Ugrás a tartalomhoz

Parlament

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A budapesti Országház

A parlament modern államokban a törvényhozó testület. Az elnevezés a francia parler („beszélni”) szóból származik. Eredetileg a középkori Franciaországban a királyi bíróságokat nevezték parlamentnek – francia írásmóddal parlement – (1789-ig). Innen került át a kifejezés Angliába, ahol a 15. században az igazságszolgáltatási funkció mellett tanácsadó, később törvényhozó szerepet kapott.

A parlament egyfajta szinonimájaként használható az „országgyűlés” szó is, noha ezzel elsődlegesen a magyar parlamentre utalunk. A magyar köznyelvben a parlament kifejezés elsősorban a budapesti Országház épületére utal.

Funkciói

[szerkesztés]
Egykamarás és kétkamarás parlamentek.
  Egykamarás parlament
  Kétkamarás parlament
  Nincs parlament
  Hiányzó adat

A parlament a képviseleti demokrácia intézménye, amelynek jogköre koronként és országonként különbözik.

  • az alkotmány elfogadása (ha van)
  • törvényhozás
  • különféle állami tisztségviselők választása
  • a végrehajtó hatalom felügyelete
  • vizsgálóbizottságok működtetése
  • nyílt politikai vita színtere
  • az egész politikai berendezkedés legitimitásának biztosítása

Egykamarás és kétkamarás parlamentek

[szerkesztés]

Az egykamarás parlament (mint például a jelenlegi magyar Országgyűlés) közvetlenül alkot törvényeket. A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldheti a törvényt a kihirdetés előtt, vagy az Alkotmánybírósághoz fordulhat.

A kétkamarás parlament bonyolult képviseleti rendszer terméke, amelyben az alsóház, illetve felsőház választása és összetétele eltérő lehet. Az alsóház által elfogadott törvények a legtöbb kétkamarás rendszerben a felsőház elé kerülnek további megvitatásra. Magyarországon 1608-1848 között működött kétkamarás rendi országgyűlés.

A világ parlamentjei

[szerkesztés]

A világ országaiban a törvényhozás intézménye számos különböző formában és elnevezések alatt működik. A parlamenti munka általában egy külön erre a célra fenntartott épületben zajlik, amely gyakran kiemelkedik a közintézmények épületeinek sorából, és jellemzően az ország fővárosában található.

Ország Intézmény neve Épület neve Megjegyzés
Albánia Albán Köztársaság Nemzetgyűlése Nemzetgyűlési Ülésterem
Amerikai Egyesült Államok Kongresszus (Congress), két kamarája a képviselőház (House of Representatives) és a szenátus (Senate) Capitolium
Dánia Folketing Christiansborg palota
Egyesült Királyság Két kamarája a Képviselőház (House of Commons) és a Lordok Háza (House of Lords) Westminster-palota 1999 októberétől néhány kivétellel a Lordok Házában sem születési előjogokkal rendelkező főnemesek ülnek, a kamara reformja folyamatban van.
Észak-Korea Legfelsőbb Népi Gyűlés Manszude Díszterem
Feröer Løgting Az egyik legősibb a világon
Finnország Eduskunta (finnül) vagy Riksdag (svédül) Eduskuntatalo
Franciaország Két kamarája a Nemzetgyűlés (Assemblée Nationale) és a Szenátus (Sénat) Bourbon-palota
Horvátország Szábor
Izrael Kneszet (כנסת) Nincs alkotmány, nincs egységes törvényhozás
Izland Alþingi A világon elsőként, 930-ban hozták létre
Japán Két kamarája a Képviselőház és a Tanácsosok Háza
Kanada Két kamarája a Képviselőház (House of Commons) és a Szenátus (Senate) Parliament Buildings
Laosz Szapha Heng Szat
Lengyelország Nemzetgyűlés (Zgromadzenie Narodowe), két kamarája a Szejm és a Szenátus (Senat) A nagy szejm 1791-ben megalkotta Európa első írott (kartális) alkotmányát, a Május 3-i Alkotmányt.
Litvánia Seimas
Magyarország Országgyűlés Országház Az Országház 1885-1904 között épült. Jelenleg Európában a 2., a világon a 3. legnagyobb parlamenti épület.
Mexikó Képviselőház és Szenátus
Mongólia Nagy Népi Hurál
Németország Két kamarája a Bundestag (1945-ig Reichstag) és a Bundesrat Reichstag Az épület 1933-ban, majd 1945-ben leégett. 1990-ig üresen állt, majd a német újraegyesülést követően újjáépítették.
Norvégia Storting
Olaszország a parlament két kamarája Képviselőház és Szenátus
Oroszország Szövetségi Gyűlés (Федеральное Cобрание), két kamarája az Állami Duma (Дума) és a Szövetségi Tanács (Совет Федерации)
Románia Románia parlamentje (Parlamentul României), két kamarája a Képviselőház (Camera Deputaților) és Szenátus (Senat) Parlament Palota (Palatul Parlamentului) A Palota 1984-1997 között épült. A világon a 2. legnagyobb parlamentépület, 3. legnagyobbb alapterületű közigazgatási épület és az egyik legnagyobb tömegú építmény.
Spanyolország Cortes Generales Palacio de las Cortes és Palacio del Senado Az alsóháznak és a felsőháznak külön székhelye van.
Svédország Riksdag
Szlovákia Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa
Törökország Török Nagy Nemzetgyűlés
Ukrajna Legfelsőbb Tanács

Kapcsolódó irodalom

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]