Iron Bridge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iron Bridge
Iron Bridge.JPG
Áthidalt akadály Severn
Tervező Thomas Farnolls Pritchard
Átadás ideje 1781. január 1.
Elhelyezkedése
Iron Bridge (Egyesült Királyság)
Iron Bridge
Iron Bridge
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 52° 37′ 38″, ny. h. 2° 29′ 08″Koordináták: é. sz. 52° 37′ 38″, ny. h. 2° 29′ 08″
Világörökségi adatok
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, IV, VI
Felvétel éve 1986
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Iron Bridge témájú médiaállományokat.

Az Iron Bridge, azaz Vashíd Angliában, Shropshire grófságban, Coalbrookdale közelében íveli át a Severn folyót. A teljes egészében öntöttvasból készült szerkezet a maga nemében első volt a világon.

Az ötlet Thomas Farnolls Pritchardtól származott, aki építész és hídépítő mérnök volt, s emellett a vas megszállottja. A tervet felkarolta a fiatal vasgyáros, III. Abraham Darby, akinek nagyapja által alapított jó hírű vasgyára Coalbrookdale-ban volt. Az első, sikertelen kísérletek után 1777-ben sikerült kiönteni a híd bordáit és a fedőlapokat. Pritchard rövidesen meghalt, és a híd további építése Darbyra maradt. Az előre gyártott elemeket a helyszínen állították össze, de nem szegecsekkel, hanem ékek és fogazatok segítségével. A hidat 1781. január 1-jén adták át a forgalomnak, s azonnal nagy érdeklődést keltett. Az a tény, hogy épen átvészelte az 1795-ben lezajlott súlyos áradást, az építők és a vasgyár számára hatalmas reklámot hozott. De ezt Abraham Darby már nem érte meg. Igen fiatalon, 1789-ben, 39 éves korában meghalt.

A bordázat egy darabja 5,1 tonna, a híd teljes súlya 384 tonna, fesztávja 30,6 méter. Az idők folyamán a híd végénél egy kis település alakult ki, Ironbridge. Az 1970-es évek elején a hidat felújították, majd 1999 és 2002 között újra. Az Iron Bridge a körülötte fekvő muzeális értékkel bíró iparterülettel ma a Világörökség része. A 15,5 km²-en fekvő területen található a Darby-vasgyármúzeum, a Coalport-porcelánmúzeum, egy csempemúzeum és egy 19. század végi, rekonstruált iparnegyed.

Külső hivatkozások[szerkesztés]