Duhoborok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Duhoborok
Felekezetortodox
Nyelvorosz
Alapítva17. század
AlapítóSiluan Kolesnikov
Ország Kanada
Oroszország
A Duhoborok weboldala

A duhoborok vagy dukhoborok (orosz: духоборы; духоборцы = lélekharcosok, a Lélek harcosai) az orosz "szellemi keresztények" egyik vallási mozgalma volt. Eredetük ismeretlen. Az első írott források róluk 1700 körüliek, de néhány kutató korábbra teszi az eredetüket.[1][2][3] Az ortodox egyház és a világi hatóságok üldözték őket.

Nevük[szerkesztés]

Magukat Isten népének vagy egyszerűen csak keresztényeknek nevezték, a duhobor nevet az ellenfeleik adták nekik.[4]

A dukhobor nevet először Духоборцы (kb. "Lélek-birkózók") formájában 1785 körül használta Jekatyerinoszlav érseke. Szándéka az volt, hogy gúnyolódjon róluk, mint a Szentlélek elleni harcosok (Святой Дух); de később, körülbelül a 19. század elején a szakadárok felvették ezt a nevet, rövidebb formában, dukhoborü (Духоборы), utalva arra, hogy ők nem a Lélek ellen harcolnak, hanem együtt a Lélekkel.[5]

Történetük[szerkesztés]

Duhobor istentiszteleti hely Grúziában

Először talán a Harkov környékén élő parasztság körében jelentek meg,[4] majd Oroszország sok tartományában feltűntek; a Kaukázus vidékén is.

Az orosz cárok többször száműzték és deportálták őket, és a katonai szolgálat megtagadása miatt szigorúan eljártak velük, úgy hogy a 19. század második felében Oroszországot tömegesen hagyták el, főleg Grúziába és Örményországba menekülve.

A dukhoborok erőszakmentes ellenállása nemzetközi figyelmet keltett, és az orosz birodalmat bírálták a vallási kisebbség kezelése miatt. Lev Tolsztoj is pártfogolta őket [4] hogy a még otthon maradtak kivándorolhassanak. 1897-ben az orosz kormány beleegyezett abba, hogy elhagyhassák az országot, bizonyos feltételek mellett:

 • soha nem térhetnek vissza;
 • saját költségükön kell kivándorolniuk;
 • a Szibériában börtönben vagy száműzetésben levő közösségi vezetőknek a büntetésüket le kell szolgálniuk, mielőtt elmehetnének. [6]

A kivándorlók közül sokan először Ciprusra mentek, amely azonban nem tudott nagyobb migrációt befogadni. Hamarosan Kanada földterületet, szállítást és segítséget nyújtott nekik, így a kivándorlók zöme oda került, ahol a leszármazottaik a mai napig is élnek.

Nézeteik, életvitelük[szerkesztés]

Ideológiailag közel álltak az angol kvékerekhez. Egy lépéssel tovább mentek a bibliai kinyilatkoztatáson, és azt tanították, hogy az élet igéit minden lelki keresztény a szívében hordja. Ezen az alapon a hivatalos egyház külsőségeivel is szakítottak.[7]

Jézus Krisztust jó embernek tartották, az istenfiúságot pedig kiterjesztették minden igaz keresztényre, azaz aki őszintén hisz Istenben és szereti őt, az éppúgy Isten Fia, mint Jézus volt.[7] Meg voltak győződve arról, hogy senki sem igényel közvetítőt Isten és ember között, mert minden embernek van egy isteni része.

Elutasították az eredeti bűn tanát, továbbá a katonai szolgálatot és az esküt. Az emberek egyenlőségét vallották; így a cár is olyan ember, mint a többi. Az emberiség igazi atyja Isten, akitől a lelke, igazi anyja föld, melyből teste származik.

Hittek a lélekvándorlásban és a keresztény dogmákat allegorikusan magyarázták.[4]

A közösségi ügyeiket a "vének" gyülekezete szabályozta.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sussex, R (1993), "Slavonic Languages in Emigration", in Comrie, B & Corbett, GG, The Slavonic Languages, Routledge.
 2. Rak, J (2007), The Doukhobor Problem: Media Representations of Sons of Freedom Women, 1952–1960, Equinox.
 3. 1832, 1882 books about Doukhobors online. Spirit-Wrestlers Blog . Spirit Wrestlers Publishing. (Hozzáférés: 2018. május 7.)
 4. a b c d Világvallások A-Zs; 2009
 5. Campos, Élisabeth (2005), Les Doukhobors, "Lutteurs de l'esprit"
 6. Élisabeth (2005), Les Doukhobors, "Lutteurs de l'esprit"
 7. a b Szimonidesz Lajos: Zsidóság és kereszténység

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Doukhobors című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Духоборы című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.