Szenátus (Hollandia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szenátus (Eerste Kamer der Staten-Generaal)
A Szenátus ülésterme
A Szenátus ülésterme

Alapítva1815. augusztus 24.[1]
TípusFelsőház
Tevékenységtörvényhozás
SzékhelyBinnenhof
Nyelvekholland
VezetőJan Anthonie Bruijn
Dolgozók száma75
Elhelyezkedése
Szenátus (Hollandia)
Szenátus
Szenátus
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 04′ 49″, k. h. 4° 18′ 43″Koordináták: é. sz. 52° 04′ 49″, k. h. 4° 18′ 43″
A Szenátus weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szenátus témájú médiaállományokat.

A Szenátus (hollandul: Eerste Kamer der Staten-Generaal, kiejtése: [ˈeːrstə ˈkaːmər dɛr ˈstaːtə (n) ˌɣeːnəˈraːl]) vagy egyszerűen Eerste Kamer, a Staten-Generaal felsőháza, Hollandia törvényhozási intézménye. 75 tagját négyévente választják meg a tizenkét németalföldi és a három tengerentúli tartományban, rendszerint három hónappal a tartományi képviselők választása után.

A Szenátus tagjai részmunkaidős alkalmazottak, akik gyakran más pozíciókat is betöltenek. Támogatást kapnak, amely a Képviselőház tagjainak fizetésének körülbelül egynegyede.

A politikailag jelentősebb Képviselőháztól eltérően a Szenátus hetente csak egyszer ül össze. Tagjai általában veterán vagy részmunkaidős politikusok. Joga van a jogalkotási javaslatokat elfogadni vagy elutasítani, de nem módosíthatja őket, vagy nem kezdeményezhet új törvényt. Közvetlenül azután, hogy a Képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot, azt elküldik a Szenátusnak és egy parlamenti bizottságnak. A bizottság dönt arról, hogy a törvényjavaslat azonnal felvehető-e a teljes ülés napirendjére, vagy először el kell készíteni a törvényjavaslat előkészítő tanulmányát. Ha egy törvényjavaslatot azonnal felvesznek a plenáris ülés napirendjére, azt formalitásként fogadják el, vita nélkül.

A Szenátus jelenlegi összetétele[szerkesztés]

A Szenátusban jelenleg az ellenzéknek van többsége.

Kormánypártok *      Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) 12 *      Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 9 *      66-os Demokraták (D66) 7 *      Keresztény Unió (CU) 4 Ellenzék *      Baloldali Zöldek (GL) 8 *      Nanninga Csoport (JA21) 7 *      Munkáspárt (PvdA) 6 *      Szabadságpárt (PVV) 5 *      Szocialista Párt (SP) 4 *      Párt az Állatokért (PvdD) 3 *      Otten Csoport (GO) 2 *      50PLUS (50+) 2 *      Református Politikai Párt (SGP) 2 *      Függetlenek 2 *      Független Szenátus Egyesület (OSF) 1 *      Fórum a Demokráciáért (FvD) 1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://resources.huygens.knaw.nl/repertoriumambtsdragersambtenaren1428-1861/app/instellingen/4/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eerste Kamer der Staten-Generaal című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.