Anglia és Wales Zöld Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anglia és Wales Zöld Pártja (Green Party of England and Wales)
Adatok
Elnök Carla Denyer és Adrian Ramsay
Elnökhelyettes Amelia Womack

Alapítva 1990 július
Elődpárt Az Egyesült Királyság Zöld Pártja
Ifjúsági tagozat Ifjú Zöldek
Tagok száma Növekedés53,000 (2021)

Ideológia Environmentalizmus
progresszivizmus
európapártiság
Politikai elhelyezkedés baloldal
Weboldala

Anglia és Wales Zöld Pártja (Green Party of England and Wales; walesi: Plaid Werdd Cymru a Lloegr, gyakran egyszerűen a Zöld Párt vagy a Zöldek) egy zöld, baloldali politikai párt Angliában és Walesben. A Londonban székhellyel rendelkező Carla Denyer és Adrian Ramsay 2021. október óta társvezetők. A Zöld Pártnak jelenleg egy képviselője van az alsóházban és kettő a Lordok Házában. Ezenkívül több száz tanácsadója van az Egyesült Királyság helyi önkormányzati szintjén, és három tagja van a londoni közgyűlésnek.

A párt ideológiája ötvözi a környezetvédelmet a baloldali gazdaságpolitikával, beleértve a jól finanszírozott és helyben ellenőrzött közszolgáltatásokat. Támogatja a stabil államot, szabályozott kapitalizmussal, és támogatja az arányos képviseletet. Továbbá progresszív megközelítést alkalmaz a szociálpolitikákhoz, például a polgári szabadságjogokhoz, az állatjogokhoz, az LMBT -jogokhoz és a kábítószer -politikai reformhoz. A párt erősen hisz az erőszakmentességben, az egyetemes alapjövedelemben, a megélhetési fizetésben és a demokratikus részvételben is. Különféle regionális részlegeket foglalnak magukban, köztük a félig autonóm Wales Zöld Pártot. Nemzetközi szinten a párt a Globális Zöldekhez és az Európai Zöld Párthoz tartozik.

Az Anglia és Wales Zöld Pártja 1990-ben jött létre a Skót Zöldek és a Zöld Párt Észak-Írország mellett a korábban létező Zöld Párt felosztásával, amely csoportot eredetileg 1973-ban NÉP-pártként hozták létre. központosította a reformokat, amelyeket a Zöld 2000 csoport vezetett 1990 elején, és a helyi kormányzás növekedésének hangsúlyozására is törekedett, és ezt 1990 folyamán tette. 2010 -ben a párt megkapta első parlamenti képviselőjét (Caroline Lucas) volt vezetőjét, aki a Brighton Pavilion választókerülete.[1][2]

Források[szerkesztés]

  1. Green party 'loud and proud' about backing Britain in Europe (angol nyelven). the Guardian, 2016. március 14. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  2. Green Party of England and Wales elects new leaders | European Greens. web.archive.org, 2017. április 1. (Hozzáférés: 2021. október 8.)