Hanta boy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hanta Boy
(Liar Liar)
1997-es amerikai film

Mentider C.jpg
Rendező Tom Shadyac
Producer Brian Grazer
Műfaj
  • trial film
  • filmvígjáték
Forgatókönyvíró Paul Guay
Stephen Mazur
Főszerepben Jim Carrey
Maura Tierney
Cary Elwes
Justin Cooper
Zene James Newton Howard
Operatőr Russell Boyd
Vágó Don Zimmerman
Gyártás
Gyártó Imagine Entertainment
Ország  USA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Kalifornia
Játékidő 90 perc
Költségvetés 45 millió dollár[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország UIP Duna
USA Universal Pictures
Bemutató USA 1997. március 21.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 302 710 615 dollár[2]
További információk

Hanta Boy (Liar Liar) 1997-es amerikai vígjáték, melyet Tom Shadyac rendezett és Paul Guay, valamint Stephen Mazur írt. A főszerepben Jim Carrey látható, mint egy munkamániás ügyvéd, akinek életformája a hazudozás. Ám ötéves kisfia szülinap kívánsága egy napra teljesen őszintévé varázsolja őt, és a humoros bonyodalmak ekkor kezdődnek el. Carreyt az alakításáért Golden Globe-díjra jelölték a "Legjobb Vígjátéki Színész" kategóriában. A film további szereplői Maura Tierney, Justin Cooper és Cary Elwes.

Ez a film volt Tom Shadyac és Jim Carrey második közös együttműködése, az Ace Ventura: Állati nyomozó című film után. 2004-ben újabb közös filmet készítettek, amely A minden6ó című film volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Fletcher Reede egy jól menő, kaliforniai ügyvéd, valamint elvált apuka. Imádja Max nevű kisfiával együtt tölteni az idejét, különböző vicces játékokkal szórakoztatni őt, vagy baseballozni vele. Ám Fletcher rossz szokása, hogy elsőbbséget ad a munkájának, mellyel megtöri az ígéreteit, folytonos csalódásokat okoz a kis Maxnek. Fletcher kényszeres hazudozó, amivel felépítette hírnevét, mint az egyik legjobb védőügyvéd Kalifornia államban. Minél magasabbra szeretne mászni a létrán a cégnél, ahol dolgozik, és ennek érdekében mindent meg is tesz. Végül, mikor Fletcher hiányzik a fia ötödik születésnapjáról, mert "üzleti érdekekből" épp a főnökével szeretkezik, az elkeseredett Max azt kívánja a születésnapján, hogy az apja egy teljes napig ne tudjon hazudni. A kívánság csodával határos módon teljesül.

Attól a pillanattól kezdve Fletcher megállíthatatlanul őszinte. Bármit is mond, az csakis színtiszta igaz lehet, a gondolatait nyíltan és őszintén kimondja, hazugságot pedig képtelen a szájára venni. A baj csak az, hogy azon a napon egy nagyon fontos válópert képvisel, ahol az alperes érdekében kellene gátlástalanul hazudnia. Ráadásul a főnöke is szívesen bosszút állna rajta, rosszul elsült afférjuk után, amihez Fletcher őszinteségrohamát akarja felhasználni. Fletchernek a fülébe jut, hogy az ex-felesége, Audrey fontolóra veszi, hogy hozzámegy a barátjához, Jerry-hez, így ő is és Max is vele együtt Bostonba költöznének. Mindez elgondolkoztatja Fletchert arról, hogy ezidáig rossz apja volt Maxnek. Elkeseredettségét csak fokozza, mikor rájön, hogy a fia azért kívánta azt, hogy ne tudjon hazudni, mert a hazugságaival folyamatosan megbántja őt. Fletcher elhatározza, hogy helyrehozza a dolgokat a fiával. Az aznapi tárgyaláson nyíltan szembeszegül a feletteseivel, és felmond, ám viselkedése miatt börtönbe zárják, így újabb találkozót kés le Maxszel, aki így az édesanyjával együtt kimegy a reptérre, hogy elmenjenek Bostonba házat nézni az immár biztos költözéshez. Fletcher, amint lehet kiszabadul, és elindul a reptérre, hogy még időben odaérjen.

Minden erőfeszítése ellenére azonban lekési a Bostonba induló repülő indulását. Ám ekkor őrült ötlete támad, s egy tréner segítségével megakadályozza a gép felszállását, azonban emiatt nyakát töri a kifutón. Miközben beemelik a mentőkocsiba, bocsánatát fejezi ki Maxnek, amiért elhanyagolta őt, és elmondja, hogy nagyon szereti, amit a fia el is hisz neki, és megbocsát, lévén, hogy az apukája ma csakis az igazat mondhatja.

Egy évvel később elérkezik Max hatodik születésnapja, amit szolid családi körben ünnepelnek, és úgy tűnik, a kisfiú szülinapi kívánsága ezúttal is teljesül: röviddel azután, hogy elfújja a gyertyákat a tortáján, Fletcher és Audrey szerelmesen megcsókolják egymást.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Fletcher Reede Jim Carrey Kerekes József
Audrey Reede Maura Tierney Orosz Helga
Max Reede Justin Cooper Szalay Csongor
Jerry Cary Elwes Kautzky Armand
Greta Anne Haney Fodor Zsóka
Miranda Amanda Donohoe Radó Denise
Samantha Cole Jennifer Tilly Tallós Rita
Dana Appleton Swoosie Kurtz Andai Györgyi
Stevens bíró Jason Bernard Papp János
Mr. Allan Mitch Ryan Áron László

Érdekesség[szerkesztés]

Mind a film eredeti, mind a magyar címe szójáték. Az eredeti cím, a „Liar, Liar” (=hazug, hazug) hasonlóan hangzik, mint a „Liar Lawyer” (=hazug ügyvéd), míg a magyar címben a „hanta” azt jelenti, hazug.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box office / business for Liar Liar. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. augusztus 24.)
  2. Hanta Boy. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. augusztus 24.)
  3. ISzDb - HANTABOY (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. augusztus 24.)