Proud (Tamara Todevszka-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Proud
Tamara Todevska Tel-Avivban
Tamara Todevska Tel-Avivban
Adatok
Év 2019
Ország  Észak-Macedónia
Előadó(k) Tamara Todevska
Nyelv angol
Dalszerző
  • Robert Bilbilov
  • Lazar Cvetkoski
  • Darko Dimitrov
Szövegíró
  • Kosta Petrov
  • Sanja Popovska
Eredmények
Elődöntő 2. hely, 239 pont
Döntő 7. hely, 305 pont
Kronológia
Előző Lost and Found (2018)
Következő You (2020) ►

A Proud (magyarul: Büszke) Tamara Todevska macedón énekesnő dala, mellyel Észak-Macedóniát képviselte a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon Tel-Avivban. Az előadót a macedón televízió, az MRT kérte fel a szereplésre.[1][2]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 16-i második elődöntőben adták elő, a fellépési sorrendben tizenhetedikként, a holland Duncan Laurence Arcade című dala után, és az azeri Chingiz Truth című dala előtt. Innen 239 ponttal, a későbbi győztes Hollandia mögött a második helyen jutott tovább a döntőbe.

A május 18-i döntőben a fellépési sorrendben nyolcadikként adták elő, a San Marinót képviselő Serhat Say Na Na Na című dala után és a svéd John Lundvik Too Late for Love című dala előtt. A dal a döntő közvetítése során a szavazáson eredetileg a nyolcadik helyen végzett 295 ponttal. Azonban május 22-én a versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) kiadott egy közleményt, miszerint a döntőben a Fehéroroszország által kiosztott zsűripontok hibásak voltak. Egy emberi mulasztás miatt az ország pontjait nem a lista első, hanem az utolsó tíz dalának osztották ki.[3] A javított eredmények szerint 247 ponttal Észak-Macedónia nyerte meg a nemzetközi zsűri szavazását Svédország helyett. Az észak-macedón produkció a nézőknél 58 ponttal a tizenkettedik helyen végzett. Így végül összesen 305 pontot szerzett, hat ország (Albánia, Ausztria, Moldova, Szerbia, Svájc és az Egyesült Királyság) zsűrijétől, illetve két ország (Szerbia, Szlovénia) közönségétől begyűjtve a maximális 12 pontot. Ez a hetedik helyet jelentette a huszonhat fős mezőnyben. Macedónia 1998-as debütálása óta először tudott az első tíz között végezni, és ez az ország eddigi legjobb szereplése a versenyen.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (2019) Legjobb
helyezés
Észak-Macedónia (Radiomonitor)[4] 3.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Macgillivray, Lynn: Tamara Todevska to represent FYR Macedonia at the 2019 Eurovision Song Contest. CelebMix. (Hozzáférés: 2019. május 23.)
  2. North Macedonia's Tamara Todevska presents 'Proud' for Tel Aviv. eurovision.tv, 2019. március 8. (Hozzáférés: 2019. május 25.)
  3. EBU issues statement on Eurovision 2019 Grand Final jury result (angol nyelven). eurovision.tv, 2019. május 22. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
  4. Macedonian Airplay Chart. Radio Monitor. [2017. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]