Képviselőház (Egyesült Királyság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesült Királyság Képviselőháza (House of Commons of the United Kingdom)
Logó
Logó

Alapítva 1801. január 22.
Típus kétkamarás parlament alsóháza
Tevékenység törvényhozói szerv
Székhely Westminster-palota
Elnök John Bercow
Az Egyesült Királyság Képviselőháza weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyesült Királyság Képviselőháza témájú médiaállományokat.
Az ülésterem a Westminsterben

Az Egyesült Királyság Képviselőháza (angolul House of Commons of the United Kingdom am. Az Egyesült Királyság közrendűinek háza, teljes nevén The Honourable the Commons of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled) az Egyesült Királyság kétkamarás parlamentjének az egyik kamarája, az alsóház. A másik kamara a Lordok Háza, a felsőház; mindkettő a Westminster-palotában ülésezik.

Ez a parlament nagyobb hatalmú kamarája, a törvényhozás folyamatának legfontosabb döntései itt születnek és itt zajlanak a legnagyobb politikai viták is. A Lordok Háza kisebb szereppel bír: Az 1911-es parlamenti törvény óta a Lordok Háza csak késleltetheti a törvényeket, meg nem vétózhatja azokat. A kormány elsősorban a közrendiháznak felelős, és a miniszterelnök addig maradhat hivatalban, amíg őrzi az Alsóház többségének bizalmát.

A Képviselőház választott testület 650 képviselővel. Tagjait, a képviselőket (angolul Member of Parliament, rövidítve MP, ejtsd: empí, am. parlamenti tag) egyéni választókerületekben választják relatív többségi, másként „a győztes mindent visz” (first-past-the-post) választási rendszerben. A képviselők mandátuma a parlament feloszlatásáig szól.

A 13–14. században kifejlődött angol közrendiház 1707-ben, a Skóciával való egyesüléssel lett Nagy-Britannia Alsóháza. Jelenlegi nevét az Írországgal 1800-ban történt jogi egyesülést követően kapta. Az Egyesült Királyság kezdetben Nagy-Britannia és Írország egyesült királyságát jelentette 1800-tól, 1922-től – az Ír Szabadállam kiszakadásától – pedig Nagy-Britanniáét és Észak-Írországét.

Elnöke[szerkesztés]

A testületnek valódi elnöke nincs, csak egy levezető elnök (angolul Speaker), aki nem vesz részt a vitákban, főszabályként nem szavaz, csak a vita rendjére ügyel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a House of Commons of the United Kingdom című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Farnborough, T. E. May, 1st Baron. (1896). Constitutional History of England since the Accession of George the Third, 11th ed. London: Longmans, Green and Co.
  • Mackenzie, K.R., "The English Parliament", (1950) Pelican Books.
  • "Parliament" (1911). Encyclopædia Britannica, 11th ed. London: Cambridge University Press.
  • Pollard, Albert F. (1926). The Evolution of Parliament, 2nd ed. London: Longmans, Green and Co.
  • Porritt, Edward, and Annie G. Porritt. (1903). The Unreformed House of Commons: Parliamentary Representation before 1832. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Raphael, D. D., Donald Limon, and W. R. McKay. (2004). Erskine May: Parliamentary Practice, 23rd ed. London: Butterworths Tolley.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:House of Commons of the United Kingdom
A Wikimédia Commons tartalmaz Képviselőház (Egyesült Királyság) témájú médiaállományokat.
2010