Izlandiak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Izlandiak
Íslendingar
Teljes lélekszám
kb. 450 000
Lélekszám régiónként
Régió
Izland Izland300 000
Kanada Kanada88 875
USA USA50 000
Dánia Dánia15 000
Nyelvek
Izlandi
Vallások
Történelmileg pogány természetimádók, a középkor második felében katolikusok, a reformáció óta evangélikusok.
Rokon népcsoportok
dánok, norvégok, írek, feröeriek, svédek, skótok, shetland-szigetekiek, orkney-szigetekiek tágabb értelemben germánok
A Wikimédia Commons tartalmaz Izlandiak
Íslendingar
témájú médiaállományokat.

Izlandiaknak nevezzük Izland lakosságát, mely elsősorban skandináv normannoktól származik. Nyelvük, az izlandi, egy északi germán nyelv. Vallásuk túlnyomóan evangélikus.

Izlandról[szerkesztés]

Izland fejlődése lassú léptékkel haladt, mivel nem kísérte a sziget korábbi urai, azaz Norvégia és Dánia részéről komoly érdeklődés. Meghatározta a fejlődést az a tény is, hogy földrajzi pozíciójából adódóan Izland és az izlandiak ritkán kerültek kapcsolatba más európai hatalmakkal, vagy népekkel.

A sziget 1918-ban nyerte el függetlenségét Dániától és 1944 óta köztársaság. Függetlenségük elnyerése óta Izland gyors modernizáción ment keresztül.

Demográfia[szerkesztés]

Földrajzi izolációjuk miatt sokáig úgy gondolták, hogy Izland lakossága magas fokú genetikai homogenitással bír más európai populációkhoz képest. Az izlandi lakosság nagy részéről Izland betelepüléséig visszanyúló genealógiai adatok vannak. Ezeknek a családfáknak a kutatásán túl, az izlandiak genomjának vizsgálatára számos kutatás irányult mind a biotechnológiai vállalatok, mind az egyetemi és orvosi kutatók részéről.

Az egyik kutatás, mely a mitokondriális DNS-re, a vércsoportokra és az izoenzimekre irányult, meglepő, más európai népek genetikai diverzitásával összemérhető sokoldalúságot mutatott ki a populációban.[1]

A mitokondriális DNS-vizsgálatok eredményei egybevágtak a geneológiai adatokkal, melyek a legtöbb izlandi származási helyének Skandináviát és a Brit-szigeteket jelölik meg, bár néhány más európai csoport közreműködését is kimutatták. Az alapítói hatás és a genetikai sodródás jellemzőbbek az izlandi génállományra, mint a környező populációkéra; ez végül is alátámasztja a populáció genetikai elszigeteltségét.[2]

Izlandiak a világ más részein[szerkesztés]

Grönland[szerkesztés]

Grönland első európai származású lakosai az a kb. 500 izlandi volt, akiket Vörös Erik vezetett a szigetre a 10. század végén. Az ide települő népességszám a 15. századra elérte a 3000 lelket. Független intézmények is alakultak, azonban 1500-ra az itt kialakult európai kultúra letűnt.[3] Míg a grönlandi kolónia lassan kihalt, a pápa 1492-ben küldöttséget küldött a szigetre.

Észak-Amerika[szerkesztés]

A Vörös Erikről szóló legendák szerint az izlandiak vándorlása Észak-Amerikába egészen 1006-ig nyúlik vissza, amikor az izlandi Snorri települést megalapították Vinland földjén. Ezt a települést az izlandiak azonban már az 1020-as években elhagyták. Az Észak-Amerikába irányuló izlandi kivándorlás csak 800 évvel később folytatódott.[4]

Az első nagyobb arányú népességmozgás 1855-ben indult meg, amikor egy kis izlandi csoport a Utah állambéli Spanish Fork városába települt.[5] Az USA-ba és Kanadába irányuló vándorlás ezután az 1870-es években indult meg nagyobb léptékben, melynek során számos kivándorló a Nagy-tavak vidékén telepedett le. A legtöbben az Izlandon tomboló éhínség és túlnépesedés elől menekültek.[6] Ma ezeken a területeken jelentős, izlandi eredetű közösségek élnek.

A legnagyobb izlandi eredetű kivándorlócsoport ma a kanadai Manitobában él, Gimli városában.[7]

Híres izlandiak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Árnason et al, 2000
  2. Helgason et al, 2000
  3. Tomasson, 405-406. old.
  4. Jackson, 1925 májusa, 680-681. old.
  5. Jackson, May 1925, 681. old.
  6. Library of Congress, 2004
  7. Vanderhill, 1963

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Icelanders című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.