Durhami székesegyház és vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A durhami székesegyház és vár
Világörökség
A durhami vár és a Millburngate Bridge
A durhami vár és a Millburngate Bridge
Adatok
OrszágNagy-Britannia
Világörökség-azonosító
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV, VI
Felvétel éve1986
Elhelyezkedése
Durhami székesegyház és vár (Egyesült Királyság)
Durhami székesegyház és vár
Durhami székesegyház és vár
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 54° 46′ 29″, ny. h. 1° 34′ 34″Koordináták: é. sz. 54° 46′ 29″, ny. h. 1° 34′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Durhami székesegyház és vár témájú médiaállományokat.

A durhami székesegyház és vár Anglia északkeleti részében fekvő Durham (ejtsd: darem) városának világhírű építészeti emlékei. Mindkettő 1986 óta az UNESCO világörökségének része.

A székesegyház[szerkesztés]

A Krisztus, Szűz Mária és Szent Cuthbert-székesegyházat vagy röviden a durhami székesegyházat 1030-ban alapították, és még ma is a keresztény építészet egyik legszebb alkotása. A normann kori építészet egyik kiemelkedő katedrálisa Európa-szerte, ennek köszönheti a világörökségi besorolást. A vártól délre, a Wear folyó által alkotott félszigeten található. Földrajzi koordinátái: é. sz. 54° 46′ 25″, ny. h. 1° 34′ 33″

A székesegyház ad otthont Szent Cuthbert síremlékének és a hozzá kapcsolódó kincseknek. Ő egy, a 7. században élt szent. Szintén itt nyugszik Beda Venerabilis. A 66 méter magas toronyba 325 lépcsőn át lehet feljutni, ahonnét Durham és a környék lenyűgöző látványa tárul a szemlélődő szeme elé.

A durhami püspök nagyhatalmú egyházi személy volt egészen a 19. századig. Ez a poszt az angol egyház hiearchiájában a negyedik helyet foglalja el.

A táj látképét uraló hatalmas durhami katedrális, a Krisztus, Szűz Mária és Szent Cuthbert-székesegyház története a vikingek lindisfarne-i támadásával kezdődött. A menekülő szerzetesek égi jel alapján itt találták meg azt a helyet, ahol biztonságba helyezhették Szent Cuthbert földi maradványait. Az ereklyéket máig itt őrzik. Ide építettek a 11. század elején templomot, s Durham gazdag püspöki székhely lett, amelynek feje egyben világi főméltóság is volt, saját törvénykezési és pénzverési joggal. A durhami püspököt csak 1836-ban fosztották meg hatalmától.

A székesegyház sziluettje

A normann hódítás után, William of St. Carilef hercegérsek idejében, 1093-ban kezdték el a székesegyház építését, amely a normann stílusú apátsági templomok gyönyörű példája. Mivel az épület főbb részei rövid idő, alig 40 év alatt készültek el, stílusa egységes maradt. Ötvöződnek benne a román és a gótikus stílus jegyei: a vaskos pillérek és falak román stílusra utalnak, de a merész és tágas, világos érzetet adó bordás keresztboltozat, amelyet itt készítettek el először, már a gótikát képviseli.

Szent Cuthbert síremléke a székesegyház déli oldalán, a főoltár mögött volt, de VIII. Henrik 1538-ban elpusztíttatta. Ma már csak a kőpadló kopásaiból látszik, hány ezer katolikus zarándok járt évszázadok alatt a szent emlékénél. A katedrális nyugati végében a 12. században építették a Galileai kápolnát vagy Szűz Mária-kápolnát, amelynek mór stílusú ívei vannak. A középkorban csak itt engedték belépni a katedrálisba a nőket. Itt temették el a híres történetíró, Beda Venerabilis földi maradványait.

A székesegyház tornyai

Az épület keleti végében 1230 és 1280 között gótikus stílusban épült a Kilencoltár-kápolna, amelynek rózsaablaka a 17. században készült. Itt áll William Van Mildert, az utolsó durhami hercegérsek és a durhami egyetem megalapítójának szobra. A kerengőt és a 65 m magas középső tornyot a 15. században építették.

A durhami székesegyház épülete szerepelt a Harry Potter-filmekben, mint a Roxfort varázsló- és boszorkányképző iskola, így a filmben felfedezhető a híres és jellegzetes templomtorony. Az 1998-ban készült Elizabeth című film egyes jelenetei a katedrális belső tereiben játszódnak.

A vár[szerkesztés]

A durhami vár

A durhami vár a Wear folyó felett magasodó domb tetején áll, a katedrálistól északra. A várszerű, többször átépített palotából a püspökök szinte egyeduralkodóként irányították birtokaikat és a határváros védelmét. Az erődítmény évszázadokon keresztül minden háborút sértetlenül vészelt át.
Földrajzi koordinátái: é. sz. 54° 46′ 32″, ny. h. 1° 34′ 34″

A vár legrégebbi része a földalatti Normann-kápolna, amelyet 1078 körül építettek angolszász stílusban, tehát valószínűleg még a szászok munkája. A 15. században befalazták ablakait, mert a várbörtön részévé alakították. 1655-ben falépcsőt építettek, amely felvezet a normann stílusú galériához. A második világháború alatt itt működött a Királyi Légierő parancsnoksága és megfigyelő központja.

A vár kapuja

A várat újabb és újabb részekkel bővítették: az ebédlőt az 1300-as évek elején, a konyhát és az éléskamrát a 15. században, a vár másik kápolnáját és a felső galériát a 16. században építették. 1840-ben újjáépítették a vártornyot. A vár nagyterme, amelyet a 14. század elején építettek, lenyűgöző méretű volt, a maga idejében a legnagyobb Angliában. Bár a 15. században átalakították, még ma is több mint 30 m hosszú és 14 m magas.

A vár 1840 óta a durhami egyetem kollégiuma, a diákok szobái a vártoronyban találhatóak. Az egyetemi szünetekben szállodaként működik. A két kápolnában istentiszteletet és színházi előadásokat tartanak. A világörökség listájára való felkerülését annak a ténynek köszönheti, hogy nagyon kevés olyan épületet maradt meg, amelyet nem sokkal a normann hódítás után alapítottak, s megszakítás nélkül használtak több mint 900 éven át.

További információk[szerkesztés]