Ír Szabadállam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ír Szabadállam
Saorstát Éireann
1922. december 6.1937. december 29.
Az Ír Szabadállam zászlaja
Az Ír Szabadállam zászlaja
Irish Free State 1933.png
Nemzeti himnusz:
God Save the King (1927-ig)
Amhrán na bhFiann (1927-től)
Általános adatok
Fővárosa Dublin
Hivatalos nyelvek ír és angol
Vallás katolikus
Kormányzat
Államforma monarchia
Államfő brit király
Államfő-helyettes főkormányzó
ElődállamUtódállam
Írország 
A Wikimédia Commons tartalmaz Ír Szabadállam témájú médiaállományokat.

Az Ír Szabadállam (írül Saorstát Éireann, 1922. december 6.1937. december 29.) független állam volt, amelyet 1922-ben hozott létre az 1921. decemberi angol–ír szerződés. A szerződés a hároméves ír függetlenségi háborúnak vetett végett, amelyet az egyoldalúan kikiáltott Ír Köztársaság és az Ír Köztársasági Hadsereg vívott a brit korona erői ellen.

Az Ír Szabadállamot a brit Nemzetközösség domíniumaként alapították. A 32 ír megye közül 26 tartozott hozzá. Észak-Írország, amelyet a maradék hat megye alkotott, nem csatlakozott a szabadállamhoz.

A Szabadállam kormányzata a főkormányzóból (az uralkodó képviselőjéből) állt és a Az Ír Szabadállam végrehajtó tanácsából, amely a forradalmi Dáil Éireannt, illetve a szerződés alapján felállított ír ideiglenes kormányt váltotta. W. T. Cosgrave, aki mindkét korábbi kormányt vezette, lett az Ír Szabadállam végrehajtó tanácsának első elnöke. A törvényhozás alsóháza a Dáil Éireann volt, alsóháza a Seanad Éireann vagy Szenátus. A Dáil tagjainak hűségesküt kellett tenniük a királynak. A szerződés ellenzői számára az eskü komoly akadály volt. Nem tették le az esküt, és nem is foglalták el helyüket. A szerződés mellett kiálló tagok 1923-ban létrehozták a Cumann na nGaedheal nevű pártot. 1922-től 1927-ig effektív többségük volt a Dáilban, és utána 1932-ig kisebbségben kormányoztak.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Irish Free State című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.