Graham Chapman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Graham Chapman
Életrajzi adatok
Születési név Graham Arthur Chapman
Művésznév Gray Chapman
Született 1941. január 8.
Leicester, angol
Elhunyt 1989. október 4.(48 évesen)
Maidstone, angol
Pályafutása
Iskolái Cambridge-i Egyetem
Aktív évek 19601989

Graham Chapman az IMDb-n

Graham Arthur Chapman (Leicester, 1941. január 8.Maidstone, 1989. október 4.) angol komikus, író és producer, a Monty Python csoport tagja, filmjeik közül kettőben, a Gyalog galoppban és a Brian életében főszereplő.

Egyetemi évei és korai szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Chapman a Melton Mowbray-i Gimnáziumba járt, majd orvosnak tanult a cambridge-i Emmanuel College-ban, ahol évfolyamtársával, John Cleese-zel együtt kezdett komikus jelenetek írásával próbálkozni. Végül a londoni Barts Hospital Medical College-ban szerezte meg orvosi képesítését, de soha nem praktizált.

Itt csatlakozott az egyetem Footlights nevű amatőr színjátszó csoportjához. Ekkoriban a tagok között volt John Cleese, Tim Brooke-Taylor, Bill Oddie, David Hatch, Jonathan Lynn, Humphrey Barclay és Jo Kendall. A Clump of Plinths című műsoruk edinburgh-i sikerén felbuzdulva a darabot Cambridge Circus névre keresztelték, és a londoni West Enden, később Új-Zélandon és a Broadwayn is felléptek. 1964 októberében az Ed Sullivan Showban is szerepeltek.

Jelenetek írása a BBC műsoraiba[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1960-as években Cleese-zel hivatásos íróként dolgozott a BBC-nél, többek között a mindenütt jelen lévő David Frostnak és Marty Feldmannek. Chapman a BBC rádióműsorának, az I'm Sorry, I'll Read That Again-nek, a televíziós műsorok közül pedig a The Illustrated Weekly Hudd-nak (Roy Hudd főszereplésével), Cilla Blacknek, a This is Petula Clark-nak és a This is Tom Jones-nak is írt. Chapman, Cleese és Tim Brooke-Taylor ezután csatlakozott Marty Feldmanhoz az At Last the 1948 Show című televíziós sorozatban. Chapman (és alkalmanként Cleese) a hosszan futó Doctor in the House című sorozat forgatókönyv-írásába is bekapcsolódott. Több epizódot írt Bernard McKenna és David Scherlock segítségével.

Monty Python Repülő Cirkusza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1969-ben Chapman és Cleese Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin társaságában megalakította a Monty Python csoportot, és elindították a Monty Python Repülő Cirkusza című sorozatot. A Chapman–Cleese páros nevéhez fűződik többek között a Hülye Járások Minisztériuma és a Döglött papagáj jelenet. Chapman egyik leghíresebb szerepe az Ezredes, egy dühös katonatiszt, aki a 4. részben a semmiből előkerülve folyton leállítja a jeleneteket, mondván azok túl hülyék. Ez a figura a későbbi epizódokban is feltűnt. 1973-ban Chapman elviselhetetlen természete miatt Cleese kiszállt a sorozatból, így Chapman egyedül, vagy pedig Neil Innes és Douglas Adams segítségével írt a rövid negyedik szezonba. A Repülő Cirkusz után több film forgatókönyvén is dolgozott, ezek közül a legismertebbek: Out of the Trees, The Odd Job és a Sárgaszakáll (Yellowbeard), melyben szerepelt Cleese, Eric Idle, Peter Cook, Marty Feldman (a forgatás utolsó napjaiban halt meg) és David Bowie.

A Monty Python után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tagja volt az extrém sportokkal foglalkozó Dangerous Sports Clubnak, amely először ismertette meg szélesebb közönséggel a bungee jumpingot. 1980-ban jelent meg önéletrajza, A Liar's Autobiography (Volume Six) [Egy hazug önéletrajza (hatodik kötet)], melyet négy társszerzővel együtt írt: David Sherlock, Alex Martin, David Yallop és Douglas Adams. (Adams csak azért szerepelt a szerzők között, mert a könyvbe Chapman némileg átalakítva részleteket vett át egy közösen írt műsorukból, az Out of the Trees-ből.) Az 1980-as években előadókörutakat tett.

Életstílusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1970-es években alkoholproblémákkal küzdött; a Gyalog galopp forgatását meg kellett szakítani, mert delirium tremensbe esett.

Barátai előtt nem, de a közönség előtt sokáig titokban tartotta homoszexualitását. Önéletrajzi könyvében viszont – ha mintegy mellékesen is, de – ír róla: világra jötte „nagy csalódás volt a szüleinek, akik egy fekete heteroszexuális zsidót vártak”(Graham Chapman: Egy hazug ember önéletrajza VI.kötet).

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1989-ben hunyt el, gégerákban, amely a gerincére is átterjedt. A halála utáni napon ünnepelte a Monty Python csoport a Flying Circus sorozat indulásának huszadik évfordulóját. Terry Jones szerint „ilyen borzalmas módon még soha senki nem tett tönkre egy partit”. Ravatalánál John Cleese tartott rendhagyó beszédet. (szövege angolul)

Öröksége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Halálával a Monty Python újraegyesülésével kapcsolatos találgatások véget értek: Idle kijelentette: „csak akkor állunk ismét össze, ha Graham visszatér a halálból. Egyelőre tárgyalásokat folytatunk az ügynökével.”

További olvasnivaló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]