Liberális Demokrata Párt (Japán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Liberális Demokrata Párt
自由民主党
Dzsijú Minsutó
Pártelnök Tanigaki Szadakazu
Pártfőtitkár Ósima Tadamori
Alapítva 1955. november 15.
Ideológia konzervatív liberalizmus
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Képviselők felsőházban:
84/242
alsóházban:
116/480
Weboldal www.jimin.jp

A Liberális Demokrata Párt (japánul 自由民主党, átírással Dzsijú Minsutó) konzervatív liberális politikai párt Japánban. Az ország második világháború utáni teljes függetlenné válása és 2009 szeptembere között (mindössze egyszeri, tizenegy hónapos megszakítással) a kormányzó párt Japánban.

A párt nem összekeverendő a már nem létező Liberális Párttal („自民党”, átírással Dzsimintó), amely egybeolvadt a Demokrata Párttal.

Történelem[szerkesztés]

Az LDP alapító gyűlése

Az LDP 1955-ben alakult meg két konzervatív ellenzéki párt, a Liberális Párt és a Japán Demokrata Párt összeolvadásával. A fúzió az akkor népszerű Japán Szocialista Párt ellen jött létre. A következő választásokat már az LDP nyerte; az első konzervatív japán kormány már 1955-ben létrejöhetett.

A párt Japán külpolitikájának gyökeres átalakításával kezdte tevékenységét. Japán belépett az ENSZ-be, létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok a Szovjetunióval. Az 1950-es években az LDP vezetői pártjukat meghatározó politikai erővé tették. Ennek bizonyítéka, hogy az 50-es években minden választást az LDP nyert meg.

Az 1950-es évektől az 1970-es évekig az amerikai CIA milliókat költött a japán választások befolyásolására az LDP javára és a Japán Szocialista Párt, valamint a Japán Kommunista Párt kárára, bár ez az 1990-es évekig titokban maradt.

Felépítés[szerkesztés]

A párt élén az elnök (szószai) áll, akit hároméves időszakokra választanak meg, legfeljebb kétszer (2002 előtt az elnök hivatali ideje csak két év volt). Amíg a párt megtartotta többségét az alsóházban, az elnök egyben Japán miniszterelnöke is volt. A pártelnököt a parlament LDP-s tagjaiból és a prefektúrák képviselőiből álló pártgyűlés választja.