Shropshire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shropshire
Shropshire zászlaja]]
Shropshire zászlaja
Shropshire címere
Shropshire címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióWest Midlands
SzékhelyShrewsbury
High SheriffAmanda Harris[1] (2020/21)
ONS-kód00GG
NUTS-kódUKG22
Népességi adatok
Teljes népesség506 737 fő (2020)[2]
Népsűrűség145,3 fő/km²
Terület3487,5894 km²
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 52° 37′, ny. h. 2° 43′
Shropshire weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shropshire témájú médiaállományokat.

Shropshire (kiejtése: /ˈʃrɒpʃər/ vagy /ˈʃrɒpʃɪər/) Anglia egyik ceremoniális megyéje és egyben egységes hatósága (unitary authority) a West Midlands régióban. Északon Cheshire, keleten Staffordshire, délkeleten Worcestershire, délen Herefordshire megyékkel, nyugaton pedig Wales Powys és Wrexham elsődleges területeivel (principal area) határos. Közigazgatási székhelye Shrewsbury.

Az egységes hatóság és a ceremoniális megye közötti különbség, hogy az utóbbihoz hozzátartozik Telford and Wrekin egységes hatósága is.

Shropshire egységes hatóság lakossága 310 121, míg a ceremoniális megyéé 473 900 fő.

Története[szerkesztés]

Shropshire neve Shrewburyshire-ből (eredeti óangol formájában Scrobbesbyrigscīr) rövidült. Az ókorban a cornovii kelta törzs élt Shropshire-ban; szállásterületük kiterjedt a szomszédos mai megyékre és Powys keleti felére is. A római hódítás előtt központjuk a The Wren 400 méter magas dombra épült erődben lehetett. Ptolemaiosz 2. századbeli Geográfiája említi római kori fővárosukat, Viroconium Cornoviorumot (a mai Wroxeter). Miután a rómaiak elhagyták Britanniát, Shropshire Powys walesi királysághoz tartozott, majd a 8. században az angolszász Offa merciai király csatolta országához. Offa egy 240 km hosszú sánccal határolta el Merciát Walestől, ez a mai napig megtalálható Shropshire-ben is.

A normann hódítás után a helyi birtokokat normannok kapták. A legnagyobb birtokos Roger de Montgomerie volt, aki Shrewsburyban jelentős építkezéseket kezdett. Az ellenséges walesiek ellen épült Shrewsbury és Ludlow vára; az angol-walesi határ csak a 14. századra lett végleges.

A shropshire-i Coalbrookdale-t tekintik az angol ipari forradalom egyik bölcsőjének, ahol a 18. század elején megkezdte működését I. Abraham Darby kokszoló és vasolvasztó üzeme. A megyében szén, vasérc, rézérc és ólomlelőhelyek is vannak és a Severn folyó kényelmes lehetőséget biztosított az áruszállításra. Az ipari fejlődés egyik korai gócpontja az Iron Bridge-szurdok, ahol az Iron Bridge-et (vashíd), a világ első, teljes egészében vasból készült hídját építették 1781-ben.

Földrajza[szerkesztés]

Shropshire területe 3 487 km², amivel a 48 angol ceremoniális megye közül a 13. A megye földrajzilag két, jól elkülönülő részre oszlik, az északi síkságra és a déli dombvidékre. A síkság egybefügg az alacsonyan fekvő és termékeny Cheshire-i síksággal és ide koncentrálódnak a nagyobb városok és a lakosság zöme. A régió déli részén folyik át a Severn.

Dél-Shropshire kevésbé urbanizált és domborzatát dombvonulatok, folyóvölgyek jellemzik; erre inkább megmaradtak az erdők is. Az északi növénytermesztés helyett itt inkább a legeltetéses állattenyésztés a mezőgazdaság fő formája. A legnagyobb település, Bridgenorth is alig haladja meg a 12 ezer lakost. Itt található a megye legmagasabb pontja is, az 540 méteres Brown Clee Hill.

A klíma mérsékelt, az éves csapadék 760-1000 mm között változik, a nyugatról érkező esőfelhőket részben feltartóztatja a walesi Cambriai-hegység. A délnyugati dombság érezhetően hidegebb az északi síkságnál, itt mérték az abszolút angol hidegrekordot is: -26,1 °C-ot 1982 januárjában.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Shropshire térképe

Shropshire-t 2009-ig öt kerületre osztották, akkor azonban egyetlen egységes hatóság alá rendelték az egész megyét. A ceremoniális megyéhez tartozó másik hatóság, Telford and Wrekin 1998 óta független.

  1. Shropshire
  2. Telford and Wrekin

A megye 5 képviselőt küldhet a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után valamennyi a Konzervatív Párt jelöltje volt.

A megye nagyobb települései: Telford (138 241 fő), Shrewsbury (71 715 fő), Oswestry (15 613 fő), Bridgnorth (12 212 fő), Newport (10 814 fő), Ludlow (10 500 fő), Market Drayton (10 407 fő).

Gazdaság[szerkesztés]

A ceremoniális megye gazdasága 1995 és 2003 között 4,1 milliárd fontról 5,9 milliárdra nőtt; ezen belül a mezőgazdaság 266 millióról 218 millióra csökkent, az ipar 1,5 milliárdról 1,7 milliárdra növekedett, a szolgáltatások pedig 2,4 milliárdról 4 milliárdra bővültek.

Híres shropshire-iek[szerkesztés]

Charles Darwin

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2020. március 13.) „No.62943” (62943), 5161. o, Kiadó: The London Gazette.  
  2. https://www.citypopulation.de/en/uk/admin/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Shropshire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]