Jim Carrey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jim Carrey
SzületettJames Eugene Carrey
1962. január 17. (62 éves)[1][2][3][4]
Newmarket
ÁlneveJim Carrey
Állampolgársága
Házastársa
Élettársa
Gyermekeiegy gyermek:
Jane Carrey
SzüleiKathleen Carrey
Percy Car
Foglalkozása
Iskolái
 • Agincourt Collegiate Institute
 • Aldershot School
Kitüntetései
Műfajok
 • vígjáték
 • observational comedy
 • physical comedy
 • surreal humour
 • character comedy
 • utánzóművész
 • helyzetvígjáték
 • szatíra
Díjai
Golden Globe-díjak
Legjobb férfi főszereplő (filmdráma)
Truman Show (1999)
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
Ember a Holdon (2000)

Jim Carrey aláírása
Jim Carrey aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Jim Carrey témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

James EugeneJimCarrey (Newmarket, Ontario, 1962. január 17. –) kétszeres Golden Globe-díjas kanadai humorista, színész. A „Gumiarcúnak” is nevezett színész legismertebb jeleneteit Ace Ventura szerepében láthatjuk. Emellett jó néhány drámai szerepben is kiválóan megállta a helyét.

Életrajz[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állambeli Newmarket városban. Percy és Kathleen Carrey gyermekeként, három idősebb testvére, John, Patricia és Rita. Családja katolikus vallású, távoli francia-kanadai gyökerekkel (a család eredeti vezetékneve Carré). A fiatal humoristapalánta, Carrey elküldte életrajzát a Carol Burnett Show-ba, amikor még mindössze 10 éves volt. A tanárai a középiskolában mindig hagytak neki pár percet minden tanítási nap végén, hogy úgynevezett "stand-up comedy" jellegű előadást tarthasson a társainak. Gyakorlatilag ő volt az osztály tréfamestere.

Szülei nehéz időkön estek át, miközben ő 13 éves volt. Az apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik olcsóbb negyedébe, Scarborough-ba költöztek, ahol biztonsági őrként, illetve portásként munkát kapott a Titan Wheels cégnél. A Carrey család ekkor egy régi, történelmi épületben lakott. James a Blessed Trinity Catholic iskolába járt két évig, North Yorkba, majd az Agincourt Collegiate Institute-ba, ami Scarborough legrégebbi középiskolája. A család ekkoriban olyan rossz pénzügyi helyzetben volt, hogy kénytelenek voltak a Volkswagen furgonjukban vagy esetleg a rokonok udvarán sátorban álomra hajtani a fejüket.[5] Jim, hogy segítsen szüleinek, iskolai tanítások után állást vállalt. Ezek a hosszú kimerítő munkák nem sok időt hagytak neki a tanulásra és ezt a jegyei is megsínylették, ennek ellenére mindent összevetve nem volt rossz tanuló. Egyszer írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egykor ez valóság lesz. Nagy kiugrása A kábelbarát (The Cable Guy) című filmjének köszönhető, de ennek bemutatóját követően pár évvel édesapja elhunyt. Ekkor a nagy értékű csekket apja temetési ruhájának zsebébe tette.

Humorista pályafutása[szerkesztés]

Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit. 1979-ben, 17 évesen Los Angelesbe ment, ott a The Comedy Store-ban dolgozott, ahova Rodney Dangerfield humorista ajánlotta be. Dangerfield annyira kedvelte Carrey játékát, hogy saját műsorába is gyakran meghívta.

Jim ekkor már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késő esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 19801981-es évadra. Carreyt viszont sosem választották be a műsor szereplői közé, amíg végül 1996-ban ő volt az est házigazdája. Az első főszerepe Skip Tarkenton volt, az NBC The Duck Factory című sorozatában. Az elég rövid életű sorozatot 1984. április 12-től július 11-ig vetítették, aminek köszönhetően betekintést nyerhetett a színfalak mögé.

Ezután kisebb produkciókban szerepelt, ezek közül megemlíthető az 1985-ben készült Csak egy harapás (Once Bitten). Az ilyen és ehhez hasonló apróbb szerepléseknek köszönhetően barátságok szövődhettek, így lettek jó barátok Damon Wayansszel is. A földi lányok csábítóak (Earth Girls Are Easy) című filmben a két humorista már együtt szerepel. Wayans bátyja, Keenen invitálta őt a Fox egyik kabaréműsorába, ami In Living Color címmel futott, ahol Carrey számos, nem mindennapi karaktert alakított, köztük a férfias testépítőlány Vera de Milo, illetve a mazochista tűzoltóparancsnok, Bill Burns szerepét is. Ezek a rendkívül különös karakterek és a fantasztikus megjelenés lázba hozta Hollywoodot, ami már ekkor is csábította az ifjú komédiást.

