Michael Palin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Michael Palin
Michael Palin 2005-ben
Michael Palin 2005-ben
Életrajzi adatok
Születési név Michael Edward Palin
Született 1943. május 5. (79 éves)
Ranmoor, Sheffield, Yorkshire
Házastársa Helen Gibbins 1966–
Pályafutása
Iskolái
 • Brasenose College
 • Shrewsbury School
 • Birkdale School
Aktív évek 1966
Díjai
BAFTA-díjlegjobb férfi mellékszereplő
A hal neve: Wanda (1989)
További díjak

[http://www.themichaelpalin.com www.palinstravels.co.uk Sir Michael Palin weboldala]
Sir Michael Palin IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Michael Palin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sir Michael Edward Palin[4] (Ranmoor, Sheffield, Yorkshire, 1943. május 5. –) angol komikus, író, színész, a Monty Python csoport tagja.

Élete és karrierje[szerkesztés]

Sheffield városrészében, Ranmoorban született, Dél-Yorkshire megyében,[5] Mary Rachel Lockhart (született: Ovey) és Edward Moreton Palin második és egyetlen fiú gyermekeként. Apja mérnökként dologozott egy acélgyárban.[5][6] Tanulmányait a Birkdale Előkészítő Iskolában kezdte, Sheffieldben, majd később a Shrewsbury Iskolába járt. Nővére, Angela kilenc évvel volt idősebb nála, de a korkülönbség ellenére is szoros volt a kapcsolatuk egészen nővére 1986-os öngyilkosságáig.[7]

5 éves korában első színészi élményét a Birkdale iskolai Karácsonyi ének előadásán szerezte. 10 éves korában már érdeklődött a színészkedés és a komédia, a poéngyártás iránt. Miközben Shakespeare-t olvasott anyjának, eljátszott minden egyes részt. 1962-től újkori történelmet tanult az Oxfordi Egyetemen. Iskolai barátjával Robert Hewisonnal együtt írtak és adtak elő először, vicces darabot egy egyetemi karácsonyi ünnepségen. Terry Jones szintén ebbe az iskolába járt. Látta az előadást és elkezdett együtt írni velük. Szintén szerepeltek az Oxford Revüben Jones-szal.

Miután elvégezte az egyetemet, 1965-ben műsorvezetője lett a Most! című humoros pop show-nak.[8] Ezalatt folyamatosan tartotta a kapcsolatot Terry Jones-szal.[9] Szintén egy csapatban dolgoztak íróként a Frost-jelentés (Frost Report) című műsornak, ahol tagok voltak még: Marty Feldman, Ronnie Barker, Ronnie Corbett és a későbbi Monty Python tagok: Graham Chapman, John Cleese és Eric Idle. Ez a műsor volt az első alkalom, a Monty Python brit tagjainak, melyen együtt dolgoztak. (A hatodik tag Terry Gilliam, amerikai.) Ebbe a műsorba Terry Jones-szal írták a jeleneteket.[10] Később, egy másik showba is írtak és itt már szerepeltek is, valamint a gyerekműsornak szánt, de inkább a felnőttek körében sikeres A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set) című műsorban is Eric Idle-lal. A műsorban dalok is szerepeltek.

A műsor animációit Terry Gilliam készítette, akit John Cleese ajánlott be a csapatba és először a Palin/Jones szerzőpárosnak dolgozott. Ezalatt Cleese felvette a kapcsolatot Palinnel, hogy együtt készítsenek műsort, amiből a Monty Python Repülő Cirkusza lett.

John Cleese vágya teljesült, hogy együtt dolgozhat Michael Palinnel. Palin hozta Jones-t, Idle-t, Cleese pedig Chapmant aki szerző és előadótársa volt a Végre itt az 1948-as Show (At last the 1948 Show) és a Hogyan bosszantsuk az embereket (How to Irritate People) című műsorban is, és jött természetesen Gilliam is, akire továbbra is az animációk elkészítését bízták.

