Az igenember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az igenember
(Yes Man)
2008-as amerikai–ausztrál film
Rendező Peyton Reed
Producer Jim Carrey
David Heyman
Richard D. Zanuck
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • filmadaptáció
Forgatókönyvíró Nicholas Stoller
Jarrad Paul
Andrew Moge
Főszerepben Jim Carrey
Zooey Deschanel
Bradley Cooper
Terence Stamp
Zene They Might Be Giants
Mark Oliver Everett
Lyle Workman
Operatőr Robert D. Yeoman
Vágó Craig Alpert
Jelmeztervező Mark Bridges
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA, angol
Nyelv angol, Dél-Korea, észt, +magyar (szinkron)
Játékidő 104 perc
Költségvetés 70 millió $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros. Pictures
magyar InterCom
BemutatóUSA 2008. december 19.
magyar 2009. január 15.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 225,990,978 millió $
További információk

Az igenember (Yes Man) 2008-as romantikus vígjáték, amit Peyton Reed rendezett, és Nicholas Stoller, Jarrad Paul és Andrew Mogel írt. A főszereplők Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, John Michael, Rhys Darby, Maile Flanagan, Danny Masterson és Terence Stamp. Danny Wallace 2005-ös könyve alapján készült a film, amelyben az író is megjelenik cameoszerepben.

A film a bevétel szempontjából sikeres volt, azonban vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól. A filmet 2008. december 19-én mutatták be, az első hétvégén 18,3 millió dollár volt a bevétele, majd ezután december 26-án az Egyesült Királyságban közvetlenül a forgatás után, már az első hétvégén bevételt szerzett. A forgatás 2007 októberében kezdődött Los Angelesben.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Carl Allen (Jim Carrey) banki hiteltisztviselő, aki egyedül éli életét, amióta felesége, Stephanie elvált tőle. Rendszeresen figyelmen kívül hagyja a barátait, Pete-t (Bradley Cooper) és Rooney-t (Danny Masterson), és egyre negatívabban látja az életét. Egyik nap egy régi barátja ajánl neki egy helyet, hogy menjen el vele az „Igen!” szemináriumba, ami arra ösztönzi, hogy felejtse el a negatív életmódot, és éljen evvel a lehetőséggel, hogy mindenre azt kell mondani: „Igen!”. Carl meggondolja a lehetőséget, majd később elfejti Pete eljegyzési buliját. Másnap Pete dühösen felbukkan a házánál, és lehordja őt, és azt mondja neki, hogy teljesen egyedül fog maradni, ha nem változtatja meg az életét. Carl úgy dönt hogy részt vesz a szemináriumon, majd Terrence Budley (Terence Stamp) megfelelően arra inspirálja Carlt hogy fogadja el azt a lehetőséget, hogy legyen „Igenember”, hogy mindenre igent mondd, és ne legyen „Nemember”, hogy figyelmen kívül hagyják, majd Carl elfogadja. A szeminárium után, amikor készül beszállni az autóba, megjelenik egy hajléktalan férfi, hogy el tudja-e őt vinni az Elysian Parkba. Az úton odafele elkérte a telefonját és az összes pénzét, Carl csalódott, majd a benzin is kifogy az autóból, és gyalog kell elmennie a benzinkúthoz, ahol találkozik Allisonnal (Zooey Deschanel), egy szokatlan fiatal nővel. Ő visszaviszi Carlt a kocsijához a robogóján, majd mikor megérkeznek, a lány megcsókolja, és elmegy. Másnap reggel, mikor Carl felébred, azt tapasztalja, hogy pozitívan csalódott, majd ezentúl optimistán éli az életet, mindenre azt mondva hogy, igen. Azonban, amikor nemet mond idős szomszédjának, Tillie-nek (Fionnula Flanagan), aki orális szexet akar vele, leesik a lépcsőn, majd egy kutya majdnem megtámadja. Amikor látja a következményeket, mert nemet mondott, visszamegy Tillie-hez. Bár kezdetben Carl megundorodott a gondolattól, de végül Tillie élvezi vele az együtt töltött időt.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]