Filmes karrierje[szerkesztés]

Első, kevésbé ismert filmes szereplése 1981-ben a Rubberface (Introducing Janet) című rövidfilmben volt. 4 évvel később Mark Kendall szerepében látható a Csak egy harapás (Once Bitten) című vígjátékban, ahol egy fiatal szűz srácot alakít, aki egy buliban pont egy 400 éves vámpír grófnőt (Lauren Hutton) csábít el, nem sejtve, hogy ezután már ő is vérszívóként távozik. Néhány hasonló kaliberű produkció, mint az Előre a múltba (Peggy Sue Got Married) (1986), vagy a Holtbiztos tipp (The Dead Pool) (1988), nem hoztak nagy kasszasikert Carrey számára, mígnem 1994-ben az ő főszereplésével került vászonra az Ace Ventura: Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective) című vígjáték, amit néhány hónappal az In Living Color vége előtt mutattak be, és ennek köszönhetően nyerhette el Carrey Az 1994-es év legrosszabb új sztárja címét. Ennek ellenére az Ace Ventura és a szintén ebben az évben kiadott Dumb és Dumber – Dilibogyók (Dumb & Dumber), illetve A Maszk (The Mask) című filmek hatalmas anyagi sikert hoztak.

1995-ben a Mindörökké Batman (Batman Forever) egyik főgonoszaként láthattuk, majd az Ace Ventura 2.: Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls) című vígjátékban játszotta el újfent az állatbolond, „állati nyomozó” szerepét. Mindkét film sikeresnek bizonyult és több millió dollárral növelte az ekkortól befutottnak számító, és világszerte ismertté vált gumiarcú színész vagyonát. 1996-ban, Carrey A kábelbarát című filmben, szintén negatív szerepet alakított Matthew Broderickkal szemben. 2000-ben A Grincs bőrébe bújva mutatkozik be a nézőknek, majd 2003-ban Isten felruházza minden hatalmával, és kipróbálja az úr hatalmát A minden6ó (Bruce Almighty) című filmben. 2004-ben egy gonosz elvetemült embert alakít, Olaf gróf szerepét, aki a Baudelaire árvákra hagyott vagyont akarja megkaparintani, a Lemony Snicket: A balszerencse áradása (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events) című amerikai családi vígjátékban, illetve szintén ebben az évben Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) című filmben láthatjuk viszont. 2005-ben a Dick és Jane trükkjei (Fun with Dick and Jane) vígjátékban kapott főszerepet. 2007-ben az első amerikai thrillerje, amiben A 23-as szám (The Number 23) című könyvet elolvassa, majd kiderül hogy ő maga írta le benne a saját vallomását. 2008-ban Horton (Horton Hears a Who!) szinkronhangja volt, és mindenre igent kell mondania Az igenember című vígjátékban. 2009-ben szintén meseszerepben láthatjuk, Scoogey-ében. Ugyanebben az évben a Szeretlek, Phillip Morrisban mutatkozik meg homoszexuális férfiként, amikor egy autóbalesetben lesz azzá. 2011-ben pingvinekkel él egy fedél alatt, a Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper's Penguins) című filmben. 2014-ben visszatért Lloyd Christmas szerepében a Dumb és Dumber kettyóben. 2020-ban és 2022-ben ő alakította Dr. Robotnyik-ot a Sonic, a sündisznó, illetve Sonic, a sündisznó 2. című filmekben.

Carrey a 2022. január 7-én megjelent Weeknd Dawn FM című albumának narrátora volt.[6]

2022 áprilisában Carrey bejelentette, hogy visszavonul a filmipartól, azzal indokolva, hogy „eleget tett”, „elege van” és „elég [volt].” Amikor megkérdezték tőle, hogy visszatér-e valaha, a válasza a következő volt: "Attól függ. Ha az angyalok hoznak valamilyen arany tintával írt forgatókönyvet, ami azt mutatja nekem, hogy ez nagyon fontos lesz az emberek számára, akkor lehet, hogy folytatom az utamat, de most szünetet tartok.”[7]

Képzőművészeti tevékenysége[szerkesztés]

2017 elején hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől. Amikor végre nyáron előkerült, kiderült, hogy megannyi színésztársához hasonlóan, az 55 éves színész is a festészet és szobrászat felé nyitott, méghozzá igen tehetségesen.[8][9][10]

Magánélete[szerkesztés]