A csoportban rengeteg különböző szerepet alakított: mániásan lelkesedő embert (favágó a Favágódalban), műsorvezetőt (Blackmail), rendíthetetlenül nyugalmas karaktert (Papagáj-jelenet eladója, Sajt bolt eladója, postai alkalmazott), félénket, hadarót (Spektrum), maffiózó üzletembert (Luigi Vercotti), a többiek által is játszott Mr. Gumby-t és a műsor elején állandóan visszatérő „Ez…” embert is.

Leggyakrabban itt is Terry Jones-szal írták együtt a jeleneteket (Favágódal, Spam). Néhány jelenetet egyedül írt, vagy egyedül kezdett el írni (Spanyol Inkvizíció).

Kedvence saját jelenetei közül a Halas pofozó-tánc.[11]

Miután a Monty Python Repülő Cirkusza sorozat 1974-ben befejeződött, a Palin/Jones páros a Kalandos történetek (Ripping Yarns) című sorozatot írta és játszotta 1976-tól három éven keresztül.

1982-ben megírta A Misszionárius című film történetét melynek főszerepében egy papot játszott Maggie Smith, Trevor Howard, Denholm Elliott társaságában.

Játszott Terry Gilliam filmjeiben az Időbanditákban, a Jabberwocky-ban és a Brazilban is.

A nyolcvanas években öt gyerekkönyvet írt.

A legnagyobb nemzetközi elismerést a Monty Pythonon kívül A hal neve: Wanda című filmben érte el, melyért BAFTA-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek elismerés járt.[12] A film akkora sikert aratott, hogy John Cleese, a film egyik írója 1997-ben a Fészkes fenevadakban (Fierce Creatures) újra összehozta a fő szereplőgárdát: kettejük mellé még Kevin Kline-t és Jamie Lee Curtis-t.

Emellett egy kisebb szerepet játszott a Terry Jones által írt és rendezett Békavári Uraság (The Wind in the Willows) című filmben is.

1991-ben megírta az Amerikai barátok történetét majd a forgatókönyvét is melyből készült filmben szerepel is.

2002 novemberében fellépett George Harrison emlékkoncertjén.

2009. október 23-án, a Nem a Messiás (Not a Messiah), Eric Idle és John du Prez által írt ötrészes komikus oratórium bemutatóján szerepelt. Az angliai bemutatót, a londoni Royal Albert Hall-ban, a Monty Python csoport 40. éves évfordulójára időzítették. Vendégek voltak még: Terry Jones, Terry Gilliam, Carol Cleveland, Neil Innes. A műsor végén elénekelte a Favágódalt.

2014 nyarán utoljára összeállt Monty Python csoport. A 10 előadást a londoni Royal Albert Hallban tartották. Ezzel lezárták a 45 évet és a több évtizedes találgatásokat egy lehetséges újraegyesülésre.

Utazásai[szerkesztés]

Michael Palin első útifilmje 1980-ban készült egy BBC-tévésorozat része, az Utazások a Föld leghíresebb vasútvonalain (Great Railway Journeys of the World) címmel. 1989-től nagy sikerű útifilmeket készített a BBC-nek, gyakran és jól elhelyezett poénokkal fűszerezve. Útifilmes naplói alapján könyvek és hangoskönyvek is készültek. A könyvek magyar nyelven is megjelentek.

A 2005. április 25-én megjelent The Independent hasábjain adta hírül, hogy több mint 17 év utazás után felakasztotta a bakancsot a szögre és nem tervez több útifilmet készíteni.[13] Az ezt követő felzúdulásra a saját weblapján reagált: "Hirtelen, a semmiből jött ez a hír, hogy nem utazom többet. Az egyetlen újság, amiért teljesen odavagyok, amióta elindult. Kétharmad oldalnyi cikk és egy szerkesztői publikáció egy teljesen pontatlan történetről, amit egy másik újságból vettek, át és soha meg sem kérdeztek róla. A feleségem elmondta az újságírónak, hogy egy évig pihenek és gondolkodom a továbbiakon, de azt is mondta, hogy minden bizonnyal folytatni fogom az utazásokat. Mint sok más idős ember, hallgatom a Radio 4 reggeli műsorát és majdnem leestem a WC-ről, amikor hallottam a hírt nyugdíjba vonulásomról, amint beolvasták a rádióban 7.40-kor."[14]

2007-es Új Európa című sorozatában bemutatta Magyarországot is nézőinek. Ezt a sorozatot, akárcsak az előzőeket, magyar nyelven is kiadták.

