvet váltott ki a lakosság körében, a két ország közötti rendszeres politikai viták tárgyát képezi ugyanis a macedón nemzet és a macedón nyelv bolgárokhoz és a bolgár nyelvhez való viszonya: míg a macedónok magukra egy önálló, az ókori makedónoktól származtatott nemzetként, nyelvükre pedig önálló nyelvként tekintenek, addig a bolgár közgondolkodásban a macedónokat a bolgárokkal azonosítják azzal a különbséggel, hogy a macedónok a bolgár nyelv egy helyi dialektusát beszélik. Az ellenszenvet fokozta, hogy a macedón előadó, Vasil, aki az ország keleti részén, a bolgár határ közelében fekvő Sztrumicában született, nagyapja révén bolgár származású, valamint macedón-bolgár kettős állampolgár is. Mindezeknek köszönhetően a dal bemutatását követően online petíció indult az előadó és a dal visszaléptetése érdekében, melyre egy nap alatt több, mint 16 000 aláírás érkezett.[5] A macedón műsorszolgáltató, a Makedonska Radio Televizija (MRT) március 13-án este közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy felülvizsgálják az ország részvételét a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon, és döntésüket egy későbbi időpontban közlik, mely akár a versenytől való visszalépést is eredményezheti.[6] Március 19-én a bolgár védelmi miniszter vezette szélsőjobboldali nacionalista Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet közleményt adott ki, melyben kijelentették, hogy amennyiben Vasil nem képviselheti Észak-Macedóniát 2021-ben, javasolni fogják számára Bulgária képviseletét 2022-ben.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vasil - North Macedonia - Rotterdam 2021 (angol nyelven). Eurovision.tv
  2. 🇲🇰 North Macedonia: Vasil To Sing "Here I Stand" At Eurovision 2021. eurovoix.com
  3. Vasil releases 'Here I Stand' (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 11.
  4. 🇲🇰 North Macedonia: Vasil Releases Eurovision Entry "Here I Stand" (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 11.
  5. Granger, Anthony: 🇲🇰 North Macedonia: Music Video Edited Due To Issues With of Artwork Featured (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 14.
  6. Granger, Anthony: 🇲🇰 North Macedonia: MRT Reviewing Eurovision 2021 Participation (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 16.
  7. Could Vasil be representing Bulgaria at the 2022 Eurovision Song Contest? (angol nyelven). Eurovisionary, 2021. március 19.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]