Újraerdősítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mesterséges úton történő újraerdősítés, illetve a természetes úton történő újraerdősülés olyan folyamat, melynek következtében egy korábban erdővel borított területet telepítéssel újra beültetnek facsemetékkel, vagy természetes úton újra betelepül fafajokkal.[1] Főleg korábbi erdőirtásokat szoktak újra betelepíteni a későbbi erdészeti gazdálkodás fenntartása, illetve a környezetvédelem szempontjainak figyelembe vétele miatt. Az újraerdősített területek az elsivatagosodás, illetve a levegőszennyezés ellen és a levegő szén-dioxid tartalmának megkötésében is hatékonyak. Azokon a területeken, ahol az erdősítést nem ipari célok miatt, hanem környezetvédelmi okokból telepítik, ott a fajtagazdagság és a korábbi természetes növénytakaró figyelembevételével elősegítik az erdészek a természet regenerációját és a korábbi ökoszisztéma helyreállását.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Reforestation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Reforestation - Definitions from Dictionary.com. dictionary.reference.com. (Hozzáférés: 2008. április 27.)
  2. Gillis, Justin. „In Latin America, Forests May Rise to Challenge of Carbon Dioxide”, NYT , 2016. május 16. (Hozzáférés: 2016. május 17.)