Michael Palin rendkívül nagy érdeklődést keltett az egzotikus utazások iránt, amit turisztikai berkekben "Palin-hatás"-nak is neveznek.[13]

"Mindig is felfedező akartam lenni, de 1988. szeptember 25-ig úgy tűnt, nem lehetek több egy nagyon hülyének látszó személynél. De az a nap megváltoztatta az életem. Egy csapással átváltoztam egy nagyon hülyének látszó személyből egy nagyon hülyének látszó felfedezővé."[13]

2012-ben Brazíliát vette a nyakába, a négy epizódos Brazil with Michael Palin sorozat kedvéért. 2013-ban pedig Andrew Wyeth amerikai festő Pennsylvaniai szülőhazáját mutatta be.

2018-ban jelent meg Erebus című könyve, melyben a rejtélyes módon eltűnt sarkkutató hajó történetét kutatja és meséli el.

2018 év végén jelent meg kétrészes Észak-Koreát bemutató útifilmje.

Magánélete[szerkesztés]

Feleségével először egy nyári vakáción találkoztak 1959-ben, ahova az újratalálkozás reményében évről évre visszatért. Helen Gibbinsszel 1966-ban házasodtak össze. Három gyerekük van: Thomas (1969), William (1971), Rachel (1975), és két unokájuk.[15] William fiuk babakorában egy pillanatra feltűnik a Gyaloggalopp című filmben, a "Sir aki nem szerepel ebben a filmben" szerepében.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

1986-ban az Evening Standard British Film Awardson Peter Sellers-díjat kapott.

1993-ban nyitotta meg hivatalosan kapuit a Michael Palin Központ a Dadogós Gyermekekért. Michael Palin beleegyezett, hogy róla nevezzék el a központot, A hal neve: Wanda című filmbéli alakítása után, ahol Ken, szerepe szerint dadogott. Azóta is támogatja a központot és segít a fejlesztésében.[16]

Az 1993-ban felfedezett 9621 Michaelpalin nevű aszteroida róla lett elnevezve.

2000-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendje Parancsnoki Keresztjét, televíziós munkásságáért.[17]

2002-ben a British Comedy Awardson életműdíjjal jutalmazzák.

Egy 2005-ös brit felmérés szerint, ahol a "A Komédiások Komédiását" keresték, minden idők 50 legjobb komédiása közül a 30. lett.[18]

2009 júniusában három évre megválasztották a Brit Királyi Földrajzi Társaság (British Royal Geographical Society) elnökének.[19]

2018. december 28-án II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. A Monty Python-tagok közül elsőként őt érte a kitüntetés, de nem humoristaként, hanem írói tevékenységéért és útifilmjeiért kapta.

Filmjei[szerkesztés]

Magyarországon is ismert filmjeiből:[20][21]

 • A hiba nem az ön készülékében van (Do Not Adjust Your Set, 1967)
 • Hogyan bosszantsuk az embereket (How to Irritate People, 1968)
 • Monty Python Repülő Cirkusza (Monty Python's Flying Circus 46 rész, 1969-1974)
 • És most következzék valami egészen más (And Now for Something Completely Different, 1971)
 • Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail, 1975)
 • Kalandos történetek sorozat (Ripping Yarns, 1976)
 • Jabberwocky (Jabberwocky, 1977)
 • The Rutles: Mindenkinek szüksége van pénzre (All You Need Is Cash, 1978)
 • Brian élete (Monty Python's Life of Brian, 1979)
 • Időbanditák (Time Bandits, 1981)
 • Monty Python Amerikában (Monty Python Live at the Hollywood Bowl, 1982)
 • A Misszionárius (The Missionary, 1982)
 • Az élet értelme (Monty Python's The Meaning of Life, 1983)
 • Magánvállalkozás (A Private Function, 1984)
 • Brazil (Brazil, 1985)
 • A hal neve: Wanda (A Fish Called Wanda, 1988)
 • A Papagáj-jelenet nincs benne (Parrot Sketch Not Included, 1989)
 • Amerikai barátok (American Friends, 1991)
 • Békavári Uraság (The Wind in the Willows, 1996)
 • Fészkes fenevadak (Fierce Creatures, 1997)
 • Nem a messiás, csak egy nagyon haszontalan fiú (Not the Messiah, 2010)
 • Monty Python Live (Mostly) (2014)
 • Absolutely Anything (2015)
 • Sztálin halála (The Death of Stalin, 2017)

