2009-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


2009-es Eurovíziós Dalfesztivál
Olimpiai Stadion, Moszkva,
Oroszország Oroszország
Olympic Stadium (Moscow).jpg

Első elődöntő 2009. május 12.
Második elődöntő 2009. május 14.
Döntő 2009. május 16.
Műsorvezető Natalia Vogyanova, Andrej Malahov (elődöntők)
Alszu Abramova, Ivan Urgant (döntő)
Rendező
csatorna
Oroszország Perwy-kanal-Logo.svg
Győztes dal Norvégia Fairytale (Alexander Rybak)
Magyar versenyző Ádok Zoli (Dance with Me)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavazott, melyek 1-8, 10, és 12 pontot kaptak.
Indulók száma 42; 25 a döntőben, a két elődöntőből összesen 17 dal nem jutott tovább.
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
Szlovákia Szlovákia
Visszalépő
országok
Grúzia Grúzia
San Marino San Marino
Nulla pontos
dal
Csehország Csehország (az elődöntőben)
Meghívott előadók Dima Bilan, Tolmacsova ikrek, Alekszandrov-kórus, Igor Mojszejev-táncegyüttes, Cirque du Soleil, Terem-Quartet, t.A.T.u, Fuerzabruta
Előző
Következő
◄2008
2010►
SablonWikidataSegítség

A 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest 2009, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2009, oroszul: Конкурс песни «Евровидение 2009») volt az ötvennegyedik Eurovíziós Dalfesztivál, melynek Oroszország fővárosa, Moszkva adott otthont, mivel a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál az orosz Dima Bilan Believe című számának győzelmével zárult.

A verseny helyszíne a moszkvai Olimpiai Stadion volt.[1]

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

A verseny helyszínéül szolgáló Olimpiai Stadion.

2008. szeptember 14-én az EBU Referencia csoportjának moszkvai ülésén született döntés a szavazás lebonyolításának módosításáról. Ennek értelmében a 2009-es dalverseny döntőjében telefonos szavazás és zsűri keveréke döntött a pontokról. Az elődöntő szabályain azonban nem változtattak. Így továbbra is két elődöntőt rendeztek, mindkettőben telefonos szavazással jutott tovább kilenc előadó, egyet pedig a részt vevő országok zsűrijeinek összesített pontszámai alapján választottak ki.[2]

Ugyanitt felvetődött, hogy a "Négy Nagy" ország (Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) a sorozatos rossz eredmények miatt elveszti automatikus helyét a döntőben, ezt azonban elvetették.[3]

2009. január 30-án Moszkvában sorsolták ki, hogy az elődöntős országok melyik elődöntőben fognak részt venni, illetve hogy az öt döntős országnak melyik elődöntőben lesz szavazati joga.

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

A 38 elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük, és szavazási szokásaik alapján, az egy évvel korábban bevezetett módon. A január 30-án tartott sorsoláson a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele volt.

1. kalap 2. kalap 3. kalap
4. kalap 5. kalap 6. kalap
  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök

A résztvevők[szerkesztés]

Szlovákia az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál óta először vett részt a dalversenyen.[4] Grúzia a 2008-as orosz–grúz háború után bejelentette visszalépését.[5] Novemberben Grúzia megnyerte a Junior Eurovíziós Dalversenyt, majd néhány héttel később a grúz tévé bejelentette, hogy mégis részt vesz a versenyen.[6] Végül 2009. március 11-én Grúzia bejelentette visszalépését, miután az EBU elmarasztalta a "We don't wanna put in" című dalukat politikai tartalma miatt.[7] San Marino előzetesen jelentkezett a versenyre, végül pénzügyi okok miatt visszalépett.[8] Így negyvenkét ország vett részt a versenyen.

Másodszor vett részt a görög Sakis Rouvas, aki a 2004-es Eurovíziós Dalfesztiválon 3. helyen végzett, a 2006-os athéni versenyen pedig műsorvezető volt.[9] A máltai énekesnő, Chiara már harmadszor szerepelt: 1998-ban 3. volt, 2005-ben a 2. helyen végzett.