Carrey kétszer nősült. Első felesége Melissa Womer volt, a Comedy Store egyik pincérnője, akivel 1987. március 27-én házasodtak össze és akitől lánya, Jane Erin Carrey (1987. szeptember) született. A frigy hivatalosan 1995-ig tartott. 1994-ben a már különélő Carrey randevúzni kezdett a Dumb és Dumber egyik szereplőjével, Lauren Hollyval, majd 1996. szeptember 26-án összeházasodtak. Ez a házassága azonban egy évig sem tartott, mivel már Renée Zellweger felé kacsingatott, akivel az Én és én meg az Irén (Me, Myself and Irene) forgatásán találkozott: kapcsolatuk 2000 decemberében szakítással zárult. 2005 decemberétől Jenny McCarthy színész-modellel járt, de öt évnyi együttélés után vele is szakított.

2004. október 7-én megszerezte az USA-állampolgárságot is.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[11] Rendező
1983 The Sex and Violence Family Hour több szereplő Harvey Frost
All in Good Taste Ralph Parker Anthony Kramreither
1984 Utazó koporsó Finders Keepers Lane Biddlecoff Rajkai Zoltán Richard Lester
1985 Csak egy harapás Once Bitten Mark Kendall Szokol Péter Howard Storm
Kerekes József
1986 Előre a múltba Peggy Sue Got Married Walter Getz Csonka András Francis Ford Coppola
Crespo Rodrigo
1988 Holtbiztos tipp The Dead Pool Johnny Squares Selmeczi Roland Buddy Van Horn
Bor Zoltán
földi lányok csábítóak, AA földi lányok csábítóak Earth Girls Are Easy Wiploc Görög László Julien Temple
1989 Rózsaszín Cadillac Pink Cadillac Lounge Entertainer Rátóti Zoltán Buddy Van Horn (2)
1991 Halál High Strung Halál (cameo) Roger Nygard
1994 Ace Ventura: Állati nyomozó[12] Ace Ventura: Pet Detective Ace Ventura Kerekes József Tom Shadyac
Maszk, AA Maszk The Mask Stanley Ipkiss / Maszk Rátóti Zoltán Chuck Russell
Dumb és Dumber – Dilibogyók Dumb and Dumber Lloyd Christmas / Dumb Kerekes József Peter Farelly
1995 Mindörökké Batman Batman Forever Edward Nygma / Rébusz Háda János Joel Schumacher
Ace Ventura 2.: Hív a természet Ace Ventura: When Nature Calls Ace Ventura Kerekes József Steve Oedekerk
1996 kábelbarát, AA kábelbarát The Cable Guy kábeles / Ernie "Chip" Douglas Háda János Ben Stiller
Kerekes József
1997 Hanta boy Liar Liar Fletcher Reede / Bill tűzoltó marsall[13] Kerekes József Tom Shadyac (2)
1998 Simon Birch, a kisember Simon Birch idősebb Joe Wenteworth / Narrátor Kerekes József Mark Steven Johnson
Truman Show The Truman Show Truman Burbank Kerekes József Peter Weir
1999 Ember a Holdon Man on the Moon Andy Kaufman / Tony Clifton Kerekes József Miloš Forman
2000 Én és én meg az Irén Me, Myself and Irene Charlie Baileygates / Hank Evans Kerekes József Bobby és Peter Farrelly
Grincs, AA Grincs How the Grinch Stole Christmas Grincs Kerekes József Ron Howard
2001 Mi lenne, ha? The Majestic Peter Appleton Rátóti Zoltán Frank Darabont
2003 minden6ó, AA minden6ó[14] Bruce Almighty Bruce Nolan / mindenható Bruce Kerekes József Tom Shadyac (3)
2004 Egy makulátlan elme örök ragyogása Eternal Sunshine of the Spotless Mind Joel Barish Kerekes József Michel Gondry
Lemony Snicket: A balszerencse áradása Lemony Snicket's: A Series of Unfortunate Events Olaf gróf / Stephano / Julius Sham kapitány Kerekes József Brad Silberling
Varga Gábor
2005 Dick és Jane trükkjei[14] Fun with Dick and Jane Richard "Dick" Harper Kerekes József Dean Parisot
2007 23-as szám, AA 23-as szám The Number 23 Walter Sparrow / Pingipang nyomozó Kerekes József Joel Schumacher (2)
2008 Horton Dr. Seuss' Horton Hears a Who! Horton, az elefánt (hangja) Kerekes József Jimmy Hayward
Steve Martino
igenember, AzAz igenember Yes Man Carl Allen Kerekes József Peyton Reed
2009 Szeretlek, Phillip Morris I Love You Phillip Morris Steven Jay Russell John Requa
Glenn Ficarra
Karácsonyi ének A Christmas Carol Ebenezer Scrooge
Jelen, Múlt, Jövő Szelleme,
Tinédzser, fiatal Ebenezer (hangja)
Kerekes József Robert Zemeckis
Mihályi Győző
Faragó József
2011 Mr. Popper pingvinjei Mr.Popper's Penguins Tom Popper Kerekes József Mark Waters
2013 fantasztikus Burt Wonderstone, AA fantasztikus Burt Wonderstone The Incredible Burt Wonderstone Steve Gray Kerekes József Don Scardino
HA/VER 2. Kick-Ass 2 Csillagsáv ezredes / Sal Bertolinni Kerekes József Jeff Wadlow
Ron Burgundy: A legenda folytatódik Anchorman: The Legend Continues Scott Reils, híradós műsorvezető (cameo)[15] Kerekes József Adam McKay
2014 Dumb és Dumber kettyó Dumb and Dumber To Lloyd Christmas / Dumb Kerekes József Bobby és Peter Farrelly
2016 The Bad Batch remete férfi Ana Lily Amirpour
Sötét bűnök Dark Crimes Tadek Kerekes József Alexandros Avranas
2020 Sonic, a sündisznó Sonic the Hedgehog Dr. Ivo „Tojásfej” Robotnyik Kerekes József Jeff Fowler
2022 Sonic, a sündisznó 2. Sonic the Hedgehog 2 Kerekes József Jeff Fowler (2)
2024 Sonic, a sündisznó 3. Sonic the Hedgehog 3 Jeff Fowler (3)

