Orkney-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Orkney-szigetek
Orkney zászlaja
Orkney zászlaja
Közigazgatás
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Skócia
Székhely Kirkwall
Legnagyobb településKirkwall
Népesség
Teljes népesség22 270 fő (2019)[1] +/-
Kirkwall népessége8686 fő (2006)[2] +/-
Földrajzi adatok
Fekvése az Északi-tenger és az Atlanti-óceán között
Szigetcsoport Brit-szigetek
Szigetek száma 67
Nagyobb szigetek Mainland, Hoy, Rousay
Terület973 km²
Legmagasabb pont Ward Hill (481 m Hoy szigetén)
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
MapOrkney.gif
Orkney-szigetek (Skócia)
Orkney-szigetek
Orkney-szigetek
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 59° 03′ 51″, ny. h. 2° 53′ 49″Koordináták: é. sz. 59° 03′ 51″, ny. h. 2° 53′ 49″
Orkney-szigetek weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Orkney-szigetek témájú médiaállományokat.
Orkney szigetének neolitikus építményei
Világörökség
Őskori megalitikus építmény, a Brodgar-gyűrű a Mainland szigeten
Őskori megalitikus építmény, a Brodgar-gyűrű a Mainland szigeten
Adatok
OrszágEgyesült Királyság
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1999
Elhelyezkedése
Orkney-szigetek (Egyesült Királyság)
Orkney-szigetek
Orkney-szigetek
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 59°, ny. h. 3°
A Wikimédia Commons tartalmaz Orkney-szigetek témájú médiaállományokat.

Az Orkney-szigetek, vagy egyszerűen csak Orkney (IPA: [ˈɔːknɪ], skót gaelül Arcaibh) egyike Skócia 32 tanácsi területének (council areas). Mintegy 70 kis szigetből áll (ebből körülbelül 20 lakott), és a skót szárazföldön lévő Caithnesstől 16 kilométerre északra helyezkedik el. A fő sziget neve Mainland (Pomona).

Orkney adminisztratív központja a fő szigeten található Kirkwall. Mintegy 7000 lakosa, nagy kikötője és Szent Magnusnak szentelt katedrálisa van. A szigetek másik burgh státuszú települése Stromness a fő sziget nyugati részén 2000 lakossal. A harmadik legnagyobb település St Margaret's Hope a South Ronaldsay szigeten.

A fő szigettől északra fekvő szigetek neve The North Isles, a délieké The South Isles. A távoli Sule Skerry és Sule Stack már mintegy 60 kilométerre vannak a csoporttól nyugati irányban, de közigazgatásilag Orkney-hoz tartoznak.

A szigetek neve[szerkesztés]

A szigetek neve gyakran eligazít nagyságukról. Az „a” vagy „ay” az óészaki ’sziget’ jelentésű ey megfelelője, ugyanez bújik meg a „Pomona” névben (a fősziget egy korábbi elnevezése) és „Hoy” névben is. A szigetecskék neve gyakran „holm”, a szikláké pedig „skerry”.

Földrajz[szerkesztés]

Orkney kiterjedése délnyugatról északkeletre 85 kilométer, keletről nyugatra 45 kilométer. A szigetek összterülete 973 km². A nagy szigetek sziklás, festői nyugati partjait kivéve a szigetek jobbára laposak és puszta képet mutatnak.

A szigeteken nincsenek fák, amiért részben az erős szél lehet felelős, bár az éghajlat elég mérsékelt. A fákat valamikor a neolitikum előtt irthatták ki, az olyan települések, mint Skara Brae kőépületeikkel a faanyag hiányát mutatják.

Éghajlat[szerkesztés]

Az éghajlat az északi fekvéshez képest szelíd. Az éves átlaghőmérséklet 8 °C (46 °F), télen 4 °C (39 °F) és nyáron 12 °C (54 °F). A téli hónapok a január, február és a március, a legutóbbi a leghidegebb. A tavasz sohasem kezdődik április előtt és csak június közepétől van kényelmes meleg. A legkellemesebb időjárású hónap gyakran a szeptember és október végén, november elején időnként az indiánnyár is beköszönt.

Az éves átlagos eső 850 mm és 940 mm közt változik. Nyáron és kora ősszel előfordulnak a ködök és évente négyszer-ötször heves szélvihar söpör végig a szigeteken.

A turisták számára a szigetek egyik legnagyobb vonzereje az éjszaka nélküli nyár. A leghosszabb napon a nap 3:00-kor kel és 21:25-kor nyugszik, de nyáron ismeretlen a sötétség, és éjfélkor még olvasni lehet. A tél viszont hosszú és depresszív. Ilyenkor a legrövidebb napon a nap 9:10-kor kel és 15:17-kor nyugszik.