A magyar résztvevő[szerkesztés]

# Előadó Dal Jegyzet
1. Zentai Márk „If You Wanna Party” diszkvalifikált
2. Tompos Kátya „Magányos csónak” visszalépett
3. Ádok Zoli Dance with Me végső induló

A Magyar Televízió 2009. január 14-én hozott nyilvánosságra egy pályázati felhívást az előadók számára, akik február 2-áig adhatták le jelentkezésüket. A beérkezett dalok közül egy zsűri választotta ki a magyar résztvevőt. A zsűri tagjai Szulák Andrea, Lengyel Zsolt, Szűts László, Gundel Takács Gábor és Harsányi Levente voltak.[10]

Február 3-án hozták nyilvánosságra, hogy az öttagú zsűri Zentai Márk Vigyen a szél című dalát találta a legjobbnak a pályázatra beérkezett 105 mű közül. Nem sokkal a bejelentés után azonban kiderült, hogy a dal már 2004-ben megjelent We Became Friends címen és a svéd Big Brother főcímdala volt, így nem felel meg a verseny szabályainak.[11] Február 4-én a Magyar Televízió bejelentette Márk visszalépését, egyúttal a zsűri új választását, mely Tompos Kátya Magányos csónak című dala volt.
Február 10-én a Magyar Televízió bejelentette, hogy Tompos Kátya színházi elfoglaltságaira hivatkozva visszalépett a szerepléstől.
Február 23-án egy sajtókonferencián jelentette be a zsűri a végleges magyar indulót, amely Ádok Zoltán Dance with Me című dala volt. A dalt a május 14-ei, második elődöntőben adták elő. Mivel ott nem került első tíz közé, nem jutott tovább a május 16-ai döntőbe. A döntő után hozták nyilvánosságra az elődöntők eredményét, ez alapján Magyarország a 15. helyen végzett 16 ponttal, a legtöbb, nyolc pontot Azerbajdzsán adta.

A verseny[szerkesztés]

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, Magyarországon először HD minőségben közvetítette az M1, Gundel Takács Gábor helyszíni kommentálásában. Az adásokat megelőzően Novodomszky Éva műsorvezetésével, egy felvezető műsorban tudhattunk meg kulisszatitkokat, érdekességeket a versenyről.

Először a verseny történetében négy műsorvezető is volt. Az elődöntők során Natalia Vogyanova és Andrej Malahov voltak az est házigazdái, a döntőben pedig Alszu Abramova és Ivan Urgant. Alszu a 2000-es Eurovíziós Dalfesztiválon a második helyen végzett.

Újítás volt az is, hogy az elődöntők eredményhirdetéséhez hagyományos borítékok helyett digitálisat használtak, a két műsorvezető egy gombnyomása után jelent meg a képernyőn a következő továbbjutó.

A döntőt 385 ezren követték figyelemmel az M1-en, annak ellenére, hogy nem jutott be a magyar versenyző a dalfesztivál fináléjába.

A szavazás[szerkesztés]

Az első három helyezett
A norvég versenyző, Alexander Rybak; a verseny győztese
Norvégia A norvég versenyző, Alexander Rybak;
a verseny győztese
Az izlandi versenyző, Yohanna; második helyezett
Izland Az izlandi versenyző, Yohanna;
második helyezett
Az azeri versenyző, AySel és Arash; harmadik helyezett
Azerbajdzsán Az azeri versenyző, AySel és Arash;
harmadik helyezett


Az elődöntőkben a szavazás a tavalyi évben bevezetett rendszerhez hasonlóan zajlott. A nézők telefonnal szavaztak, és a kilenc legjobb jutott tovább, egy pedig a háttérzsűrik listáján legjobb, még nem továbbjutó dal volt, mely a nézőktől kapott helyezéstől függetlenül továbbjutott a döntőbe. Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben a 12. Finnország volt a zsűri szabadkártyása, és akárcsak egy évvel korábban, Macedónia végzett a korábbi években még továbbjutást érő 10. helyen. A második elődöntőben a 13. Horvátországot juttatta tovább a zsűri, és a tavalyi házigazda, Szerbia végzett a 10. helyen.

