Sonic, a sündisznó 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sonic, a sündisznó 2.
(Sonic the Hedgehog 2/Sonic 2 : Le Film)
2022-es amerikai vegyes technikájú film
RendezőJeff Fowler
Producer
AlapműSonic the Hedgehog
Műfajakció, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Pat Casey
  • Josh Miller
  • John Whittington[1]
Főszerepben
Hang
ZeneTom Holkenborg
OperatőrBrandon Trost
VágóJim May
Gyártás
Gyártó
  • Sega Sammy Group
  • Original Film
  • Marza Animation Planet
  • Blur Studio
Ország
Nyelv
Játékidő122 perc[2]
Költségvetés90-110 millió amerikai dollár[3]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26190/2022)
Bevétel402,2 millió amerikai dollár
Kronológia
ElőzőSonic, a sündisznó (2020)
KövetkezőKnuckles (2023)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sonic, a sündisznó 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sonic, a sündisznó 2. (eredeti cím: Sonic the Hedgehog 2) 2022-ben bemutatott amerikaijapán akció-kalandfilm, amelyet Jeff Fowler rendezett. A 2020-as Sonic, a sündisznó című film folytatása; a filmek a Sega videójátékának, a Sonic the Hedgehog alapján készültek. A forgatókönyvet Pat Casey, Josh Miller és John Whittington írta. A főbb szerepekben Ben Schwartz, Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Colleen O'Shaughnessey és Idris Elba látható.

Az első film kereskedelmi sikere eredményeképpen a Paramount Pictures bejelentette, hogy elkészül a következő rész. A forgatásra 2021 március és június között került sor Vancouverben és Hawaiin. Amerikai Egyesült Államokban 2022. április 8-án,[4] Magyarországon pedig egy nappal hamarabb, április 7-én jelent meg a mozikban.[5] A film vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, és világszerte több mint 146 millió dollárt hozott, amivel a hetedik legtöbb bevételt hozó film lett 2022-ben. Egy harmadik film és egy Knucklesra fókuszáló spin-off sorozat is készül.

Rövid történet[szerkesztés]

Sonic és fogadott családja egyesítik erőiket Miles „Tails” Prower segítségével, hogy megakadályozzák Dr. Robotnyik és Knuckles tervét, akik a legendás mester smaragdot keresik, amelynek ereje képes világokat építeni és pusztítani.

Cselekmény[szerkesztés]

Nyolc hónappal az első rész eseményei után Sonic, a sündisznó arra használja erejét, hogy megmentse Seattle-t egy bankrablástól, azonban inkább több kárt tesz mint hasznot. Másnap reggel Tom tudomást szerez a Seattle-i botrányról, ezért azt tanácsolja Sonic-nak, hogy legyen türelmes, mert elfog jönni az a nap, amikor szükség lesz az erejére.

Tom Maddie-vel együtt elmegy Hawaiira, Rachel esküvőjére. Miközben Sonic otthon marad, váratlanul megjelenik Robotnyik új szövetségesével, Knuckles-el, a hangyászsünnel, akinek feltett szandéka volt felkutatni Sonicot, mert úgy véli, hogy csak ő tudja elvezetni a legendás mestersmaragdhoz, egy ősi ereklyéhez, amely lehetővé teszi birtokosának, hogy megépítse, vagy elpusztítsa a világot.

Felbukkan azonban Tails is, a kétfarkú róka, aki különfele elektronikus szerkentyűk feltalálójaként csatlakozik Sonichoz, hogy segítsen neki megtalálni a smaragdot, ami közben Tomék hawaii kiruccanását és Rachel esküvőjét is romba döntik. De csak ezután indul meg a harc a smaragd birtoklásáért Robotnyik és Knuckles, valamint Sonic és Tails között, amit egy tenger alatti templomban találnak meg. Csakhogy mikor Knuckles rájön, hogy Robotnyik átverte a smaragd megszerzéséért átáll Sonichoz és Tailshoz, hogy közös erővel győzzék le az immár szinte felfoghatatlan erőre szert tevő Robotnyikot.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[6] Leírás
Dr. Ivo „Tojásfej” Robotnyik Jim Carrey Kerekes József A film főgonosza; egy 300-as IQ-val rendelkező őrült tudós és feltaláló, aki visszatért a Földre, egy új szövetségessel, hogy bosszút álljon Sonic-on.
Thomas „Tom” Michael Wachowski James Marsden Miller Zoltán Green Hills seriffje, Sonic emberbarátja.
Maddie Wachowski Tika Sumpter Bogdányi Titanilla Tom állatorvos felesége.
Wade Whipple Adam Pally Bozsó Péter Rendőrtiszt Green Hills-ben, Tom beosztottja.
Rachel Natasha Rothwell Kokas Piroska Maddie nővére, aki nem kedveli a sógorát.
Stone ügynök Lee Majdoub Varga Gábor Egy ügynök, aki Robotnyiknak dolgozik, főnöke távollétében egy kávézóban dolgozott.
Walters parancsnok Tom Butler Barbinek Péter Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának alelnöke, később a Planetáris Járőr Unió (röviden: PJU) alapítója és vezetője lesz.
Randall Handel Shemar Moore Dévai Balázs Rachel vőlegénye, és a PJU titkos ügynöke.
Jojo Melody Nosipho Niemann Dolmány-Bogdányi Korina Rachel lánya, Maddie unokahúga.
Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Sonic, a sündisznó Ben Schwartz Szabó Máté A film főhőse; egy kék színű, szupergyors sündisznó, aki immáron a Földön él, és képes a 7 Káosz Smaragdokkal Super Sonic-ká válni.
Miles „Tails” Prower Colleen O'Shaughnessey Ágoston Katalin Egy sárga színű, kétfarkú repülő róka, Sonic barátja.
Knuckles, a hangyászsün Idris Elba Schneider Zoltán Egy piros színű, hangyászsün harcos, aki együtt működik Robotnyikkal, majd később csatlakozik Sonic-hoz és Tails-hez Robotnyik ellen.
Hosszúkarom Donna Jay Fulks Peller Mariann Egy antropomorf bagoly, Sonic gondviselője a saját dimenziójában, egészen a haláláig.
Shadow, a sündisznó Nem szólal meg Egy fekete színű, mesterségesen létrehozott sündisznó, piros csíkokkal, aki a stáblista közepénél jelenik meg egy 50 éves kapszulatartályban.

