Leicestershire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Leicestershire
Leicestershire UK locator map 2010.svg
Leicestershire zászlaja
Leicestershire zászlaja
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Megyeszékhely Leicester
Népesség
Teljes népesség1 053 486 fő (2018)[1] +/-
Népsűrűség313 (adminisztratív)
455 (ceremoniális) fő/km²
Földrajzi adatok
Terület2083 (adminisztratív) km²
2156 (ceremoniális) km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
tanácsának weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Leicestershire témájú médiaállományokat.

Leicestershire (kiejtése ˈˈlɛstərʃər vagy ˈlestərʃɪər) Anglia egyik nem-nagyvárosi és ceremoniális megyéje az East Midlands régióban. Északról Nottinghamshire, északkeletről Lincolnshire, keletről Rutland, délkeletről Northamptonshire, délnyugatról Warwickshire, nyugatról Staffordshire, északnyugatról Derbyshire megyékkel határos. Közigazgatási székhelye hagyományosan Leicester, bár a város ma már ún. egységes hatóság (unitary authority, kb. megyei jogú város) és nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe. A megyeháza Glenfieldben található, de a megyei tanács a leicesteri városi tanács épületében ül össze.

Leicestershire lakossága 651 200 (Leicesterrel együtt 980 800) fő.

Története[szerkesztés]

A megye neve írásban először 1087-ben fordult elő Laegrecastrescir formában. Területe azóta csak minimális mértékben változott; Derbyshire Measham-Donisthorpe enklávéját Leicestershire-hez csatolták, cserébe Derbyshire megkapta Netherseal falut és a Northamptonshire-hez tartozó Little Bowden került még a megyéhez Market Harborough határrendezésekor.

Az 1972-es önkormányzati törvény megszüntette Leicester addigi önállóságát és a szomszédos Rutlanddal együtt leicestershire-i kerületté változtatta őket. 1997-ben egy újabb reform révén Leicester egységes hatósági, Rutland pedig önálló megyei státust kapott.

A megyei tanács, a megyei krikettklub és a Leicester City FC futballklub jelképe a róka. Leicestershire a rókavadászat hazája.

Földrajza[szerkesztés]

A ceremoniális megye területe 2156 km²( Leicester nélkül, tényleges adminisztratív megyeként 2083 km²). A legfontosabb folyó a Soar (a Trent mellékfolyója). A megye legmagasabb pontja a 278 méteres Bardon Hill. Északnyugat-Leicestershire az újraerdősítést célzó National Forest terv része.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Leicestershire kerületei

Leicestershire 7 kerületre és egy egységes hatóságra oszlik:

  1. Charnwood
  2. Melton
  3. Harborough
  4. Oadby and Wigston
  5. Blaby
  6. Hinckley and Bosworth
  7. North West Leicestershire
  8. City of Leicester

A megye 10 képviselőt küld a parlament alsóházába. A 2015-ös választások után 7 a Konzervatív Párt, 3 pedig a Munkáspárt jelöltje volt.

A legnagyobb település Leicester, a jelentősebb városok rajta kívül: Ashby-de-la-Zouch, Coalville, Hinckley, Market Harborough, Melton Mowbray, Oadby, Wigston és Lutterworth.

Lakosság[szerkesztés]

A2001-es népszámlálás idején 609 587-an éltek Leicestershire-ben, Leicesterben pedig 279 921-en. Utóbbi 0,5%-os csökkenést jelent az 1991-es számokhoz képest, de még így is az East Midlands régió legnépesebb települése. A városban 62 ezren voltak 16 év alattiak, 199 ezren 16–74 között és 19 ezren 75 év fölött. 2001-ben a város lakosainak 76,9%-a született az Egyesült Királyságban.

Gazdaság[szerkesztés]

Az iparnak régi hagyományai vannak a megyében, amely a 14. század óta híres harangöntőiről. 1881-ben a John Taylor's cég öntötte Britannia legnagyobb harangját, a Big Pault a londoni Szent Pál-székesegyház számára. A jelentősebb ipari cégek a sportautókat gyártó Noble Automotive Ltd, a Triumph Motorcycles motorkerékpárgyártó, Jones & Shipman gépgyártó, Metalfacture Ltd fémfeldolgozó, Parker Plant bányagépüzem, Aggregate Industries UK építőanyaggyártó, Infotec elektronikai üzem, Brush Traction mozdonygyártó.

Leicestershire elsősorban az állattenyésztésről, azon belül a birkatartásról volt híres. A 18 században itt tenyésztette ki Robert Bakewell a hosszúgyapjas juhot, amelynek aztán a mai angol Leicester, Border Leicester, kékarcú Leicester, skót öszvér és walesi félvér fajták származnak.

2006-ban Leicestershire és Rutland megyékben 777.73 km²-t foglaltak el a farmok, amelyeken 6 450 fő dolgozott. Az állatlétszám 122 284 marha, 57 059 sertés és 314 214 juh volt.

Az angol gasztronómiához Leicestershire a stilton és Red Leicester sajtokkal és a sertéshúsos pitével járult hozzá.

Leicestershire és Rutland (Leicestert nem beleszámítva) gazdasága 1995 és 2003 között 6,66 milliárd fontról 9,509 milliárdra nőtt; eközben a mezőgazdaság változatlan maradt, az ipar 2,7 milliárdról 3 milliárdra, a szolgáltatási szektor pedig 3,7 milliárdról 6,3 milliárdra növekedett.

Híres leicestershire-iek[szerkesztés]

Lady Jane Gray
Alfred Russel Wallace

Látnivalók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leicestershire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]