Az első elődöntőben Csehország nulla ponttal végzett az utolsó helyen, ezzel harmadik szereplésük során már másodszor végeztek az utolsó helyen. 2004 óta először fordult elő, hogy egy ország pont nélkül zárt. Ugyancsak az első elődöntőben, Belgium is mindössze 1 pontot kapott, Örményországtól. A második elődöntőben Lettország zárt az utolsó helyen, a verseny történetében először.

A döntőben módosítottak a szavazás lebonyolításán. A nézők telefonos szavazatai mellett minden országban egy öttagú szakmai zsűri is szavazott. A nézők és a zsűrik listáját összesítették, és ez alapján osztották ki a pontokat. Pontazonosság esetén a nézőktől több pontot kapott dal került előbbre.

A szavazás hamar egyoldalú vált, Norvégia már az első szavazó ország után az élre állt, és végül minden idők legnagyobb pontszámával, 387 ponttal zárták a versenyt. A korábbi rekord Finnország 292 pontja volt 2006-ban. Alexander Rybak Fairytale (Tündérmese) című dala mindegyik szavazó országtól pontot kapott, ez 2004 óta először fordult elő. Emellett rekord mennyiségű tizenhat alkalommal kaptak 12 pontot. A korábbi rekord tíz volt, melyet az 1997-es és a 2005-ös győztes ért el. A 387 pont az elérhető összes pontszámnak a 78,66%-a volt. Ezzel az 1976-os, 1982-es és 1997-es győztes dalok után a negyedik legjobb, bár a másik három esetben lényegesen kevesebb szavazó volt.

A döntőben az első elődöntő győztese, Izland végzett a második helyen, 1999 után másodszor. A győztes és a második helyezett között lévő 169 pontos különbség szintén rekordnak számít.

Finnország a verseny történetében kilencedik alkalommal végzett az utolsó helyen. Egy rekordot magukénak tudhatnak, hiszen 22 pontnál többel még soha senki nem volt utolsó. (Az egy évvel korábbi 14 pont volt eddig a rekord). Érdekesség, hogy az itt fölényes győzelmet arató Norvégia továbbra is a legtöbb utolsó hellyel rendelkező ország, ők tíz alkalommal végeztek az utolsó helyen a korábbi években.

Említésre méltó, hogy 2004 óta először sikerült a Négy Nagy országok egyikének az első tízben végezni. Az Egyesült Királyság Andrew Lloyd Webber által írt dala az ötödik helyen végzett, a francia Patricia Kaas pedig a nyolcadik helyen. Mindkét ország 2002 óta először jutott az első tíz közé.

Érdekesség, hogy Örményország a verseny történetében már másodszor, és eddig utoljára adott pontot – igaz, ekkor csak egyet – a több évtizede ellenségének számító Azerbajdzsánnak.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt 2009. május 12-én rendezték tizennyolc ország részvételével. Kilenc továbbjutóról a nézők döntöttek telefonos szavazással, míg a tizedik továbbjutó a háttérzsűrik pontjai által felállított listán első, még nem továbbjutó ország volt.

A résztvevőkön kívül  Németország és az  Egyesült Királyság is az első elődöntőben szavazott.