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1980 The All-Night Show további hangok
1981 Rubberface Tony Moroni tévéfilm
1983 Agylegény Copper Mountain Bobby Todd
1984 Buffalo Bill Jerry Lewis 1 epizód
The Duck Factory Skip Tarkenton 13 epizód
1989 Mike Hammer: A gyilkos mindent visz Mike Hammer: Murder Takes All Brad Peters tévéfilm
1990–94 In Living Color James T. Kirk kapitány / Jay Leno / egyéb szerepek 125 epizód (James Carrey néven)
1991 Jim Carrey: The Un-Natural Act önmaga
 • különkiadás
 • forgatókönyvíró és producer
1992 Családi szennyes Doing Time on Maple Drive Tim Carter tévéfilm
Szezám utca Sesame Street Mr. Funny Man 1 epizód
1996–2020 Saturday Night Live Saturday Night Live önmaga 3 epizód
Joe Biden 6 epizód (2020)
1998 The Larry Sanders Show önmaga 1 epizód
2011 Office The Office The FingerLakes Guy 1 epizód
stúdió, AA stúdió 30 Rock Dave Williams 1 epizód
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special önmaga / Matthew McConaughey 1 epizód
2017–18 Szénné égek idefent I'm Dying Up Here nem szerepel vezető producer
2018–20 Most nevess! Kidding Jeff Piccirillo / Jeff Pickles
 • főszereplő (20 epizód)
 • vezető producer

Rövidfilmek[szerkesztés]

 • Drunk History Christmas
 • Presidential Reunion
 • Pecan Pie
 • The Itsy Bitsy Spider

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.cbc.ca/archives/entry/1962-funny-man-jim-carrey-born-in-newmarket-ont, 2019. december 18.
 2. GeneaStar
 3. Roglo
 4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Sztárlexikon
 6. Ruggieri, Melissa: On 'Dawn FM,' The Weeknd and Jim Carrey host a dance party in purgatory. Somehow, it works (amerikai angol nyelven). USA Today , 2022. január 7. (Hozzáférés: 2022. január 7.)
 7. Jim Carrey 'Fairly Serious' About Retiring From Acting: 'I Have Enough. I've Done Enough' (amerikai angol nyelven). Variety , 2022. április 1. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 8. Festő és szobrász lett belőle (magyarul). [2022. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 12.)
 9. Itt semmi sem látható – kiállítása (angolul)
 10. Megszállott festőként (angolul). [2017. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 12.)
 11. Jim Carrey - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 15.)
 12. forgatókönyvíró
 13. Kitchener, Shaun: Jim Carrey played ANOTHER role in comedy classic Liar Liar: Did you spot his secret cameo?. express.co.uk , 2018. július 9.
 14. a b filmproducer
 15. Zuckerman, Esther: A Definitive Ranking of All the 'Anchorman 2' Cameos. thewire.com . Atlantic Monthly Group, 2013. december 18. [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 8.)

További információk[szerkesztés]