Anglia és Wales Zöld Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anglia és Wales Zöld Pártja
Green Party of England and Wales

Adatok
Elnök Carla Denyer és Adrian Ramsay
Elnökhelyettes Amelia Womack

Alapítva 1990 július
Elődpárt Az Egyesült Királyság Zöld Pártja
Ifjúsági tagozat Ifjú Zöldek
Tagok száma Növekedés53,000 (2021)

Ideológia Environmentalizmus
progresszivizmus
európapártiság
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét Képviselőház:
1 / 650
Lordok Háza:
2 / 768
Londoni Közgyűlés:
3 / 25
Weboldala

Anglia és Wales Zöld Pártja (angolul: Green Party of England and Wales; walesiül: Plaid Werdd Cymru a Lloegr, gyakran egyszerűen a Zöld Párt vagy a Zöldek) egy baloldali, környezetvédő párt Angliában és Walesben, jelenlegi vezetője Carla Denyer és Adrian Ramsay. A pártnak jelenleg egy képviselője van az alsóházban és kettő a Lordok Házában. Ezenkívül több száz önkormányzati mandátummal rendelkezik az Egyesült Királyság helyi tanácsaiban, és hárommal a Londoni Közgyűlésben.

A párt ideológiája ötvözi a környezetvédelmet a baloldali gazdaságpolitikával, beleértve a jól finanszírozott és helyben ellenőrzött közszolgáltatásokat. Támogatja a stabil államot, szabályozott kapitalizmussal, és támogatja az arányos képviseletet. Továbbá progresszív megközelítést alkalmaz a szociálpolitikákhoz, például a szabadságjogokhoz, az állatjogokhoz, az LMBT -jogokhoz és a kábítószer -politikai reformokhoz. A párt erősen hisz az erőszakmentességben, az egyetemes alapjövedelemben, a megélhetési fizetésben is. Különféle regionális részlegeket foglalnak magukban, köztük a félig autonóm Wales Zöld Pártot. Nemzetközi szinten a párt a Globális Zöldekhez és az Európai Zöld Párthoz tartozik.

Az párt 1990-ben jött létre a Skót Zöldek és a Zöld Párt Észak-Írország mellett a korábban létező Zöld Párt felosztásával. 2010 -ben a párt megszerezte első parlamenti mandátumát (Caroline Lucas, Brighton Pavilon választókerület új képviselőjével).[1][2]

Források[szerkesztés]

  1. Green party 'loud and proud' about backing Britain in Europe (angol nyelven). the Guardian, 2016. március 14. (Hozzáférés: 2021. október 8.)
  2. Green Party of England and Wales elects new leaders | European Greens. web.archive.org, 2017. április 1. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 8.)