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Montenegró Montenegró angol Andrea Demirović Just Get Out of My Life Csak tűnj el az életemből 11. 44
02 Csehország Csehország angol, cigány Gipsy.cz Aven Romale Gyerünk, romák! 18. 0
03 Belgium Belgium angol Patrick Ouchène Copycat Utánozós 17. 1
04 Flag of Belarus (1995–2012).svg Fehéroroszország angol Petr Elfimov Eyes That Never Lie Szemek, melyek sosem hazudnak 13. 25
05 Svédország Svédország francia, angol Malena Ernman La voix A hang 4. 105
06 Örményország Örményország angol, örmény Inga és Anush Jan Jan Kedvesem 5. 99
07 Andorra Andorra katalán, angol Susanne Georgi La teva decisió (Get a Life) A te döntésed (Tedd magad hasznossá) 15. 8
08 Svájc Svájc angol Lovebugs The Highest Heights A legmagasabb magasságok 14. 15
09 Törökország Törökország angol Hadise Düm tek tek 2. 172
10 Izrael Izrael angol, héber, arab Noa és Mira Awad There Must Be Another Way Kell lennie egy másik útnak 7. 75
11 Bulgária Bulgária angol Krassimir Avramov Illusion Illúzió 16. 7
12 Izland Izland angol Yohanna Is It True? Igaz-e? 1. 174
13 Macedónia Macedónia macedón Next Time Nešto što kje ostane Valami, ami megmarad 10. 45
14 Románia Románia angol Elena The Balkan Girls A balkáni lányok 9. 67
15 Finnország Finnország angol Waldo’s People Lose Control Elveszíteni az uralmat 12. 42
16 Portugália Portugália portugál Flor-de-Lis Todas as ruas do amor A szerelem minden utcája 8. 70
17 Málta Málta angol Chiara What If We Mi lenne, ha mi… 6. 86
18 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina bosnyák[12] Regina Bistra voda Tiszta víz 3. 125

Ponttáblázat[szerkesztés]

Első elődöntő[szerkesztés]

Narancs: Automatikus
döntősök
Szavazók
Össz Montenegró Csehország Belgium Flag of Belarus (1995–2012).svg Svédország Örményország Andorra Svájc Törökország Izrael Bulgária Izland Macedónia Románia Finnország Portugália Málta Bosznia-Hercegovina Németország Egyesült Királyság
 Montenegró 44 3 5 1 2 5 1 8 1 6 10 2
 Csehország 0
 Belgium 1 1
Flag of Belarus (1995–2012).svg Fehéroroszország 25 2 1 1 4 4 1 1 6 4 1
 Svédország 105 6 4 7 8 7 4 4 7 10 3 4 10 8 8 4 4 7
 Örményország 99 4 12 10 10 5 1 10 10 8 2 2 8 1 1 10 5
 Andorra 8 1 4 3
 Svájc 15 2 2 2 5 2 2
 Törökország 172 8 5 12 6 7 10 5 12 6 12 7 12 12 7 5 10 12 12 12
 Izrael 75 5 4 3 4 6 7 8 5 3 4 6 1 3 6 4 5 1
 Bulgária 7 2 5
 Izland 174 7 10 7 12 12 12 10 7 8 12 6 4 10 12 12 12 7 6 8
Macedónia Macedónia 45 10 3 6 6 10 2 8
 Románia 67 6 2 1 2 4 7 8 5 4 7 10 2 6 1 2
 Finnország 42 3 1 10 3 12 1 3 5 4
 Portugália 70 2 6 3 12 10 2 2 8 7 2 3 7 6
 Málta 86 1 7 8 8 4 3 6 3 5 3 5 6 3 6 5 3 10
 Bosznia-Hercegovina 125 12 8 5 5 8 6 8 12 3 7 3 10 5 8 7 7 8 3

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó két oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök az angol ábécé szerinti sorrendben találhatók meg.

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt 2009. május 14-én rendezték tizenkilenc ország részvételével. Kilenc továbbjutóról a nézők döntöttek telefonos szavazással, míg a tizedik továbbjutó a háttérzsűrik pontjai által felállított listán első, még nem továbbjutó ország volt.

A résztvevőkön kívül  Franciaország,  Oroszország és  Spanyolország is a második elődöntőben szavazott.

