Demokratikus Unionista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Demokratikus Unionista Párt (Democratic Unionist Party)
Adatok
Elnök Jeffrey Donaldson
Alelnök Paula Bradley
Frakcióvezető Jeffrey Donaldson
Szóvivő Morrow Lordja

Alapítva 1971. szeptember 30.
Elődpárt Protestáns Unionista Párt

Ideológia Brit nacionalizmus
Brit unionizmus
Nemzeti konzervativizmus
Szociálkonzervativizmus
Jobboldali populizmus
Euroszkepticizmus
Politikai elhelyezkedés Jobboldal
Parlamenti jelenlét Képviselőház (északír mandátumok):
8 / 18
Lordok Háza:
5 / 788
Weboldala

A Demokratikus Unionista Párt (Democratic Unionist Party) egy unionista és lojalista politikai párt Észak-Írországban. 1971-ben alapította a ó Ian Paisley, aki a következő 37 évben vezette a pártot. Jelenleg Jeffrey Donaldson vezetésével az Észak-Írországi Parlament legnagyobb pártja, és az Egyesült Királyság alsóházának ötödik legnagyobb pártja. A pártot jobboldali és szociálisan konzervatívnak minősítették, abortuszellenesek és ellenzik az azonos neműek házasságát. A DUP úgy véli, hogy meg kell védeni a britességet és az Ulster-i protestáns kultúrát az ír nacionalizmussal szemben. A párt euroszkeptikus és támogatja a Brexitet.[1][2][3]

A DUP a Protestáns Unionista Pártból alakult ki, és történelmileg erős kapcsolatban áll a Paisley által alapított az Ulster-i Szabad Presbiteriánus Egyházzal. Az északír konfliktus alatt DUP ellenezte a hatalom megosztását ír nacionalistákkal vagy republikánusokkal a konfliktus megoldásának eszközeként, és ugyanígy elutasította az Ír Köztársaság északír ügyekbe való bevonására irányuló kísérleteket. Az 1973-as Sunningdale-megállapodás, az 1985-ös angol-ír megállapodás és az 1998-as nagypénteki megállapodás ellen kampányolt. Az 1980-as években a DUP részt vett a harmadik erők és az Ulster Resistance lojalista félkatonai mozgalmak felállításában, amelyek közül az utóbbi nagy mennyiségű fegyver szállítását segítette Észak-Írországba.

A DUP történelmének nagy részében az Ulster Unionista Párt volt Észak-Írország legnagyobb szakszervezeti pártja, de 2004-re a DUP megelőzte az UUP-t mind az Észak-Írországi Közgyűlésben, mind az Egyesült Királyság alsóházában. 2006-ban a DUP aláírta a St Andrews-i megállapodást, és a következő évben megállapodtak abban, hogy Sinn Féinnel hatalommegosztási hatáskörű decentralizált kormányt kötnek, aki beleegyezett abba, hogy támogatja a rendőrséget, a bíróságokat és a jogállamiságot. Paisley Észak-Írország közös első minisztere lett. A DUP egyetlen európai parlamenti képviselője, Jim Allister és hét DUP-tanácsos azonban tiltakozásul elhagyta a pártot, megalapítva a Tradícionális Unionista Hang-ot. Paisley-t a DUP vezetőjeként és első miniszterként Peter Robinson (2008–2015), majd Arlene Foster (2015–2021) követte. Foster menesztés után Edwin Poots rövid időre vezető lett, de három hét után kénytelen volt lemondani. 2021 júniusában utódja Jeffrey Donaldson lett. [4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. General election 2017: Tories and DUP 'still in discussions'”, BBC News, 2017. június 11. (Hozzáférés ideje: 2021. október 8.) (brit angol nyelvű) 
  2. - The Washington Post”, Washington Post (Hozzáférés ideje: 2021. október 8.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. DUP confirms it will campaign for Brexit in Leave/Remain referendum”, belfasttelegraph (Hozzáférés ideje: 2021. október 8.) (brit angol nyelvű) 
  4. Jeffrey Donaldson to be crowned DUP leader unopposed (amerikai angol nyelven). POLITICO, 2021. június 22. (Hozzáférés: 2021. október 8.)