Nemzetgyűlés (Bulgária)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzetgyűlés (Народно събрание)
National Assembly of Bulgaria - Logo.tif
Сградата на Народно събрание.jpg

Alapítva 1879. február 10.
Székhely Bulgaria National Assembly Building
A Nemzetgyűlés házelnöke Iva Miteva
Elhelyezkedése
Nemzetgyűlés (Bulgária)
Nemzetgyűlés
Nemzetgyűlés
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 42° 41′ 40″, k. h. 23° 19′ 58″Koordináták: é. sz. 42° 41′ 40″, k. h. 23° 19′ 58″
A Nemzetgyűlés weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetgyűlés témájú médiaállományokat.

A Nemzetgyűlés (bolgárul: Народно събрание, átírva: Narodno sabranie) a Bolgár Köztársaság egykamarás parlamentje és törvényhozó szerve.

Története[szerkesztés]

A nemzetgyűlést 1879 -ben hozták létre a tarnovói alkotmánnyal.

Felépítése[szerkesztés]

A Nemzetgyűlés 240 tagból áll, akiket négyéves ciklusra választanak, arányos képviselet útján, többszéki választókerületekben. A politikai pártoknak a nemzeti szavazatok legalább 4% -át be kell szerezniük ahhoz, hogy belépjenek a Közgyűlésbe. Bulgáriában többpártrendszer működik.

A Nemzetgyűlés felelős a törvények elfogadásáért, a költségvetés jóváhagyásáért, az elnökválasztás ütemezéséért, a miniszterelnök és más miniszterek kiválasztásáért és elbocsátásáért, a hadüzenetért, a béke megkötéséért és a csapatok Bulgárián kívüli bevetéséért, valamint a nemzetközi szerződések és megállapodások ratifikálásáért. . A Bizottság élén és elnökségében a Bulgária Nemzetgyűlésének elnöke áll.

A Közgyűlés adminisztrálja a Bulgária hivatalos közlönyének, az Állami Közlönynek a kiadását.

Az alkotmány értelmében az Nemzetgyűlést a legidősebb választott országgyűlési képviselő avatja fel. Az ülés első napján elnökölnek a házelnök (elnök) és két helyettes között.

Megválasztása után a házelnökök megtartják párthűségeiket, ami azt jelenti, hogy továbbra is képviselők maradnak, és részt vehetnek a vitákban és a szavazásokban.

121 képviselőnek jelen kell lennie ahhoz, hogy bármely ülés elkezdődhessen, és a jelenlévők 50%-ának+1 -nek szavaznia kell "bármely" ügyrendi javaslat vagy törvényjavaslat jóváhagyására.

A minisztereket a képviselők közül választhatják, vagy szakértők lehetnek a Parlamenten kívül. Minden kabinetminiszternek választott képviselő elveszíti képviselői státuszát, és pártjuk többi tagját behívják a Parlamentbe, hogy betöltsék az üres helyeket.

A Parlament szerdától péntekig ül, az ülések reggel 9 órakor kezdődnek. A parlamenti bizottságok délután üléseznek.

További információ k[szerkesztés]