Karácsonyi ének (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karácsonyi ének
Az első kiadás címlapja (1843)
Az első kiadás címlapja (1843)
Szerző Charles Dickens
Eredeti cím A Christmas Carol
Ország  Nagy-Britannia
Nyelv angol
Téma a szeretet
Műfaj regény
Következő The Chimes
Kiadás
Kiadó Chapman & Hall
Kiadás dátuma 1843. december 19.[1][2]
Magyar kiadó Franklin Társulat, Magyar Helikon Könyvkiadó, Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1907[3]
Fordító Benedek Marcell, Szinnai Tivadar, Barkóczi András
Illusztrátor Kass János
Média típusa könyv
Oldalak száma 98 (1976)
ISBNISBN 9632071239 (1976)
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Karácsonyi ének témájú médiaállományokat.
Dickens 1842-ben

A Karácsonyi ének (eredetileg angolul A Christmas Carol) Charles Dickens angol író klasszikus regénye. Dickens 1843-ban írta a művet, ami megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. A regény magyarul először a Dante Kiadónál jelent meg, Benedek Marcell fordításában, Karácsonyi ​ének prózában, vagyis karácsonyi kisértet-história címmel.

Története[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplője Ebenezer Scrooge, egy uzsorás. Fösvény, lelketlen milliomos, aki utál minden szépet és jót, sőt a karácsonyi ünnepeket és az arra való készülődést is egyenesen gyűlöli. Mindössze két ember van az életében. Az egyikük Fred nevű unokaöccse, akivel alig tartja a kapcsolatot. A másik Bob Crachit, aki saját rosszul fizetett és agyondolgoztatott alkalmazottja. Lelketlensége miatt karácsony előtt három szellem látogatja meg, három egymást követő napon.

Az első, az elmúlt karácsonyok szelleme Scrooge szomorú gyermekkorát idézi fel, elmúlt karácsonyait, és egyben megmutatja azokat az eseményeket, amik Scrooge jellemének kialakulásához vezettek.

A következő, a jelen karácsony szelleme megmutatja neki unokaöccse és alkalmazottja otthonát. Cratchit szegény ember, kevés a fizetése, nincs pénze mozgássérült kisfia, Tim kezeltetésére sem. Scrooge a látottak hatására sajnálni kezdi a kisfiút.

A harmadik, a jövő karácsonyainak szelleme megmutatja Scrooge-nak, milyen lesz a jövő, ha nem változtat viselkedésén. Ez a szellem a legfélelmetesebb, külseje a „nagy kaszást” idézi fel. A szellem megmutat Scrooge-nak egy letakart halottat, akiről senkinek nincs egy kedves szava és akinek a halálán mindenki örvendezik. Azt is megmutatja, hogy alkalmazottjának fia meghal, mert pénz híján nem tudják kezeltetni. A legnagyobb sokk akkor éri, amikor észreveszi, hogy a senki által nem szeretett halott valójában ő maga.

Scrooge megváltozik az átélt élmény hatására, kedves, jólelkű emberré válik. Tim sem hal meg, mert Scrooge kifizeti a gyógykezelését.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Feldolgozások[szerkesztés]

  • A regényt számos alkalommal megfilmesítették, és más formában is feldolgozták (bábfilm a Muppet Show figuráival, rajzfilmek).
  • Scrooge jellegzetes lenéző mondását, a "Bah, humbug"-ot számos filmben kiparodizálják. Mint a Shrekből az angyalban mondja Szamár Shrekre, hogy Ebenezer Shrek, mert Shrek nem szereti a karácsonyt, Shrek pedig elkiáltja magát: „And a Bah, humbug to you!” (Neked pedig Bah humbugot!)
  • A Kacsamesék főszereplője, Dagobert bácsi eredeti nevét – Scrooge McDuck – ebből a regényből kapta. A regénynek létezik feldolgozása a kacsamesék szereplőivel is.
  • 2009-ben a regény kapott egy mozivásznon vetített animációs filmfeldolgozást, melyet Robert Zemeckis rendezett, a fösvény Scrooge-ot pedig Jim Carrey alakítja.
  • A regény ifjúsági változata 2009-ben Nógrádi Gergely Klasszikusok újramesélve sorozatában is megjelent a Twist Olivér című regénnyel egy kötetben.[4]
  • 2012. november 23-án mutatta be a budapesti Pinceszínház Charles Dickens Karácsonyi ének című művét Jordán Tamás főszereplésével, Soós Péter rendezésében.
  • A regény modern környezetbe helyezett, részben vígjátéki feldolgozása a Szellemes karácsony, Bill Murray főszereplésével.
  • Tolcsvay László - Müller Péter Sziámi: Isten pénze (musical).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]