Útifilmjei[22][szerkesztés]

 • Utazások a Föld leghíresebb Vasútvonalain (Great Railway Journeys of the World)
 • 80 nap alatt a Föld körül (Around the World in 80 Days, 1989)
 • Sarkig tárt világ (Pole to Pole, 1992)
 • Utazás a Csendes-óceán körül (Full Circle, 1997)
 • Hemingway nyomában (Hemingway, 1999)
 • Szahara (Sahara, 2002)
 • Himalája (Himalaya, 2004)
 • Michael Palin: Új Európa (New Europe, 2007)
 • 20 év alatt a Föld körül (Around the World in 20 Years, 2009)
 • Brazil with Michael Palin (2012)
 • Michael Palin in Wyeth's world (2013)
 • Michael Palin Észak-Koreában (2018)

Kötetei magyarul[szerkesztés]

 • Sarkig tárt világ; ford. Kövesdi Miklós Gábor; Gabo, Bp., 2005
 • Utazás a Csendes-óceán körül; ford. Kövesdi Miklós Gábor; Gabo, Bp., 2005
 • Nyolcvan nap alatt a Föld körül; ford. Kövesdi Miklós Gábor; Gabo, Bp., 2005
 • Szahara; fotó Basil Pao, ford. Janáky István; Park, Bp., 2006 (Veszélyes övezet)
 • Himalája; fotó Basil Pao, ford. ifj. Vitray Tamás; Park, Bp., 2007 (Veszélyes övezet)
 • Hemingway nyomában; fotó Basil Pao, ford. Báti Júlia; Park, Bp., 2008 (Veszélyes övezet)
 • Új Európa (2007) – DVD

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Brit Királyi Földrajzi Társaság: Gold Medal Recipients (angol nyelven). Brit Királyi Földrajzi Társaság, 2022
 2. Full List of BAFTA Fellows. (Hozzáférés: 2020. május 5.)
 3. https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2001.72.0.html, https://web.archive.org/web/20180627230926/https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2001.72.0.html, 2019. december 15.
 4. http://www.montypython.com/news_2018roundup/484
 5. a b http://www.filmreference.com/film/0/Michael-Palin.html
 6. http://www.telegraph.co.uk/news/1435162/Family-detective.html
 7. Archivált másolat. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
 8. http://www.screenonline.org.uk/people/id/510300/index.html
 9. Archivált másolat. [2008. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 10. Archivált másolat. [2008. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 11. http://mm.iit.uni-miskolc.hu/abszurd/iview/palin.html
 12. http://www.bafta.org/awards/film/nominations/?year=1988
 13. a b c Archivált másolat. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 14. http://palinstravels.co.uk/static-51?topic=6748&forum=12
 15. http://palinstravels.co.uk/static-51?topic=13191&forum=12
 16. Archivált másolat. [2007. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 17. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/584037.stm
 18. Archivált másolat. [2010. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 16.)
 19. http://www.independent.co.uk/news/science/a-new-journey-of-exploration-for-michael-palin-1731265.html
 20. http://www.imdb.com/name/nm0001589/bio
 21. http://www.tutifilmek.hu/michael_palin-6019
 22. Palin's Travels: Welcome to Michael Palin's travel website

Források[szerkesztés]

 • Úti filmjei
 • Monty Python önéletrajz; szerk. Bob McCabe, ford. Baló András Márton; Cartaphilus, Bp., 2008
 • David Morganː Itt a Monty Python beszél!; ford. Bori Erzsébet, Kövesdi Miklós Gábor; Gabo, Bp., 2015

További információk[szerkesztés]