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Horvátország Horvátország horvát Igor Cukrov és Andrea Lijepa Tena Szép Tena 13. 33
02 Írország Írország angol Sinéad Mulvey és Black Daisy Et Cetera S a többi 11. 52
03 Lettország Lettország orosz Intars Busulis Probka Dugó 19. 7
04 Flag of Serbia (2004–2010).svg Szerbia szerb Marko Kon és Milaan Cipela Cipő 10. 60
05 Lengyelország Lengyelország angol Lidia Kopania I Don’t Wanna Leave Nem akarok elmenni 12. 43
06 Norvégia Norvégia angol Alexander Rybak Fairytale Tündérmese 1. 201
07 Ciprus Ciprus angol Christina Metaxa Firefly Szentjánosbogár 14. 32
08 Szlovákia Szlovákia szlovák Kamil Mikulčík és Nela Pocisková Leť tmou Szárnyalj a sötétségben 18. 8
09 Dánia Dánia angol Brinck Believe Again Újra hinni 8. 69
10 Szlovénia Szlovénia angol, szlovén Quartissimo és Martina Love Symphony Szerelem szimfónia 16. 14
11 Magyarország Magyarország angol Ádok Zoli Dance With Me Táncolj velem 15. 16
12 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol AySel és Arash Always Örökké 2. 180
13 Görögország Görögország angol Sakis Rouvas This Is Our Night Ez a mi éjszakánk 4. 110
14 Litvánia Litvánia angol, orosz Sasha Son Love Szerelem 9. 66
15 Moldova Moldova román, angol Nelly Ciobanu Hora din Moldova Moldovai tánc 5. 106
16 Albánia Albánia angol Kejsi Tola Carry Me In Your Dreams Vigyél el az álmaidba 7. 73
17 Ukrajna Ukrajna angol Svetlana Loboda Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl) Légy a szerelmem! (Válságellenes lány) 6. 80
18 Észtország Észtország észt Urban Symphony Rändajad Vándorok 3. 115
19 Hollandia Hollandia angol The Toppers Shine Ragyogj 17. 11

Ponttáblázat[szerkesztés]

Második elődöntő[szerkesztés]

Piros: Telefonos szavazás
Kék: Zsűri
Szavazók
Össz Horvátország Írország Lettország Flag of Serbia (2004–2010).svg Lengyelország Norvégia Ciprus Szlovákia Dánia Szlovénia Magyarország Azerbajdzsán Görögország Litvánia Moldova Albánia Ukrajna Észtország Hollandia Franciaország Oroszország Spanyolország
 Horvátország 33 12 2 10 1 3 1 1 3
 Írország 52 1 5 3 3 4 10 2 7 2 7 4 3 1
 Lettország 7 6 1
 Szerbia 60 12 2 4 12 2 5 6 12 5
 Lengyelország 43 10 3 3 3 1 1 3 1 6 6 2 4
 Norvégia 201 8 8 10 8 10 8 10 12 8 10 12 8 12 10 8 10 12 12 3 10 12
 Ciprus 32 2 1 2 1 7 12 1 6
 Szlovákia 8 1 4 2 1
 Dánia 69 2 7 3 1 12 3 5 3 2 2 5 5 8 7 4
 Szlovénia 14 7 5 2
 Magyarország 16 2 8 3 3
 Azerbajdzsán 180 6 6 8 6 12 6 10 12 8 6 12 7 10 12 12 10 8 10 12 7
 Görögország 110 3 4 10 2 1 12 5 2 4 6 4 4 6 12 4 5 10 6 4 6
 Litvánia 66 12 7 4 7 1 5 6 4 5 7 2 5 1
 Moldova 106 5 5 2 7 5 10 7 7 3 5 7 6 8 2 4 7 8 8
 Albánia 73 10 6 5 4 6 7 4 5 10 5 3 1 5 2
 Ukrajna 80 3 6 1 7 6 6 8 10 3 2 8 3 7 10
 Észtország 115 4 4 12 4 8 8 5 8 4 1 7 3 4 8 7 7 5 8 6 2
 Hollandia 11 1 10

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az itt szavazó automatikus döntősök ábécésorrendben találhatók meg.

