Carl von Ossietzky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl von Ossietzky
Carl von Ossietzky arcképe 1915-ből
Carl von Ossietzky arcképe 1915-ből
Születési név Carl von Ossietzky
Született 1889. október 3.
Hamburg,  Német Birodalom
Elhunyt 1938. május 4. (48 évesen)
Berlin,  Harmadik Birodalom
Állampolgársága
Nemzetisége német
Házastársa Maud von Ossietzky
Gyermekei Rosalinda von Ossietzky-Palm
Foglalkozása újságíró
Díjak Nobel-békedíj

Carl von Ossietzky az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl von Ossietzky témájú médiaállományokat.

Carl von Ossietzky (Hamburg, 1889. október 3.Berlin, 1938. május 4.) német pacifista újságíró, lapszerkesztő, Nobel-békedíjas.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Apja korai halála után szerény körülmények között nőtt fel. Előbb egy katolikus nagynéninél, majd édesanyja újbóli férjhezmenetele után az ő új evangélikus családjában nevelkedett. 1904-ig egy hamburgi középiskolába járt, utána egy magániskolába. 1907-től a hamburgi törvényszéken írnokoskodott. Első cikke 1911-ben jelent meg a Das freie Volk című újságban. A Hohenzollern birodalom utolsó éveinek militarizmusa vezette el a pacifizmus eszméihez. 1912-ben belépett a Deutschen Friedensgesellschaft-ba (Német Béketársaság). 1914-ben felmondott a törvényszéken, és szűkkörű előadásokat tartott a Béketársaságban, amelyeket a felesége szervezett. 1914-ben az erfurti katonai bíróság kritizálása miatt pénzbüntetéssel sújtották. 1916-tól a nyugati fronton teljesített katonai szolgálatot, ahonnan 1918 elején egy belgiumi hadikórházban bocsátották el.

Pályafutása[szerkesztés]

1919-től Hamburgban szabadúszó újságíróként dolgozott; itt jelent meg első önálló kiadánya, a Der Anmarsch der neuen Reformation. 1919-ben belépett az FZAS (reform szabadkőművesek) hamburgi páholyába. 1920-ig a Béketársaság titkáraként tevékenykedett Berlinben. Ugyanebben az időben alapító tagja lett a későbbi Nie-wieder-Krieg! (Soha többé háborút!) mozgalomnak. 1920 végétől kezdve rendszeres munkatársa lett a Berliner Volks-Zeitungnak, ahol már 1919-től kezdve publikált. Az ezt következő időszakban berlini balliberális lapoknak dolgozott. 1924-ben részt vett a Republikánus Párt alapításában, de ennek választási veresége után többé nem csatlakozott egyik párthoz sem.

Ossietzky ugyan nem fejezte be a felsőfokú tanulmányait, de újságírói karriere alatt széles témaköröket fogott át, a színháztól a feminizmusig. A weimari köztársaság évei (19191933) alatt írt politikai kommentárjai a demokrácia és a pluralisztikus társadalom híveként mutatják be. 1927-ben Kurt Tucholsky utódjaként a Die Weltbühne című lapot szerkesztette.

1931-ben vádat emeltek ellene hazaárulásért, és tizennyolc havi börtönre ítélték, mert az általa szerkesztett újság részleteket közölt arról, hogy Németország megszegte a versailles-i béke feltételeit azáltal, hogy újraszervezték a Luftwaffét és pilótáit a Szovjetunióban képezték ki. Nyolc hónapi börtön után amnesztiával szabadult. 1990-ben a lánya, Rosalinda von Ossietzky-Palm perújrafelvételért folyamodott, de a német Legfelsőbb Bíróság 1992-ben fenntartotta az ítéletet.

Ossietzky állandó figyelmeztető hang volt a Hitler hatalomra jutása utáni években. 1933. február 28-án, a Reichstag felgyújtása után letartóztatták és az Oldenburg melletti Esterwegen koncentrációs táborba vitték. 1935-ben neki ítélték a Nobel-békedíjat, de a nácik nem engedték az átadási-átvételi ünnepségre Oslóba utazni. Ossietzky ekkor kiadott egy nyilatkozatot, hogy nem ért egyet a hatóságokkal abban, hogy a díj elfogadásával kirekesztené magát a német nép közösségéből. Az 1935-ös Nobel-békedíjat visszamenőleg 1936. november 23-án kapta meg.

Utolsó évei[szerkesztés]

1936 májusában a berlini rendőrségi kórházba küldték a súlyos tuberkulózisa miatt. 1938-ban halt meg a berlini Nordend kórházban, rendőri őrizetben. A halál oka a tuberkulózis és a koncentrációs tábor utóhatása volt.

Emlékezete[szerkesztés]

Ma az oldenburgi egyetem és a hamburgi egyetem könyvtára az ő nevét viseli. Oldenburg városa 1986 óta Carl von Ossietzky-díjat, a berlini Liga für Menschenrechte Carl von Ossietzky-érmet adományoz.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carl von Ossietzky című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.