Történelem[szerkesztés]

A Norvégiától a viking korban is csak kétnapi hajóútra eső szigeteket 800 körül kezdték betelepíteni az óskandinávok. A viszonylag termékeny talajú szigeteket piktek lakták. A Norvégiából érkező telepesek önálló politikai szervezetet, kezdetleges államot államot hoztak létre, aminek élén egy skandináv törzsi vezető, jarl állt. A kereszténységet hamar felvették, a 840-es években az Orkney-szigeteknek már saját püspöke volt. A hívek elsősorban a pikt őslakosok közül kerültek ki. A középkori meleg időszak kedvező feltételeket biztosított a mezőgazdasági termelés számára, a szigetek a korban jelentős mennyiségű élelmiszert, húst, sajtot, tojást exportáltak.[3]

A szigetek egyúttal támaszpontul szolgáltak a vikingek számára a Brit-szigetek közeli partjaira indított rabló-hadjáratokhoz. Ezek eredményeképpen a szigetek törzsi vezetői jelentős kincseket halmoztak fel, amint azt a régészet kimutatta. Egy 950-ből származó rétegben például 5 kg-os ezüstleletet találtak. A zsákmány lehetővé tette újabb és újabb fegyveresek toborzását, ami aztán tovább növelhette a hadjáratok eredményességét.[3]

Az Orkney-szigeteken a hatalmat gyakorló jarlok közül Sigurd Hlodvirsson, népszerű nevén Kövér vagy Vaskos Sigurd volt a legerősebb a 11. század elején. aki II. Malcolm skót király lányát vette feleségül. Uralma kiterjedt az észak-skóciai Caithnessre, a Hebridákra és Man-szigetre is. 1014. április 23-án halt meg a Clontarfnál vívott csatában, amikor Brian Boru ír főkirály szövetségeseként Dublin norvég királyával, Selyemszakállú Sigtryggel (II. Sigtrygg Olafsson) csapott össze. Vaskos Sigurd tengeri birodalma szétesett. A 11. század közepén Malcolm király egyik leszármazottja, Thorfinn lett az Orkney-szigetek ura.[4]

A 11. század végén III. Magnus norvég király foglalta el az Orkney-szigeteket, a Hebridákat és Man szigetét. A norvég fennhatóság alá került szigetek központjában, Kirkjuvágban (a mai Kirkwall) az angliai durhami székesegyház mintájára építették a 12. században a Szent Magnus-katedrálist. 1468-ban a kalmari unió királyának, I. Keresztélynek a lánya, Margit III. Jakab skót király felesége lett, s hozományként az Orkney-szigetek 1472-ben Skóciához kerültek.[4]

A vikingek jelenlétének sok nyoma maradt a szigeteken, köztük Brough of Birsay település, a helynevek nagy többsége és rúna feliratok Maes Howe-nál és más helyeken.

Gazdaság[szerkesztés]

Orkney talaja nagyon termékeny. A szigetek jó részét ma is szántóföldek foglalják el, gazdaságuk messze legfontosabb szektora a mezőgazdaság, és szintén fontos a halászat. Orkney marhahúst, sajtot, whiskyt, sört, halat exportál.

A hagyományos iparágak mellett újak is erősödőben vannak a szigeteken: a turizmus, az ékszeripar, a kötöttáru-készítés, az építőipar és az olajszállítás a Flotta szigeti olajterminálon keresztül. A közszolgáltatások szintén fontos szerepet töltenek be a szigetek gazdaságában.

Világörökség[szerkesztés]

A fő szigeten van a „Neolitikus Orkney Szíve”, amely része a Világörökségnek. Ez egy csoport neolitikus emlékműből áll, köztük egy nagy sírkamrából (Maes Howe), két kőkörből (a Stones of Stenness és a Ring of Brodgar) és Skara Brae településből.

Közlekedés[szerkesztés]

Gyakran közlekedő kompok járnak a következő útvonalakon:

A nagyobb szigetek közül a legtöbbnek saját repülőtere van. A Loganair rendszeres járatokat üzemeltet Kirkwallból hat szigetre. Ezek közt vannak a világ legrövidebb időtartamban repülő menetrend szerinti járatai: Westray és Papa Westray között. A Westray–Papa Westray-repülőjárat repülési ideje két perc, de ha a szél jó irányba fúj, egy percnél is kevesebb lehet.

Léteznek tervek arra, hogy a skót szárazföld és Orkney közt 15-16 kilométer hosszú alagutat építsenek. A tervnek egyelőre nincs határideje, de lehet, hogy éveken belül megkezdik a megvalósítását.[5][6]

Az Orkney-szigetek a népszerű kultúrában[szerkesztés]

 • Az Orkney-szigetek egyikén játszódik Mary Shelley Frankenstein avagy a modern Prométheusz című regénye. Itt játszódik az a jelenet, amikor a szörny kérését, hogy teremtsen számára egy párt, a doktor megtagadja arra gondolva, hogy mi történne, ha ezek ketten benépesítenék a Földet. Tulajdonképpen itt kezdődik el a szörny és Frankenstein élethalálharca.[7]
 • Az Orkney-szigeteken játszódik Nancy Baxter: Mindörökké Norma című regénye, melyben a lebilincselő történetbe az író részletesen beleszőtte és valósághűen ábrázolja a szigetek minden szegletét, lakosságát, városait, kikötőit, vagyis mindent, amire az ember csak kíváncsi lehet egy ilyen csodálatos szigetcsoporttal kapcsolatban.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://statistics.gov.scot/data/population-estimates-current-geographic-boundaries
 2. hie.co.uk
 3. a b Pósán 132. o.
 4. a b Pósán 133. o.
 5. TimesOnline.co.uk – Islanders see a brighter future with tunnel vision (2005)
 6. TheScotsman.com – £100m tunnel to Orkney 'feasible' (2005). [2007. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. május 13.)
 7. A szörny bosszúból ugyanis megöli a doktor barátját, majd ifjú feleségét is, és Frankenstein a küzdelmet kénytelen választani.
 8. Nancy Baxter: Norma Ever After (2005)

Források[szerkesztés]

 • Pósán: Pósán László: Skandinávia a középkorban. Debrecen: Debreceni Egyetemi Kiadó. 2012.  

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az Orkney-szigetek címszót a Wikiszótárban!