Döntő[szerkesztés]

A döntőt 2009. május 16-án rendezték meg.
A döntő 25 résztvevője:

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01 Litvánia Litvánia angol, orosz Sasha Son Love Szerelem 23. 23
02 Izrael Izrael angol, héber, arab Noa és Mira Awad There Must Be Another Way Kell lennie egy másik útnak 16. 53
03 Franciaország Franciaország francia Patricia Kaas Et s’il fallait le faire És ha muszáj lenne megtenni 8. 107
04 Svédország Svédország francia, angol Malena Ernman La voix A hang 21. 33
05 Horvátország Horvátország horvát Igor Cukrov és Andrea Lijepa Tena Szép Tena 18. 45
06 Portugália Portugália portugál Flor-de-Lis Todas as ruas do amor A szerelem minden utcája 15. 57
07 Izland Izland angol Yohanna Is It True? Igaz-e? 2. 218
08 Görögország Görögország angol Sakis Rouvas This Is Our Night Ez a mi éjszakánk 7. 120
09 Örményország Örményország angol, örmény Inga és Anush Jan Jan Kedvesem 10. 92
10 Oroszország Oroszország orosz, ukrán Anastasiya Prikhodko Mamo Anya 11. 91
11 Azerbajdzsán Azerbajdzsán angol AySel és Arash Always Örökké 3. 207
12 Bosznia-Hercegovina Bosznia-Hercegovina bosnyák Regina Bistra voda Tiszta víz 9. 106
13 Moldova Moldova román, angol Nelly Ciobanu Hora din Moldova Moldovai tánc 14. 68
14 Málta Málta angol Chiara What If We Mi lenne, ha mi… 22. 31
15 Észtország Észtország észt Urban Symphony Rändajad Vándorok 6. 129
16 Dánia Dánia angol Brinck Believe Again Újra hinni 13. 74
17 Németország Németország angol Alex Swings! Oscar Sings! Miss Kiss Kiss Bang Csók bomba 20. 35
18 Törökország Törökország angol Hadise Düm tek tek 4. 177
19 Albánia Albánia angol Kejsi Tola Carry Me In Your Dreams Vigyél el az álmaidba 17. 48
20 Norvégia Norvégia angol Alexander Rybak Fairytale Tündérmese 1. 387
21 Ukrajna Ukrajna angol Svetlana Loboda Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl) Légy a szerelmem! (Válságellenes lány) 12. 76
22 Románia Románia angol Elena The Balkan Girls A balkáni lányok 19. 40
23 Egyesült Királyság Egyesült Királyság angol Jade Ewen It’s My Time Itt az én időm 5. 173
24 Finnország Finnország angol Waldo’s People Lose Control Elveszíteni az uralmat 25. 22
25 Spanyolország Spanyolország spanyol, angol Soraya Arnelas La noche es para mí Az éjszaka nekem való 23. 23

A szavazás menete[szerkesztés]

2009. március 16-án Moszkvában sorsolták ki a döntőbeli szavazás sorrendjét. Magyarország eredetileg a 41-es sorszámot kapta. Az egyes országok pontbejelentőinek bejelentkezése a következőképpen alakult:

 1.  Spanyolország – Iñaki del Moral
 2.  Belgium – Maureen Louys
 3. Flag of Belarus (1995–2012).svg Fehéroroszország – Jekaterina Litvinova
 4.  Málta – Pauline Agius
 5.  NémetországThomas Anders
 6.  Csehország – Petra Šubrtová
 7.  Svédország – Sarah Dawn Finer
 8.  Izland – Þóra Tómasdóttir
 9.  Franciaország – Yann Renoard
 10.  Izrael – Ofer Nachshon
 11.  Oroszország – Ingeborga Dapkūnaitė
 12.  Lettország – Roberto Meloni
 13.  Montenegró – Jovana Vukčević
 14.  Andorra – Brigits García

