Arthur Conan Doyle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Arthur Conan Doyle
Conan doyle.jpg
Élete
Születési név Arthur Ignatius Conan Doyle
Született 1859. május 22.
Skócia Edinburgh
Elhunyt 1930. július 7. (71 évesen)
Anglia Crowborough
Sírhely Minstead
Szülei Charles Altamont Doyle
Házastársa
 • Louisa Hawkins (1885–1906)
 • Jean Leckie (1907–1930)
Gyermekei
 • Adrian Conan Doyle
 • Jean Conan Doyle
 • Denis Conan Doyle
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény, novella
Irodalmi irányzat detektívregény, történelmi regény, sci-fi, fantasy, ismeretterjesztő irodalom
Fontosabb művei Sherlock Holmes-történetek, Az elveszett világ
Kitüntetései
 • Venerable Order of Saint John (1902)
 • Queen's South Africa Medal (1901)
 • Order of the Medjidie (1907)
 • Order of the Crown of Italy (1895)
 • Knight Bachelor (1902)
Hatottak rá Edgar Allan Poe, Jules Verne, Robert Louis Stevenson
Hatása Agatha Christie, Edgar Rice Burroughs
Arthur Conan Doyle aláírása
Arthur Conan Doyle aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Arthur Conan Doyle témájú médiaállományokat.

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, 1859. május 22.Crowborough, 1930. július 7.) skót író, aki leginkább Sherlock Holmesról szóló detektívregényei (amelyek jelentős újításnak számítottak a krimi történelmében), valamint Challenger professzor kalandjai miatt ismert. Termékeny író volt, akinek egyéb művei közt találhatunk sci-fi történeteket, úgymint a számtalan filmfeldolgozást megért Az elveszett világ, történelmi regényeket, drámákat, regényes történeteket, lírát és prózát.

A Conan név eredetileg harmadik keresztneve volt, de idős korában már vezetékneve részeként használta.

Élete[szerkesztés]

Arthur Conan Doyle 1859. május 22-én Edinburgh-ban született, ír szülők gyermekeként. Apja Charles Altamont Doyle, anyja Mary Doyle. Kilencévesen beíratták a stonyhursti jezsuita előkészítő iskolába, de mire 1875-ben elhagyta azt, elvetette kereszténységét, szabadgondolkodóvá vált.[forrás?]

1876-tól 1881-ig orvostant tanult az Edinburgh-i Egyetemen, miközben az Aston kisvárosban (ma Birmingham egyik kerülete) dolgozott. Egyetemi tanulmányait folytatva hajóorvosként szolgált a nyugat-afrikai partokra tartó úton, s végül 1882-ben, Plymouthban kezdte meg praxisát. 1885-ben, a Tabes Dorsalisból doktorált.[1] Orvosi praxisa nem volt igazán sikeres, így mialatt a betegeket várta, történetek írására is maradt ideje. Az irodalom már fiatalon is vonzotta: még húszéves sem volt, amikor első irodalmi alkotása a Chambers's Edinburgh Journal újságban megjelent.

Csak miután praxisát átköltöztette Southsea-be, kezdett el mélyebben foglalkozni az irodalommal. Első jelentős alkotása A bíborvörös dolgozószoba volt, amely az 1887-es Beeton's Christmas Annualben jelent meg, s egyben Sherlock Holmes – akit Doyle egyetemi tanáráról, Joseph Bellről mintázott – is ebben a műben tűnt fel először. Érdekesség, hogy Rudyard Kipling gratulációja közben ezt kérdezte: „Ez nem dr. Joe, az én öreg barátom?” Miközben Southsea-ben élt, segített megalapítani a Portsmouth AFC-t, a város első labdarúgó klubját. Néhány legenda szerint Doyle volt a csapat első kapusa. Valójában ő a csapat amatőr elődjében, négy évvel a profi megalapulása előtt játszott. (Ez utóbbi első kapusa Matt Reilly volt.)

1885-ben elvette Louisa (vagy Louise) Hawkinst, aki tuberkulózisban szenvedett, és 1906-ban meghalt.[2] 1907-ben feleségül vette Jean Leckie-t, akibe még 1897-ben szeretett bele, és azóta plátói kapcsolatot tartottak fenn. Doyle-nak öt gyereke született, kettő az első feleségétől (Mary és Kingsley), három a másodiktól (Jean, Denis és Adrian).

Doyle-t rendkívül érdekelte a spiritizmus, s talán ezzel összefüggésben jelentkezett a szabadkőművesekhez. A Phoenix nevű páholyba vették fel 1887 januárjában, februárban legényfokba emelték, és már márciusban mester lehetett. A páholyban ismerkedett meg és barátkozott össze dr. James Watsonnal, akinek a nevét aztán halhatatlanná tette műveiben.

