Olasz parlament

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olasz parlament
Montecitorio - panoramio.jpg

Alapítva 1948
Jogelőd Constituent Assembly of italy
Székhely Montecitorio palota
Az Olasz parlament weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Olasz parlament témájú médiaállományokat.

Az olasz parlament (olaszul Parlamento Italiano) Olaszország nemzeti törvényhozása. Az olasz állampolgárok nemzeti szintű képviselő testülete, amely a Szárd királyság parlamentje (1848-1861) és az olasz királyság parlamentje (1861-1946) utódja.

Kétkamarás törvényhozás, 945 választott és kisebb számú nem választott taggal. A Képviselőházból áll, amelynek 630 tagját (küldöttek) országosan választják meg,[1] illetve a 315 regionális alapon választott tagokból álló Szenátusból (szenátorok). Ezen felül kis számú szenátor (jelenleg öten) egész életére kinevezésként (senatori a vita), vagy hivatala alapján ex officio kap mandátumot.[2] A két ház független egymástól és sose üléseznek együtt, kivéve az alkotmányban meghatározott speciális körülmények között.

Az 1948-as alkotmány a két háznak azonos jogokat biztosított. Ez a tökéletes kétkamarásságnak nevezett rendszer az 1848-as Albert statótumra vezethető vissza, és az olasz fasizmus bukása után újra visszatért hozzá Olaszország. 2016 decemberében elbukott egy népszavazás, amellyel Matteo Renzi akkori kormányfő a Szenátus jogköreinek jelentős megnyirbálását akarta volna szentesíttetni. Ez Renzi lemondásához vezetett.

Mivel az olasz államelnök távollétében a Szenátus elnöke helyettesíti, a Szenátus elnöke ls alelnökei magasabb közjogi pozíciót töltenek be, mint megfelelőik a Képviselőházban.[3] Egyéb tekintetben a küldöttek és a szenátorok azonos jogállásúak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Article 56 of the Constitution
  2. Articles 57, 58, and 59 of the Constitution
  3. DISPOSIZIONI GENERALI IN MATERIA DI CERIMONIALE E DISCIPLINA DELLE PRECEDENZE TRA LE CARICHE PUBBLICHE. (olaszul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a President of Italy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.