 1.  Finnország – Jari Sillanpää
 2.  Svájc – Cécile Bähler
 3.  Bulgária – Joana Dragneva
 4.  Litvánia – Ignas Krupavičius
 5.  Egyesült Királyság – Duncan James
 6. Macedónia Macedónia – Froszina Joszifovszka
 7.  Szlovákia – Ľubomír Bajaník
 8.  Görögország – Aléxisz Kosztalász
 9.  Bosznia-Hercegovina – Laka
 10.  Ukrajna – Maruszja Horobec
 11.  Törökország – Meltem Ersan Yazgan
 12.  Albánia – Leon Menkshi
 13.  Szerbia – Jovana Janković
 14.  Ciprus – Szofía Paraszkevá

 1.  Lengyelország – Radek Brzózka
 2.  Hollandia – Yolanthe Cabau van Kasbergen
 3.  Észtország – Laura Põldvere
 4.  Horvátország – Mila Horvat
 5.  Portugália – Helena Coelho
 6.  Románia – Alina Sorescu
 7.  Írország – Derek Mooney
 8.  Dánia – Felix Smith
 9.  Moldova – Andrei Porubin
 10.  Szlovénia – Peter Poles
 11.  ÖrményországSirusho
 12.  MagyarországNovodomszky Éva
 13.  Azerbajdzsán – Hüsniyya Maharramova
 14.  Norvégia – Stian Barsnes Simonsen

A döntő során technikai nehézségek miatt a sorsolással ellentétben Norvégia pontjait jelentették be utoljára.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Döntő[szerkesztés]

  Telefonos szavazás és zsűri
  Zsűri
  SMS és zsűri
Szavazók
Össz Litvánia Izrael Franciaország Svédország Horvátország Portugália Izland Görögország Örményország Oroszország Azerbajdzsán Bosznia-Hercegovina Moldova Málta Észtország Dánia Németország Törökország Albánia Norvégia Ukrajna Románia Egyesült Királyság Finnország Spanyolország Montenegró Csehország Belgium Flag of Belarus (1995–2012).svg Andorra Svájc Bulgária Macedónia Írország Lettország Flag of Serbia (2004–2010).svg Lengyelország Ciprus Szlovákia Szlovénia Magyarország Hollandia
 Litvánia 23 1 2 1 4 1 7 7
 Izrael 53 10 8 5 1 4 4 8 7 1 5
 Franciaország 107 6 5 6 6 6 10 6 2 3 2 1 3 1 4 3 1 1 7 3 7 3 5 3 7 6
 Svédország 33 2 3 4 6 4 1 4 7 2
 Horvátország 45 1 2 5 12 2 8 4 5 6
 Portugália 57 7 7 1 3 8 7 6 6 10 2
 Izland 218 8 10 10 2 8 4 5 3 3 12 8 10 7 2 6 12 10 8 10 5 2 2 8 5 5 2 12 8 1 5 6 5 7 7
 Görögország 120 2 7 10 4 5 7 6 12 8 5 1 2 5 5 2 12 6 12 4 4 1
 Örményország 92 8 6 3 4 5 5 6 2 7 1 4 12 7 1 6 1 2 4 3 5
 Oroszország 91 7 7 12 6 6 10 5 4 8 8 8 6 3 1
 Azerbajdzsán 207 5 6 1 8 10 8 1 7 3 10 1 7 8 12 4 10 10 4 3 2 6 10 3 10 8 3 4 4 6 8 4 1 10 10
 Bosznia-Hercegovina 106 5 12 2 2 2 8 5 6 12 4 4 10 12 8 10 4
 Moldova 69 1 3 12 2 1 7 7 3 7 12 5 4 5
 Málta 31 1 4 3 6 3 1 5 1 7
 Észtország 129 10 7 6 10 5 8 4 7 5 1 4 1 12 4 6 10 8 3 12 6
 Dánia 74 2 5 4 5 6 8 5 2 5 4 3 1 7 6 8 3
 Németország 35 3 1 2 7 1 3 6 7 2 1 2
 Törökország 177 3 12 6 1 3 3 4 12 7 5 6 10 10 7 6 12 5 2 3 1 12 12 10 12 5 8
 Albánia 48 1 5 7 1 10 7 6 7 2 2
 Norvégia 387 12 12 8 12 8 5 12 10 8 12 8 10 8 8 12 12 12 3 7 12 5 10 8 12 10 3 10 12 10 8 2 8 8 12 10 12 10 10 12 12 12
 Ukrajna 76 4 2 6 3 2 10 4 2 5 2 6 5 6 10 1 8
 Románia 40 2 3 12 5 7 5 2 2 2
 Egyesült Királyság 173 3 4 4 4 10 12 7 6 4 1 10 3 8 8 2 6 10 6 3 4 7 6 10 2 8 4 7 7 3 1 3
 Finnország 22 4 8 3 4 3
 Spanyolország 23 7 1 12 3

