Jim Carrey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jim Carrey
Jim Carrey 2008.jpg
Életrajzi adatok
Született 1962. január 17. (59 éves)[1][2][3][4]
Newmarket
Házastársa
Élettárs Renée Zellweger
Gyermekei Jane Carrey
Műfajok vígjáték
További díjak

aláírása
aláírása

Jim Carrey IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Jim Carrey témájú médiaállományokat.

James Eugene "Jim" Carrey (Newmarket, Ontario, 1962. január 17. –) kétszeres Golden Globe-díjas kanadai humorista, színész. A „Gumiarcúnak” is nevezett színész legismertebb jeleneteit Ace Ventura szerepében láthatjuk. Emellett jó néhány drámai szerepben is kiválóan megállta a helyét.

Életrajz[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állambeli Newmarket városban. Percy és Kathleen Carrey gyermekeként, három idősebb testvére, John, Patricia és Rita. Családja katolikus vallású, távoli francia-kanadai gyökerekkel (a család eredeti vezetékneve Carré). A fiatal humoristapalánta, Carrey elküldte életrajzát a Carol Burnett Show-ba, amikor még mindössze 10 éves volt. A tanárai a középiskolában mindig hagytak neki pár percet minden tanítási nap végén, hogy úgynevezett "stand-up comedy" jellegű előadást tarthasson a társainak. Gyakorlatilag ő volt az osztály tréfamestere.

Szülei nehéz időkön estek át, miközben ő 13 éves volt. Az apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik olcsóbb negyedébe, Scarboroughba költöztek, ahol biztonsági őrként, illetve portásként munkát kapott a Titan Wheels cégnél. A Carrey család ekkor egy régi, történelmi épületben lakott. James a Blessed Trinity Catholic iskolába járt két évig, North Yorkba, majd az Agincourt Collegiate Institute-ba, ami Scarborough legrégebbi középiskolája. A család ekkoriban olyan rossz pénzügyi helyzetben volt, hogy kénytelenek voltak a Volkswagen furgonjukban vagy esetleg a rokonok udvarán sátorban álomra hajtani a fejüket.[5] Jim, hogy segítsen szüleinek, iskolai tanítások után állást vállalt. Ezek a hosszú kimerítő munkák nem sok időt hagytak neki a tanulásra és ezt a jegyei is megsínylették, ennek ellenére mindent összevetve nem volt rossz tanuló. Egyszer írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egykor ez valóság lesz. Nagy kiugrása A kábelbarát (The Cable Guy) című filmjének köszönhető, de ennek bemutatóját követően pár évvel édesapja elhunyt. Ekkor a nagy értékű csekket apja temetési ruhájának zsebébe tette.

Humorista pályafutása[szerkesztés]

Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit. 1979-ben, 17 évesen Los Angelesbe ment, ott a The Comedy Store-ban dolgozott, ahova Rodney Dangerfield humorista ajánlotta be. Dangerfield annyira kedvelte Carrey játékát, hogy saját műsorába is gyakran meghívta.

Jim ekkor már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késő esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 19801981-es évadra. Carreyt viszont sosem választották be a műsor szereplői közé, amíg végül 1996-ban ő volt az est házigazdája. Az első főszerepe Skip Tarkenton volt, az NBC The Duck Factory című sorozatában. Az elég rövid életű sorozatot 1984. április 12-től július 11-ig vetítették, aminek köszönhetően betekintést nyerhetett a színfalak mögé.

Ezután kisebb produkciókban szerepelt, ezek közül megemlíthető az 1985-ben készült Csak egy harapás (Once Bitten). Az ilyen és ehhez hasonló apróbb szerepléseknek köszönhetően barátságok szövődhettek, így lettek jó barátok Damon Wayansszel is. A földi lányok csábítók (Earth Girls Are Easy) című filmben a két humorista már együtt szerepel. Wayans bátyja, Keenen invitálta őt a Fox egyik kabaréműsorába, ami In Living Color címmel futott, ahol Carrey számos, nem mindennapi karaktert alakított, köztük a férfias testépítőlány Vera de Milo, illetve a mazochista tűzoltóparancsnok, Bill Burns szerepét is. Ezek a rendkívül különös karakterek és a fantasztikus megjelenés lázba hozta Hollywoodot, ami már ekkor is csábította az ifjú komédiást.

