Domínium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Latin eredetű szó: A brit birodalomhoz tartozó, de önálló államapparátussal rendelkező, különböző államformában működő ország, állam. (Nagy kiterjedésű földbirtok, jószág, uradalom.)

Westminsteri statútum 1931. november 24.

(Nyugat-Európa és az Amerikai Egyesült Államok 1918-1939. Új- és legújabb kori egyetemes történeti szöveggyűjtemény 2/1. kötet. Szerkesztette: Almási János, Girus Károly, Kis Aladár. Tankönyvkiadó, Budapest, 1976. 162-163. p.)

(Részletek)

1. Ebben a törvényben a „domínium” meghatározás valamennyi felsorolt domíniumot jelenti, vagyis domínium Kanada, az Ausztráliai Államszövetség, Új-Zéland, a Dél-afrikai Unió, az Ír Szabad Állam és Új-Fundland. 2.(1) A gyarmati törvények érvényességére vonatkozó 1865. évi törvényt nem kell tekintetbe venni semmiféle, a domíniumok parlamentje által elfogadott törvénynél a jelenlegi törvény életbe lépése után. 11. Tekintet nélkül az 1889. évi törvény rendelkezéseinek értelmezésére, a „gyarmatterminológiája alá a jelenlegi törvény hatályba lépése után az Egyesült Királyság parlamentje által elfogadott törvényekbe nem vonható be a domínium vagy a domínium kötelékébe tartozó tartomány, illetve állam.