Japán Kommunista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Japán Kommunista Párt

Adatok
Elnök Sí Kazuo

Alapítva 1922július 15. (101 éves)
Székház 4-26-7 Szendagaja,
Tokió 151-8586,
Japán
Pártújság Shimbun Akahata

Ideológia kommunizmus
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét Képviselőház:
12 / 465
Tanácsosok Háza:
13 / 245
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Japán Kommunista Párt témájú médiaállományokat.

A Japán Kommunista Párt (日本共産党; Hepburn: Nihon Kjószantó?) kommunista politikai párt Japánban. A JKP támogatja a kapitalizmus eltörlését és egy szocializmuson, demokrácián és békén alapuló, militarizmus-ellenes társadalom kialakítását szorgalmazza.

Története[szerkesztés]

A Japán Kommunista Pártot 1922. július 15-én Tokióban alapították a Kommunista Internacionálé tagszervezeteként. Vezetői kezdetben a keresztényszocialista és anarchoszindikalista mozgalmak nézeteit vallották.[1] A párt az 1945-ös amerikai megszállásig földalatti mozgalomként működött, politikai pártok csak ettől kezdve szervezkedhettek és mérettethették meg magukat szabadon parlamenti választásokon.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Japanese Communist Party című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Crooke 7. o.
  2. Er 365. o.

Források[szerkesztés]

  • Crooke: Matthew J. Crooke: Betraying Revolution: The Foundations of the Japanese Communist Party. repository.usfca.edu. (angolul) San Francisco: The University of San Francisco (2018. május 18.) (Hozzáférés: 2021. március 28.)
  • Er: Lam Perg Er: The Japanese Communist Party: Organization and Resilience in the Midst of Adversity. (angolul) Pacific Affairs, LXIX. évf. 3. sz. (1996) 361–379. o. doi

Külső hivatkozások[szerkesztés]