Herefordshire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Herefordshire
Herefordshire UK locator map 2010.svg
Herefordshire zászlaja
Herefordshire zászlaja
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Megyeszékhely Hereford
Népesség
Teljes népesség189 309 fő (2016)[1] +/-
Népsűrűség84 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület2179,7094 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
tanácsának weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Herefordshire témájú médiaállományokat.

Herefordshire (kiejtése: /ˈhɛrɨfərdʃər/) Anglia egyik ceremoniális megyéje és egyben egységes hatósága (unitary authority) a West Midlands régióban. Északről Shropshire, keletről Worcestershire, délkeletről Gloucestershire, délnyugatról és nyugatról pedig Wales Monmouthshire és Powys elsődleges területével (principal area) határos. Közigazgatási székhelye Hereford.

Lakossága 2014-ben 183 600 fő volt.

Története[szerkesztés]

Miután a rómaiak kivonultak Britanniából a mai Herefordshire Ergyng walesi királysághoz tartozott. A walesi nyelv sokáig fennmaradt a megyében, még I. Erzsébet idején is a herefordi püspök részt vett a Biblia walesi nyelvre való fordításában; mára azonban gyakorlatilag kihalt.

A 7. században a nyugati szászok telepedtek meg Herefordshire-ben és létrehozták Magonset királyságát, amelyet azonban Mercia hamarosan annektált. A 8. században Offa merciai király kitolta az országa határát a Wye folyóig és megépítette a Powys királyságától elválasztó Offa sáncát. 915-ben a dánok a Severnen felhajózva fosztogattak és elfogták Llandaff püspökét is. Miután Hódító Vilmos elfoglalta az angol trónt, Herefordshire Vad Edric vezetésével még két évig ellenállt a normannoknak.

I. Edwardot trónörökös korában a második báróháború során Hereford várában tartották fogva, ahonnan azonban sikerült megszöknie. 1326-ban a parlament II. Edwardot megbuktató ülése is Herefordban gyűlt össze.

A középkorban a megye gazdaságát a mezőgazdaság határozta meg, amihez a gyapjú és gyapjúszövet kereskedelme, valamint valamennyi vasércbányászat járult. VIII. Henrik idejében a város nagyon elszegényedtek és I. Erzsébet úgy próbálta fellendíteni a hazai ipart, hogy sürgette, hogy alattvalói Herefordban készített sapkát hordjanak. A komlótermesztés közvetlenül annak 1524-es Angliába való bevezetése után kezdődött meg. 1580-ban és 1637-ben pestisjárvány dúlt a megyében.

1974-ben Herefordshire-t és a szomszédos Worcestershire-t összevonták Hereford and Worcester megyébe, amely 1998-ban megszűnt és Herefordshire visszanyerte önállóságát, mint külön kerületekre nem bontott egységes hatóság.

Földrajza[szerkesztés]

Herefordshire területe 2180 km², amellyel a 48 ceremoniális megye között a 26., a tovább nem osztott közigazgatási egységek között viszont a 7. A megye legfontosabb folyója a Wye, amely nyugatról, Wales felől érkezik és Herefordon is átfolyik. Lgfontosabb mellékfolyója a Lugg, amely áthalad Leominsteren.

A megyében két Különleges szépségű terület található, a Wye-völgy Herefordtól délre és a worcestershire-i határon fekvő Malvern Hills dombvidéke.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Herefordshire térképe

Herefordshire a legtöbb angol megyétől eltérően nem osztják kerületekre, a Herefordban ülésező megyei tanács közvetlenül irányítja.

A megye 2 képviselőt küldhet a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után mindkettő a Konzervatív Párt jelöltje volt.

A megye nagyobb települései: Hereford (53 516 fő), Leominster (11691 fő), Ross-on-Wye (10 100 fő), Ledbury (9 900 fő), Bromyard (4 700 fő), Kington (2 626 fő).

Gazdaság[szerkesztés]

A megye gazdasága 1995 és 2003 között 1,6 milliárd fontról 2,2 milliárdra nőtt; ezen belül a mezőgazdaság 218 millióról 185 millióra csökkent, az ipar 567 millióról 708 millióra növekedett, a szolgáltatások pedig 836 millióról 1,3 milliárdra bővültek.

Agyagos talaja miatt a herefordshire-i mezőgazdaság hagyományosa a marhatenyésztésről és gyümölcstermesztésről ismert. Itt készítik a brit piacvezető almabormárkát, a Strongbowt és itt tenyésztették ki a Hereford marhafajtát.

Híres herefordshire-iek[szerkesztés]

Nell Gwyn

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Herefordshire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]