Julian Barnes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Julian Barnes
Julian Barnes in 2019 02.jpg
Született 1946. január 19. (75 éves)[1][2][3][4][5]
Leicester[6][7]
Álneve Dan Kavanagh
Állampolgársága brit[8][9]
Házastársa Pat Kavanagh (1979 – 2008. október 20.)[7]
Foglalkozása
Iskolái
  • Magdalen College
  • City of London School
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Julian Barnes témájú médiaállományokat.

Julian Barnes (Leicester, 1946. január 19. –) angol író, műfordító.

Élete[szerkesztés]

Julian Barnes, Londonban élő brit novellaíró, regényíró, esszéista és műfordító 1946. január 19-én született Leicesterben, Angliában. Szülei tanárok voltak és francia nyelvet oktattak, ő maga 1957-től 1964-ig előbb a City of London Schoolban, ezt követően pedig a Magdalen College-ban, Oxfordban folytatta tanulmányait. Modern nyelveket hallgatott, majd 1968-ban diplomázott. Ezt követően az Oxford English Dictionary munkatára lett és három évig ott is maradt. Mielőtt teljesen az írásnak szentelte volna magát, Julian Barnes dolgozott szerkesztőként és televízió-kritikusként is. Korábbi munkahelyei között szerepel a New Statesmen, a New Review és a The Observer. Testvére, Jonathan filozófus, ő maga pedig műfordítással is foglalkozik. Többek között lefordította Alphonse Daudet francia író egyik könyvét és Volker Krieger német karikatúra-gyűjteményét. Magánéletéről keveset beszél, felesége, Pat Kavanagh 2008-ban hunyt el. Dan Kavanagh írói álnéven krimi-történeteket is ír.

Írói munkássága[szerkesztés]

Első regénye, a Metroland megírásakor 34 éves volt, ezzel szinte rögtön elnyerte a Somerset Maugham-díjat. A könyvből 1997-ben spanyol-francia-angol film készült. Egy évvel ezt megelőzően, 1996-ban Szerelem és… címmel egy másik regénye került megfilmesítésre. Ezt követte a Before she met me című regény, majd 1984-ben került a könyvesboltokba, Flaubert papagája című regénye, mely hatalmas sikert hozott számára.

Felfelé folyik, hátrafelé lejt című (eredeti címe: The Sense of an Ending), legutóbbi regénye, Karáth Tamás fordításában, a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg. A regény középpontjában a magányosan élő, elvált és immár nyugdíjas Tony Webster van, akinek élete hirtelen fenekestül felfordul, amikor egykori barátja ráhagyja naplóját. A napló olvasása közben megelevenednek a férfi emlékei és eldönti, hogy felkeresi korábbi szerelmét. A Felfelé folyik, hátrafelé lejtben Barnes az idő, az emlékezet és a lét kérdéseit boncolgatja, ugyanakkor a könyv a történelem kétarcúságáról is szól.

Díjak[szerkesztés]

Barnest írói munkásságáért több díjjal is jutalmazták. 2011-ben Felfelé folyik, hátrafelé lejt című könyvéért elnyerte a Man Booker-díjat. Barnest Franciaországban is több elismeréssel méltatták, így 1988-ban megkapta a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres címet, 1995-ben az Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres címet és 2004-ben a Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres címet is.

Felfelé folyik, hátrafelé lejt című könyvét 2011-ben, megjelenése évében jelölték a rangos Costa Book Év Könyve címre is, de végül a könyv Man Booker-díjat kapta meg.

Magyarul[szerkesztés]

  • Flaubert papagája; ford. Czine Erzsébet; Magvető, Bp., 1989
  • Dumáljuk meg rendesen; ford. Szentgyörgyi József; Ulpius-ház, Bp., 2000
  • Szerelem meg miegymás; ford. Szentgyörgyi József; Ulpius-ház, Bp., 2001
  • A napba nézve; ford. Lukács Laura; Ulpius-ház, Bp., 2002 (Ulpius klasszikusok)
  • A világ története 10 és 1/2 fejezetben; ford. Feig András; Ulpius-ház, Bp., 2002
  • Anglia, Anglia; ford. Gács Anna; Ulpius-ház, Bp., 2007
  • Felfelé folyik, hátrafelé lejt; ford. Karáth Tamás; Partvonal, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]