Benelux államok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Benelux államok területéről készült műholdas felvétel
A Benelux államok
A Benelux államok közös zászlaja

A Benelux államok kifejezés egy nyugat-európai államcsoportot jelöl. Belgium, Hollandia (hollandul Nederland) és Luxemburg (Be-Ne-Lux) nevének rövidítéséből alakult ki.

Benelux-szerződés[szerkesztés]

A 20. század közepétől egyre szorosabbá vált a három állam kapcsolata. 1947-ben a Belga Királyság, a Holland Királyság és a Luxemburgi Nagyhercegség megkötötte a Benelux-szerződést, amelyet sokan az Európai Unió előfutárának tekintenek.

A három ország még a második világháború során határozta el a Benelux Unió felállítását, de a háború hátráltatta a terv részletes kidolgozását és véghezvitelét. 1944. szeptember 5-én az emigrációs kormányok Londonban vámszerződést írtak alá (London Customs Convention),[1] de csak a második világháború után jött létre a gazdasági és Benelux vámunió. 1948. január 1-jén lépett életbe a szerződés, Brüsszel székhellyel.[2] 1949-ben a három állam együtt lépett be a NATO-ba, 1951-ben az Európai Szén- és Acélközösség alapító tagjai voltak, majd 1958-ban szintén együtt csatlakoztak az Európai Gazdasági Közösséghez. 1958-ban a hágai szerződéssel létrejött a Benelux Gazdasági Unió, amely garantálta az áruk, a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások szabad áramlását a három tagállam között. 1960-ban egységes útlevelet vezettek be.

Jellemzői[szerkesztés]

A területen nagy népsűrűségű, viszonylag kis területű államok találhatóak. Az államoknak fontos szerepük van és volt az Európai Unió létrejöttében és működésében. Fontos európai uniós központok is itt találhatóak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Benelux Economic Union. Encyclopaedia Britannica. (Hozzáférés: 2014. szeptember 3.)
  2. Az Európai Unió. rubicon.hu. [2014. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 3.)