Tanácsosok Háza (Japán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Tanácsosok Házának ülésterme

A Tanácsosok Háza (japánul: 参議院, átírással: Szangín) a Japán Országgyűlés felsőháza (másik háza a Képviselőház). A japán alkotmány értelmében ez a kétkamarás Országgyűlés az államhatalom legfőbb szerve.

A házelnök 2007. augusztus 7-e óta Eda Szacuki.

Felépítés[szerkesztés]

A Tanácsosok Háza 242 tagú, a mandátumok hat évre szólnak. Képviselő lehet minden harmincadik életévét betöltött japán állampolgár. A házat feloszlatni nem lehet, mivel a háromévenkénti választásokon a képviselői székek feléről döntenek. A 121 képviselőből, akit megválasztanak az egyes voksolásokon, 73 prefektúrák szerinti többmandátumos választókerületből, 48 pedig országos listáról kerül be.

Törvényhozás[szerkesztés]

A Tanácsosok Háza szűkebb jogkörrel rendelkezik, mint a Képviselőház. Mivel a legtöbb új törvényjavaslatot a Képviselőházban nyújtják be, a Tanácsosok Háza legtöbbször az utolsó állomás a törvényhozási folyamatban.

Ha a Képviselőház elfogad egy törvényjavaslatot, azt elbírálásra elküldik a Tanácsosok Házába. Amennyiben a Tanácsosok Háza is elfogadja, a törvényt a császár hirdeti ki. Viszont ha a Tanácsosok Háza nem szavazza meg, vagy módosítja a törvényjavaslatot, visszakerül a Képviselőház elé. A Képviselőház elfogadhatja a módosításokat, így a törvényjavaslatból törvény lesz. Ha azonban nem ért egyet a Tanácsosok Házával, az alkotmány értelmében kétharmados vagy annál nagyobb többséggel felülbírálhatja a Tanácsosok Házának döntését.

Összetétel[szerkesztés]

Parlamenti csoportok Mandátumok
2010-ig 2013-ig összesen
Demokrata Párt/Sinrjokufúkai/Új Néppárt/Új Párt Japán 56 66 122
Liberális Demokrata Párt 38 33 71
Kómeitó 11 10 21
Japán Kommunista Párt 4 3 7
Sintó Kaikaku 5 1 6
Szociáldemokrata Párt/„alkotmányvédelmi szövetség” (goken rengó) 3 2 5
Tacsiagare Nippon 1 1 2
független (beleértve a házelnököt és az alelnököt) 2 5 7
Összesen 120
(1 üres)
121
 
241
(1 üres)

Források[szerkesztés]