1890-ben Doyle szemészeti tanulmányokat folytatott Bécsben, majd egy évvel később Londonba költözött, s mint szemész kezdett praktizálni. Önéletrajzában írta, hogy egy darab páciens nem lépett be ajtón. Ettől még több ideje maradt az írásra, és 1891 novemberében ezt írta anyjának: „Erősen gondolkozom Holmes meggyilkolásán… azt hiszem sorsára hagyom. Nem hagy fontosabb dolgokon elmélkedni.” 1893 decemberében így is tett – hogy a „fontosabb” dolgokra (történelmi regényeire) koncentrálhasson –, és legfőbb ellenségével, Moriarty professzorral együtt elveszejtette. Legalábbis nyilván halálukat lelték a vízesésbe ugrásban, ahogy azt Az utolsó eset-ben olvashatjuk. A tiltakozó levelek áradatának köszönhetően azonban Doyle egy frappáns megoldással visszahozta hősét A lakatlan ház című novellában: valójában csak Moriarty zuhant le, de mivel csapata óhatatlanul megbosszulta volna ezt Holmeson, úgy döntött, inkább hagyja, hogy halottnak higgyék. Sherlock Holmes összesen 56 novellában és négy regényben szerepel (valamint természetesen számtalan, más írók tollából származó történetben is).

A századfordulón, a dél-afrikai búr háborút követően, aminek következtében a világ elutasítóan viszonyult az Egyesült Királyság magatartásához, Doyle írt egy röpiratot The War in South Africa: Its Cause and Conduct (a dél-afrikai háború: oka és lefolyása) címmel, amivel igazolta Nagy-Britannia szerepét a búr háborúban, és több nyelvre is lefordítottak.

Doyle úgy hitte, ennek a röpiratnak köszönhető, hogy 1902-ben lovaggá ütötték, majd Surrey főhadnagy-helyettesévé nevezték ki. A témáról 1900-ban hosszabb könyvet is írt, The Great Boer War (a nagy búr háború) címmel. A huszadik század első éveiben Sir Arthur kétszer is jelöltette magát a parlamentbe mint „Liberal Unionist”, először Edinburgh-ban, majd Border Burghsben. Bár számos szavazatot kapott, nem választották meg.

A crowborough-i Arthur Conan Doyle-szobor

Conan Doyle érdekelt volt az E. D. Morel újságíró és Roger Casement diplomata vezette kampányban is, ami a Kongói Szabad Állam átalakítására törekedett. 1909-ben megírta a The Crime of the Congo című hosszú röpiratát, amiben leleplezte a kongóbeli borzalmakat. Közben megismerkedett Morellel és Casementtel, akikről Az elveszett világ című regénye főszereplői közül kettőt mintázott. Később mindkettejükkel megszakította a kapcsolatot: az inkább baloldali beállítottságú Morellel akkor, amikor az az első világháború során a pacifista mozgalom egyik vezetőjévé vált, Casementtel pedig, amikor a diplomata ír nézetei miatt elárulta az Egyesült Királyságot. Doyle megpróbálta – sikertelenül – megmenteni őt a halálbüntetéstől, azzal érvelve, hogy Casement megőrült, így nem felelős cselekedeteiért.

Doyle az igazság buzgó szószólója volt: személyesen nyomozott két lezárt ügyben, ennek köszönhető, hogy két bebörtönzött ember kiszabadult. Az első esetben (1906-ban) George Edalji, egy félénk, félig brit, félig indiai ügyvéd volt érintett, aki állítólag fenyegető leveleket írt, és állatokat csonkított meg. Edaljit 3 év kényszermunkára ítélték. A csonkítások folytatódtak, de Edaljit még ekkor sem bocsátották szabadon. Részben ennek az ügynek köszönhető, hogy 1907-ben megalapult a Court of Criminal Appeal, tehát Doyle nemcsak George Edaljinek segített, de munkája esélyt adott egyéb bírói tévedések jóvátételére is. Conan Doyle és Edalji történetéről szól Julian Barnes 2005-ös Arthur & George című regénye.

A másik, 1908-as eset Oscar Slaterhez, egy játékbarlangot kezelő német zsidóhoz fűződik, akit azért ítéltek el, mert állítólag Glasgow-ban megvert egy 82 éves nőt. Az ügy ellentmondásossága – és belső megérzése, miszerint Slater ártatlan – felkeltette Doyle érdeklődését. Később ez a férfi is kiszabadult, jórészt az ő erőfeszítéseinek köszönhetően.