Magyar változat[szerkesztés]

Marketing[szerkesztés]

A film bemutató plakátját 2021. december 7-én mutatták be.[7] Másnap a 2021-es The Game Awards díjátadó gálán megjelent az első előzetes.[8] Az előzetesben Masato Nakamura "Emerald Hill Zone" című zenéjének átdolgozott változata hallható.[9] A rajongók rendkívül pozitívan reagáltak, Elba különösen dicsérte a filmet. A kritikusok megjegyezték a reakciók közötti különbséget az első film előzeteséhez viszonyítottan, amely 2019. április 30-án jelent meg.[10][11]

A Super Bowl LVI előtti héten a Paramount négy TV-szpotot tett közzé, amelyek új részleteket és a Death Egg robot leleplezését mutatták be.[12] A Super Bowl LVI során 2022. február 13-án egy különleges TV-szpotot sugároztak.[13] A moziban megjelent plakáton nem szerepelt O'Shaughnessey neve, ami a rajongók felháborodását váltotta ki.[14] A nem sokkal később megjelent nemzetközi plakáton az ő és Sumpter neve is szerepelt a felső részen.[15] A második és egyben utolsó előzetes 2022. március 14-én jelent meg.[16] Egy másik poszter is megjelent, amely az eredeti Sonic the Hedgehog 2 videojáték észak-amerikai boxartjára hasonlít.[17]

A Paramount kevesebb mint 18 millió dollárt költött a filmet népszerűsítő televíziós spotokra az Egyesült Államokban, amelyek 717 millió megtekintést eredményeztek.

Megjelenés[szerkesztés]

2022. március 1-jén a Paramount az Ukrajna elleni orosz támadásra hivatkozva törölte a film oroszországi bemutatóját.[18][19] Március 14-én, amikor az Egyesült Államokban megkezdődött a jegyek eladása, április 6-ra bejelentették a „rajongói eseménynek” nevezett korai bemutatót.[20]

A Sonic, a sündisznó 2.-t a Paramount Pictures először több nemzetközi piacon, többek között Franciaországban és Hollandiában 2022. március 30-án,[21][22] az Egyesült Királyságban pedig 2022. április 1-jén mutatta be a mozikban.[23] Az Egyesült Államokban 2022. április 8-án jelent meg.[24] A film 45 nappal a film amerikai megjelenése után kerül fel a Paramount+ streaming szolgáltatásra.

Visszhang[szerkesztés]

A kritikák egyértelműen szerethető, de gyengébb folytatásként írták le a filmet, amiben egyszerre akartak sokmindent megvalósítani – felemás sikerrel, ugyanakkor sok poén fárasztó és a történet szempontjából kevéssé fontos karakterek és történések is jelentősebb időt visznek el a műsoridőből, hozzátéve, hogy Jim Carrey Robotnyikja is inkább ripacs, mintsem az első részhez hasonlóan szórakoztató. Knuckles és Tails karakterét viszont dicsérték, akiket jobban is kidolgozhattak volna a filmben.[25][26][27][28]

Folytatás[szerkesztés]

2022 februárjában a Sega és a Paramount Pictures megerősítette, hogy a Sonic, a sündisznó 3. és egy Knuckles spin-off sorozat fog készülni. Elba újra Knuckles szerepét fogja játszani a sorozatban, amely a Paramount+ streaming szolgáltatáson fog megjelenni.[29]

