Ugrás a tartalomhoz

Atlantisz Könyvkiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Atlantisz Könyvkiadó
Jelmondat„A szavak tettek.” (Wittgenstein)
Típusnon-profit
Alapítva1990
Iparágkönyvkiadás
Termékekfilozófiai és kultúrtörténeti témájú könyvek
AnyavállalataAtlantisz Alapítvány

Az Atlantisz Könyvkiadó weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Atlantisz Könyvkiadó – az Atlantisz Alapítvány ikerszervezete – egy 1990 óta működő non-profit szervezet, melynek legfontosabb célja a magyar (humán) tudományos könyvkiadás fenntartása, gyarapítása. Főként a filozófia, a történelem, a vallástudomány, a művészetelméletek és a kultúrtörténet klasszikus és modern kulcsműveit adja ki.

Története[szerkesztés]

A kiadó a nyolcvanas években működő társadalomelméleti folyóirat, a Medvetánc örököse; alapítói a Medvetánc szerkesztői és az Eötvös Loránd Tudományegyetem voltak. A kiadó változatlan - bővülő - profillal működik azóta is, non-profit jelleggel. Névválasztása nem véletlen: Atlantisz a szellem virtuális kontinensére utal; születésével egyidőben és a budapesti kiadóval összehangoltan a Prágai tavasz írói Csehszlovákiában, Brünnben is létrehoztak egy kiadót hasonló célkitűzéssel és azonos névvel, bár inkább szépirodalmi súlyponttal. A két kiadó az egykori kelet-európai demokratikus ellenzéki írók, művészek, társadalomkutatók egy csoportja által 1988-ban közösen alapított frankfurti Palais Jalta Institut keretei között működött együtt.

1990 óta a kiadó sorozatainak keretében több mint kétszáz könyv jelent meg.

Sorozatok[szerkesztés]

  • A kútnál
  • Mesteriskola
  • Circus Maximus
  • Világváros
  • Kísértések
  • Veszedelmes viszonyok
  • Európa születése
(Az Európa születése sorozat hat európai kiadó, a müncheni C. H. Beck, az oxfordi Blackwell, a madridi Crítica, a római Laterza, a párizsi Seuil és a budapesti Atlantisz közös könyvsorozata.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]