Worcestershire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Worcestershire
Worcestershire UK locator map 2010.svg
Worcestershire címere
Worcestershire címere
Worcestershire zászlaja
Worcestershire zászlaja
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Megyeszékhely Worcester
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Népsűrűség325 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület1741 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
tanácsának weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Worcestershire témájú médiaállományokat.

Worcestershire (kiejtése: /ˈwʊstəʃə/ vagy /ˈwʊstəʃɪər/) Anglia egyik nem-nagyvárosi és ceremoniális megyéje a West Midlands régióban. Északnyugatról Shropshire, északról Staffordshire, északkeletről West Midlands, keletről Warwickshire, délről Gloucestershire, nyugatról pedig Herefordshire megyékkel határos. Közigazgatási székhelye Worcester.

A nem-nagyvárosi és ceremoniális megye határai megegyeznek.

Lakossága 2014-ben 566 500 fő volt.

Története[szerkesztés]

Worcestershire területe a 7. században került Mercia angolszász királyságához, majd 927-ben az egyesült Angol Királysághoz. Utolsó angolszász seriffje Cyneweard volt, akit a normann hódítás után már Urse d'Abetot váltott; ő építtette Worcester várát és az egyház sok birtokát elkobozta. 1265-ben a második báróháborúban itt esett el Simon de Montfort az eveshami csatában. Worcestershire-ben zajlott az angol polgárháború egyik első nagyobb ütközete (1642-ben a Powick Bridge-i csata) és 1651-ben a worcesteri csata, amely gyakorlatilag lezárta a háborút.

A középkorban a megye gazdasága a mezőgazdaságon túl jórészt a gyapjúkereskedelmen alapult. Területének jelentős részét királyi vadaskertek számára foglalták le. Az ipari forradalom idején Worcester a kesztyűgyártásáról volt híres, Kidderminsterben főleg szőnyeget, Redditchben pedig tűt, rugót és horgot gyártottak. Droitwich Spa már a római idők óta ismert volt sóbányájáról. A megyében adják ki az 1690-ben alapított a Berrow's Worcester Journal-t, amely a szerkesztőség állítása szerint a világ legrégibb folyamatosan kiadott újságja.

1974-ben a megyét egybeolvasztották a szomszédos Herefordshire-ral és létrejött a mintegy két évtizedig fennálló Hereford and Worcester megye, amelyet a 90-es években megszüntettek, és 1998-ban Worcestershire visszakapta önállóságát.

Földrajza[szerkesztés]

Worcestershire területe 1741 km2, amivel 34. a 48 angol ceremoniális megye között. Két jelentősebb folyó folyik át rajta, a Severn és az Avon. Északkeleti része inkább urbanizált és iparosodott, míg a megye többi területe vidékies jellegű. Délen található a vulkanikus és metamorf kőzetekből (helyenként 1,2 milliárd éves is lehet) felépülő Malvern Hills dombvidék, amely áthúzódik Herefordshire-be is. Itt található a megye legmagasabb pontja is, a 425 m magas Worcestershire Beacon.

A megye nagy részét a Severn völgyének alacsony dombsága foglalja el. Északon nagyobb - lombhullató és tűlevelű - erdők is találhatók.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Worcestershire kerületei

Worcestershire hat kerületre oszlik:

  1. Worcester
  2. Malvern Hills
  3. Wyre Forest
  4. Bromsgrove
  5. Redditch
  6. Wychavon


Worcestershire 6 képviselőt küldhet a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után ezek közül valamennyi a Konzervatív Párt jelöltje volt.

A megye 10 ezer főt meghaladó települései: Worcester (98 768 fő), Redditch (84 471 fő), Kidderminster (55 530 fő), Malvern (31 012 fő), Bromsgrove (29 237 fő), Droitwich Spa (22 585 fő), Evesham (22 304 fő), Stourport-on-Severn (22 292 fő).

Gazdaság[szerkesztés]

A megye gazdasága 1995 és 2003 között 5 milliárd fontról 7,5 milliárdra nőtt; ezen belül a mezőgazdaság 225 millióról 182 millióra csökkent, az ipar 1,6 milliárdról 1,9 milliárdra növekedett, a szolgáltatások pedig 3,2 milliárdról 5,4 milliárdra bővültek.

Worcestershire hagyományosan híres volt komló- és gyümölcstermesztéséről, több gyümölcsfajta is innen származik, mint a Worcesteri fekete körte (amely a megye zászlaján is megtalálható), a Worcester Pearmain alma vagy a Pearshore szilva. Itt találták fel a Worcester-szószt (vagy Worcestershire-szószt).

Híres worcestershire-iek[szerkesztés]

Edward Elgar

Látnivalók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Worcestershire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.