Feleségének 1906-os, valamint fia (Kingsley), testvére, két sógora és két unokaöccse első világháborús halála miatt Doyle depresszióba esett. Vigaszt a spiritualizmusban, s a túlvilág létezésének állítólagos tudományos bizonyításában talált. Olyannyira érdekelni kezdte a téma, hogy The Land of Mist (A köd földje) címmel írt regényt Challenger professzorról. Életének ezen szakaszából alighanem a The Coming of the Fairies (1921, a tündérek érkezése) rendelkezik a legfurcsább szemlélettel: Tökéletesen meg volt győződve arról, hogy a cottingley-i tündéreket mutató fényképek – amiket könyvében felidéz – valódiak, és a természetről, valamint tündérekről és szellemekről szóló elméletekkel állt elő. Ezen irányú munkája volt az egyik indok arra, hogy a Szovjetunióban a Sherlock Holmes kalandjai című novelláskötetét okkultizmus miatt először nem engedték megjelenni.

Doyle az amerikai mágussal, Harry Houdinivel is barátkozott, aki kitűnő ellenfél volt a spiritualista mozgalomban. Bár Houdini azt bizonygatta, hogy a spiritualisták trükköket alkalmaznak (és következetesen csalónak állította őket), Doyle azt hitte, barátja maga is természetfeletti erővel rendelkezik, amely nézetét a The Edge of the Unknownban (Az ismeretlen pereme) ki is fejtette. Houdini képtelen volt meggyőzni Doyle-t arról, hogy az ő mutatványai valójában egyszerű trükkök, ami barátságuk keserű, nyilvános megszakadásához vezetett.

Richard Milner amerikai tudománytörténész szerint elképzelhető, hogy Doyle műve volt a piltdowni ember néven hírhedtté vált 1912-es átverés, egy hamisított ősemberlelet, ami negyven évig járatta a bolondját a tudományos világgal. Milner azt állítja, Doyle-nak volt erre motivációja, mégpedig bosszút állni a tudományon, amiért leszólta egyik kedvenc médiumát. Ezen kívül Az elveszett világ is tartalmaz néhány rejtett utalást, miszerint érdekelt volt a hoaxban.[3] Samuel Rosenberg 1974-es könyve, a Naked is the Best Disguise (A meztelenség a legjobb álruha) megpróbálja megmagyarázni, hogyan hagyott Doyle apró utalásokat írásaiban, amikből gondolkodásmódjának rejtett, elfojtott tulajdonságaira jöhetünk rá.

Sir Arthur Conan Doyle 1930-ban, életének 72. évében halt meg szívrohamban. A New Forestben található minsteadi temetőben temették el, az angliai Hampshire-ben. Szobrot állítottak neki Crowborough-ban – ahol 23 évig élt –, valamint Edinburgh-ban is, közel a szülőházához.


Művei[szerkesztés]

Sherlock Holmes történetek[szerkesztés]

Regények[szerkesztés]

 • A bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet - 1887) [alternatív magyar cím: A brixtoni rejtély]
 • A Négyek jele (The Sign of Four - 1890) [alternatív magyar cím: A dilettáns detektív]
 • A Sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles - 1901, 1902)
 • A félelem völgye (The Valley of Fear - 1914, 1915)

Eredeti novelláskötetek[szerkesztés]

(A novelláknak sok magyar kiadás miatt számos alternatív címük létezik, ezek nincsenek külön feltüntetve.)

Sherlock Holmes kalandjai (The Adventures of Sherlock Holmes – 1892)

A kötetben szereplő novellák:

 • Botrány Csehországban (A Scandal in Bohemia – 1891)
 • A Rőt Liga (The Red-headed League – 1891)
 • Az eltűnt vőlegény (A Case of Identity – 1891)
 • A Boscombe-völgyi rejtély (The Boscombe Valley Mystery – 1891)
 • Az öt narancsmag (The Five Orange Pips – 1891)
 • A ferde szájú (The Man with the Twisted Lip – 1891)
 • A kék karbunkulus (The Adventure of the Blue Carbuncle – 1892)
 • A pettyes pánt (The Adventure of the Speckled Band – 1892)
 • A mérnök hüvelykujja (The Adventure of the Engineer's Thumb – 1892)
 • Az eltűnt menyasszony (The Adventure of the Noble Bachelor – 1892)
 • A berillköves diadém (The Adventure of the Beryl Coronet – 1892)
 • A Vérbükkös tanya (The Adventure of the Copper Beeches – 1892)

Sherlock Holmes emlékiratai (The Memoirs of Sherlock Holmes – 1893)

A kötetben szereplő novellák:

 • Ezüstcsillag (Silver Blaze – 1892)
 • A sárga arc (The Yellow Face – 1893)
 • A tőzsdeügynök titkára (The Stock-broker's Clerk – 1893)
 • A Gloria Scott (The "Gloria Scott" – 1893)
 • A Musgrave-szertartás (The Musgrave Ritual – 1893)
 • A reigate-i urak (The Reigate Puzzle – 1893 [alternatív címek: The Reigate Squire, The Reigate Squires])
 • A nyomorék (The Crooked Man – 1893)
 • A bentlakó beteg (The Resident Patient – 1893)
 • A görög tolmács (The Greek Interpreter – 1893)
 • A haditengerészeti szerződés (The Naval Treaty – 1893)
 • Az utolsó eset (The Final Problem – 1893)