A sorok a fellépés, az oszlopok előbb a döntősök, majd az elődöntőben kiesettek fellépési sorrendjében vannak rendezve.

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben:

Darab Jutalmazott ország Szavazó nemzet
16 Norvégia Fehéroroszország, Dánia, Észtország, Hollandia, Izland, Izrael, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia, Ukrajna
6 Törökország Azerbajdzsán, Belgium, Egyesült Királyság, Macedónia, Franciaország, Svájc
3 Bosznia-Hercegovina Horvátország, Montenegró, Szerbia
Görögország Albánia, Bulgária, Ciprus
Izland Írország, Málta, Norvégia
2 Észtország Finnország, Szlovákia
Moldova Portugália, Románia
1 Azerbajdzsán Törökország
Egyesült Királyság Görögország
Horvátország Bosznia-Hercegovina
Oroszország Örményország
Örményország Csehország
Románia Moldova
Spanyolország Andorra

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Sakis Rouvas Görögország Görögország 2004
Chiara Málta Málta 1998, 2005

Nézettség[szerkesztés]

A 4+-os adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

A műsor magyarországi nézettsége:

Sugárzás M1 Forrás
Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
AMR Arány (SHR%) AMR Arány (SHR%)
Első elődöntő 2009. május 12., kedd 21:00 – 23:00 419 000 11,7 108 000 6,9 [13]
Második elődöntő 2009. május 14., csütörtök 21:00 – 23:00 459 000 12,1 137 000 8,5 [13]
Visszaszámlálás 2009. május 16., szombat 20:15 – 20:55 406 000 10 67 000 4,4 [13]
Döntő 2009. május 16., szombat 21:00 – 0:30 385 000 12,8 122 000 8,8 [13]

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőkben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Moscow accepted as 2009 Host City!. eurovision.tv. (Hozzáférés: 2008. szeptember 14.)
 2. Televoting/jury mix in 2009 Final voting. eurovision.tv. (Hozzáférés: 2008. szeptember 14.)
 3. Eurovision 'Big Four' final spots confirmed. esctoday.com. [2008. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 14.)
 4. Slovakia returns to Eurovision in 2009. esctoday.com. [2008. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)
 5. Georgia will not participate in Moscow Eurovision. esctoday.com. (Hozzáférés: 2008. augusztus 27.)
 6. Georgia returns to the Eurovision Song Contest. esctoday.com. [2008. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 19.)
 7. Georgia drops out of Eurovision over Putin song. AFP. [2009. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 11.)
 8. San Marino leaves Eurovision Song Contest. esctoday.com. (Hozzáférés: 2008. december 20.)
 9. Greece: Sakis Rouvas to Moscow!. esctoday.com. [2008. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 15.)
 10. 2009-es Eurovíziós Dalverseny: Pályázati felhívás. mtvzrt.hu. (Hozzáférés: 2009. január 16.)
 11. Hungary in the Eurovision Song Contest 2009 (angol Wikipédia). en.wikipedia.org. (Hozzáférés: 2009. február 4.)
 12. Bosnyák dalszöveg a diggiloo.net oldalon. diggiloo.net. (Hozzáférés: 2010. március 14.)
 13. a b c d http://www.sorozatjunkie.hu/2009/05/24/magyar-nezettseg-mult-het-27/

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eurovision Song Contest 2009
A Wikimédia Commons tartalmaz 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.