Liberális Demokrata Párt (Japán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Liberális Demokrata Párt
自由民主党
Dzsijú Minsutó
Pártelnök Tanigaki Szadakazu
Pártfőtitkár Ósima Tadamori
Alapítva 1955. november 15.
Ideológia konzervatív liberalizmus
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Képviselők felsőházban:
84/242
alsóházban:
116/480
Weboldal www.jimin.jp

A Liberális Demokrata Párt (japánul 自由民主党, átírással Dzsijú Minsutó) konzervatív liberális politikai párt Japánban. Az ország második világháború utáni teljes függetlenné válása és 2009 szeptembere között (mindössze egyszeri, tizenegy hónapos megszakítással) a kormányzó párt Japánban.

A párt nem összekeverendő a már nem létező Liberális Párttal („自民党”, átírással Dzsimintó), amely egybeolvadt a Demokrata Párttal.

Történelem[szerkesztés]

Az LDP alapító gyűlése

Az LDP 1955-ben alakult meg két konzervatív ellenzéki párt, a Liberális Párt és a Japán Demokrata Párt összeolvadásával. A fúzió az akkor népszerű Japán Szocialista Párt ellen jött létre. A következő választásokat már az LDP nyerte; az első konzervatív japán kormány már 1955-ben létrejöhetett.

A párt Japán külpolitikájának gyökeres átalakításával kezdte tevékenységét. Japán belépett az ENSZ-be, létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok a Szovjetunióval. Az 1950-es években az LDP vezetői pártjukat meghatározó politikai erővé tették. Ennek bizonyítéka, hogy az 50-es években minden választást az LDP nyert meg.

Az 1950-es évektől az 1970-es évekig az amerikai CIA milliókat költött a japán választások befolyásolására az LDP javára és a Japán Szocialista Párt, valamint a Japán Kommunista Párt kárára, bár ez az 1990-es évekig titokban maradt.

Felépítés[szerkesztés]

A párt élén az elnök (szószai) áll, akit hároméves időszakokra választanak meg, legfeljebb kétszer (2002 előtt az elnök hivatali ideje csak két év volt). Amíg a párt megtartotta többségét az alsóházban, az elnök egyben Japán miniszterelnöke is volt. A pártelnököt a parlament LDP-s tagjaiból és a prefektúrák képviselőiből álló pártgyűlés választja.