Nyugat-Európa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyugat-Európa

Nyugat-Európa határait nehéz meghatározni, mert azok a különböző szempontok szerint változnak és átfedések is előfordulnak.

A mai értelemben vett Nyugat-Európa[szerkesztés]

Mai elfogadott, szűkebb földrajzi értelemben a következő országokat soroljuk Nyugat-Európához:

Időnként tágabb értelemben Nyugat-Európához sorolják a német nyelvterület országait is, főleg olyan felosztások, amelyek nem különítik el Közép-Európát (például az ENSZ régiói). A kettő közötti átmenetként szokás ezeket az országokat Nyugat-Közép-Európa néven is említeni.

Nyugat-Európa régebbi értelmezése[szerkesztés]

A régebbi, tágabb (politikai-földrajzi) értelmezése szerint ide sorolhatjuk az Európai Unió 2004-es bővítése előtti tagországait (Görögország kivételével), valamint az EU-n kívüli Norvégiát és Svájcot. Ezt a tágabban vett Nyugat-Európát történelmi és kulturális múltja különbözteti meg Európa többi részétől, a régebbi, hagyományos értelemben vett Kelet-Európától, azaz a keleti (szocialista) blokktól. 1990 előtt ezt a tágabban vett Nyugat-Európát az észak-amerikai régióval együtt a nyugati világ vagy nyugati országok (rövidebben „a Nyugat”) néven emlegették, és többnyire a liberális demokrácia eszméjével azonosították, és gyakorlatilag ez a terület a köznyelvben a nyugat égtáj szinonimája.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andorra a részleges francia befolyás miatt sorolható Nyugat-Európához is, de inkább a dél-európai országok között szokás említeni.
  2. Franciaország egyes területei – Pireneusok, Földközi-tenger partvidéke, Korzika szigete – földrajzilag inkább Dél-Európához sorolhatók, míg Elzász-Lotharingia bizonyos részei Közép-Európához.
  3. Monacót elsősorban Franciaországhoz való kötődése miatt sorolják egyes felosztások Nyugat-Európához. Földrajzilag és kulturálisan inkább dél-európai országnak tekinthető.

További információk[szerkesztés]