Spamalot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spamalot
musical
Eredeti nyelvangol
AlapműGyalog galopp
ZeneJohn Du Prez, Eric Idle, Neil Innes
DalszövegEric Idle
SzövegkönyvEric Idle
FordítóBárány Ferenc
Főbb bemutatók2005. március, New York, 2009. szeptember 25. Madách Színház
Díjak3 Tony-díj

A Wikimédia Commons tartalmaz Spamalot témájú médiaállományokat.

A Spamalot („Spamalot, amely a világhírű Gyalog galopp címen ismertté vált filmből gyengéd érzéssel lenyúlatott”) című musical alapvetően a Monty Python társulat Gyalog galopp című filmjének zenés átirata. A cselekmény megtartása mellett azonban egyben musicalparódia is más ismert zenés színművek motívumainak felhasználásával. A darabot Eric Idle, a Monty Python egyik tagja írta színpadra, aki egyben a zeneszerzésben is részt vállalt. A musical jellegének – nagy költségvetésű, könnyeden szórakoztató – megfelelően az eredeti abszurd humor kissé átalakul direkt humorrá. Az ősbemutató 2005 márciusában New Yorkban volt, 2006 októberében a londoni Palace Theatre is műsorra tűzte, majd 2009. szeptember 25-én a Madách Színház adta elő Magyarországon.

Minden nemzet saját változata lehetőséget kapott egy szám átírására, hogy saját országára alkalmazhassa. Ez a rész akkor jön el, amikor az eredetiben Artúr zsidókat keres, hogy bejusson a Broadway-re. Magyarországon Artúr magyarokat keres, hogy a Madáchban felléphessen, a szám címe „Magyarok nélkül a Madáchban semmire sem mész”.

Szereposztás[szerkesztés]

A szereposztás különleges két szempontból is. Három különböző szereposztással fut a darab, ugyanakkor az egyes színészek több szerepet játszanak a darabban. Ez utóbbi a Monty Python hagyományából fakad, amelynek filmjeiben szintén minden szereplő több alakot formál meg.

Magyar változat[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

Hanganyag magyarul, CD-felvétel[szerkesztés]

  • Eric Idle–John Du Prez: Spamalot. Monty Python lefordíthatatlan című musicalje, amely a világhírű Gyalog Galopp címen ismertté vált filmből, gyengéd érzéssel lenyúlatott; Madách Színház, Bp., 2009

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap