Szenátus (Lengyelország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenátus
A lengyel szenátus épülete
A lengyel szenátus épülete
Ország Lengyelország
Típusa szenátus
Létrehozva 1989-ben
A Szenátus Marsallja Tomasz Grodzki, KO
A Szenátus Marsallhelyettesei
Lista
 • Marek Pęk, PiS
  Bogdan Borusewicz, PO
  Michał Kamiński, EDU
  Gabriela Morawska-Stanecka, PPS

Politikai csoportok

Kormánykoalíció (46)

Támogatás (1)

 •      Független (1)

Ellenzék (53)

Szenátus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenátus témájú médiaállományokat.

A Szenátus (lengyelül: Senat) a lengyel parlament felsőháza. Története több mint 500 évre nyúlik vissza; a Szenátus egyike volt a legelső európai kétkamarás parlamenteket alkotó szerveknek, és igen hosszú ideig, 1493 és 1795 között szünet nélkül "üzemelt". A mai Szenátus 100, általános szavazással megválasztott szenátorból áll. A Szenátus vezetője a marsall (lengyelül: Marszałek Senatu). A szenátus jelenleg hivatalban lévő marsallja Tomasz Grodzki.[1]

A Második Lengyel Köztársaság alatti rövid ideig tartó fennállást követően a Lengyel Népköztársaság hatóságai ismét felszámolták a Szenátust. Csak a kommunista kormány összeomlása és a többpártrendszer visszaállítása után, 1989-ben került sor a Szenátus újraszervezésére.[2]

A Szenátus épülete Varsóban található.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. How are senators elected?. senat.gov.pl, 2013 [2019. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 27.)
 2. Historia Senatu (lengyel nyelven). senat.gov.pl. [2012. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 21.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Senate of Poland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.