Filmes karrierje[szerkesztés]

Első, kevésbé ismert filmes szereplése 1981-ben a Rubberface (Introducing Janet) című rövidfilm volt. 4 évvel később Mark Kendall szerepében látható a Csak egy harapás (Once Bitten) című vígjátékban, ahol egy fiatal szűz srácot alakít, aki egy buliban pont egy 400 éves vámpír grófnőt (Lauren Hutton) csábít el, nem sejtve, hogy ezután már ő is vérszívóként távozik. Néhány hasonló kaliberű produkció, mint az Előre a múltba (Peggy Sue Got Married) (1986), vagy a Holtbiztos tipp (The Dead Pool) (1988), nem hoztak nagy kasszasikert Carrey számára, mígnem 1994-ben az ő főszereplésével került vászonra az Ace Ventura: Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective) című vígjáték, amit néhány hónappal az In Living Color vége előtt mutattak be, és ennek köszönhetően nyerhette el Carrey Az 1994-es év legrosszabb új sztárja címét. Ennek ellenére az Ace Ventura és a szintén ebben az évben kiadott Dumb és Dumber – Dilibogyók (Dumb & Dumber), illetve A Maszk (The Mask) című filmek hatalmas anyagi sikert hoztak.

1995-ben a Mindörökké Batman (Batman Forever) egyik főgonoszaként láthattuk, majd az Ace Ventura 2.: Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls) című vígjátékban játszotta el újfent az állatbolond, „állati nyomozó” szerepét. Mindkét film sikeresnek bizonyult és több millió dollárral növelte az ekkortól befutottnak számító, és világszerte ismertté vált gumiarcú színész vagyonát. 1996-ban, Carrey A kábelbarát című filmben, szintén negatív szerepet alakított Matthew Broderickkal szemben. 2000-ben A Grincs bőrébe bújva mutatkozik be a nézőknek, majd 2003-ban Isten felruházza minden hatalmával, és kipróbálja az úr hatalmát A minden6ó (Bruce Almighty) című filmben. 2004-ben egy gonosz elvetemült embert alakít, Olaf gróf szerepét, aki a Baudelaire árvákra hagyott vagyont akarja megkaparintani, a A balszerencse áradása (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events) amerikai családi vígjátékában, illetve szintén ebben az évben Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) című filmben láthatjuk viszont Michel Gondry rendezésében. 2005-ben a Dick és Jane trükkjei (Fun with Dick and Jane) vígjátékban kapott főszerepet. 2007-ben az első amerikai thrillerje, amiben A 23-as szám (The Number 23) című könyvet elolvassa, majd kiderül hogy ő maga írta le benne a saját vallomását. 2008-ban Horton (Horton Hears a Who!) hangjának adta a szinkronhangot, és mindenre igent kell mondania Az igenember című vígjátékban. 2009-ben szintén meseszerepben láthatjuk, Scoogey-ében. Ugyanebben az évben az I Love You Phillip Morrisban mutatkozik meg homoszexuális férfiként, amikor egy autóbalesetben lesz azzá. 2010-ben pingvinekkel él egy fedél alatt, a Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper's Penguins) című filmben.

Képzőművészeti tevékenysége[szerkesztés]

2017 elején hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől. Amikor végre nyáron előkerült, kiderült, hogy megannyi színésztársához hasonlóan, az 55 éves színész is a festészet és szobrászat felé nyitott, méghozzá igen tehetségesen.[6][7][8]

Magánélete[szerkesztés]

Carrey kétszer nősült. Első felesége Melissa Womer volt, a Comedy Store egyik pincérnője, akivel 1987. március 27-én házasodtak össze és akitől lánya, Jane Erin Carrey (1987. szeptember) született. A frigy hivatalosan 1995-ig tartott. 1994-ben a már különélő Carrey randevúzni kezdett a Dumb és Dumber egyik szereplőjével, Lauren Hollyval, majd 1996. szeptember 26-án összeházasodtak. Ez a házassága azonban egy évig sem tartott, mivel már Renée Zellweger felé kacsingatott, akivel az Én és én meg az Irén (Me, Myself and Irene) forgatásán találkozott: kapcsolatuk 2000 decemberében szakítással zárult. 2005 decemberétől Jenny McCarthy színész-modellel járt, de öt évnyi együttélés után vele is szakított.

