Pacifizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mahátma Gandhi, a modern pacifizmus képviselője

A pacifizmus a viták erőszakos úton való rendezésének elutasítását, ezen belül elsősorban a háborúk, fegyveres konfliktusok ellenzését jelenti. A vallási meggyőződésre alapozott pacifizmus az erkölcsfilozófia egyik ága.

Híres pacifisták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bertha von Suttner, Csontváry Kosztka Tivadar, Albert Einstein, Mahátma Gandhi, Martin Luther King, Alfred Nobel, Carl von Ossietzky, Pablo Picasso, Bertrand Russell, Albert Schweitzer, Teréz anya, Lev Tolsztoj, Richard Wagner, Ludoviko Lazaro Zamenhof

Kötelező sorkatonai szolgálat lelkiismereti megtagadása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alapvető Jogok Európai Chartájának 10. cikkelye (Nizza 2000) Az Amszterdami Szerződéshez csatolt 11. Jegyzőkönyvön kívül a nizzai értekezleten 2000. december 7-én elfogadott Alapvető Jogok Európai Chartájá-nak 10. cikkelye is foglakozik vallási kérdésekkel.

"10. cikkely Gondolat,- lelkiismereti és vallásszabadság
1. Mindenkinek joga van a gondolat- lelkiismereti és vallásszabadsághoz. Ezek a jogok magukba foglalják a vallás és hit változtatásának szabadságát, valamint a vallás és hit egyénileg, vagy másokkal közösségben, nyilvánosan vagy magán keretek között történő kifejezésre juttatását imádsággal, tanítással, gyakorlással, vagy szertartásokkal.
2. A katonai szolgálat lelkiismereti okokból történő megtagadásához való jogot az e jog gyakorlását szabályzó nemzeti jogszabályok szerint el kell ismerni."

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső a fogalommal foglalkozó hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Pacifizmus témában.