Royal Albert Hall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Royal Albert Hall
OrszágEgyesült Királyság
TelepülésCity of Westminster
HelySouth Kensington
NévadóAlbert szász–coburg–gothai herceg (ember)
Építés éve1871
Típus
Építész(ek)
  • Francis Fowke
  • Henry Young Darracott Scott
Elhelyezkedése
Royal Albert Hall (London)
Royal Albert Hall
Royal Albert Hall
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 04″, ny. h. 0° 10′ 39″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 04″, ny. h. 0° 10′ 39″
Térkép
Royal Albert Hall weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Royal Albert Hall témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Royal Albert Hall hangversenyterem Londonban, a South Kensington negyedben. Leginkább az 1941 óta évenként itt megrendezett nyári Proms koncertekről híres.

Története[szerkesztés]

Mióta 1871-ben Viktória királynő megnyitotta, számos különböző műfaj legkiválóbb művészei léptek fel itt, és a koncertterem az Egyesült Királyság egyik legjellegzetesebb és legmegbecsültebb épületévé vált. Évente több mint 350 eseménynek ad otthont, többek között komolyzenei, pop- és rockkoncerteknek, balett-, opera- és sportbemutatóknak, díjkiosztóknak, iskolai és közösségi eseményeknek, jótékonysági rendezvényeknek és banketteknek.

Az objektum eredetileg a The Central Hall of Arts and Sciences (Központi Művészeti és Tudományos Székház) nevet kapta volna, de Viktória királynő ezt Royal Albert Hall of Arts-ra (Királyi Albert Művészeti és Tudományos Székház) változtatta az alapkő letételekor elhunyt férje, Albert herceg emlékére.

A belső elrendezést a görög-római színházakhoz (amfiteátrumokhoz) hasonlóan oldották meg. Legmagasabb pontja 41 méteren van. Az épületben korábban több mint 9000 ember férhetett be, napjainkban a biztonsági előírások miatt ez a szám nem éri el a hatezer főt.

1968-ban itt rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Royal Albert Hall című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]