Ugrás a tartalomhoz

Tanácsosok Háza (Japán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tanácsosok Házának ülésterme

A Tanácsosok Háza (japánul: 参議院, átírással: Szangiin) a Japán Országgyűlés felsőháza (másik háza a Képviselőház). A japán alkotmány értelmében ez a kétkamarás Országgyűlés az államhatalom legfőbb szerve.

A házelnök 2022. augusztus 4-e óta Ocudzsi Hidehisza.

Felépítés

[szerkesztés]

A Tanácsosok Háza 242 tagú, a mandátumok hat évre szólnak. Képviselő lehet minden harmincadik életévét betöltött japán állampolgár. A házat feloszlatni nem lehet, mivel a háromévenkénti választásokon a képviselői székek feléről döntenek. A 121 képviselőből, akit megválasztanak az egyes voksolásokon, 73 prefektúrák szerinti többmandátumos választókerületből, 48 pedig országos listáról kerül be.

Törvényhozás

[szerkesztés]

A Tanácsosok Háza szűkebb jogkörrel rendelkezik, mint a Képviselőház. Mivel a legtöbb új törvényjavaslatot a Képviselőházban nyújtják be, a Tanácsosok Háza legtöbbször az utolsó állomás a törvényhozási folyamatban.

Ha a Képviselőház elfogad egy törvényjavaslatot, azt elbírálásra elküldik a Tanácsosok Házába. Amennyiben a Tanácsosok Háza is elfogadja, a törvényt a császár hirdeti ki. Viszont ha a Tanácsosok Háza nem szavazza meg, vagy módosítja a törvényjavaslatot, visszakerül a Képviselőház elé. A Képviselőház elfogadhatja a módosításokat, így a törvényjavaslatból törvény lesz. Ha azonban nem ért egyet a Tanácsosok Házával, az alkotmány értelmében kétharmados vagy annál nagyobb többséggel felülbírálhatja a Tanácsosok Házának döntését.

Összetétel

[szerkesztés]
Parlamenti csoportok Mandátumok
2022-ig 2023-ig összesen
Liberális Demokrata Párt 119 119
Alkotmányos Demokrata Párt 39 39
Kómeitó 27 27
Ishin 21 21
Japán Kommunista Párt 11 11
Demokrata Párt a Népért 10 10
Reiva 5 5
NHK Párt 2 2
Sanseitō 1 1
Szociáldemokrata Párt/„alkotmányvédelmi szövetség” (goken rengó) 1 1
független (beleértve a házelnököt és az alelnököt) 12 12
Összesen 248 248

Források

[szerkesztés]