Lipekek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lipekek
Lélekszám régiónként
Régió
 Fehéroroszország7.300 (2009)[1]
Nyelvek
belarusz
Vallások
szunnita iszlám
Rokon népcsoportok
krími tatárok, kozákok
A Wikimédia Commons tartalmaz Lipekek témájú médiaállományokat.

A lipekek vagy lipek tatárok (gyakran belarusz tatárok vagy litván tatárok) Fehéroroszországban, Litvániában és Lengyelországban élő tatár származású belarusz nyelvű népcsoport.

Történetük[szerkesztés]

A lipek (litvánul: lipka) név korábban a krími tatárok litván megnevezése volt.
A tatárok az Arany Hordából szöktek ki tömegével a 14. századtól és álltak az orosz, a litván, az ukrán és a lengyel seregek szolgálatába.
Litvániában Nagy Vytautas fejedelem jóvoltából, Dzsalál ad-Dín tatár kán közreműködésével telepedtek meg a 14. század végén. A litván uralkodó fegyveres katonai szolgálat fejében adott nekik földet a litván és belarusz területeken, s ekkor vagy 200 ezren voltak. Hasonlóan később Ukrajnában is telepedtek meg tatárok, akiknek a megnevezése cseremisz volt.

A tatárok évszázadokig hűen szolgálták Litvániát, s megtartották muzulmán vallásukat. Részt vettek az oroszok, a német lovagok, sőt a tatárok és a törökök elleni háborúban. Részt vettek a híres grünwaldi csatában is. A 16. század közepén a tatár nyelvről áttértek a környezetükben beszélt belarusz nyelvre.

A Lengyel–litván Unió gyengülésével (főleg a Bohdan Hmelnickij által kirobbantott polgárháború idején, illetve azt követően) párhuzamosan hűségük lazult, és a 17. század második felében tömegével szöktek a Krím és a Török Birodalom területére. Az 1672-76-os lengyel-török háború alatt újabb tömegek álltak át a szultán oldalára, de idővel sokan vissza is tértek. Több lipek tatár harcolt Magyarországon a kuruc seregben a Rákóczi-szabadságharc idején.

Mai helyzetük[szerkesztés]

A lipekek ma Fehéroroszország minszki, breszti és grodnói körzetekben, Délkelet-Litvániában, valamint Lengyelország keleti részén élnek. Létszámuk a három országban becslések szerint 10-15 000 körül lehet, mintegy felük Lengyelországban él (1983).[2] A lipek tatárok még ma is mindenütt élénken ápolják sajátos néphagyományaikat és gyakorolják iszlám hitüket. Lengyelországban sarburma nevű ételük eredetmegjelölési oltalom alatt áll.[3]

Lipek tatár emigráns közösség az Egyesült Államokban is él. Charles Bronson amerikai színész is litvániai lipek tatár származású volt, gyakorlatilag a leghíresebb lipek a világon. A másik, akit a világirodalmi óriások közt tartanak számon Henryk Sienkiewicz, szintén rendelkezett lipek gyökerekkel.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Перепись-2009. (Hozzáférés: 2017. május 31.)
  2. The Lithuanian Tatars
  3. TRADITIONAL SPECIALITY GUARANTEED – Polish Experience. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2009. [2019. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 29.)

További információk[szerkesztés]