2022 áprilisában, miután Carrey bejelentette, hogy visszavonul a színészettől,[30] Moritz és Ascher producerek megerősítették, hogy Dr. Robotnyik szerepét nem fogják újraszerepeltetni a folytatásokban, ha megvalósítja visszavonulási terveit. Azonban reménykedtek abban, hogy ki tudnak dolgozni egy olyan forgatókönyvet, amely elég jó ahhoz, hogy folytassa a szerepet.[31]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vary, Adam: Idris Elba Joins ‘Sonic the Hedgehog 2’ as Knuckles. Variety , 2021. augusztus 10. (Hozzáférés: 2021. augusztus 11.)
  2. Sonic the Hedgehog 2 (PG). British Board of Film Classification , 2022. március 24. [2022. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 24.)
  3. Weekend Box Office: 'Sonic 2' Races To Record $71 Million Debut. Forbes . [2022. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 11.)
  4. Rubin, Rebecca: 'A Quiet Place 2,' 'Top Gun: Maverick' Delayed Until 2021. Variety , 2020. július 24. [2020. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 24.)
  5. Pamela McClintock: Paramount Pushes 'A Quiet Place Part II,' 'Top Gun: Maverick' to 2021. The Hollywood Reporter . [2020. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 3.)
  6. Magyar hangok. Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. április 1.)
  7. Mendelson, Scott: New 'Sonic The Hedgehog 2' Poster Teases Fan-Friendly Sequel. Forbes . [2021. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 10.)
  8. Radulovic, Petrana: Idris Elba steals the show as Knuckles in first Sonic the Hedgehog 2 trailer. Polygon , 2021. december 9. [2021. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 10.)
  9. 'Sonic the Hedgehog' Music Creator Masato Nakamura Reflects on Video Game's 30th Anniversary (2021. szeptember 17.) 
  10. Banks, Richard. „Sonic The Hedgehog 2 Director Loves The Sexy Knuckles Craze”, ScreenRant, 2021. december 11.. [2021. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. december 11.) 
  11. Chilton, Louis. „Sonic fans think Idris Elba is 'killing it' as Knuckles in first sequel trailer”, The Independent, 2021. december 10.. [2021. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. december 11.) 
  12. McWhertor, Michael: Sonic the Hedgehog 2's Super Bowl trailer pulls out Dr. Robotnik's biggest gun. Polygon , 2022. február 11. [2022. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 14.)
  13. Strange, Adario. „Hollywood is using Super Bowl trailer ads to lure fans back to the movies”, Quartz, 2022. február 12.. [2022. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. február 13.) 
  14. Sonic Movie Posters Include Longtime Tails Voice Actress Colleen O'Shaughnessey. The Mary Sue , 2022. február 22. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 27.)
  15. New Sonic The Hedgehog 2 Poster Adds Colleen O'Shaughnessey And Tika Sumpter. TheGamer , 2022. február 26. [2022. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 27.)
  16. Hill, Kenneth: Final Sonic 2 Trailer Reveals A New Twist On Jim Carrey's Dr. Robotnik. Game Rant , 2022. március 14. [2022. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  17. Vincent, Brittany. „New Sonic movie poster is a spot-on homage to the Sonic 2 game box art”, GamesRadar, 2022. március 14.. [2022. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2022. március 15.) 
  18. D'Alessandro, Anthony: Paramount Halts Release Of 'The Lost City' & 'Sonic The Hedgehog 2' In Russia. Deadline Hollywood , 2022. március 1. [2022. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 1.)
  19. Couch, Aaron: Paramount Pulls Upcoming Russia Releases Including 'Sonic 2,' 'The Lost City'. The Hollywood Reporter , 2022. március 1. [2022. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  20. New York Showtimes - April 6, 2022. Sonic The Hedgehog 2 . [2022. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 14.)
  21. Sonic 2 le film. Allocine.fr . [2021. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 23.)
  22. Sonic the Hedgehog 2 (2022). Filmtotaal.nl . [2022. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 23.)
  23. Atkin, Elizabeth: Sonic the Hedgehog 2: Release date, cast, plot, trailer and runtime. Metro , 2022. április 1. [2022. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
  24. Rubin, Rebecca: 'A Quiet Place 2,' 'Top Gun: Maverick' Delayed Until 2021. Variety , 2020. július 24. [2020. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 24.)
  25. Sonic, a sündisznó 2. - Kritika IGN, 2022. április 5.
  26. Sonic, a sündisznó 2. - Kritika Puliwood, 2022. április 5.
  27. Sonic, a sündisznó 2 kritika - elsiették ezt a folytatást gamestar.hu, 2022. április 5.
  28. Sonic, a sündisznó 2. - Kritika Hetediksor, 2022. április 7.
  29. Kroll, Justin: 'Sonic The Hedgehog' Universe Continues To Grow As Sega And Paramount Sign Off On Third Film As Well As A 'Knuckles' Spin-Off Series In The Works At Paramount+ With Idris Elba Reprising Role. Deadline Hollywood , 2022. február 15. [2022. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 15.)
  30. Jim Carrey 'Fairly Serious' About Retiring From Acting: 'I Have Enough. I've Done Enough'. Variety , 2022. április 1. [2022. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
  31. Sonic the Hedgehog 2 Producers Believe Jim Carrey Would Return for Part 3. MovieWeb , 2022. április 7. [2022. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 7.)

További információk[szerkesztés]