2004. október 7-én megszerezte az USA-állampolgárságot is.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmes szerepek[szerkesztés]

     főszerep

Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Szerep Magyar hang[9] Rendező
Producer Író Színész
1983 The Sex and Violence Family Hour Nem Nem Igen különböző szerepek Harvey Frost
All in Good Taste Nem Nem Igen Ralph Parker Anthony Kramreither
1984 Utazó koporsó Finders Keepers Nem Nem Igen Lane Biddlecoff Rajkai Zoltán Richard Lester
1985 Csak egy harapás Once Bitten Nem Nem Igen Mark Kendall 1. Szokol Péter
2. Kerekes József
Howard Storm
1986 Előre a múltba Peggy Sue Got Married Nem Nem Igen Walter Getz 1. Csonka András
2. Crespo Rodrigo
Francis Ford Coppola
1988 Holtbiztos tipp The Dead Pool Nem Nem Igen Johnny Squares 1. Selmeczi Roland
2. Bor Zoltán
Buddy Van Horn
A földi lányok csábítók Earth Girls Are Easy Nem Nem Igen Wiploc Görög László Julien Temple
1989 Rózsaszín Cadillac Pink Cadillac Nem Nem Igen Lounge Entertainer Rátóti Zoltán Buddy Van Horn
Mike Hammer: A gyilkos mindent visz Mike Hammer: Murder Takes All Nem Nem Igen Brad Peters John Nicolella
1991 Halál High Strung Nem Nem Igen Halál (cameoszerep) Roger Nygard
1994 Ace Ventura: Állati nyomozó Ace Ventura: Pet Detective Nem Igen Igen Ace Ventura Kerekes József Tom Shadyac
A Maszk The Mask Nem Nem Igen Stanley Ipkiss / Maszk Rátóti Zoltán Chuck Russell
Dumb és Dumber – Dilibogyók Dumb and Dumber Nem Nem Igen Lloyd Christmas / Dumb Kerekes József Peter Farelly
1995 Mindörökké Batman Batman Forever Nem Nem Igen Edward Nygma / Rébusz Háda János Joel Schumacher
Ace Ventura 2.: Hív a természet Ace Ventura: When Nature Calls Nem Nem Igen Ace Ventura Kerekes József Steve Oedekerk
1996 A kábelbarát The Cable Guy Nem Nem Igen kábeles / Ernie "Chip" Douglas 1. Háda János
2. Kerekes József
Ben Stiller
1997 Hanta boy Liar Liar Nem Nem Igen Fletcher Reede / Bill tűzoltó marsall[10] Kerekes József Tom Shadyac
1998 Simon Birch, a kisember Simon Birch Nem Nem Igen idősebb Joe Wenteworth / Narrátor Kerekes József Mark Steven Johnson
Truman Show The Truman Show Nem Nem Igen Truman Burbank Kerekes József Peter Weir
1999 Ember a Holdon Man on the Moon Nem Nem Igen Andy Kaufman / Tony Clifton Kerekes József Miloš Forman
2000 Én és én meg az Irén Me, Myself and Irene Nem Nem Igen Charlie Baileygates / Hank Evans Kerekes József Bobby Farrelly,
Peter Farrelly
A Grincs How the Grinch Stole Christmas Nem Nem Igen Grincs Kerekes József Ron Howard
2001 Mi lenne, ha? The Majestic Nem Nem Igen Peter Appleton Rátóti Zoltán Frank Darabont
2003 A minden6ó Bruce Almighty Igen Nem Igen Bruce Nolan / mindenható Bruce Kerekes József Tom Shadyac
2004 Egy makulátlan elme örök ragyogása Eternal Sunshine of the Spotless Mind Nem Nem Igen Joel Barish Kerekes József Michel Gondry
Lemony Snicket: A balszerencse áradása Lemony Snicket's: A Series of Unfortunate Events Nem Nem Igen Olaf gróf / Stephano / Julius Sham kapitány 1. Kerekes József
2. Varga Gábor
Brad Silberling
2005 Dick és Jane trükkjei Fun with Dick and Jane Igen Nem Igen Richard "Dick" Harper Kerekes József Dean Parisot
2007 A 23-as szám The Number 23 Nem Nem Igen Walter Sparrow / Pingipang nyomozó Kerekes József Joel Schumacher
2008 Horton Dr. Seuss' Horton Hears a Who! Nem Nem Igen Horton, az elefánt (szinkronhang) Kerekes József Jimmy Hayward,
Steve Martino
Az igenember Yes Man Nem Nem Igen Carl Allen Kerekes József Peyton Reed
2009 Szeretlek Phillip Morris I Love You Phillip Morris Nem Nem Igen Steven Jay Russell John Requa,
Glenn Ficarra
Karácsonyi ének A Christmas Carol Nem Nem Igen Ebenezer Scrooge
Jelen, Múlt, Jövő Szelleme,
Tinédzser, fiatal Ebenezer (szinkronhang)
Kerekes József,
Mihályi Győző,
Faragó József
Robert Zemeckis
2011 Mr. Popper pingvinjei Mr.Popper's Penguins Nem Nem Igen Tom Popper Kerekes József Mark Waters
2013 A fantasztikus Burt Wonderstone The Incredible Burt Wonderstone Nem Nem Igen Steve Gray Kerekes József Don Scardino
HA/VER 2. Kick-Ass 2 Nem Nem Igen Csillagsáv ezredes / Sal Bertolinni Kerekes József Jeff Wadlow
Ron Burgundy: A legenda folytatódik Anchorman: The Legend Continues Nem Nem Igen Scott Reils, híradós műsorvezető (cameoszerep)[11] Kerekes József Adam McKay
2014 Dumb és Dumber kettyó Dumb and Dumber To Nem Nem Igen Lloyd Christmas / Dumb Kerekes József Bobby Farrelly,
Peter Farrelly
2016 The Bad Batch Nem Nem Igen remete férfi Ana Lily Amirpour
Sötét bűnök True Crimes Nem Nem Igen Tadek Kerekes József Alexandros Avranas
2020 Sonic, a sündisznó Sonic the Hedgehog Nem Nem Igen Dr. Ivo "Eggman" Robotnik Kerekes József Jeff Fowler

