East Sussex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
East Sussex
East Sussex zászlaja
East Sussex zászlaja
East Sussex címere
East Sussex címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió South East England
Székhely Lewes
High Sheriff Andrew Blackman[1]
ISO-kód GB-ESX
ONS-kód 21
NUTS-kód UKJ22
Népességi adatok
Teljes népesség
 • 800 200 fő (2014)
 • 844 985 fő (2018)[2]
 • 850 590 fő (2020)[3]
Népsűrűség446,7 fő/km²
Terület1791,3417 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 50° 56′ 24″, k. h. 0° 22′ 12″
East Sussex weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz East Sussex témájú médiaállományokat.

East Sussex (IPA: /ˈsʌsɪks/) (Kelet-Sussex) Anglia egyik nem-nagyvárosi és ceremoniális megyéje a South East England régióban. Északról és keletről Kent, északnyugaton Surrey, nyugatról West Sussex megyékkel határos. Délről a La Manche csatorna határolja. Közigazgatási székhelye Lewes.

A nem-nagyvárosi és ceremoniális megye közötti különbség, hogy utóbbihoz hozzátartozik Brigthon and Hove egységes hatósága (unitary authority) is. 2014-es becslés szerint a nem-nagyvárosi megye lakossága 527 200, míg a ceremoniális megyéé 800 200 fő.

Története[szerkesztés]

A mai Sussex területét a római hódítás előtt a kelta atrebates törzs és a kelta-germán belgák szállták meg, majd miután Britannia római provincia lett, a szintén kelta regnenses törzs nyomult be ide, amelynek királyát, Cogidubnust a rómaiak is elismerték. A népvándorlás korában a part mentén erődöket építettek a szász betörések elhárítására, az angolszászok azonban megtelepedtek Britanniában és hét királyságot hoztak létre, amely közül az egyik Sussex (jelentése déli szászok) volt. Sussex csak rövid ideig volt önálló, előbb Wessex majd Mercia vazallusa lett, végül grófságként betagozódott az egységes angol királyságba.

Sussexben a többi angol grófságtól eltérően a közigazgatási alegységek (járások) neve rape volt. A keleti és nyugati három-három rape-nek már a középkorban külön bírósága volt és a 19. század elejétől külön választottak parlamenti képviselőt is. A megye hivatalos kettéválása 1865-ben történt meg és 1889-ben először megválasztották a megyei tanácsot. Az 1974-es közigazgatási reformmal létrejött East Sussex (Kelet-Sussex) ceremoniális megye is; ekkor a Mid Sussex régiót West Sussexhez csatolták. 1997-ben Brighton and Hove egységes hatósági státuszt kapott, vagyis kikerült a megyei tanács felügyelete alól.

Földrajza[szerkesztés]

Az adminisztratív megye területe 1 709 km², míg a ceremoniálisé 1 792. East Sussex tengerparti délnyugati részén Brighton és Eastbourne között húzódik a South Downs mészkődombokból álló vonulata. Ezt két folyóvölgy töri keresztül, az Ouse és a Cuckmere. Ahol a dombság a tengerrel találkozik, a puha kőzet erősen erodálódott és meredek fehér sziklafalakat hoz létre: a Seven Sisters-t (Hét nővér) és a 162 m magas Beachy Head-et. Beachy Head-től keletre Pevensey Levels valamikor mocsaras síksága található, amelyet régen többször elöntött a tenger. Ettől keletre Bexhill-on-Sea után kezdődik az agyagból és homokból felépülő, északnyugat-délkelet irányban húzódó Weald dombvidéke. A Weald legmagasabb vonulatai a Hastingstól keletre lévő homokkőszirteknél találkoznak a tengerrel. Tovább kelet felé a Pett Levels mocsarai, a Rother folyó torkolata, majd Camber Sands homokdűnéi következnek. East Sussex északkeleti felét a Weald foglalja el, amelynek magasabban fekvő részeit sűrű erdő takarja. A megye legmagasabb pontja a Southern Downs 248 méteres csúcsa, a Ditchling Beacon.

East Sussex, akárcsak a többi déli megye, jóval több napfényt kap, mint az angol átlag: 1 750 órát évente, szemben az 1340 órás brit átlaggal.

A sussexi településeket történelmileg elsősorban a tengerparton és a Weald vasbányái közelében alapították. Ma elsősorban a parti, turisták által látogatott városok fejlődnek gyorsan, mint Bexhill-on-Sea, Eastbourne vagy Hastings.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

East Sussex területét 5 kerületre (district) és egy egységes hatóságra osztják:

East Sussex kerületei
 1. Hastings
 2. Rother
 3. Wealden
 4. Eastbourne
 5. Lewes
 6. City of Brighton and Hove

East Sussex 8 képviselőt küld a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után ezek közül 6 a Konzervatív Párt, 1 a Munkáspárt, 1 pedig a Zöld Párt jelöltje volt.

Híres east sussex-iek[szerkesztés]

Katie Price

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. (2020. március 13.) „No.62943” (62943), 5161. o, Kiadó: The London Gazette.  
 2. Estimates of the population for the UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland. Office for National Statistics
 3. https://www.citypopulation.de/en/uk/admin/

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az East Sussex című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]