Birth of a New Age

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Birth of a New Age
Adatok
Év2021-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Hollandia
Előadó(k)Jeangu Macrooy
Nyelvangol, szranan
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Döntő23. hely, 11 pont
Kronológia
ElőzőGrow (2020)
KövetkezőDe diepte (2022) ►

A Birth of a New Age (magyarul: Egy új korszak születése) Jeangu Macrooy Suriname-i énekes dala, mellyel Hollandiát képviseli a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon Rotterdamban.[1] A dal belső kiválasztás során nyerte el a dalversenyen való indulás jogát.

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

2020. január 10-én vált hivatalossá, hogy a holland műsorsugárzó Jeangu Macrooyt választotta ki Hollandia képviseletére a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon.[2] Március 18-án az Európai Műsorsugárzók Uniója bejelentette, hogy 2020-ban nem tudják megrendezni a versenyt a COVID–19-koronavírus-világjárvány miatt. A holland műsorsugárzó jóvoltából az énekes lehetőséget kapott az ország képviseletére a következő évben egy új versenydallal. A dalt 2021. március 4-én mutatták be először az AVROTROS online felületein.[3] A dal videóklipjét másnap mutatták be a dalfesztivál hivatalos YouTube-csatornáján.[4]

Mivel Hollandia a dalverseny rendező országa, ezért a dal az Eurovíziós Dalfesztiválon először a május 22-én rendezett döntőben versenyez, de előtte az első elődöntő zsűris főpróbáján adták elő. Fellépési sorrendben huszonharmadik léptek fel, a Norvégiát képviselő TIX Fallen Angel című dala után és az Olaszországot képviselő Måneskin Zitti e buoni című dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben huszonharmadik helyen végeztek 11 ponttal, míg a nézői szavazáson az Egyesült Királysággal, Németországgal és Spanyolországgal holtversenyben utolsó helyen végeztek 0 ponttal, így összesítésben 11 ponttal a verseny huszonharmadik helyezettjei lettek.

A dal háttere[szerkesztés]

Az előadó mindig ibüszke volt suriname-i gyökereire. A dal is erről szól: a származás ne legyen tabutéma, büszkének kell lenni rá, akkor is, ha rasszizmussal néz szembe az ember. A dal tartalmaz egy ismételt mondatot a Surinameban beszélt szraran nyelven, amely egy közmondás is egyben: “Mi na afu sensi, no wan man e broko mi”. A mondat a származásból adódó büszkeséget jelenti.

Slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (2021) Legjobb
helyezés
Hollandia (Dutch Top 40)[5] 37.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jeangu Macrooy - The Netherlands - Rotterdam 2021 (angol nyelven). Eurovision.tv
  2. Farren, Neil: The Netherlands: Jeangu Macrooy to Eurovision 2020 (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. január 10.
  3. Jeangu Macrooy starts again with 'Birth Of A New Age' (angol nyelven). Eurovision.tv, 2021. március 4.
  4. 🇳🇱 Netherlands: Jeangu Macrooy Releases Eurovision Entry "Birth of a New Age" (brit angol nyelven). Eurovoix, 2021. március 4.
  5. Top 40, Stichting Nederlandse: Top 40 week 11 van 2021 (holland nyelven). Top40.nl. (Hozzáférés: 2021. április 13.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]