Sherlock Holmes visszatér (The Return of Sherlock Holmes – 1905)

A kötetben szereplő novellák:

 • Az üres ház (The Adventure of the Empty House – 1903)
 • A norwoodi tűzeset (The Adventure of the Norwood Builder – 1903)
 • A táncoló figurák (The Adventure of the Dancing Men – 1903)
 • A magányos biciklista (The Adventure of the Solitary Cyclist – 1904)
 • Szökés az internátusból (The Adventure of the Priory School – 1904)
 • A hajóskapitány (The Adventure of Black Peter – 1904)
 • A zsarolók királya (The Adventure of Charles Augustus Milverton – 1904)
 • A hat Napóleon (The Adventure of the Six Napoleons – 1904)
 • A három diák (The Adventure of the Three Students – 1904)
 • Az aranycsíptető (The Adventure of the Golden Pince-Nez – 1904)
 • Az eltűnt hátvéd (The Adventure of the Missing Three-Quarter – 1904)
 • Az Apátsági Major (The Adventure of the Abbey Grange – 1904)
 • A másik folt (The Adventure of the Second Stain – 1904)

Az utolsó meghajlás (His Last Bow – 1917)

A kötetben szereplő novellák:

 • Előszó
 • A Wisteria-lak titka (The Adventure of Wisteria Lodge – 1908)
 • A rejtelmes doboz története (The Adventure of the Cardboard Box – 1893)
 • A Vörös Kör esete (The Adventure of the Red Circle – 1911)
 • A Bruce-Partington-tervek elrablása (The Adventure of the Bruce-Partington Plans – 1908)
 • A haldokló detektív (The Adventure of the Dying Detective – 1913)
 • Lady Frances Carfax eltűnése (The Disappearance of Lady Frances Carfax – 1911)
 • Az ördög lába (The Adventure of the Devils's Foot – 1910)
 • Az utolsó meghajlás (His Last Bow – 1917)

Sherlock Holmes esetnaplója (The Case-Book of Sherlock Holmes – 1927)

A kötetben szereplő novellák:

 • Előszó
 • Az előkelő ügyfél (The Adventure of the Illustrious Client – 1924)
 • A holtsápadt katona (The Adventure of the Blanchard Soldier – 1926)
 • A Mazarin-gyémánt esete (The Adventure of the Mazarin Stone – 1921)
 • A háromtornyú ház titka (The Adventure of the Three Gables – 1926)
 • A sussexi vámpír esete (The Adventure of the Sussex Vampire – 1924)
 • A három Garrideb története (The Adventure of the Three Garridebs – 1924)
 • A Thor-híd rejtélye (The Problem of Thor Bridge – 1922)
 • A lopakodó professzor (The Adventure of the Creeping Man – 1923)
 • Az oroszlánsörény esete (The Adventure of the Lion's Mane – 1926)
 • A fátyolos albérlő (The Adventure of the Veiled Lodger – 1927)
 • A shoscombe-i kripta esete (The Adventure of Shoscombe Old Place – 1927)
 • A visszavonult festő (The Adventure of the Retired Colourman – 1926)

Challenger professzor történetek[szerkesztés]

Történelmi regények[szerkesztés]

Egyéb munkák[szerkesztés]

 • J. Habakuk Jephson's Statement (1883) – novella a Mary Celeste hajóról
 • Mystery of Cloomber (1889)
 • The Captain of the Polestar, and other tales (1890)
 • The Doings of Raffles Haw (1891)
 • Beyond the City (1892)
 • Round The Red Lamp (1894)
 • The Parasite (1894)
 • The Stark Munro Letters (1895)
 • Songs of Action (1898)
 • The Tragedy of The Korosko (1898)
 • A Duet (1899)
 • The Great Boer War (1900)
 • The Exploits of Brigadier Gerard (1903)
 • Through the Magic Door (1907)
 • The Crime of the Congo (1909)
 • The New Revelation (1918)
 • The Vital Message (1919)
 • Tales of Terror & Mystery (1923)
 • The History of Spiritualism (1926)
 • Rejtelmes világ a tenger alatt (The Maracot Deep, 1929)
 • The Dog of the Satan

Források[szerkesztés]

 1. Megtalálható Edinburgh kutatási archívumában
 2. Sue Leeman: Sherlock Holmes fans hope to save Conan Doyle's house from developers (Associated Press, 2006. július 28.)
 3. Roger Highfield: The mysterious case of Conan Doyle and Piltdown Man

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelven[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]