Televíziós szerepek[szerkesztés]

Év Cím Feladatkör Szerep Megjegyzés
Producer Író Színész
1980 The All-Night Show Nem Nem Nem n. a. további hangok
1981 Rubberface Nem Nem Igen Tony Moroni Televízió film
1983 Agylegény Nem Nem Igen Bobby Todd Televízió film
m. hang: 1. Czvetkó Sándor,
2. Kerekes Jószef
1984 Buffalo Bill Nem Nem Igen Jerry Lewis Epizód: "Jerry Lewis hét"
1984 The Duck Factory Nem Nem Igen Skip Tarkenton 13 epizód
1990-94 In Living Color Nem Nem Igen Változó / James T. Kirk kapitány / Jay Leno 125 epizód (James Carrey néven)
1991 Jim Carrey: The Un-Natural Act Igen Igen Igen önmaga különleges televíziós film
1992 Családi szennyes Nem Nem Igen Tim Carter Televízió film
1992 Szezám utca Nem Nem Igen Mr. Funny Man Epizód: "3023"
1996, 2011,
2014
Saturday Night Live Nem Nem Igen önmaga 3 epizód
1998 The Larry Sanders Show Nem Nem Igen önmaga Epizód: "Flip"
2011 Office Nem Nem Igen The FingerLakes Guy Epizód: "Search Committee"
2011 A stúdió Nem Nem Igen Dave Williams Epizód: "Leap Day"
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special Nem Nem Igen Önmaga / Matthew McConaughey Epizód: "Leap Day"
2017-18 Szénné égek idefent vezető Nem Nem n. a. ismeretlen szerep
2018-20 Most nevess! vezető Nem Igen Jeff Piccirillo / Jeff Pickles 20 epizód
2020 Saturday Night Live Nem Nem Igen Joe Biden 6 epizód

Rövidfilmek[szerkesztés]

 • Drunk History Christmas
 • Presidential Reunion
 • Pecan Pie
 • The Itsy Bitsy Spider

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.cbc.ca/archives/entry/1962-funny-man-jim-carrey-born-in-newmarket-ont, 2019. december 18.
 2. GeneaStar
 3. Roglo
 4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Sztárlexikon
 6. Festő és szobrász lett belőle (magyarul)
 7. Itt semmi sem látható – kiállítása (angolul)
 8. Megszállott festőként (angolul)
 9. Eddie Murphy - munkásság - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 15.)
 10. Kitchener, Shaun: Jim Carrey played ANOTHER role in comedy classic Liar Liar: Did you spot his secret cameo?. express.co.uk , 2018. július 9.
 11. Zuckerman, Esther: A Definitive Ranking of All the 'Anchorman 2' Cameos. thewire.com . Atlantic Monthly Group, 2013. december 18. [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]